Djokovic (2e van links) op het vliegveld van Melbourne kort voor zijn vertrek
NOS NieuwsAangepast

Djokovic op vliegtuig gezet in Melbourne, tennisfederatie betreurt zaak

De Servische toptennisser Novak Djokovic is rond het middaguur (Nederlandse tijd) op het vliegtuig gezet in de Australische stad Melbourne, nadat het federale hof in Australië zo'n vier uur eerder had geoordeeld dat zijn visum terecht was ingetrokken.

Djokovic kan daardoor niet deelnemen aan de Australian Open. De tennisser had beroep aangetekend tegen de beslissing van immigratieminister Alex Hawke om zijn visum in te trekken, maar de beslissing van de drie federale rechters was unaniem. Djokovic werd ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Djokovic is in een vliegtuig naar Dubai gestapt, berichten Australische media.

Djokovic teleurgesteld

In een korte reactie na de uitspraak zei de Serviër bijzonder teleurgesteld te zijn over de uitspraak van het hof. "Maar ik zal het besluit respecteren en meewerken met de autoriteiten bij mijn vertrek uit het land."

Hij zegt ook dat hij het vervelend vindt dat alle aandacht de afgelopen week op hem was gericht en dat hij hoopt dat iedereen zich nu op het toernooi kan richten, dat morgen in Melbourne begint.

Soap ten einde: "Extreem teleurgestelde" Djokovic moet Australië verlaten

Uitzetting uit Australië houdt meestal in dat iemand het land daarna drie jaar niet in mag. Dat geldt in principe ook voor Djokovic, hoewel de minister daar anders over kan beslissen.

'Verlies voor de sport'

Het hof sprak zich niet uit over de juistheid van de beslissing van de minister om Djokovic' visum in te trekken, maar over het feit of dat besluit onlogisch of juridisch onredelijk was. Minister Hawke zei blij te zijn met het besluit van het federale hof. Ook premier Morrison was tevreden. Australiërs blijven zo veilig, stelde hij. Hij vindt dat de offers die zijn landgenoten in de pandemie hebben gebracht "beschermd" moeten worden.

De internationale tennisfederatie ATP noemde de afwezigheid van Djokovic in Melbourne in een persverklaring een verlies voor de sport, "ongeacht hoe we op dit punt zijn gekomen". De federatie benadrukte daarbij dat een besluit van de autoriteiten te allen tijde gerespecteerd moet worden en dat het einde van de zaak het slot is van een reeks "uitermate betreurenswaardige gebeurtenissen".

Djokovic kreeg vrijdag te horen dat hij het land moest verlaten, nadat een rechter eerst nog had bepaald dat hij toch mocht blijven.

Hij reisde vorige week naar Australië om zijn titel op de Australian Open te verdedigen. Djokovic is niet gevaccineerd, maar was in de veronderstelling dat hij vanwege een recente coronabesmetting het land in mocht. In Melbourne werd hij tegengehouden op het vliegveld, omdat het bewijs van zijn recente besmetting niet voldoende bleek voor een medische vrijstelling.

Een rechter gaf hem gelijk en hij kreeg toch toegang tot het land, onder meer omdat het hoofd van de medische dienst van de Australische tennisbond zei dat hij vanwege die besmetting uitgezonderd kon worden van vaccinatie. De bond bleek spelers foutief te hebben geïnformeerd, waarop de rechter oordeelde dat de regering onredelijk had gehandeld door het visum in te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl