NOS NieuwsAangepast

Meeste ouders niet van plan kind onder 12 te laten vaccineren

De meeste ouders van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn niet van plan hun kinderen van die leeftijd te laten vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS. 16 procent zegt 'het zeker wel' te doen, 19 procent 'waarschijnlijk wel', samen 35 procent.

Vanaf vandaag krijgen ouders een informatiebrief van het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid over de vaccinatie van deze leeftijdsgroep. Daarin wordt benadrukt dat de "keuze voor de vaccinatie vrijwillig" is. Bij kinderen onder de 12 beslissen de ouders.

Van alle Nederlanders vindt 37 procent dat kinderen gevaccineerd moeten worden. Vorige maand vond nog de helft dat. Dat was toen een flinke toename ten opzichte van juni, toen 19 procent dat een goed idee vond. Inmiddels is dat percentage dus weer afgenomen. Het deel van de bevolking dat vindt dat helemaal geen minderjarigen ingeënt zouden moeten worden, steeg van 19 procent in juni naar 25 procent nu.

'Nog zo klein'

Ook wie zijn oor te luisteren legt bij ouders, komt veel twijfel tegen. "Ik vind het lastig", zegt een moeder op straat in Den Bosch. "Mijn oudste twee zijn wel gevaccineerd. Die zitten op het voortgezet onderwijs, die willen gewoon door, gaan naar vrienden en werken. Maar mijn jongste is pas 10 en dan heb ik het gevoel dat hij nog zo klein is."

Een vader: "Ik heb een dochter van 8 en die staat er eventueel wel voor open. Maar ik twijfel door wat ik om mij heen zie: de maatregelen, werkt het wel, heeft het effect? En mijn ex-partner twijfelt ook. Uiteindelijk moeten we in de toekomst gaan kijken wat we doen."

Ouders over het vaccineren van hun kinderen: 'Ik twijfel heel erg'

Volgens onderzoeker Peter Kanne van I&O Research bleek al uit eerder onderzoek dat ouders die hun kinderen niet laten vaccineren hen vaak te kwetsbaar vinden. Ze maken zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen, vooral op langere termijn. Ook wordt genoemd dat kinderen minder risico lopen om ernstig ziek te worden dan volwassenen.

Experts wijzen er overigens op dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de vaccins voor langetermijnbijwerkingen zorgen. Lieke Sanders van het RIVM: "Als er consequenties zijn, dan zie je dat in de eerste weken na vaccinatie."

Over de vaccinatie van 12- tot en met 17-jarigen was ook de nodige twijfel, bleek destijds uit onderzoek van I&O Research, hoewel daar destijds meer draagvlak voor werd gemeten. Tot en met de eerste week van januari had van die leeftijdsgroep 69 procent ten minste een prik gekregen, meldt het RIVM op zijn website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl