liveblog
NOS NieuwsAangepast

Corona treft ook verkiezingscampagne VS en 'Brabant op slot?'

  • Het aantal besmettingen in Nederland staat nu officieel op 382. Vier coronapatiënten zijn overleden.
  • Noord-Brabant verbiedt tot maandag alle grote evenementen, zoals voetbalduels en concerten.
  • De EU stopt 25 miljard in investeringsfonds voor getroffen bedrijven.
  • Italië meldt 168 nieuwe coronadoden, het hoogste aantal tot nu toe.
  • Op deze kaart houden we de Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart en krijg antwoord op vragen in de collectie.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

Geen bijeenkomsten CDA Brabant over samenwerking met Forum voor Democratie

Het Brabants CDA stelt de informatiebijeenkomsten uit die zouden gaan over de samenwerking met Forum voor Democratie. Dat meldt Omroep Brabant. De partij had de bijeenkomsten ingelast omdat de samenwerking tot veel ophef zorgt binnen de partij. Een aantal van de afdelingen van het CDA is tegen, waaronder in Oisterwijk en Heusden. Er is dan ook behoefte aan informatie en debat.

Het CDA heeft ook te maken met een deadline. Naar verwachting duurt het nog een maand voordat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten kan worden gepresenteerd. De partij streeft ernaar om de samenwerking intern te bespreken.

Brabant op slot? Dat was vandaag een optie

In Nieuwsuur was burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch vanavond te gast. Hij is ook voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord. "Het beste besluit op het gebied van het beperken van het besmettingsrisico is alles dichtgooien, mensen in isolatie zetten en niks laten gebeuren. Maar we willen ook de maatschappij en economie laten draaien, dat mensen boodschappen kunnen blijven doen, voor elkaar kunnen zorgen en elkaar blijven ontmoeten."

Daarom besloot de provincie niet helemaal 'op slot' te gaan, een optie die volgens Mikkers wel op tafel lag. "Denk daarbij aan alle stations, openbare gebouwen, cafés en restaurants sluiten."

Wel zijn grote evenementen, beurzen en voetbalwedstrijden verboden en wordt inwoners van de provincie dringend verzocht de komende zeven dagen sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. "De adviezen die we geven zijn rigoureus", zegt Mikkers. "Dat heeft een heel grote impact."

Teleurstelling bij carnavalsvereniging Oosterhout

De provincie Noord-Brabant maakte vandaag bekend dat alle grote evenementen tot komende maandag verboden zijn. Dat geldt ook voor de carnavalsoptocht in Oosterhout, die zondag had moeten plaatsvinden. Het is de tweede domper voor de carnavalsvereniging: tijdens carnaval werd de optocht ook al afgeblazen vanwege het stormachtige weer.

Hoewel de organisatoren teleurgesteld zijn, komt het besluit niet geheel onverwachts:

Carnavalsoptocht Oosterhout afgelast vanwege coronavirus: 'Je werkt er een half jaar naartoe'

RIVM wil teller met genezen patiënten

Het instituut heeft op zijn website nu een teller staan met het aantal geïnfecteerde Nederlanders. Maar een teller met het aantal genezen mensen is er nog niet. Het RIVM wil die wel, maar "dat is niet zomaar voor elkaar," zei Jaap van Dissel van het instituut tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Het kost tijd en op dit moment is er geen menskracht voor. "Dat betekent dat we daar extra moeite voor moeten doen. En op het RIVM is het, daar mag u van uitgaan, druk. Maar we proberen het echt voor elkaar te krijgen."

Wall Street laat flinke groei zien

De beurs in New York heeft een na de zware koersvallen van gisteren weer terrein gewonnen. De Dow Jones-index steeg met 4,9 procent. Ook de Nasdaq en de S&P groeiden met 5 procent. Volgens analisten kochten koopjesjagers laaggeprijsde aandelen op. Daarnaast werd de positieve stemming op Wall Street gevoed door de steunmaatregelen die president Trump aankondigde.

Ook de gisteren zwaar gedaalde olieprijs maakte het verlies voor een deel goed. Een vat ruwe Brent-olie werd vandaag 10 procent duurder.

'Eerste coronapatiënt in Apeldoorn'

Bij een inwoner van gemeente Apeldoorn is besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Er is een link tussen deze patiënt en Noord-Italië. De man of vrouw zit in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed. De patiënt is het eerste coronageval in Apeldoorn.

Sanders en Biden zeggen campagne-optredens af

De Democratische presidentskandidaten zouden vanavond op het podium staan in de stad Cleveland, maar ze hebben hun bijeenkomsten afgelast vanwege het coronavirus. "We volgen de waarschuwingen van de autoriteiten in Ohio, die hun zorgen hebben uitgesproken over grote indoorevenementen", zegt een Sanders-woordvoerder, die als eerste het evenement afzegde. Kort daarop volgde ook Biden.

In zes Amerikaanse staten zijn vandaag voorverkiezingen. Sanders is met Joe Biden in een tweestrijd verwikkeld om het namens de Democraten in november tegen president Trump op te nemen.

Leger naar voorstad New York

De gouverneur van New York stuurt de Nationale Garde naar een voorstad van New York City omdat die een brandhaard van het coronavirus is. In New Rochelle zijn meer dan honderd coronapatiënten geteld. In een zone van ruim 1,5 kilometer rond een synagoge die een link heeft met meerdere gevallen gaan de reservisten de straten schoonmaken en eten bezorgen. Drie scholen en andere plekken waar veel mensen samenkomen gaan op slot.

Inwoners van New Rochelle mogen nog wel gaan en staan waar ze willen en winkels blijven gewoon open.

Voetbalwedstrijden zonder publiek

Vanwege het coronavirus wordt het Champions League-duel Valencia - Atalanta zonder publiek gespeeld. Bij Leipzig - Tottenham Hotspur zijn wel toeschouwers aanwezig.

Ook in Valenciennes, waar de Oranjevrouwen voetballen tegen de Fransen, is geen publiek. Maar dat maakte de stadionspeaker niets uit:

25 miljard in EU-investeringsfonds

De Europese Commissie stopt 25 miljard euro in een investeringsfonds om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd. 7,5 miljard euro daarvan komt per direct beschikbaar. Ook worden de regels voor het verstrekken van staatssteun versoepeld.

EU-president Charles Michel zei na overleg met de regeringsleiders van de 27 lidstaten (zie ook 20.16 uur) dat de EU "klaarstaat om alle mogelijke instrumenten in te zetten".

'Annuleer klussen NLDoet in Brabant'

Het Oranje Fonds roept klusorganisaties en vrijwilligers in Noord-Brabant op om activiteiten voor NLDoet te annuleren of te verzetten. Vrijdag en zaterdag wordt de jaarlijkse vrijwilligersactie weer gehouden.

NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In heel Nederland doen vrijwilligers ruim tienduizend klusjes, zoals het opknappen van clubhuizen en het begeleiden van hulpbehoevenden. Maar voorlopig dus niet in Brabant.

Een op vijf kinderen wereldwijd niet naar school vanwege corona

Wereldwijd gaan 363 miljoen leerlingen niet naar school vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt VN-organisatie Unesco. Vorige week ging het nog om 290 miljoen kinderen. Volgens Unesco krijgt een op de vijf leerlingen wereldwijd momenteel geen onderwijs.

Spoedcursus virussen

Verslaggever Peer Ulijn ging langs in het microbenmuseum in Amsterdam, waar hij van directeur en microbioloog Jasper Buikx een lesje krijgt in het doen en laten van virussen:

Virussen: vriend of vijand?

Ook Rutte deed mee met Europese videoconferentie

Onder leiding van EU-president Charles Michel spraken de EU-regeringsleiders vanmiddag twee uur lang via een videoverbinding met elkaar over de aanpak van de coronacrisis. Michel riep de leiders op om op de uitbraak te reageren met gepaste maatregelen op basis van wetenschappelijke inzichten en medisch advies. Ook vroeg hij hun na te denken over manieren waarop de toelevering van medische benodigdheden kan worden veiliggesteld.

Premier Rutte zegt dat internationale samenwerking van groot belang is. "Goed om informatie uit te wisselen en te coördineren waar nodig." Hij wilde niet zeggen wat er precies is afgesproken in de conferencecall.

Quarantaine-kijktips: bingewaardige series voor als je thuis moet blijven

Of je nu thuis moet werken, uit voorzorg in huis blijft of echt in quarantaine zit. Grote kans dat je de komende weken iets meer tijd doorbrengt in je eigen huis vanwege de uitbraak van het coronavirus. Hoe houd je jezelf bezig? Nieuws en Co vroeg het aan film- en serierecensent Omar Larabi.

Supermarkten: betaal met plastic

In de strijd tegen het coronavirus roepen de supermarkten hun klanten op om met de pinpas te betalen. "Als u alleen over contant geld beschikt, wissel dan het geld uit zonder handcontact", stelt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Het verzoek is om het geld op de kassa te leggen en het eventuele wisselgeld ook weer van de kassa af te pakken."

Nederlanders in Italië: 'Het land is compleet stilgevallen'

Drie Nederlanders die permanent in Italië wonen, vertellen de NOS hoe drastisch het dagelijks leven is veranderd nu het hele land onder quarantaine is geplaatst. Het is een saaie, verlaten boel, zeggen ze. Maar ze waarschuwen ook hun vrienden en familie in Nederland: "Het is niet zo maar een griepje."

Griekenland sluit alle scholen

De Griekse minister van Volksgezondheid heeft besloten dat alle scholen de komende veertien dagen hun deuren gesloten moeten houden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om zowel staatsscholen als particuliere onderwijsinstellingen en om alle onderwijslagen, van kleuterschool tot universiteit.

Het aantal coronapatiënten staat op 89 in Griekenland. Vandaag kwamen er vijf nieuwe gevallen bij. In vier van de vijf gevallen ging het om mensen die in contact waren geweest met een ander besmet persoon. De vijfde persoon kwam recent uit Londen.

Toerisme in Israël stort in door strenge coronamaatregelen

In de strijd tegen het coronavirus neemt Israël ongekend strenge maatregelen. Om nieuwe besmettingen te voorkomen, zijn buitenlandse bezoekers niet langer welkom. En dat levert economische schade op, met name voor de toeristische industrie, ziet correspondent Ties Brock:

'Toerisme praktisch onmogelijk in Israël'

Meer verdachte gevallen cruiseschip Curaçao getest

Op het cruiseschip MS Braemar dat in Willemstad ligt aangemeerd zijn de gezondheidsautoriteiten aan boord gegaan om een aantal verdachte opvarenden te testen op het coronavirus. Eerst werd nog uitgegaan van drie bemanningsleden en een passagier (zie 9.15 uur), maar de kapitein moest tegen de gezondheidswerkers zeggen dat het aantal was gestegen naar zeven. Nog eens drie passagiers vertoonden tekenen die kunnen wijzen op het virus.

Allemaal zijn ze inmiddels getest, maar de uitslag laat nog op zich wachten. Monsters gaan ook naar het RIVM in Nederland om te controleren of ze dezelfde uitslag geven als die op Curaçao.

Op het eiland zijn nog geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In de Caraïben wordt met angst naar de vele cruiseschepen gekeken. Vorige week weigerde Sint-Maarten dit cruiseschip nog omdat het niet op tijd een lijst met de gezondheidsgegevens van de passagiers had doorgegeven.

De MS Braemar in Willemstad

Meer dan duizend coronapatiënten erbij in Italië

Het aantal coronagevallen in Italië is opgelopen tot boven de 10.000. Er zijn nu 10.149 patiënten geteld, bijna duizend meer dan gisteren. Van die ruim 10.000 zijn 1004 patiënten volledig hersteld.

631 mensen zijn in Italië overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er 168 meer dan gisteren en dat is het hoogste aantal coronadoden in Italië op een dag.

Mogelijk dat de cijfers van vandaag nog hoger uitvallen, omdat de zwaarst getroffen regio, Lombardije, geen volledige gegevens heeft aangeleverd aan de Italiaanse autoriteiten.

'Brabant niet op slot, maar mijd grote menigten'

Normale sociale contacten tijdens het winkelen of op het werk kunnen wel, maar mijd grote menigten en kijk naar de gevolgen als je dan toch in grote menigten bent. Dat is het advies dat voor de provincie Noord-Brabant geldt, legt de Bossche burgemeester Jack Mikkers uit in onderstaande video.

'Zoek het sociale contact niet te veel op'

Wat kunnen autoriteiten nog meer doen?

Geen handen meer schudden, evenementen afgelasten en thuiswerken zijn drie maatregelen die de overheid al heeft genomen om het coronavirus te bestrijden. In een brief van afgelopen zondag geeft het RIVM het kabinet nog meer mogelijkheden om een "uitbraak in te dammen". Zo kunnen scholen, restaurants en sportclubs gesloten worden. Mensen kunnen zelf hun temperatuur opnemen en zichzelf in quarantaine plaatsen bij koorts. En het openbaar vervoer kan worden stilgelegd, schrijft het RIVM.

Toch weer verlies voor AEX

Een dag na het enorme verlies is de Amsterdamse AEX-index opnieuw lager geëindigd. Gisteren was de schade -7,7 procent, vandaag bleef die beperkt tot ruim 1 procent. 's Middags opende de Amerikaanse beurs op Wall Street hoger, maar de koersen zakten weg. Dat had een weerslag op andere Europese beurzen die ook in het rood eindigden.

Het aandeel Shell steeg 3,75 procent. Daarmee werd een deel van de daling van 17,5 procent van gisteren iets goedgemaakt. De olieprijs, die gisteren 30 procent daalde, zit weer in de lift. Brent-olie wordt nu verhandeld voor bijna 37 dollar per vat. Een van de grootste dalers was Ahold, met een verlies van bijna 6 procent.

Eerder op de dag leken de beurzen nog enigszins te herstellen van de zware verliezen van gisteren. Rond het middaguur noteerde de AEX een plus van 3,5 procent.

Indoor Brabant gaat door, maar met veel minder bezoekers

Het paardensportevenement Indoor Brabant verwachtte dit weekend tienduizenden bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch. Dat het evenement toch door kan gaan ondanks het provinciale verbod op grote evenementen, is omdat de organisatie heeft besloten om per dagdeel maar duizend bezoekers toe te staan. "Dit betekent dat veel mensen die een kaartje hebben gekocht het evenement helaas niet kunnen bezoeken. Wij zullen iedereen hierover zo snel mogelijk informeren", stelt de organisatie. Hoe eerder mensen hun kaarten hebben gekocht, hoe groter de kans dat ze kunnen komen.

Gemeten groei coronapatiënten vlakt af, maar kanttekening op zijn plaats

De stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Nederland lijkt de afgelopen dagen niet toe te nemen. Vandaag meldde het RIVM 61 nieuwe besmettingen, gisteren 56, eergisteren 77 en zaterdag 60.

Maar daar moet een kleine kanttekening bij worden geplaatst, laat het RIVM desgevraagd weten. Sinds dit weekend worden familieleden van mensen met corona, die zelf ook klachten hebben, niet meer getest om testlaboratoria te ontlasten. Bovendien zitten ze al in thuisquarantaine. Hierdoor is het daadwerkelijke aantal mensen met corona sinds dit weekend waarschijnlijk iets hoger dan uit de cijfers blijkt. Onbekend is hoeveel hoger.

Ook ledenvergadering 50Plus gaat niet door

Vanwege het coronavirus gaat over anderhalve week de algemene ledenvergadering van 50Plus niet door. De bijeenkomst was gepland voor zaterdag 21 maart in Hoofddorp. Maar de partij vindt het onder de huidige omstandigheden niet verantwoord om een vergadering te houden waar veel leden samenkomen. Het is de bedoeling dat de 50Plus-bijeenkomst nu op 23 mei wordt gehouden.

Eerder vandaag schrapte GroenLinks het partijcongres in Den Bosch van komende zaterdag (zie 12.50 uur)

'Gelast ook kleinere evenementen af'

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven deed op de persconferentie van vanmiddag nog een oproep aan de organisatie van evenementen die dit weekend meer dan duizend bezoekers verwachten. "Wees zeer terughoudend met zulke evenementen of gelast ze af. In het kader van het gezonde verstand."

Hele persconferentie Noord-Brabant terugkijken?

Laatste stand van zaken besmettingen Nederland

Strenge controles op centraal station Milaan

Reizigers in Milaan: 'Het is heel zwaar om hier nu te zijn'

De geschrapte duels

De autoriteiten in Noord-Brabant hebben de vijf betaaldvoetbalwedstrijden van dit weekend in de provincie verboden. Het gaat om Willem II - sc Heerenveen, PSV - FC Emmen en RKC Waalwijk - FC Groningen in de eredivisie en TOP Oss - FC Den Bosch en Jong PSV - Go Ahead Eagles in de eerste divisie.

Terugkijken: burgemeester Eindhoven kondigt verboden af

Evenementen verboden vanwege coronavirus: 'Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid'

Voetbalwedstrijden, dancefestivals Noord-Brabant verboden

Alle betaaldvoetbalwedstrijden dit weekend worden verboden, zegt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. Ook dancefestivals, concerten en carnavalsoptochten worden geschrapt om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

RIVM: 4 procent ziekenhuismedewerkers heeft coronavirus

Bijna 4 procent van de onderzochte medewerkers in een aantal Brabantse ziekenhuizen heeft het coronavirus, meldt het RIVM na een steekproef. "De bevindingen uit het onderzoek ondersteunen het ingezette beleid van afgelopen vrijdag. Wel vraagt het om enkele uitbreidingen." Later vandaag licht het RIVM dit verder toe.

Vrijdag riep het RIVM mensen met milde klachten in de provincie op om het uitgaansleven te mijden, niet naar hun werk te gaan en niemand te bezoeken in het ziekenhuis of verpleeghuis.

Burgemeester Tilburg: zeven dagen sociale onthouding

Burgemeester Weterings van Tilburg doet een oproep aan alle Brabanders om de komende zeven dagen het aantal sociale contacten te beperken. "Ga even geen nieuwe sociale contacten aan en wees terughoudend met bestaande sociale contacten. Zeven dagen sociale onthouding moet mogelijk zijn."

Persconferentie veiligheidsregio's begint

De persconferentie is rechtstreeks te volgen via deze livestream.

EU-regeringsleiders overleggen over corona

EU-president Charles Michel voert vanmiddag overleg met alle regeringsleiders van de Europese Unie over een gezamenlijke aanpak van het coronavirus. Het zegt dat het hun plicht is om die aanpak te versterken.

Alle grote evenementen Brabant afgelast

Alle grote evenementen in Noord-Brabant worden afgelast. Dat heeft de NOS vernomen van verschillende bronnen. Om welke evenementen het precies gaat, is nog niet bekend. Dat wordt straks op een persconferentie van de Brabantse veiligheidsregio's bekendgemaakt.

Het eerstvolgende grote evenement is het paardensportevenement Indoor Brabant. Die gaat donderdag van start. Een woordvoerder van Indoor Brabant bevestigt dat het paardenevenement in zijn huidige vorm niet kan worden gehouden. Er wordt geprobeerd om per dagdeel maximaal duizend aanwezigen toe te laten, zodat het wel kan doorgaan.

Europese Commissie schiet vliegmaatschappijen te hulp

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft maatregelen voor luchtvaartmaatschappijen aangekondigd, zodat die hun zogenoemde slots kunnen behouden. Die start- en landingsrechten zijn cruciaal voor de bedrijven. Normaal gesproken moeten ze minimaal 80 procent van de afgesproken vluchten uitvoeren om die slots te behouden, wat er momenteel toe leidt dat ze met (half-)lege vliegtuigen vliegen. De Commissie geeft tijdelijk een ontheffing om dergelijke spookvluchten te voorkomen, omdat die niet alleen schadelijk zijn voor de financiële positie van de luchtvaartmaatschappijen, maar ook voor het milieu.

Rond 16.00 uur persconferentie Brabantse veiligheidsregio's

De drie veiligheidsregio's in Noord-Brabant geven rond 16.00 uur een persconferentie. Die is rechtstreeks te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NPO Nieuws, NOS.nl en de NOS-app.

28 medewerkers Tilburgs ziekenhuis besmet

28 medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn besmet met het coronavirus. Zij hadden milde luchtwegklachten, maar waren niet in een risicogebied geweest of hadden geen contact gehad met een besmette patiënt. Ze werden afgelopen weekend samen met meer dan 250 collega's getest vanwege een steekproef op verzoek van het RIVM. Het instituut wilde meer zicht krijgen op de verspreiding van het virus in Noord-Brabant. Zes ziekenhuizen deden aan de steekproef mee.

'Passagiers cruiseschip Marseille hebben geen corona'

De twee grieperige passagiers van een cruiseschip dat voor Marseille ligt (zie 12.18 uur), zijn negatief getest op het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de havenautoriteit in de Franse stad.

De passagiers mochten niet van boord zolang niet duidelijk was of de twee besmet waren met het virus:

Helft personeel ABN Amro gaat thuiswerken

ABN Amro heeft besloten de helft van de medewerkers vanuit huis te laten werken. De bank heeft de medewerkers verdeeld in twee teams. De ene week werkt het ene team thuis en de andere week het andere team. Met deze maatregel hoopt de bank te voorkomen dat een groot deel van de medewerkers tegelijk besmet komt thuis te zitten.

De nieuwe maatregel zal ook gelden voor de raad van bestuur van de bank. Daarnaast worden de twee hoofdkantoren opgesplitst in verschillende torens die niet meer met elkaar in contact staan, zodat de kans op besmetting nog kleiner wordt. Bij lokale bankfilialen zullen de meeste medewerkers gewoon blijven werken zodat mensen er nog wel voor hun bankzaken terechtkunnen. Maar net zoals op de meeste plekken worden er geen handen meer geschud.

Kabinet handelt passend in strijd tegen coronavirus, zegt Bruins

De maatregelen die het kabinet neemt tegen verspreiding van coronavirus zijn passend. Dat zei minister Bruins voor Medische Zorg in de Tweede Kamer na kritische vragen van Kamerleden.

Volgens Bruins blijven de maatregelen erop gericht het virus in te dammen en het normale leven zoveel mogelijk te laten doorgaan. Hij benadrukte dat de aanpak van het kabinet is gebaseerd op de adviezen van experts.

KLM verandert vluchtschema's niet

Ten opzichte van gisteren verandert KLM niets aan de vluchtschema's naar Italië. "We vliegen niet op Venetië en Milaan", zegt een woordvoerder. "De vluchten naar Turijn, Genua en Bologna staan vooralsnog wel gepland. Ook vluchten op Rome en Napels gaan gewoon door."

De luchtvaartmaatschappij benadrukt verder dat de ontwikkelingen snel gaan en dat vluchtschema's op een later moment nog kunnen veranderen.

KNVB praat met clubs over mogelijke maatregelen

De KNVB gaat morgen in gesprek met de bestuurders van voetbalclubs. De voetbalbond, die de richtlijnen van het RIVM en de GGD volgt, wil de clubs bijpraten over het coronavirus en mogelijke scenario's voorleggen.

Lees meer in dit artikel van NOS Sport:

RIVM bevestigt vierde dode, 61 nieuwe coronapatiënten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een vierde Nederlandse dode bevestigd. Er zijn 61 nieuwe besmettingsgevallen. Het totaal komt daarmee op 382 besmettingen. 161 patiënten zijn besmet geraakt in het buitenland. Van 156 gevallen is de bron onbekend of is het onderzoek nog gaande.

Eerste dode in Marokko

In Marokko is een patiënt overleden aan besmetting met het coronavirus. Het is de eerste dode in Marokko, hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Federatie Medisch Specialisten raadt bijeenkomsten af

De Federatie Medisch Specialisten raadt bezoek van medisch specialisten aan externe bijeenkomsten van zorgprofessionals zoals congressen, symposia en refereeravonden voorlopig af.

Het advies van de federatie gaat over de eigen bijeenkomsten en de bijeenkomsten van de 33 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten. Bijeenkomsten waar medisch specialisten bij betrokken zijn, vinden plaats via videoverbinding.

Ryanair schrapt alle vluchten naar Italië tot en met 8 april

Budgetmaatschappij Ryanair schrapt alle vluchten naar Italië tot en met 8 april, heeft het bedrijf zojuist bekendgemaakt.

Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen

Na de verscherpte maatregelen van Italië tegen het coronavirus hebben luchtvaartmaatschappijen hun schema's aangepast. British Airways heeft alle vluchten die vandaag naar het land zouden gaan geschrapt. Dat geldt ook voor de Hongaarse prijsvechter Wizzair, die op bestemmingen in Italië vliegt vanuit Midden-Europa, Duitsland en België. EasyJet heeft de meeste, maar niet alle vluchten naar Italië geannuleerd.

Vanuit Nederland blijft Transavia vliegen op Pisa en Rome en de zuidelijker gelegen steden Napels, Bari, Catania (op Sicilië) en Olbia (op Sardinië).

'Italië-reizen ingewikkeld of onmogelijk om door te laten gaan'

Het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Italië betekent dat het voor reisorganisaties en touroperators een stuk lastiger wordt om afspraken met klanten nog na te komen, zegt brancheorganisatie ANVR. Nu worden alle niet-noodzakelijke reizen naar heel Italië afgeraden (code oranje).

"Als een operator de reis niet kan uitvoeren, zoals het geval is bij de rode gebieden, annuleert de operator de reis en wordt de reissom teruggestort naar de klanten", zegt een woordvoerder. "Bij de oranje gebieden is het ingewikkeld en soms onmogelijk om een reis te laten doorgaan. Daar zal het van geval tot geval bekeken moeten worden. Soms kan een reisorganisatie aanbieden om een reis om te boeken naar een andere bestemming of datum." Mensen die een reis geboekt hebben naar een 'oranje' gebied en daarover vragen hebben, krijgen het advies om contact op te nemen met hun touroperator.

De ANVR heeft de handen vol aan de ontwikkelingen rond het coronavirus, vertelt de woordvoerder. "We handelen nu haast van uur tot uur en houden de adviezen van het ministerie scherp in de gaten. Ook individuele reisorganisaties kijken nu constant naar wat aangepaste adviezen voor hen betekenen."

Vakbond VVMC: stop met controleren treinkaartjes

De vakbond voor machinisten en conducteurs VVMC wil dat Arriva en de NS voorlopig stoppen met het controleren van kaartjes in de trein, meldt RTV Noord.

Conducteurs kunnen er zelf voor kiezen om kaartjes te controleren. Sommige conducteurs kiezen ervoor het niet te doen vanwege het virus. "Wat ons betreft gebeurt dat in heel Nederland", zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert tegen de regionale omroep. Eilert heeft ook andere vervoerders buiten Groningen aangeschreven.

"Reizigers hebben alleen geen sticker op hun hoofd waarop staat dat ze uit Noord-Brabant komen", zegt Eilert. "En je kunt niet zien dat iemand het virus heeft. Daarom zeggen wij: voer dit beleid de komende tijd landelijk in."

Haags festival Koningsdag afgelast om coronavirus

Het festival Kingsworld, dat op Koningsdag zou worden gehouden in Den Haag, is afgelast vanwege het coronavirus. Volgens de organisatoren is de onzekerheid te groot geworden en valt daar niet tegen te verzekeren. "Waar wij vooral bang voor zijn, is het risico dat de overheid ons op een later moment dwingt het evenement te annuleren", laten ze weten.

Kingsworld zou naast het stadion van ADO Den Haag worden gehouden. Onder andere Django Wagner, Dave Roelvink, John Medley, Jebroer, Darkraver en Critical Mass zouden er optreden.

Mensen die tickets hebben voor het festival kunnen deze gebruiken voor Den Haag Outdoor op 29 augustus in het Zuiderpark of voor Kingsworld volgend jaar. Een andere optie is om het volledige aankoopbedrag terugbetaald te krijgen.

Stafchef Macron werkt thuis

De stafchef van de Franse president Macron, Patrick Strzoda, werkt voorlopig vanuit huis. Hij is in contact gekomen met iemand die positief testte op het virus. Strzoda vertoont geen coronaverschijnselen.

GroenLinks-congres gaat niet door

Vanwege het coronavirus gaat het GroenLinks-congres in Den Bosch zaterdag niet door. GroenLinks benadrukt dat de gezondheid van iedereen voorop staat en dat de partij de adviezen van het RIVM serieus neemt. "En hoewel er nu nog geen advies is om grote evenementen te annuleren, willen we geen onnodige risico's nemen."

GroenLinks zegt verder dat zoveel mogelijk leden naar het congres moeten kunnen komen om te stemmen. "En door het coronavirus is dat nu in het geding." Het congres wordt later alsnog gehouden. Wanneer is nog niet duidelijk.

Ondernemersorganisaties dringen aan op extra maatregelen

Werkgeversorganisaties willen dat de overheid meer doet om bedrijven te steunen die geraakt worden door de problemen met corona. Ze willen onder meer dat de overheid garant staat voor leningen voor mkb-bedrijven in problemen. De ondernemers zijn met de overheid in gesprek om een pakket aan maatregelen erdoor te krijgen.

Eerder werd al werktijdverkorting van kracht. Daarmee kunnen bedrijven personeel tijdelijk naar huis sturen als ze minder werk hebben en krijgen ze salaris uit de pot voor werkloosheidsuitkeringen. Meer dan 230 bedrijven maken daar gebruik van.

Sint-Maarten stelt maximumprijzen in voor mondkapjes

Sint-Maarten heeft maximumprijzen vastgesteld voor artikelen als latex- en siliconenhandschoenen, handdesinfectiemiddelen, mondkapjes, desinfecterende doekjes en sprays en ontsmettingsalcohol, meldt correspondent Dick Drayer. Handelaren op het Caribische eiland zouden profiteren van de grote vraag en woekerprijzen vragen.

Ondernemers die zich niet aan de vastgestelde maximale prijzen houden, riskeren een gevangenisstraf van maximaal vier jaar of een maximale boete van 5000 euro.

Lange rijen voor Madrileense supermarkten

Madrilenen zijn aan het hamsteren geslagen. Sinds gisteravond bekend werd dat scholen vanaf morgen voor twee weken dichtgaan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, staan er lange rijen in de supermarkten. "Vooral de schappen van melk, pasta's, vers vlees en wc-papier zijn zo goed als leeg", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Mensen roepen elkaar op via Whatsappgroepen om zoveel mogelijk levensmiddelen in te slaan en maken elkaar nerveus."

In de regio Madrid is het aantal besmettingen door corona in een dag verdubbeld.

Ook voetbalwedstrijden in de eerste en tweede divisie worden komende twee weken zonder publiek gespeeld, zo werd vanmorgen bekend. Naast Madrid en Vitoria gaan ook in La Rioja scholen voorlopig dicht.

Madrilenen hamsteren

Twee verdachte gevallen op cruiseschip in Marseille

Op een Duits cruiseschip in de haven van Marseille worden twee patiënten getest op corona. Dat hebben de Franse autoriteiten bekendgemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel mensen op het schip zitten en welke nationaliteit ze hebben. Er kunnen 2000 passagiers op het schip. Alle passagiers moeten aan boord blijven.

Denemarken houdt vliegtuigen uit risicolanden tegen

Denemarken laat geen vliegtuigen uit risicolanden meer toe. Dat betekent dat er geen vluchten meer naar Denemarken gaan vanuit Italië, China en Zuid-Korea. Ook uit bepaalde delen van Oostenrijk worden vliegtuigen geweerd. De maatregel geldt vanaf komende nacht en duurt voorlopig veertien dagen.

Nog eens 54 doden in Iran

In Iran zijn nog eens 54 mensen overleden aan het coronavirus. Het dodental staat daar nu op 291. 8042 mensen zijn besmet.

Brabantse Kamerleden blijven thuis, rechtszaken gaan door

Kamerleden uit Brabant van verschillende politieke partijen in Den Haag geven gehoor aan de oproep van premier Rutte om thuis te werken, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ten minste zeven parlementariërs blijven dinsdag thuis.

Het gaat om Klaas Dijkhoff, Thierry Aartsen en Bas van 't Wout (VVD). Ook Lilian Marijnissen, Henk van Gerven en Michiel van Nispen (SP) blijven thuis. Datzelfde geldt voor Madeleine van Toorenburg en Pieter Omtzigt van het CDA. Bij D66 blijft Jessica van Eijs thuis.

Het coronavirus heeft nog geen gevolgen voor de rechtszaken in Brabant. De zittingen bij de rechtbanken in Den Bosch en Eindhoven gaan vooralsnog gewoon door. Dat geldt ook voor het gerechtshof in Den Bosch.

Saudi-Arabië schroeft olieproductie op tot recordhoogte

Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië, schroeft de olieproductie in april op tot 12,3 miljoen vatten per dag. Dat is een record.

Saudi-Arabië en Rusland zijn het niet eens geworden over het beperken van productie. Als gevolg daarvan daalde de ruwe olieprijs gisteren met 25 procent.

De lagere olieprijs is het gevolg van de economische malaise door het coronavirus

Oostenrijk laat geen mensen uit Italië meer toe

Oostenrijk sluit de grens voor mensen uit Italië, heeft kanselier Kurz bekendgemaakt. Oostenrijkers die in Italië zijn worden teruggehaald en moeten thuis in quarantaine.

Hogescholen en universiteiten in het land moeten colleges online gaan geven. Ook worden bedrijven opgeroepen het personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken.

Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies voor Italië aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië aangescherpt: voor delen in het noorden van het land blijft code rood gelden (niet reizen), in de rest van het land geldt nu code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Champions League-duel Barcelona-Napoli zonder publiek

De Champions League-wedstrijd tussen Barcelona en Napoli die voor woensdag 18 maart op het programma staat, wordt zonder publiek gespeeld.

Dodental Frankrijk naar dertig

In Frankrijk zijn nog eens vijf mensen overleden aan het coronavirus. Het dodental staat daar nu op dertig.

Toeristen moeten Israël binnen enkele dagen verlaten

Toeristen in Israël moeten het land binnen een paar dagen verlaten, heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Er is geen datum gegeven waarop zij vertrokken moeten zijn. Gisteren werd al besloten dat iedereen die Israël binnenkomt twee weken thuis in quarantaine moet blijven. De maatregel geldt onmiddellijk voor Israëliërs en voor buitenlanders vanaf donderdag.

Italiaanse Eurocommissaris niet naar Nederland

De Italiaanse Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie) zegt zijn bezoek aan Nederland af vanwege de coronacrisis. Hij zou deze week in Den Haag onder meer met premier Rutte en minister van Financiën Hoekstra praten. Ook zou hij een bezoek brengen aan de douane in Rotterdam.

Madonna annuleert concerten in Parijs

Madonna heeft twee concerten in Parijs afgezegd, maakt concertorganisator Live Nation bekend. Grootschalige evenementen, met meer dan duizend mensen, zijn in Frankrijk al niet toegestaan. De concerten zouden vanavond en morgenavond zijn. Fans kunnen hun geld terugkrijgen.

Telefonisch 'ziektebriefje' in Duitsland nu toegestaan

Huisartsen in Duitsland mogen patiënten nu telefonisch toestemming geven om weg te blijven van werk, melden Duitse media. De maatregel geldt voor mensen die coronaverschijnselen hebben, maar ook voor mensen met een verkoudheid. Huisartsen kunnen telefonisch zeven dagen ziekteverlof toezeggen.

Veel minder file in het zuiden, ondanks regen

In het zuiden van het land stond in de ochtendspits 25 procent minder file dan gebruikelijk, meldt de ANWB. Vooral rond Eindhoven en Den Bosch waren de files veel minder lang dan normaal.

Voorzitter Europees Parlement in zelfverkozen isolatie

De Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli verblijft voorlopig in zelfverkozen isolatie in zijn huis in Brussel. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.

Polen gelast alle grote evenementen af

De Poolse regering heeft uit voorzorg alle grote evenementen die voor de komende tijd in het land op het programma stonden, afgelast. In het land zijn zeventien gevallen van coronabesmetting bekend. Vooralsnog is niemand aan het virus overleden. In Polen wonen 38 miljoen mensen.

Italiaanse supermarkten blijven open

De Italiaanse regering heeft burgers verzekerd dat supermarkten in het land open en bevoorraad blijven. Nadat gisteren extra maatregelen werden afgekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan, gingen veel mensen haastig naar 24-uurssupermarkten om te hamsteren.

Volgens de regering waren de maatregelen juist bedoeld om het samenkomen van grote groepen mensen tegen te gaan.

Japan neemt voor nog eens 3,5 miljard aan maatregelen

Japan gaat een tweede pakket maatregelen beschikbaar stellen ter waarde van omgerekend ruim 3,5 miljard euro. Het geld is vooral bedoeld om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen. Ook komt het geld ten goede aan medische faciliteiten. Eerder was al zo'n 4,2 miljard euro vrijgemaakt.

Paus spoort priesters aan bij zieken langs te gaan

De paus heeft priesters opgeroepen een bezoek te brengen aan mensen die besmet zijn met het coronavirus. Italië kondigde gisteren juist reisbeperkingen aan voor het hele land om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

"Laat ons bidden tot de Heer, ook voor onze priesters", sprak de paus in de ochtendmis. "Dat zij de moed mogen hebben eropuit te gaan en de zieken de kracht van Gods woord en de eucharistie te brengen, en de gezondheidswerkers en vrijwilligers te vergezellen bij het werk dat zij doen."

Streep door Europa League-duel FC Basel-Eintracht Frankfurt

Het Europa League-duel van FC Basel met Eintracht Frankfurt wordt niet op donderdag 19 maart gespeeld. Wanneer de clubs wel aantreden, is onbekend. Gisteren had de stad Basel al laten weten dat het duel in de achtste finale niet in Basel mocht worden gespeeld.

Minder hindoes vieren Holifeest

Minder hindoes vieren Holifeest vanwege corona: 'Vrienden willen niet afspreken'

Coronavirus nu in alle Duitse deelstaten

Het coronavirus heeft alle deelstaten in Duitsland bereikt. Als laatste deelstaat meldde Saksen-Anhalt vandaag een besmetting met het coronavirus.

Het gaat om een man uit de plaats Halle. Het aantal besmettingen in heel Duitsland is nu 1224 met de meeste in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tot nu toe zijn twee mensen in Duitsland aan het virus bezweken.

Stichting Bill Gates stelt tientallen miljoenen beschikbaar

De Bill & Melinda Gates Foundation en twee andere liefdadigheidsinstellingen hebben samen 125 miljoen dollar toegezegd voor de bestrijding van het coronavirus. Met het geld moet de ontwikkeling van behandelingen tegen het virus worden versneld. Het is de bedoeling dat de behandelingen ook voor arme landen beschikbaar worden. De stichting van de medeoprichter van Microsoft heeft zelf 50 miljoen dollar toegezegd.

'Eerste besmettingen in Friesland'

Het coronavirus heeft ook Friesland bereikt, meldt Omrop Fryslân. Het gaat om een echtpaar uit Gorredijk, in de gemeente Opsterland. Ze zitten samen met hun zoon in thuisisolatie. Er wordt onderzocht met wie de patiënten in contact zijn geweest.

Derde coronapatiënt in Marokko

In Marokko is een derde besmettingsgeval vastgesteld, melden nationale media. Het ministerie van Gezondheid bevestigt dat het gaat om een toerist uit Frankrijk die zaterdag in het land arriveerde. De toerist kreeg klachten aan de luchtwegen en zocht een dag na aankomst medische hulp. Uit tests kwam het virus naar voren. De patiënt is opgenomen in een ziekenhuis in Marrakesh en verkeert in stabiele toestand.

Passagiers mogen niet van cruiseschip op Curaçao af

Op Curaçao meert vanochtend (lokale tijd) een cruiseschip aan met drie bemanningsleden en één passagier die mogelijk zijn besmet met het coronavirus. Het gaat volgens het ministerie van Gezondheid om het schip MS Braemer van cruiseline Fred Olsen. De boot mag aanmeren maar niemand mag van het schip af. De zieke bemanningsleden hadden vorige week contact met een passagier die inmiddels uitgestapt is en later positief werd getest.

In plaats daarvan zullen medewerkers van het Curaçaose ministerie op het schip testen uitvoeren. De boot vertrekt volgens plan weer later op de dag. Op Curaçao zijn nog geen besmettingen van personen met het coronavirus vastgesteld.

In de Caraïben wordt veel met angst naar de vele cruiseschepen gekeken. Vorige week weigerde Sint-Maarten het cruiseschip nog omdat het niet op tijd een lijst met de gezondheidsgegevens van de passagiers had doorgegeven.

Tijdelijke coronaziekenhuizen Wuhan weer dicht

China heeft alle tijdelijke ziekenhuizen in Wuhan gesloten die in rap tempo waren gebouwd vanwege de uitbraak van het coronavirus in de miljoenenstad. De sluiting van de hospitalen wijst erop dat de autoriteiten het virus onder controle hebben. In Wuhan is het coronavirus voor het eerst opgedoken.

Burgemeester Valkenswaard blijft thuis

Ook burgemeester Ederveen van de Brabantse gemeente Valkenswaard blijft voorlopig thuis. Gisteren liet ook VVD-fractievoorzitter en Brabander Klaas Dijkhoff weten voorlopig thuis te blijven. Hij is verkouden.

Italiaanse regering neemt voor 10 miljard euro maatregelen

De Italiaanse regering zal rond de 10 miljard euro uittrekken voor maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Intussen heeft Malta alle passagiersverbindingen met Italië stopgezet. Dat geldt voor passagiersvluchten en bootverbindingen. De veerdienst zal alleen nog worden gebruikt om medicijnen en vracht te vervoeren.

Twee medewerkers Radboudumc positief getest op coronavirus

Twee verpleegkundigen van het Radboudumc in Nijmegen zijn positief getest op het coronavirus, meldt het ziekenhuis. "Een medewerker werd getest nadat aangescherpte screeningsmaatregelen werden ingevoerd voor medewerkers uit Noord-Brabant met luchtwegklachten. Na de uitslag is meteen contactonderzoek gestart."

De medewerker zit in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed. Het ziekenhuis heeft alle betrokkenen die uit het contactonderzoek naar voren kwamen ingelicht. Zij worden de komende twee weken in de gaten gehouden.

De tweede medewerker is getest na terugkomst van vakantie in Italië. "De medewerker heeft niet gewerkt in het Radboudumc tussen de vakantie en de test. Ook deze medewerker maakt het naar omstandigheden goed en zit in thuisisolatie."

Beiden mogen pas weer aan het werk als ze geen ziekteverschijnselen meer hebben en minstens 24 uur klachtenvrij zijn.

Rustig op Brabantse stations

Niet alleen op de weg is het vanochtend rustig in Noord-Brabant. Ook op de treinstations is het veel minder druk dan anders. Inwoners lijken gehoor te geven aan de oproep van premier Rutte om thuis te werken, meldt Omroep Brabant.

Veel rustiger dan normaal op station Den Bosch

Medewerker ECB besmet

Een medewerker van de Europese Centrale Bank is besmet met het coronavirus, maakt de centrale bank bekend. Zo'n honderd werknemers die in de nabijheid van de besmette persoon hebben gewerkt, zijn geïnformeerd. Zij zullen uit voorzorg voorlopig thuiswerken. Mogelijk besmette werkplekken worden gereinigd.

Sportevenementen afgelast

In binnen- en buitenland worden sportevenementen afgelast. De internationale hockeybond FIH besloot de duels van Nieuw-Zeeland en Australië uit te stellen. Dat betekent dat er een streep gaat door de vier interlands die de Nederlandse mannen en vrouwen deze maand in Den Bosch en Rotterdam zouden spelen.

Gisteren werd het belangrijke judotoernooi van Jekaterinenburg, dat van 13 tot en met 15 maart zou worden gehouden, afgelast. Er zouden negen Nederlandse judoka's aan mee doen. De Italiaanse regering besloot alle sportwedstrijden in het hele land tot en met 3 april stil te leggen:

Premier Conte: 'Vandaag is het moment van grote verantwoordelijkheid'

President Macron wordt beschermd tegen coronavirus

In Frankrijk zijn maatregelen genomen om president Macron tegen het coronavirus te beschermen. Aanleiding is de besmetting van één van zijn ministers: Franck Riester (Cultuur).

Op het presidentieel paleis, het Élysée, worden geen groepen meer ontvangen. Als Macron iemand ontvangt, wordt vooraf nagegaan met wie diegene contact heeft gehad. Gesprekken worden sowieso vaker per telefoon of videoverbinding gedaan.

Macron zelf zal dagelijks minder vergaderen met anderen en zijn aanwezigheid op het Élysée beperken tot minder kantoren en zalen. Twee keer per dag zal daar gedesinfecteerd worden. Stoelen worden verder uit elkaar gezet.

Alle medewerkers van de president zijn gevraagd in tweetallen te werken. Zodat als één persoon besmet raakt, de ander zonder problemen het werk kan voortzetten. Behalve de minister zijn in Frankrijk ook vijf leden van de Tweede Kamer besmet.

Correspondent in Italië: weinig mensen op straat

Milaan tijdens spitsuur helemaal leeg: 'Mensen luisteren naar de premier'

Aziatische beurzen krabbelen op na koersval

De Aziatische aandelenbeurzen zijn weer wat opgekrabbeld na de wereldwijde koersval gisteren. Ook de olieprijzen veerden op. Beleggers waren vooral in afwachting van stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken om de economische impact van de uitbraak van het coronavirus te verlichten.

De Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 0,9 procent hoger op 19.867,12 punten. De Japanse hoofdindex raakte ruim 5 procent kwijt. De waarde van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien, liep weer wat terug.

De olieprijzen gingen omhoog tijdens de Aziatische handelssessie. Een vat Amerikaanse olie kostte 7,8 procent meer op 33,51 dollar en Brent werd 8,1 procent duurder op 37,11 dollar. Een dag eerder kelderden de olieprijzen rond 25 procent vanwege het mislukken van een productiedeal tussen oliekartel OPEC en Rusland en de prijzenoorlog die Saudi-Arabië heeft ontketend op de oliemarkt.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1,5 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong dikte 1,8 procent aan. De Kospi in Seoul klom 0,3 procent. De All Ordinaries in Sydney eindigde 3,1 procent hoger. De Australische hoofdindex leverde een dag eerder ruim 7 procent in.

Rustig op de wegen in Noord-Brabant

Op de snelwegen in Noord-Brabant is het vanochtend een stuk minder druk dan normaal. Volgens de ANWB "doet Brabant vandaag niet mee". Er staan wel een paar korte files, maar normaal is het zeker op een regenachtige dinsdag een stuk drukker, aldus de ANWB.

De Brabanders lijken gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om de komende zeven dagen zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Dat moet helpen het coronavirus, dat in de provincie oprukt, tot staan te brengen.

Air France-KLM voelt gevolgen corona

Air France-KLM heeft de afgelopen maand 0,5 procent minder passagiers vervoerd vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Er werden iets minder dan 7 miljoen passagiers vervoerd. Volgens het bedrijf is dat het gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Voor alleen KLM daalde het passagiersaantal zelfs met 2,7 procent. KLM-baas Pieter Elbers waarschuwt dat de impact van het virus in maart groter is, omdat veel meer routes worden geraakt.

Er werd door Air France-KLM veel minder naar Azië gevlogen: de opbrengsten uit het aantal vluchten daalde vorige maand met bijna 25 procent.

'Geen handen schudden goede maatregel'

"Ik denk dat de maatregel om geen handen meer te schudden past binnen de ontwikkelingen in Nederland", zegt Eric van Gorp in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is viroloog in het Erasmus MC Rotterdam.

"We zitten in een snel veranderende situatie, zeker gezien de situatie in de ons omringende landen. We leven daarom in een bepaalde mate van onzekerheid. We zullen eraan moeten wennen dat elke dag nieuwe maatregelen nodig kunnen zijn."

Xi bezoekt Wuhan, Trump kondigt maatregelen aan

De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst op bezoek in de stad Wuhan sinds het coronavirus in december daar voor het eerst opdook. De miljoenenstad is nog altijd in quarantaine.

De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat bedrijven en mensen die in de VS worden getroffen door het coronavirus worden gecompenseerd. Op welke manier wilde hij op de persconferentie niet zeggen. De beursgraadmeters op Wall Street leden maandag de grootste verliezen sinds de financiële crisis van 2008.

Trump: 'We bespreken verlaging of vrijstelling van loonbelasting'

Veel ontwikkelingen gisteren

Gisteren waren er opnieuw veel ontwikkelingen in de wereldwijde uitbraak van Covid-19. Premier Rutte adviseerde voorlopig geen handen meer te schudden. Inwoners van Noord-Brabant wordt aangeraden om, als het mogelijk is, thuis te werken.

Verder kleurden de internationale aandelenbeurzen dieprood vanwege de wereldwijde problemen door de coronacrisis en de onverwachte, scherpe daling van de olieprijzen.

In Italië werden de noodmaatregelen die golden voor het noorden van het land, uitgebreid naar het hele land. Om de uitbraak in te dammen mag niemand meer op pad gaan, behalve voor werk of als het strikt noodzakelijk is. In een dag steeg het aantal bevestigde coronapatiënten er tot boven de 9000. Ook kwamen er ruim honderd nieuwe sterfgevallen bij.

In Nederland kwamen er volgens het RIVM gisteren 56 nieuwe patiënten bij, het totaal staat nu landelijk op 321. In tegenstelling tot gisteren waren er geen nieuwe sterfgevallen. Voor zover bekend zijn er in ons land drie coronapatiënten overleden.