Demonstranten op het Museumplein
NOS NieuwsAangepast

Coronaprotest in Amsterdam met 15.000 deelnemers 'vreedzaam verlopen'

Een coronaprotest in Amsterdam vandaag is volgens de gemeente vreedzaam verlopen. De politie schat dat er op het hoogtepunt op het Museumplein ongeveer 15.000 demonstranten bijeen waren. Er zijn door de politie negen mensen aangehouden voor kleinere vergrijpen. In geen geval ging het om fysiek geweld.

Organisator Michel Rijenga schatte eerder dat er zeker 25.000 mensen op het Museumplein waren afgekomen. De demonstranten hadden zich daarvoor verzameld bij het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark en liepen na 13.00 uur naar het Museumplein.

Na een gezamenlijke mars door de stad ging een deel van de demonstranten weer terug naar het Museumplein. Na 17.00 uur hadden de meeste deelnemers het Museumplein verlaten. Ook boeren hadden zich bij het protest aangesloten, dat werd georganiseerd door de actiegroep Nederland in Verzet. Op het Museumplein stonden trekkers die gearriveerd waren voor de demonstratie.

Tijdens de demonstratie uitten zowel bezorgde burgers als boeren hun onvrede over het coronabeleid:

Dit is waarom zij protesteren tegen het coronabeleid: 'ik maak mij ernstig zorgen'

Met de betoging wilden de organisatoren terugblikken op het afgelopen jaar en dan met name op 17 januari 2021. Toen was een demonstratie van Nederland in Verzet door de gemeente verboden, maar kwamen er toch duizenden demonstranten naar het Museumplein om 'koffie te drinken'. De politie trad op en ook het waterkanon werd ingezet. Er werden uiteindelijk 143 mensen aangehouden in verband met de demonstratie.

De gemeente Amsterdam riep de demonstranten op vanmiddag "vreedzaam en verantwoord" te demonstreren. In een brief schreef burgemeester Halsema dat dit onder meer betekende dat de demonstranten zich aan de afgesproken route moesten houden en dat de 1,5-meterregel moest worden gerespecteerd.

Het Museumplein, Westerpark, Oosterpark, Olympisch Stadion en de directe omgeving waren aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekende dat iedereen in dat gebied preventief gefouilleerd kon worden. De veiligheidsrisicogebieden werden door de gemeente na 15.00 uur beëindigd.

Kijk hier hoe de betogers naar het Museumplein liepen:

Coronaprotest trekt naar Museumplein

Tegendemonstranten werden "voor een veilig verloop van beide demonstraties" weggeleid van het Museumplein naar het Max Euweplein. Het ging om ongeveer 200 demonstranten van de actiegroep Joden Zijn Er Klaar Mee en antifascistische organisaties. Zij demonstreren tegen antisemitische en racistische uitingen op coronademonstraties.

Joden Zijn Er Klaar Mee noemde als voorbeeld de Prinsenvlaggen die tijdens coronademonstraties worden gebruikt. Ook zei de actiegroep dat er veel antisemitische stickers worden geplakt door deelnemers aan de demonstratie. Daarnaast hekelde de groep de vergelijking van de coronamaatregelen met de Holocaust, die vaker terugkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl