NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Frankrijk wordt 2G-land • 36.308 positieve tests, gemiddeld stijging

 • Welkom in het coronablog van zondag 16 januari
 • Coronaprotest Amsterdam afgelopen
 • Peking sluit tempels in verband met omikronbesmetting
 • Deelname Djokovic Australian Open van de baan
 • Theatersector protesteert woensdag
Liveblog gesloten
 • Frankrijk wordt 2G-land: geen restaurantbezoek meer met negatieve test

  Het Franse parlement heeft met een grote meerderheid ingestemd met een wet waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten). Dat geldt ook voor reizigers uit het buitenland. In de Nationale Assemblee stemden 215 parlementsleden voor de nieuwe wet en 58 tegen. Zeven parlementsleden onthielden zich van stemming.

  Tot nu toe was een gezondheidspas, met een bewijs van vaccinatie, genezing of negatieve coronatest, voldoende om bijvoorbeeld een restaurant of bioscoop binnen te komen. Dat verandert dus binnenkort. De pas is dan alleen nog geldig als iemand volledig is gevaccineerd of recent genezen. Waarschijnlijk wordt de wet in de komende dagen van kracht.

  In Frankrijk is het aantal besmettingen de afgelopen weken snel gestegen en komen de ziekenhuizen steeds verder onder druk te staan. De regering van Macron hoopt dat de toestroom van patiënten door de nieuwe pas zal afnemen, zonder dat een nieuwe lockdown nodig is. Een nieuwe lockdown zou de economie opnieuw een zware klap toebrengen en zou ook de kans op een herverkiezing van Macron bij de presidentsverkiezingen van 10 april doen afnemen.

  In Frankrijk is al ruim 90 procent van de 12-plusbevolking gevaccineerd. Maar nog maar een derde van de bevolking heeft zijn boosterprik gekregen. Sinds afgelopen zaterdag is de geldigheidsduur van de coronapas gekoppeld aan de boosterprik.

  Zaterdag gingen ruim 50.000 mensen in verschillende steden de straat op om te protesteren tegen de nieuwe wet en andere coronamaatregelen.

  Fractieleider van Macrons partij LREM Christophe Castaner is blij met de stemmingsuitslag AFP
 • Coronaprotest in Amsterdam afgelopen

  Vele duizenden mensen hebben vandaag deelgenomen aan een coronaprotest in Amsterdam. De politie en gemeente kunnen nog geen schatting geven van het aantal deelnemers aan de demonstratie.

  Organisator Michel Rijenga zei desgevraagd dat er zeker 25.000 mensen op het Museumplein stonden. De demonstranten hadden zich daarvoor verzameld bij het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark en liepen vervolgens na 13.00 uur naar het Museumplein.

  Na een gezamenlijke mars door de stad ging een deel van de demonstranten weer terug naar het Museumplein. De meeste demonstranten hebben het plein inmiddels verlaten. Ook boeren hadden zich bij het protest aangesloten, dat werd georganiseerd door de actiegroep Nederland in Verzet. Op het Museumplein stonden trekkers die gearriveerd waren voor de demonstratie.

 • Oostenrijk wil vaccinatieplicht vanaf 18 jaar

  Oostenrijk verhoogt de leeftijd voor de verplichte coronavaccinatie van 14 naar 18 jaar. De vaccinatieplicht gaat begin volgende maand gelden als het parlement er donderdag mee instemt. Dat lijkt waarschijnlijk, want er tekent zich een meerderheid af voor het plan.

  Twee maanden geleden maakte de regering het plan voor de verplichte vaccinatie al bekend. Toen werd er nog uitgegaan van een leeftijd van 14 jaar, waar vanaf een coronprik verplicht zou zijn. Dat vond een aantal oppositiepartijen te vroeg, daarom is het plan nu bijgesteld.

  Zwangere vrouwen en mensen die een medische reden hebben zijn vrijgesteld van de prikplicht. Vanaf half maart gaat de politie steekproefsgewijs controleren of mensen gevaccineerd zijn. Weigeraars riskeren een boete van 600 tot 3600 euro als ze worden gepakt.

 • 36.308 positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 36.308 nieuwe positieve tests gemeld. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe coronapatiënten vastgesteld op één dag. Vandaag waren er 4366 nieuwe positieve tests meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 32.305 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 27 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Zeven overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden zeven overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld elf doden per dag, tegen achttien doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  1/2 RIVM
  2/2 RIVM
 • 1218 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 90 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 15 nieuwe patiënten bij.

  Toch nam de bezetting af. Er liggen nu 1218 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1220), van wie 312 op de IC (gisteren: 322), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel ligt er 1 patiënt in Duitsland op de IC.

  LCPS
 • Demonstranten arriveren bij Museumplein

  Het 'koffiedrinken' is gestart op het Museumplein. De politie en gemeente kunnen nog geen schattingen geven van het aantal mensen. Organisator Michel Rijenga zegt desgevraagd dat er zeker 25.000 mensen zijn.

  Om ongeveer 15.00 uur lopen de coronademonstranten een protestroute door het centrum van Amsterdam.

  Eerder vandaag liepen drie grote groepen vanuit verschillende locaties naar het Museumplein:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronaprotest trekt naar Museumplein
 • Joodse organisatie voert actie tegen antisemitisme op demonstratie

  Een groep van 200 Joodse actievoerders en solidaire, antifascistische demonstranten is naar het Museumplein getrokken om te demonstreren tegen antisemitisme en racisme. De actiegroep, Joden Zijn Er Klaar Mee, noemt als voorbeeld de Prinsenvlaggen die tijdens coronademonstraties worden gebruikt.

  Ook zeggen ze dat er veel antisemitische stickers worden geplakt. Verder hekelen ze de vergelijking van de coronamaatregelen met de Holocaust die vaker terugkomt. Thierry Baudet moest vorig jaar van de rechter tweets verwijderen waarin hij die vergelijking trok.

  De gemeente heeft overigens alle tegendemonstranten weggeleid van het Museumplein en een locatie binnen zicht- en geluidsafstand van de optocht toegewezen op het Max Euweplein.

 • Demonstranten verzamelen zich in Amsterdam

  Hoeveel demonstranten er op dit moment in Amsterdam zijn, is lastig te zeggen. Ze verzamelen zich namelijk op drie verschillende plekken in de stad voor een coronaprotest: Bij het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark. Het is de bedoeling dat de demonstranten vanaf 13.00 uur naar het Museumplein lopen. Ook daar staat nu een groep demonstranten. Vanaf het Museumplein zal vanmiddag een protestronde door het centrum van Amsterdam gemaakt worden.

  Demonstranten verzamelen zich bij het Oosterpark NOS
 • Miljardste vaccin verzonden in Covax-programma

  Sinds de start van het zogenoemde Covax-programma zijn er een miljard coronavaccins verzonden naar arme landen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt in een update over het vaccinprogramma voor ontwikkelingslanden. Gisteren zat in een zending van 1,1 miljoen coronavaccins naar Rwanda de miljardste dosis.

  De WHO wil niet spreken van een mijlpaal, omdat de rijke landen zich volgens de VN-organisatie schuldig maken aan het hamsteren en aanleggen van grote voorraden vaccins. Daardoor gaan er veel minder vaccins naar de armere landen dan eerder beloofd. De WHO heeft al lange tijd kritiek op de ongelijke verdeling van vaccins.

  De Duitse minister Svenja Schulze van Ontwikkelingssamenwerking zegt tegen Duitse media dat nog te weinig landen deelnemen aan de financiering van Covax. Zweden, Noorwegen, Canada, de VS en Duitsland zijn volgens haar de landen die het meeste geven.

 • Djokovic moet weg uit Australië, Servië is boos

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Soap ten einde: "Extreem teleurgestelde" Djokovic moet Australië verlaten
 • Tractors op Museumplein voor coronaprotest

  Vanmiddag is er een coronademonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De deelnemers verzamelen zich op drie locaties in de stad. Vervolgens gaan ze te voet naar het Museumplein. Ook boeren doen mee aan het protest. De eerste boeren zijn inmiddels met hun tractor gearriveerd in de hoofdstad.

  Boeren bij coronaprotest op Museumplein NOS
 • Eerste sluitingen in Peking vanwege omikronbesmetting

  In de Chinese hoofdstad Peking is een aantal religieuze plekken gesloten in verband met de omikronbesmetting die gisteren werd vastgesteld. Onder meer de Lama Tempel, een Tibetaans boeddhistisch klooster, is voor onbepaalde tijd niet toegankelijk voor bezoekers. Ook vertrekken inwoners naar familie buiten Peking, omdat over twee weken het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd en ze bang zijn voor een lockdown in de hoofdstad.

  Op een persconferentie zeiden de autoriteiten dat de Olympische Winterspelen, die op 4 februari openen, niet in gevaar zijn. Vanwege de omikronbesmetting moet iedereen die met de besmette persoon contact heeft gehad zich melden en laten testen. Ook moeten mensen zich melden bij de overheid als ze op dezelfde plek zijn geweest als de besmette persoon.

  Het coronabeleid in China is zeer streng. Ook bij kleine uitbraken worden steden volledig op slot gegooid, waarbij bewoners thuis moeten blijven. Dat geldt op dit moment voor een aantal miljoenensteden, zoals Xi'An.

  De skischanslocatie voor de Olympische Winterspelen 2022 AFP
 • Stedelijk Museum Coevorden gaat dinsdag open

  Directeur Rik Klaucke van het Stedelijk Museum Coevorden vindt het onterecht en teleurstellend dat culturele instellingen nog niet open mogen. Daarom heeft hij besloten op dinsdag 18 januari de deuren van zijn museum weer te openen. Hij ziet geen verschil tussen een zogenoemde commerciële doorstroomlocatie als de Bijenkorf en een museum.

  Klaucke schrijft op de website van het Stedelijk Museum Coevorden: "Wij hopen dat ook andere culturele instellingen zich hierdoor gesterkt voelen en de deuren weer openen. Tevens wil ik benadrukken dat dit besluit ook een uitnodiging is voor de politiek om te kijken wat er wel mogelijk is in plaats van hele sectoren over één kam te scheren. Dat maakt meer kapot dan dat het oplevert." Bezoekers hoeven vooraf niet te reserveren, maar er is wel een maximum aantal bezoekers van tien personen per tijdslot.

  In dezelfde provincie houdt het Drents Museum vanmiddag een actie om een signaal af te geven dat de cultuursector open moet en kan. In de publiekshal geven muzikanten als Erwin Java en Erwin Nijhoff een mini-bluesconcert. Bezoekers zijn welkom en kunnen via een speciale route, langs de huidige tentoonstelling van Frida Kahlo, het concert meemaken. Ook het Groninger Museum broedt op een protestactie. Het museum zegt woensdag de deuren te openen voor een workshop graffiti. Morgen komt er meer duidelijkheid over deze actie.

 • Djokovic kan titel niet verdedigen

  De federale rechtbank van Australië houdt het besluit overeind om tennisser Novak Djokovic niet toe te laten in het land. Daardoor kan de Serviër zijn titel niet verdedigen bij de Australian Open. Op 6 januari landde hij in Melbourne, maar hij werd direct bij de grens tegen gehouden.

  Djokovic was in beroep gegaan tegen de beslissing van immigratieminister Hawke om zijn visum in te trekken. Zojuist is bekendgemaakt dat hij dat beroep heeft verloren.

 • Demonstratie tegen coronamaatregelen in Amsterdam

  De actiegroep Nederland in Verzet demonstreert vanmiddag in Amsterdam. Vanaf het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark zullen demonstranten al lopend vertrekken naar het Museumplein. Ook proberen boeren per tractor mee te rijden.

  Met deze demonstratie willen de organisatoren terugblikken op het afgelopen jaar en dan met name op 17 januari 2021. Toen was een demonstratie van Nederland in Verzet door de gemeente verboden, maar er kwamen toch duizenden demonstranten naar het Museumplein om 'koffie te drinken'.

  De gemeente Amsterdam roept de demonstranten nu op om vanmiddag 'vreedzaam en verantwoord' te demonstreren. In een brief schrijft burgemeester Femke Halsema dat dat onder meer betekent dat de demonstranten zich aan de afgesproken route houden en dat de anderhalvemetermaatregel wordt gerespecteerd.