Novak Djokovic bij een training voor de Australian Open AFP
Sport en corona

Novak Djokovic is afwachting van een proces over zijn uitzetting opnieuw vastgezet door de Australische immigratiedienst. De Servische tennisser meldde zich vrijwillig bij een detentiecentrum. Waar hij wordt ondergebracht is niet bekendgemaakt, om een mediacircus te voorkomen.

Aanstaande zondag, een dag voor de start van de Australian Open waar hij zijn titel wil verdedigen, oordeelt de rechter of Djokovic mag worden uitgezet.

Toegang weigeren

Al sinds zijn aankomst in Melbourne op 6 januari beheerst Djokovic het nieuws in Australië. De Servische tennisser had te horen gekregen dat een recente coronabesmetting hem vrijstelling gaf van het strenge inreisverbod van het land. De immigratiedienst hield hem echter tegen aan de grens.

Een rechter oordeelde afgelopen maandag dat de Australische regering onredelijk had gehandeld en Djokovic wel het land in mocht. Daarop besloot immigratieminister Hawke zijn ministeriële bevoegdheden te gebruiken en Djokovic alsnog de toegang te weigeren. Het beroep daartegen dient zondag.

Novak Djokovic tijdens een training in Melbourne AFP

In een toelichting erkende Hawke dat Djokovic aan de voorwaarden had voldaan om het land binnen te komen en er vanwege zijn recente besmetting weinig kans is dat hij het virus zou verspreiden. Maar hij voegde daaraan toe dat Djokovic een negatief effect op de volksgezondheid kan hebben: zijn weigering het coronavaccin te nemen zou de vaccinatiebereidheid kunnen ondermijnen en bovendien had hij als rolmodel de isolatieregels beter moeten opvolgen.

In een verklaring deze week erkende Djokovic dat hij zich na zijn besmetting inderdaad niet aan de regels had gehouden: hoewel hij wist dat hij besmet was, liet hij een gepland interview doorgaan, omdat de afspraak moeilijk te verzetten zou zijn geweest. Hij bezwoer dat hij bij andere ontmoetingen rond die tijd, onder meer met een groep jeugdtennissers, nog negatief had getest.

De zaak wordt morgen voorgelegd aan het voltallige hof. Omdat er drie rechters aan te pas komen, is er voor beide partijen geen beroep meer mogelijk tegen die uitspraak.

STER reclame