NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Kapsalon Theater breidt zich steeds verder uit • BOA Bond: eerste winkeldag goed verlopen

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten dit blog nu voor de nacht. Morgenochtend starten we weer een nieuw blog op nos.nl.

 • Restaurants in Oss nog later open

  Op veel plekken openden restaurants en cafés vandaag hun deuren en terrassen, uit protest tegen de verplichte horecasluiting. Om 17.00 uur gingen ze weer dicht, maar niet in Oss. Daar bleven veel zaken tot 22.00 uur open, zag Nieuwsuur.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In Oss sloot horeca nog later: 'Dit is grijs gebied, dan mag er in Nederland veel'
 • Kapsalon Theater breidt zich steeds verder uit

  Steeds meer cabaretiers en theaters hebben zich aangemeld voor de protestactie Kapsalon Theater. Diverse theaters door het hele land worden woensdag omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Terwijl mensen daar geknipt worden, treden er artiesten op.

  Ruim twintig theaters door heel Nederland doen inmiddels mee aan de actie van initiatiefnemers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Ook hebben zich steeds meer cabaretiers gemeld. Naast de eerder bevestigde namen Jochem Myjer en Claudia de Breij, zijn ook cabaretiers Dolf Jansen, Roué Verveer, Rayen Panday en Theo Maassen erbij.

  De actie werd opgezet omdat vrijdag tijdens de persconferentie duidelijk werd dat theaters nog niet open mogen, maar onder meer kapsalons wel.

 • Komende dagen 'absoluut' meer horecaprotest, zegt branchevereniging

  Op veel plekken openden restaurants en cafés vandaag hun deuren en terrassen, uit protest tegen de verplichte horecasluiting. En het blijft niet bij één dag, zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, tegen Nieuwsuur. "Er zullen in de komende dagen absoluut meer acties volgen."

  Gisteren kondigde het kabinet versoepelingen aan voor onder meer winkels, kappers en sportscholen. De horeca en de cultuursector moeten nog dichtblijven. Het kabinet vindt de coronarisico's door de hoge besmettingsaantallen nog te groot om alles nu open te gooien. Op 25 januari beslist de regering over eventuele versoepelingen voor de nog gesloten sectoren.

  Afgelopen week maakten veel horecabazen al duidelijk niet meer te willen wachten en vandaag hoe dan ook open te gaan. Veel burgemeesters gedogen de acties. Beljaarts: "Het is hartverwarmend om te zien hoe de opening van de horeca door heel veel burgemeesters en door het publiek omarmd wordt. Het laat ook zien dat het kán. Als het zo levensgevaarlijk was, zouden burgemeesters het ook niet toestaan door het hele land."

  Beljaarts vraagt het kabinet "dit signaal ter harte te nemen" en niet nog "tien dagen te wachten om eens bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik ben hier om ze te steunen, maar ook te genieten'
 • Amsterdam staat coronademonstratie morgen onder voorwaarden toe

  Amsterdam staat de voor morgen aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen onder voorwaarden toe. In overleg met de organisatie zijn afspraken gemaakt "om de demonstratie vreedzaam en verantwoord te laten verlopen met oog voor de gezondheid en veiligheid van demonstranten, bewoners, ondernemers en bezoekers van Amsterdam", schrijft de gemeente.

  Er zijn afspraken gemaakt over de route en tijden, naleving van de coronamaatregelen, het volgen van aanwijzingen van verkeersregelaars en politie, en de veiligheid van demonstranten bij dreiging van ongeregeldheden.

  De politie houdt er rekening mee dat er ook mensen naar de demonstratie komen, die wapens of illegaal vuurwerk bij zich hebben. Voor de veiligheid van demonstranten en omstanders worden de locaties van vertrek (Oosterpark, Westerpark, Olympisch Stadion) en aankomst (Museumplein) en de looproutes aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het veiligheidsrisicogebied kan preventief gefouilleerd worden.

 • Antivaccinatieprotesten in Europa: 'Ik voel me positief'

  In Rome, Athene en Parijs zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de invoering van een vaccinatiepas. In deze landen zijn veel dingen niet meer mogelijk zonder een QR-code te tonen en dat ervaren veel mensen als een verkapte vaccinatieplicht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Antivaccinatieprotesten in Europa: 'Ik voel me positief'
 • 'Gewone zaterdagdrukte' in winkels op eerste openingsdag na een maand

  De eerste dag dat de niet-essentiële winkels weer open konden is goed verlopen, volgens brancheorganisatie INretail.

  Bij winkeliers was sprake van "een gezellige toeloop", aldus woordvoerder Paul te Grotenhuis. Volgens hem was het nergens in Nederland té druk met shoppers.

  Winkelketens Action en ICI Paris XL spraken van "een gewone zaterdagdrukte". De Nederlandse BOA Bond bevestigt dat beeld. "Het is goed gegaan. Ik hoor van de boa's dat er ook meer mensen zijn die buiten een mondkapje dragen en dat de sfeer goed was."

 • Eerste besmetting met omikronvariant in Peking gemeld

  Peking heeft vandaag zijn eerste besmetting met de omikronvariant gemeld. De autoriteiten hebben de woning en de werkplek van de besmette persoon afgesloten. 2430 mensen die mogelijk in contact zijn gekomen met de persoon of in hetzelfde gebied wonen of werken hebben een PCR-test moeten ondergaan.

  China treedt zeer streng op bij coronagevallen en hanteert een zogenoemde 'zerocovidstrategie'. Vanaf 4 februari worden de Olympische Winterspelen in Peking gehouden, maar ook ruim voor de spelen werd al streng opgetreden na positieve tests.

 • Restaurants op veel plekken open uit protest tegen verlengde lockdown

  Waarschijnlijk was Thús in Drachten het eerste restaurant dat vanochtend om 10.45 uur de deuren opende. Een kwartier later volgden tientallen cafés en restaurants. Inmiddels zijn het er naar schatting honderden in het hele land. De opening is een protest tegen de verlengde lockdown.

 • 31.963 nieuwe positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 31.963 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 3526 minder dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 31.774 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 37 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Zes overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden zes overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld elf doden per dag, tegen zeventien doden per dag een week eerder.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt verder

  In de ziekenhuizen zijn 127 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij.

  Er liggen nu 1220 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1289), van wie 322 op de IC (gisteren: 335), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel ligt er 1 patiënt in Duitsland op de IC.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Gratis koffie met appeltaart bij café in Utrecht

  In de vier grote steden moet de horeca in principe dicht blijven. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben gezegd dat ze het verbod handhaven.

  Desondanks was in Utrecht vanochtend café 't College open. "Wij hebben besloten om de stoute schoenen aan te trekken en te gaan demonstreren", vertelt eigenaar Richard den Hartog. Spannend was het wel, vertelt hij. "Je neemt maar een medicijn om rustig te blijven."

  Het was hem niet te doen om geld, er werd alleen gratis koffie of thee met appelgebak uitgedeeld. "Het is echt om een statement te maken en om onze situatie onder de aandacht te brengen bij het kabinet. We willen geen overheidssteun die tekortschiet, we willen werken en we willen gasten. Het voelt alsof je iets verkeerd doet, maar feitelijk komen we alleen op voor ons eigen eten." In 't College werd de QR-code gecontroleerd en ook de andere coronaregels werden nageleefd.

  Het café opende om 11.00 uur de deuren en binnen een half uur kwam de gemeente Den Hartog vertellen dat de zaak om 13.00 uur moest sluiten. Daar hebben 't College en de andere actievoerende zaken in Utrecht voor zover bekend gehoor aan gegeven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Horeca opent demonstratief de deuren
 • Knipbeurt voor bisschop Smeets in Roermond

  Het is druk bij de kappers vandaag, nu ze voor het eerst in weken weer open mogen. In Roermond maakte onder meer bisschop Harrie Smeets (61) daar gebruik van. Hij had eigenlijk voor Kerst al naar de kapper gewild, zegt hij tegen persbureau ANP. "Maar toen ging opeens alles dicht."

  Smeets is ernstig ziek en zit in een rolstoel. In juni werd bij hem een hersentumor geconstateerd. Het gaat inmiddels wat beter, vertelt hij. "Ik ben blij met wat ik nog heb. Ik had niet gedacht de kerst nog te halen. In juli zei een goede kennis me: ik geef je nog geen twee maanden meer."

  Bisschop Smeets bij de kapper ANP
 • Sportscholen weer open: 'Lekker, heerlijk, zalig!'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sportscholen weer open: 'Lekker, heerlijk, zalig!'

  Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, mogen sportscholen weer mensen binnenlaten. Ook sportschool Fit4lady in Volendam opende vanochtend vroeg de deuren om na maanden online- en buitenlessen weer binnen te kunnen sporten.

 • 13 miljoen inwoners Tianjin wéér door de teststraat

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  13 miljoen inwoners Tianjin wéér door de teststraat

  De Chinese miljoenenstad Tianjin werd de afgelopen weken al twee keer massaal getest. Daarbij werden enkele tientallen omikron-besmettingen opgespoord. Vandaag start de derde testronde. Weer moet iedereen getest worden, en dat is een mega-operatie.