Kapsalon Theater breidt zich steeds verder uit • BOA Bond: eerste winkeldag goed verlopen
- Welkom in het coronablog van zaterdag 15 januari
- 31.963 nieuwe positieve tests, gemiddeld stijging
- Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt verder
- Uit protest gaat op meerdere plekken in het land de horeca open
- Novak Djokovic is weer vastgezet in afwachting van zijn proces
Einde liveblog
We sluiten dit blog nu voor de nacht. Morgenochtend starten we weer een nieuw blog op nos.nl.
Restaurants in Oss nog later open
Op veel plekken openden restaurants en cafés vandaag hun deuren en terrassen, uit protest tegen de verplichte horecasluiting. Om 17.00 uur gingen ze weer dicht, maar niet in Oss. Daar bleven veel zaken tot 22.00 uur open, zag Nieuwsuur.
Kapsalon Theater breidt zich steeds verder uit
Steeds meer cabaretiers en theaters hebben zich aangemeld voor de protestactie Kapsalon Theater. Diverse theaters door het hele land worden woensdag omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Terwijl mensen daar geknipt worden, treden er artiesten op.
Ruim twintig theaters door heel Nederland doen inmiddels mee aan de actie van initiatiefnemers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Ook hebben zich steeds meer cabaretiers gemeld. Naast de eerder bevestigde namen Jochem Myjer en Claudia de Breij, zijn ook cabaretiers Dolf Jansen, Roué Verveer, Rayen Panday en Theo Maassen erbij.
De actie werd opgezet omdat vrijdag tijdens de persconferentie duidelijk werd dat theaters nog niet open mogen, maar onder meer kapsalons wel.
Komende dagen 'absoluut' meer horecaprotest, zegt branchevereniging
Op veel plekken openden restaurants en cafés vandaag hun deuren en terrassen, uit protest tegen de verplichte horecasluiting. En het blijft niet bij één dag, zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, tegen Nieuwsuur. "Er zullen in de komende dagen absoluut meer acties volgen."
Gisteren kondigde het kabinet versoepelingen aan voor onder meer winkels, kappers en sportscholen. De horeca en de cultuursector moeten nog dichtblijven. Het kabinet vindt de coronarisico's door de hoge besmettingsaantallen nog te groot om alles nu open te gooien. Op 25 januari beslist de regering over eventuele versoepelingen voor de nog gesloten sectoren.
Afgelopen week maakten veel horecabazen al duidelijk niet meer te willen wachten en vandaag hoe dan ook open te gaan. Veel burgemeesters gedogen de acties. Beljaarts: "Het is hartverwarmend om te zien hoe de opening van de horeca door heel veel burgemeesters en door het publiek omarmd wordt. Het laat ook zien dat het kán. Als het zo levensgevaarlijk was, zouden burgemeesters het ook niet toestaan door het hele land."
Beljaarts vraagt het kabinet "dit signaal ter harte te nemen" en niet nog "tien dagen te wachten om eens bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren".
Amsterdam staat coronademonstratie morgen onder voorwaarden toe
Amsterdam staat de voor morgen aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen onder voorwaarden toe. In overleg met de organisatie zijn afspraken gemaakt "om de demonstratie vreedzaam en verantwoord te laten verlopen met oog voor de gezondheid en veiligheid van demonstranten, bewoners, ondernemers en bezoekers van Amsterdam", schrijft de gemeente.
Er zijn afspraken gemaakt over de route en tijden, naleving van de coronamaatregelen, het volgen van aanwijzingen van verkeersregelaars en politie, en de veiligheid van demonstranten bij dreiging van ongeregeldheden.
De politie houdt er rekening mee dat er ook mensen naar de demonstratie komen, die wapens of illegaal vuurwerk bij zich hebben. Voor de veiligheid van demonstranten en omstanders worden de locaties van vertrek (Oosterpark, Westerpark, Olympisch Stadion) en aankomst (Museumplein) en de looproutes aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het veiligheidsrisicogebied kan preventief gefouilleerd worden.
Antivaccinatieprotesten in Europa: 'Ik voel me positief'
In Rome, Athene en Parijs zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de invoering van een vaccinatiepas. In deze landen zijn veel dingen niet meer mogelijk zonder een QR-code te tonen en dat ervaren veel mensen als een verkapte vaccinatieplicht.
'Gewone zaterdagdrukte' in winkels op eerste openingsdag na een maand
De eerste dag dat de niet-essentiële winkels weer open konden is goed verlopen, volgens brancheorganisatie INretail.
Bij winkeliers was sprake van "een gezellige toeloop", aldus woordvoerder Paul te Grotenhuis. Volgens hem was het nergens in Nederland té druk met shoppers.
Winkelketens Action en ICI Paris XL spraken van "een gewone zaterdagdrukte". De Nederlandse BOA Bond bevestigt dat beeld. "Het is goed gegaan. Ik hoor van de boa's dat er ook meer mensen zijn die buiten een mondkapje dragen en dat de sfeer goed was."
Eerste besmetting met omikronvariant in Peking gemeld
Peking heeft vandaag zijn eerste besmetting met de omikronvariant gemeld. De autoriteiten hebben de woning en de werkplek van de besmette persoon afgesloten. 2430 mensen die mogelijk in contact zijn gekomen met de persoon of in hetzelfde gebied wonen of werken hebben een PCR-test moeten ondergaan.
China treedt zeer streng op bij coronagevallen en hanteert een zogenoemde 'zerocovidstrategie'. Vanaf 4 februari worden de Olympische Winterspelen in Peking gehouden, maar ook ruim voor de spelen werd al streng opgetreden na positieve tests.
Restaurants op veel plekken open uit protest tegen verlengde lockdown
Waarschijnlijk was Thús in Drachten het eerste restaurant dat vanochtend om 10.45 uur de deuren opende. Een kwartier later volgden tientallen cafés en restaurants. Inmiddels zijn het er naar schatting honderden in het hele land. De opening is een protest tegen de verlengde lockdown.
31.963 nieuwe positieve tests, gemiddeld stijging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 31.963 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 3526 minder dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 31.774 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 37 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Zes overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden zes overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld elf doden per dag, tegen zeventien doden per dag een week eerder.
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt verder
In de ziekenhuizen zijn 127 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij.
Er liggen nu 1220 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1289), van wie 322 op de IC (gisteren: 335), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel ligt er 1 patiënt in Duitsland op de IC.
Gratis koffie met appeltaart bij café in Utrecht
In de vier grote steden moet de horeca in principe dicht blijven. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben gezegd dat ze het verbod handhaven.
Desondanks was in Utrecht vanochtend café 't College open. "Wij hebben besloten om de stoute schoenen aan te trekken en te gaan demonstreren", vertelt eigenaar Richard den Hartog. Spannend was het wel, vertelt hij. "Je neemt maar een medicijn om rustig te blijven."
Het was hem niet te doen om geld, er werd alleen gratis koffie of thee met appelgebak uitgedeeld. "Het is echt om een statement te maken en om onze situatie onder de aandacht te brengen bij het kabinet. We willen geen overheidssteun die tekortschiet, we willen werken en we willen gasten. Het voelt alsof je iets verkeerd doet, maar feitelijk komen we alleen op voor ons eigen eten." In 't College werd de QR-code gecontroleerd en ook de andere coronaregels werden nageleefd.
Het café opende om 11.00 uur de deuren en binnen een half uur kwam de gemeente Den Hartog vertellen dat de zaak om 13.00 uur moest sluiten. Daar hebben 't College en de andere actievoerende zaken in Utrecht voor zover bekend gehoor aan gegeven.
Knipbeurt voor bisschop Smeets in Roermond
Het is druk bij de kappers vandaag, nu ze voor het eerst in weken weer open mogen. In Roermond maakte onder meer bisschop Harrie Smeets (61) daar gebruik van. Hij had eigenlijk voor Kerst al naar de kapper gewild, zegt hij tegen persbureau ANP. "Maar toen ging opeens alles dicht."
Smeets is ernstig ziek en zit in een rolstoel. In juni werd bij hem een hersentumor geconstateerd. Het gaat inmiddels wat beter, vertelt hij. "Ik ben blij met wat ik nog heb. Ik had niet gedacht de kerst nog te halen. In juli zei een goede kennis me: ik geef je nog geen twee maanden meer."
Sportscholen weer open: 'Lekker, heerlijk, zalig!'
Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, mogen sportscholen weer mensen binnenlaten. Ook sportschool Fit4lady in Volendam opende vanochtend vroeg de deuren om na maanden online- en buitenlessen weer binnen te kunnen sporten.
13 miljoen inwoners Tianjin wéér door de teststraat
De Chinese miljoenenstad Tianjin werd de afgelopen weken al twee keer massaal getest. Daarbij werden enkele tientallen omikron-besmettingen opgespoord. Vandaag start de derde testronde. Weer moet iedereen getest worden, en dat is een mega-operatie.
5,7 miljoen mensen keken naar persconferentie
De coronapersconferentie van gisteravond is op televisie bekeken door gemiddeld 5,7 miljoen mensen. Dat is minder dan de 6,9 miljoen kijkers van de vorige persconferentie op 18 december, toen de harde lockdown werd aangekondigd. Het zijn wel weer meer kijkers dan veel van de persconferenties die voor die datum werden gegeven.
Gisteravond trok de uitzending op NPO 1 3,4 miljoen kijkers en op RTL 4 stemden ruim 1,8 miljoen mensen af, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Bijna een half miljoen mensen volgden de persconferentie op SBS 6. De uitzending was ook op andere plekken te volgen, zoals via NPO Radio 1 en socialemediakanalen van de NOS.
Het was de eerste persconferentie van het nieuwe kabinet en daarmee ook de eerste van minister Kuipers van Volksgezondheid. Dat moment werd aangegrepen om een aantal kleine aanpassingen te doen: zo gebruikte Kuipers grafieken om zijn betoog te ondersteunen en was de gebarentolk alleen te zien via een kader in het scherm.
Horeca op diverse plekken toch open ondanks verbod
Op verschillende plekken gaan horecazaken ondanks een verbod vandaag open. Op sommige plekken gebeurt dat zelfs met oogluikende toestemming van de gemeente, zoals in Zuid-Limburg.
"Onder andere de grensligging maakte de situatie in Zuid-Limburg extra schrijnend", zeggen burgemeesters uit die regio in een gezamenlijke verklaring. Restaurants, cafés en culturele instellingen mogen daar vandaag eenmalig open van 10.00 tot 20.00 uur, ook al staat het kabinet dat eigenlijk niet toe. Er wordt dan wel gehandhaafd op andere coronaregels, zoals toegangsbewijzen.
Kim Boonstra van het Groningse Proeflokaal aan de Amstel is van plan zich aan geen enkele regel meer te houden. "Iedereen is zaterdag welkom, of je nu gevaccineerd bent of klachten hebt of niet. Ben je bang, blijf dan lekker thuis." Ze wil zo "een vuist maken" uit principe. "Als ik niet gecorrigeerd word, ga ik vaker open."
In Meppel gaat bioscoop Luxor weer open, omdat eigenaar Albert-Jan Vos denkt dat dat veilig kan. "Wij zijn al gewend aan een toegangscontrole, dus het checken van een coronatoegangsbewijs is voor ons geen probleem." Bovendien is er volgens hem mogelijk om mensen vaste zitplaatsen te geven en is er voldoende ventilatie.
Premier Rutte kondigde gisteren in de persconferentie enkele versoepelingen van het coronabeleid aan, zoals een eind aan het winkelverbod en de heropening van sportscholen.
Djokovic vastgezet in afwachting proces
Tennisser Novak Djokovic is in afwachting van het proces over zijn uitzetting weer vastgezet door de Australische immigratiedienst. Waar precies is niet bekendgemaakt, om een mediacircus te voorkomen. De hoorzitting wordt zondag gehouden, een dag voordat de Serviër zou moeten aantreden op de Australian Open.
Immigratieminister Hawke zal bij de rechter betogen dat de weigering van Djokovic om zich te vaccineren gevaarlijk is voor de Australische volksgezondheid, omdat het de vaccinatiebereidheid kan verminderen. Ook vindt hij dat Djokovic als rolmodel de isolatieregels niet had mogen overtreden.
Advies VS: gebruik het beste mondkapje
Het Amerikaanse CDC, de tegenhanger van het RIVM in Nederland, adviseert landgenoten voor de meest beschermende mondkapjes te kiezen, de N95, vergelijkbaar met FFP2 in Europa. Die kapjes beschermen ook de drager tegen een coronabesmetting, terwijl bij andere mondkapjes vooral de omgeving wordt beschermd. Vooral op plekken waar moeilijk afstand kan worden gehouden, heeft zo'n masker voordeel.
Lange tijd verzocht het CDC Amerikanen niet de medische maskers te dragen, omdat er dan tekorten in de zorg zouden ontstaan. Inmiddels zijn er voldoende reserves om dat advies in te trekken. Het CDC waarschuwt wel dat sommigen het zwaardere masker onprettiger zullen vinden en zegt dat de gebruiker moet kiezen voor wat het meest aangenaam is, omdat het dan vaker gedragen wordt.
Afgelopen donderdag kondigde het Witte Huis plannen aan om mondkapjes van hoge kwaliteit gratis beschikbaar te maken voor alle Amerikanen. Details daarover volgen volgende week. De overheid heeft een voorraad van meer dan 750 miljoen N95-maskers.
Man die dood in scène zette verraden door coronabesmetting
Een Amerikaan die zijn eigen dood in scène zette om aan de politie te ontkomen, is door een coronabesmetting door de mand gevallen. De 34-jarige Nicholas Alahverdian was gevlucht na beschuldigingen van een verkrachting en fraude.
Alahverdian verspreidde in 2020 het gerucht dat hij aan kanker leed en nog maar een paar weken te leven had. In een rouwadvertentie die kort daarna op een herdenkingswebsite verscheen, stond dat zijn as zou zijn uitgestrooid boven zee.
Maar in december moest hij wegens corona worden opgenomen in een Schots ziekenhuis. Hoewel hij daarbij het alias Arthur Knight gebruikte, kwam de politie toch achter zijn ware identiteit. Details over hoe dat gebeurde wil de politie niet delen, omdat dan onderzoeksmethoden bekend worden.
De Schotse politie heeft Alahverdian gearresteerd en de VS vraagt om zijn uitlevering. Een eerste hoorzitting daarover heeft hij via een videoverbinding uit het ziekenhuis kunnen volgen.
Persconferentie nieuwe stijl
Een nieuwe minister, een nieuwe vorm voor de persconferentie. De gebarentolk was naar een hoekje onderin verhuisd om ruimte te bieden aan meer grafieken. Communicatie-experts zijn blij met de vernieuwing, maar waarschuwen wel dat de getoonde informatie relevant moet zijn.
Lees hier meer:
Verlichting op IC's, uitgestelde zorg hervat
Omdat de druk op de IC's is teruggelopen, kunnen ziekenhuizen weer beginnen met het inplannen van uitgestelde zorg. Minister Kuipers van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat dat mogelijk is omdat de ziekenhuizen nu uit fase 2d zijn, het laatste stadium voor 'code zwart' waarbij er sprake is van een tekort aan IC-bedden.
Nederland kwam door de toename aan coronagevallen op 24 november in fase 2d, waarbij planbare zorg geschrapt wordt. Daarbij gaat het om zorg die bij een uitstel van zes weken geen permanente gezondheidsschade of verlies van levensjaren oplevert, zoals heupvervangingen en liesbreukcorrecties.
Kuipers schrijft nu dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt en de prognose is dat dat aantal blijft dalen. De opgeschaalde IC-capaciteit kan daarom naar 1150 bedden worden teruggebracht. Mochten toch weer meer IC-bedden nodig zijn, dan kan er binnen een week worden opgeschaald naar 1250 bedden.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van zaterdag 15 januari. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.