NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ziekenhuis: deel coronapatiënten kwam eigenlijk voor iets anders • Hoorn staat Kapsalon Theater toe

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 18 januari.
 • Gemeenten handhaven maatregelen bij Kapsalon Theater
 • Ministerie wil meer weten over coronahamsters
 • Meer operatiekamers in gebruik en meer planbare zorg
 • 1186 coronapatiënten in het ziekenhuis, minder positieve tests door storing
Liveblog gesloten
 • WHO herhaalt: verdeling vaccins moet eerlijker

  De ergste gevolgen van de coronapandemie zouden dit jaar voorbij kunnen zijn als de grote ongelijkheid in de verdeling van vaccins en medicijnen worden aangepakt, zegt het hoofd noodgevallen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Michael Ryan heeft het over "de dood, ziekenhuisopnames en ontwrichting van onze sociale, economische, politieke systemen".

  Het coronavirus blijft waarschijnlijk rondgaan, maar volgens Ryan kan de gezondheidscrisis dit jaar eindigen "als we de dingen doen waarover we het hebben gehad", zei hij op een online bijeenkomst over vaccingelijkheid. De WHO riep rijke landen al vaker op om vaccins ruimhartiger met arme landen te delen.

 • UMCG: derde opgenomen 'coronapatiënten' kwam voor iets anders

  Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen om een andere reden dan covid-19 en vervolgens positief testen op het coronavirus tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers mee als coronapatiënt, terwijl ze niet altijd coronagerelateerde klachten hebben.

  Het UMCG in Groningen zegt tegen Nieuwsuur dat naar schatting ongeveer een derde van de daar opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus in eerste instantie vanwege een andere oorzaak (bijvoorbeeld een operatie) is opgenomen. De telling is van belang omdat het beleid van de overheid is gebaseerd op de aantallen covidpatiënten in de ziekenhuizen.

 • RIVM: meer mensen doen zelftest voor bezoek

  Minder mensen houden zich aan het maximaal aantal bezoekers thuis, maar meer mensen doen zelftests voordat mensen op bezoek gaan of bezoek ontvangen. Dat blijkt uit het gedragsonderzoek van het RIVM dat tussen 4 en 10 januari weer is gedaan. Deelnemers werden bevraagd over de periode toen het advies was om twee gasten te ontvangen (en met Oud en Nieuw maximaal vier).

  Waar in december 94,6 procent zich aan de regel voor het maximum aantal bezoekers hield, was dat deze maand 79,7 procent. En bij de meting in december deed 21,1 procent van de mensen een zelftest voor bezoek, dit keer was dat 31,2 procent.

  De regel die het best wordt nageleefd is het dragen van een mondkapje in het ov: 96 procent. Wie dit niet doet, kan een boete krijgen. Het minst nageleefde advies is de woning ventileren: dat doet maar 27 procent.

 • Nog nooit zoveel coronabesmettingen in Frankrijk

  In Frankrijk waren er de afgelopen 24 uur 464.000 positief geteste mensen. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Het weekgemiddelde ligt nu op 309.000 en ook dat is een record.

  Het parlement heeft zondag ingestemd met een nieuwe gezondheidspas, waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten). Dat geldt ook voor reizigers uit het buitenland.

 • Drie handballers positief getest

  Op het Europees Kampioenschap handbal hebben drie handballers positief getest. De rest van de ploeg testte negatief en kan vanaf 20.30 uur in Boedapest in actie komen in "het allesbeslissende duel tegen Portugal voor een plek in de Main Round", zegt het Nederlands Handbal Verbond.

  Gisteren zijn Robin Schoenaker en Jeffrey Boomhouwer positief getest, en vandaag opnieuw. Ze hebben allebei geen symptomen en zitten in isolatie. Ook Florent Bourget zit zonder symptomen in isolatie. Hij testte vorige week positief, gisteren negatief en vandaag weer positief.

 • Naaste contacten paus hebben corona

  De rechterhand van de paus en diens plaatsvervanger zijn positief getest op het coronavirus. Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van de Heilige Stoel, heeft 'zeer lichte' symptomen en aartsbisschop Edgar Peña Parra heeft er geen, zegt een woordvoerder van het Vaticaan. Ze zijn thuis in isolatie.

  De twee zien paus Franciscus regelmatig, maar wanneer hun laatste contact met hem was is niet bekendgemaakt. Het zijn de eerste gevallen in de directe omgeving van de paus sinds het begin van de pandemie.

 • Kapsalon Theater wel toegestaan in Hoorn

  De burgemeester van Hoorn staat de actie Kapsalon Theater wel toe, in tegenstelling tot Amsterdam en enkele andere steden. "Voor de culturele instellingen is er nog weinig perspectief, terwijl de ervaring leert dat we met deze sector goede afspraken kunnen maken", zegt burgemeester Nieuwenburg.

  "Ik begrijp dat dit voor hen een grote teleurstelling is en wil hen de kans geven om een statement te maken. Het moet wel bij een signaal blijven. Als de instellingen ook op andere dagen of buiten de afgesproken tijden om open gaan, volgen er wel waarschuwingen en sancties."

 • Steeds meer klassen in quarantaine, regels weer op agenda OMT

  Het Outbreak Management Team gaat komende vrijdag de huidige quarantaineregels voor scholen onder de loep nemen. Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus. Maar "het is de vraag hoe lang we dit beleid kunnen volhouden", zegt Aura Timen van het RIVM en het OMT, verwijzend naar de hoge besmettingscijfers.

 • Aantal nieuwe boosters bijna gehalveerd, ministerie komt met campagne

  Het aantal gezette boosterprikken lag de afgelopen week veel lager dan een week eerder. In totaal werden er door de GGD's vorige week 1,1 miljoen boosterprikken uitgedeeld, terwijl dat in de week daarvoor nog 1,9 miljoen prikken waren, blijkt uit cijfers van het RIVM.

  Daarmee is de grootste vaart uit de boostercampagne. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd met een grotere mediacampagne te komen om het boostervaccinatiecijfer verder omhoog te krijgen.

 • Ook handhaving Kapsalon Theater in andere steden

  Ook in Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen gaat morgen gehandhaafd worden bij de actie Kapsalon Theater. Eerder werd al bekend dat de gemeente Amsterdam dit gaat doen.

  "Hoewel het gemeentebestuur er alle begrip voor heeft dat de zo zwaar getroffen cultuursector zich nu wil laten horen, volgt de gemeente Rotterdam de door het Rijk opgelegde coronamaatregelen", stelt de Maasstad. "Dat betekent dat de gemeente net als bij andere sectoren gebeurt actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling."

  "Net zoals de horeca beleeft ook de cultuursector zware tijden", zegt een woordvoerder van de burgemeester van Eindhoven. "Maar het kabinet gaat over de coronamaatregelen en moet alle aspecten afwegen, lokale overheden moeten die maatregelen handhaven." Instellingen die hun deuren openen terwijl dat volgens de regels niet is toegestaan, krijgen in Eindhoven eerst een brief met een waarschuwing.

 • Ministerie wil meer weten over coronahamsters

  Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil meer weten over hamsters met corona die in Hongkong worden gedood en mogelijk waren geïmporteerd uit Nederland. LNV neemt contact op met de gezondheidsautoriteiten in Hongkong.

  "Het is al langere tijd bekend dat een aantal huisdiersoorten corona kan krijgen, namelijk honden, katten, fretten, en ook hamsters", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Tot nu toe is niet aangetoond dat huisdieren (zoals hamsters) een relevante rol spelen in corona-besmettingen bij mensen." LNV wil de berichten verifiëren. Als meer duidelijk is, wordt het RIVM erbij betrokken.

  In Hongkong worden 2000 hamsters gedood, nadat een medewerker van een dierenwinkel besmet was gebleken en daarna hamsters die te koop stonden. Volgens persbureau Bloomberg waren die geïmporteerd uit Nederland.

 • Amsterdam gaat maatregelen handhaven bij Kapsalon Theater

  De gemeente Amsterdam gaat morgen de regels handhaven bij instellingen die meedoen aan de actie Kapsalon Theater. Burgemeester Halsema schrijft aan vertegenwoordigers van de kunst- en cultuursector dat ze begrip heeft voor hun situatie en ook dat kunstinstellingen behoefte hebben aan perspectief, ook financieel. Maar het college moet de landelijke coronamaatregelen handhaven.

  "U heeft uw actie georganiseerd in een "publieke plaats" die op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) nog gesloten moet zijn. Mocht u alsnog elders (in de openbare ruimte) willen demonstreren, dan zal ik mij inzetten u hierbij te faciliteren."

  Maar de verwachting is niet dat handhavers langsgaan bij alle locaties die aan de actie meedoen. Daar heeft de gemeente de capaciteit niet voor, zegt een woordvoerder van Halsema. "We hebben altijd al gezegd dat er gehandhaafd wordt op excessen." Handhavers kunnen in gesprek gaan en waarschuwingen geven. "Als er door wordt gegaan met de actie, kan dat betekenen dat gezegd wordt 'je moet nu dicht'."

  Initiatiefnemer wordt woedend

  Diederik Ebbinge vindt de aangekondigde handhaving "nergens op slaan" en laat Kapsalon Theater doorgaan. De actie is aangekondigd en de deelnemers houden zich aan alle regels, waaronder het controleren van QR-codes, zegt de initiatiefnemer.

  "Ikea mag wel open, wat prima is, maar wij niet. Iedereen voert actie, elke week staan er 10.000 mensen zonder mondkapje in elkaars nek te hijgen. Dat mag wel. En dan horen we nu dat er wordt gehandhaafd. Zo laat! Halsema weet al vier dagen van onze actie. Ik word er woedend van. Maar we gaan gewoon door!"

 • EMA: bewijs groeit dat vaccins veilig zijn voor zwangeren en baby's

  Het bewijs neemt toe dat mRNA-vaccins geen complicaties bij zwangere vrouwen en hun baby veroorzaken, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Een onderzoeksgroep van het EMA heeft studies bekeken naar in totaal zo'n 65.000 zwangerschappen in verschillende stadia. "Uit de review bleken geen tekenen van een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties, miskramen, vroeggeboorten of nadelige effecten op de ongeboren baby's na mRNA covid-19-vaccinaties."

  Verder wijst het EMA op studies waaruit blijkt dat vaccins even effectief zijn in het verminderen van het risico op ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij zwangeren als bij niet-zwangeren. Ook zijn de meest voorkomende bijwerkingen bij beide groepen gelijk: moeheid, hoofdpijn, rode huid en zwelling op de plaats van de prik, spierpijn en rillingen.

  "Omdat tot nu toe zwangerschap wordt geassocieerd met een hoger risico op ernstige covid-19, voornamelijk in het tweede en laatste deel van de zwangerschap, worden mensen die zwanger zijn of van plan zijn dat te worden, aangemoedigd om een vaccin te halen."

 • Jongeren opgepakt na mishandeling buschauffeurs om mondkapjes

  Tien jongeren uit Son en Breugel zijn aangehouden wegens de mishandeling van twee buschauffeurs, meldt Omroep Brabant. De groep werd eind vorige maand door de twee opgehaald uit Antwerpen. Een van de chauffeurs sprak de jongeren aan omdat ze geen mondkapje droegen. Daarop ontstond een handgemeen.

  Toen de jongeren eenmaal in Eindhoven waren, werden de chauffeurs door de jongeren mishandeld. Een van de chauffeurs liep een hoofdwond op. Ook sneuvelde een ruit van de bus.

  De chauffeurs hebben aangifte gedaan van mishandeling. Van de tien aangehouden jongeren zijn er twee minderjarig.

 • 'Omikron milder, maar leidt later toch tot meer ziekenhuisopnames'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Omikron milder, maar leidt later toch tot meer ziekenhuisopnames'