Frankrijk wordt 2G-land • 36.308 positieve tests, gemiddeld stijging
- Welkom in het coronablog van zondag 16 januari
- Coronaprotest Amsterdam afgelopen
- Peking sluit tempels in verband met omikronbesmetting
- Deelname Djokovic Australian Open van de baan
- Theatersector protesteert woensdag
Frankrijk wordt 2G-land: geen restaurantbezoek meer met negatieve test
Het Franse parlement heeft met een grote meerderheid ingestemd met een wet waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten). Dat geldt ook voor reizigers uit het buitenland. In de Nationale Assemblee stemden 215 parlementsleden voor de nieuwe wet en 58 tegen. Zeven parlementsleden onthielden zich van stemming.
Tot nu toe was een gezondheidspas, met een bewijs van vaccinatie, genezing of negatieve coronatest, voldoende om bijvoorbeeld een restaurant of bioscoop binnen te komen. Dat verandert dus binnenkort. De pas is dan alleen nog geldig als iemand volledig is gevaccineerd of recent genezen. Waarschijnlijk wordt de wet in de komende dagen van kracht.
In Frankrijk is het aantal besmettingen de afgelopen weken snel gestegen en komen de ziekenhuizen steeds verder onder druk te staan. De regering van Macron hoopt dat de toestroom van patiënten door de nieuwe pas zal afnemen, zonder dat een nieuwe lockdown nodig is. Een nieuwe lockdown zou de economie opnieuw een zware klap toebrengen en zou ook de kans op een herverkiezing van Macron bij de presidentsverkiezingen van 10 april doen afnemen.
In Frankrijk is al ruim 90 procent van de 12-plusbevolking gevaccineerd. Maar nog maar een derde van de bevolking heeft zijn boosterprik gekregen. Sinds afgelopen zaterdag is de geldigheidsduur van de coronapas gekoppeld aan de boosterprik.
Zaterdag gingen ruim 50.000 mensen in verschillende steden de straat op om te protesteren tegen de nieuwe wet en andere coronamaatregelen.
Coronaprotest in Amsterdam afgelopen
Vele duizenden mensen hebben vandaag deelgenomen aan een coronaprotest in Amsterdam. De politie en gemeente kunnen nog geen schatting geven van het aantal deelnemers aan de demonstratie.
Organisator Michel Rijenga zei desgevraagd dat er zeker 25.000 mensen op het Museumplein stonden. De demonstranten hadden zich daarvoor verzameld bij het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark en liepen vervolgens na 13.00 uur naar het Museumplein.
Na een gezamenlijke mars door de stad ging een deel van de demonstranten weer terug naar het Museumplein. De meeste demonstranten hebben het plein inmiddels verlaten. Ook boeren hadden zich bij het protest aangesloten, dat werd georganiseerd door de actiegroep Nederland in Verzet. Op het Museumplein stonden trekkers die gearriveerd waren voor de demonstratie.
Oostenrijk wil vaccinatieplicht vanaf 18 jaar
Oostenrijk verhoogt de leeftijd voor de verplichte coronavaccinatie van 14 naar 18 jaar. De vaccinatieplicht gaat begin volgende maand gelden als het parlement er donderdag mee instemt. Dat lijkt waarschijnlijk, want er tekent zich een meerderheid af voor het plan.
Twee maanden geleden maakte de regering het plan voor de verplichte vaccinatie al bekend. Toen werd er nog uitgegaan van een leeftijd van 14 jaar, waar vanaf een coronprik verplicht zou zijn. Dat vond een aantal oppositiepartijen te vroeg, daarom is het plan nu bijgesteld.
Zwangere vrouwen en mensen die een medische reden hebben zijn vrijgesteld van de prikplicht. Vanaf half maart gaat de politie steekproefsgewijs controleren of mensen gevaccineerd zijn. Weigeraars riskeren een boete van 600 tot 3600 euro als ze worden gepakt.
36.308 positieve tests, gemiddeld stijging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 36.308 nieuwe positieve tests gemeld. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe coronapatiënten vastgesteld op één dag. Vandaag waren er 4366 nieuwe positieve tests meer dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 32.305 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 27 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Zeven overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden zeven overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld elf doden per dag, tegen achttien doden per dag een week eerder.
In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
1218 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen zijn 90 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 15 nieuwe patiënten bij.
Toch nam de bezetting af. Er liggen nu 1218 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1220), van wie 312 op de IC (gisteren: 322), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel ligt er 1 patiënt in Duitsland op de IC.
Demonstranten arriveren bij Museumplein
Het 'koffiedrinken' is gestart op het Museumplein. De politie en gemeente kunnen nog geen schattingen geven van het aantal mensen. Organisator Michel Rijenga zegt desgevraagd dat er zeker 25.000 mensen zijn.
Om ongeveer 15.00 uur lopen de coronademonstranten een protestroute door het centrum van Amsterdam.
Eerder vandaag liepen drie grote groepen vanuit verschillende locaties naar het Museumplein:
Joodse organisatie voert actie tegen antisemitisme op demonstratie
Een groep van 200 Joodse actievoerders en solidaire, antifascistische demonstranten is naar het Museumplein getrokken om te demonstreren tegen antisemitisme en racisme. De actiegroep, Joden Zijn Er Klaar Mee, noemt als voorbeeld de Prinsenvlaggen die tijdens coronademonstraties worden gebruikt.
Ook zeggen ze dat er veel antisemitische stickers worden geplakt. Verder hekelen ze de vergelijking van de coronamaatregelen met de Holocaust die vaker terugkomt. Thierry Baudet moest vorig jaar van de rechter tweets verwijderen waarin hij die vergelijking trok.
De gemeente heeft overigens alle tegendemonstranten weggeleid van het Museumplein en een locatie binnen zicht- en geluidsafstand van de optocht toegewezen op het Max Euweplein.
Demonstranten verzamelen zich in Amsterdam
Hoeveel demonstranten er op dit moment in Amsterdam zijn, is lastig te zeggen. Ze verzamelen zich namelijk op drie verschillende plekken in de stad voor een coronaprotest: Bij het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark. Het is de bedoeling dat de demonstranten vanaf 13.00 uur naar het Museumplein lopen. Ook daar staat nu een groep demonstranten. Vanaf het Museumplein zal vanmiddag een protestronde door het centrum van Amsterdam gemaakt worden.
Miljardste vaccin verzonden in Covax-programma
Sinds de start van het zogenoemde Covax-programma zijn er een miljard coronavaccins verzonden naar arme landen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt in een update over het vaccinprogramma voor ontwikkelingslanden. Gisteren zat in een zending van 1,1 miljoen coronavaccins naar Rwanda de miljardste dosis.
De WHO wil niet spreken van een mijlpaal, omdat de rijke landen zich volgens de VN-organisatie schuldig maken aan het hamsteren en aanleggen van grote voorraden vaccins. Daardoor gaan er veel minder vaccins naar de armere landen dan eerder beloofd. De WHO heeft al lange tijd kritiek op de ongelijke verdeling van vaccins.
De Duitse minister Svenja Schulze van Ontwikkelingssamenwerking zegt tegen Duitse media dat nog te weinig landen deelnemen aan de financiering van Covax. Zweden, Noorwegen, Canada, de VS en Duitsland zijn volgens haar de landen die het meeste geven.
Djokovic moet weg uit Australië, Servië is boos
Tractors op Museumplein voor coronaprotest
Vanmiddag is er een coronademonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De deelnemers verzamelen zich op drie locaties in de stad. Vervolgens gaan ze te voet naar het Museumplein. Ook boeren doen mee aan het protest. De eerste boeren zijn inmiddels met hun tractor gearriveerd in de hoofdstad.
Eerste sluitingen in Peking vanwege omikronbesmetting
In de Chinese hoofdstad Peking is een aantal religieuze plekken gesloten in verband met de omikronbesmetting die gisteren werd vastgesteld. Onder meer de Lama Tempel, een Tibetaans boeddhistisch klooster, is voor onbepaalde tijd niet toegankelijk voor bezoekers. Ook vertrekken inwoners naar familie buiten Peking, omdat over twee weken het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd en ze bang zijn voor een lockdown in de hoofdstad.
Op een persconferentie zeiden de autoriteiten dat de Olympische Winterspelen, die op 4 februari openen, niet in gevaar zijn. Vanwege de omikronbesmetting moet iedereen die met de besmette persoon contact heeft gehad zich melden en laten testen. Ook moeten mensen zich melden bij de overheid als ze op dezelfde plek zijn geweest als de besmette persoon.
Het coronabeleid in China is zeer streng. Ook bij kleine uitbraken worden steden volledig op slot gegooid, waarbij bewoners thuis moeten blijven. Dat geldt op dit moment voor een aantal miljoenensteden, zoals Xi'An.
Stedelijk Museum Coevorden gaat dinsdag open
Directeur Rik Klaucke van het Stedelijk Museum Coevorden vindt het onterecht en teleurstellend dat culturele instellingen nog niet open mogen. Daarom heeft hij besloten op dinsdag 18 januari de deuren van zijn museum weer te openen. Hij ziet geen verschil tussen een zogenoemde commerciële doorstroomlocatie als de Bijenkorf en een museum.
Klaucke schrijft op de website van het Stedelijk Museum Coevorden: "Wij hopen dat ook andere culturele instellingen zich hierdoor gesterkt voelen en de deuren weer openen. Tevens wil ik benadrukken dat dit besluit ook een uitnodiging is voor de politiek om te kijken wat er wel mogelijk is in plaats van hele sectoren over één kam te scheren. Dat maakt meer kapot dan dat het oplevert." Bezoekers hoeven vooraf niet te reserveren, maar er is wel een maximum aantal bezoekers van tien personen per tijdslot.
In dezelfde provincie houdt het Drents Museum vanmiddag een actie om een signaal af te geven dat de cultuursector open moet en kan. In de publiekshal geven muzikanten als Erwin Java en Erwin Nijhoff een mini-bluesconcert. Bezoekers zijn welkom en kunnen via een speciale route, langs de huidige tentoonstelling van Frida Kahlo, het concert meemaken. Ook het Groninger Museum broedt op een protestactie. Het museum zegt woensdag de deuren te openen voor een workshop graffiti. Morgen komt er meer duidelijkheid over deze actie.
Djokovic kan titel niet verdedigen
De federale rechtbank van Australië houdt het besluit overeind om tennisser Novak Djokovic niet toe te laten in het land. Daardoor kan de Serviër zijn titel niet verdedigen bij de Australian Open. Op 6 januari landde hij in Melbourne, maar hij werd direct bij de grens tegen gehouden.
Djokovic was in beroep gegaan tegen de beslissing van immigratieminister Hawke om zijn visum in te trekken. Zojuist is bekendgemaakt dat hij dat beroep heeft verloren.
Demonstratie tegen coronamaatregelen in Amsterdam
De actiegroep Nederland in Verzet demonstreert vanmiddag in Amsterdam. Vanaf het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark zullen demonstranten al lopend vertrekken naar het Museumplein. Ook proberen boeren per tractor mee te rijden.
Met deze demonstratie willen de organisatoren terugblikken op het afgelopen jaar en dan met name op 17 januari 2021. Toen was een demonstratie van Nederland in Verzet door de gemeente verboden, maar er kwamen toch duizenden demonstranten naar het Museumplein om 'koffie te drinken'.
De gemeente Amsterdam roept de demonstranten nu op om vanmiddag 'vreedzaam en verantwoord' te demonstreren. In een brief schrijft burgemeester Femke Halsema dat dat onder meer betekent dat de demonstranten zich aan de afgesproken route houden en dat de anderhalvemetermaatregel wordt gerespecteerd.
Djokovic wil maandag tennissen als hij mag van rechter
De federale rechtbank van Australië is op dit moment bijeen om te oordelen of tennisser Novak Djokovic in het land mag blijven. Maar de Serviër is vooralsnog 'gewoon' ingedeeld in het speelschema voor zijn wedstrijd in de eerste ronde van de Australian Open, waarin hij speelt tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic. Zijn wedstrijd is ingepland voor morgenavond (Australische tijd), zodat hij op papier zoveel mogelijk tijd heeft om bij te komen van de slepende zaak rond zijn persoon.
Op 6 januari kwam Djokovic aan in Australië. Hij had te horen gekregen dat een recente coronabesmetting hem vrijstelling gaf van het inreisverbod, maar de immigratiedienst hield hem tegen bij de grens. Een rechter oordeelde dat de Australische regering te streng was geweest en dat Djokovic Australië in mocht. Daar was immigratieminister Hawke het niet mee eens en hij besloot zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken en Djokovic alsnog tegen te houden. Vandaag dient in Melbourne het beroep van de Serviër tegen die beslissing.
Feest Dalfsen beëindigd met hulp van ME
De ME heeft gisteravond een illegaal feest in het centrum van Dalfsen beëindigd. Honderden mensen kwamen op het feest af, met optredens van onder anderen Henk Wijngaard. In de loop van de avond had burgemeester Erica van Lente een noodbevel afgekondigd voor een deel van het Overijsselse dorp.
Op Twitter riep de gemeente op mensen de locatie te verlaten en naar huis te gaan. Volgens de burgemeester was er door drankgebruik en vuurwerk kans dat het feest op ongeregeldheden zou uitlopen. Vlak voor middernacht was de feestplek schoongeveegd. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden.
In Denemarken mag de cultuursector weer open
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaan in Denemarken musea, dierentuinen en pretparken vanaf vandaag weer open voor publiek. Ook mogen bioscopen, theaters en concertzalen de deuren weer openen, maar hier geldt wel een bezoekerslimiet. De beperkingen werden vier weken geleden ingevoerd, maar omdat het aantal ziekenhuispatiënten met een coronabesmetting stabiel is, heeft de Deense regering besloten om de regels voor culturele instellingen te versoepelen.
Restaurants in Oss zaterdag tot laat op de avond open
Op veel plekken openden restaurants en cafés gisteren hun deuren en terrassen, uit protest tegen de verplichte horecasluiting. Om 17.00 uur gingen ze weer dicht, maar niet in Oss. Daar bleven veel zaken tot 22.00 uur open, zag Nieuwsuur.
Kapsalon Theater breidt zich steeds verder uit
Steeds meer cabaretiers en theaters hebben zich aangemeld voor de protestactie Kapsalon Theater. Diverse theaters door het hele land worden woensdag omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Terwijl mensen daar geknipt worden, treden er artiesten op.
Ruim twintig theaters door heel Nederland doen inmiddels mee aan de actie van initiatiefnemers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Ook hebben zich steeds meer cabaretiers gemeld. Naast de eerder bevestigde namen Jochem Myjer en Claudia de Breij, zijn ook cabaretiers Dolf Jansen, Roué Verveer, Rayen Panday en Theo Maassen erbij.
De actie werd opgezet omdat vrijdag tijdens de persconferentie duidelijk werd dat theaters nog niet open mogen, maar onder meer kapsalons wel.
Welkom
Goedemorgen! Welkom in het coronablog van 16 januari, met daarin al het nieuws over de coronapandemie uit binnen- en buitenland. Lees hier het blog van gisteren terug.