Djokovic tijdens een training in Melbourne
NOS Nieuws

Djokovic erkent fout op inreisformulier voor Australië

Tennisser Novak Djokovic heeft bevestigd dat er een fout is gemaakt bij het invullen van zijn inreisformulier voor Australië. In een persverklaring op Instagram schrijft hij dat zijn team "een administratieve fout" heeft gemaakt door het verkeerde hokje aan te vinken.

Djokovic verklaarde op het formulier in de twee weken voor aankomst in Melbourne niet in andere landen te zijn geweest, maar onder meer op sociale media was te zien dat hij recent nog in Spanje was.

Djokovic spreekt van een "menselijke fout" die is gemaakt in een "uitdagende tijd" en schrijft dat zijn team inmiddels extra informatie heeft overhandigd aan de Australische autoriteiten. Immigratieminister Hawke moet nog beslissen of Djokovic op basis van de fouten op het formulier wel in Australië mag blijven. Zijn kantoor laat weten dat een besluit hierover meer tijd in beslag neemt vanwege de ingediende extra informatie.

Daarmee sleept de zaak rond de twintigvoudig grandslamwinnaar zich in ieder geval nog even voort. Djokovic reisde vorige week af naar Australië in de veronderstelling dat hij vanwege het bewijs van een recente coronabesmetting 'gewoon' kon deelnemen aan de Australian Open, die maandag begint.

Eenmaal in Australië werd hij vastgehouden op het vliegveld nadat zijn visum als ongeldig was bestempeld; de Serviër kon geen goede reden geven waarom hij niet was gevaccineerd en het bewijs van zijn recente besmetting bleek niet voldoende voor een medische vrijstelling.

Gelijk van rechter

Vervolgens stapte Djokovic naar de rechter om uitzetting te voorkomen. Die gaf hem gelijk, onder meer omdat het hoofd van de medische dienst van de Australische tennisbond zei dat hij een "medische uitzondering van coronavaccinatie" had vanwege zijn recente besmetting.

De bond bleek spelers foutief te hebben geïnformeerd en de Australische rechter oordeelde dat de regering onredelijk had gehandeld.

Maar het is dus nog steeds de vraag of Djokovic daadwerkelijk kan deelnemen aan de Australian Open vanwege de fout op zijn inreisformulier en het gegeven dat de immigratieminister hem ook op basis van zijn persoonlijke bevoegdheid nog kan uitzetten.

Djokovic benadrukt in zijn Instagrambericht dat hij verder geen commentaar geeft op zijn huidige situatie "uit respect voor de Australische overheid en het huidige proces". Het is voor het eerst dat hij zo uitgebreid van zich laat horen sinds zijn aankomst in Australië, naar eigen zeggen omdat hij de "aanhoudende desinformatie" rond zijn persoon wil corrigeren die volgens hem kwetsend is voor zijn familie.

Besmet op de foto

In het bericht gaat Djokovic ook in op de onduidelijkheden rond zijn besmetting. Die infectie werd op 16 december geregistreerd, maar rond deze datum werd hij nog geregeld in het openbaar gezien en had hij nog een interview en een fotoshoot met de Franse sportkrant L'Equipe.

Djokovic schrijft dat hij op 14 december aanwezig was bij een basketbalwedstrijd in Belgrado waar achteraf een aantal mensen besmet bleek. Uit voorzorg liet hij toen op 16 december een PCR-test bij zich afnemen, ook al had hij naar eigen zeggen geen klachten.

Op 17 december bezocht hij nog wel een tennisevenement voor kinderen na meerdere negatieve zelftests. Daarna kreeg hij zijn PCR-test positief terug. Wel liet hij op 18 december de afspraak met L'Equipe doorgaan, ook al wist hij dat hij toen besmet was.

"Ik wilde de journalist niet teleurstellen", schrijft Djokovic daarover, die benadrukt te allen tijde afstand te hebben gehouden. "Toen ik thuiskwam na het interview en begon aan de verplichte isolatieperiode was dit, achteraf, een inschattingsfout", stelt de tennisser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl