NOS NieuwsAangepast

Steeds meer klassen in quarantaine, regels weer op agenda OMT

Het Outbreak Management Team gaat komende vrijdag de huidige quarantaineregels voor scholen onder de loep nemen. Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus. Maar "het is de vraag hoe lang we dit beleid kunnen volhouden", zegt Aura Timen van het RIVM en het OMT, verwijzend naar de hoge besmettingscijfers.

Uit RIVM-cijfers blijkt dat de heropening van de scholen na de kerstvakantie tot een flinke groei van coronabesmettingen onder scholieren heeft geleid. Afgelopen week steeg het aantal infecties bij kinderen tussen de 0 en 12 jaar met 131 procent en op de middelbare school (12- tot en met 17-jarigen) met 78 procent. Het aantal ziekenhuisopnames daalt daarentegen.

De quarantaineregel voor gehele klassen leidt ertoe dat steeds meer kinderen noodgedwongen thuisonderwijs moeten volgen. "En dat is niet goed voor de continuïteit van het onderwijs en vraagt veel van de leerlingen en de docenten", zegt Claudia Verhoeven van de PO Raad. De Stichting Voor Werkende Ouders spreekt van een gatenkaas in het onderwijs, waardoor kinderen voortdurend onderwijs missen.

Volgens de PO-Raad speelt het probleem op steeds meer scholen. Concrete cijfers heeft de onderwijskoepel niet, maar de meldingen nemen wel toe. "Dat is ook logisch, want met de huidige coronacijfers is de kans vrij groot dat er te veel besmettingen in een klas voorkomen en iedereen naar huis wordt gestuurd."

Veel regelwerk

Bij De Haagse Scholen, een koepel van 52 scholen in Den Haag, kunnen ze daarover mee praten. Bij de helft van de scholen zaten afgelopen week één of meerdere klassen thuis. Van de ruim 1800 medewerkers waren 111 medewerkers de afgelopen week afwezig vanwege een coronabesmetting of quarantaine.

Zo zijn er tal van voorbeelden. In Almere krijgen alle 800 leerlingen de rest van de week thuisonderwijs vanwege een grote besmettingsgolf, meldt Omroep Flevoland. Uit een rondvraag van Omroep Brabant bleek dat in Noord-Brabant noodgedwongen weer twee middelbare scholen en vier basisscholen volledig zijn overgegaan op online les.

Het switchen naar online onderwijs vraagt veel van het personeel, zegt Eke Wolters van De Haagse Scholen. De techniek en ervaring met afstandsonderwijs is er, maar er komt telkens weer veel regelwerk bij kijken. "De ene leerling heeft bijvoorbeeld de inloggegevens niet meer paraat, terwijl de ander geen laptop ter beschikking heeft."

Het aantal 'quarantaineklassen' zou verlaagd kunnen worden door de grens te verhogen waarbij een volledige klas naar huis wordt gestuurd. Dat zou voor verlichting kunnen zorgen, denkt de PO-Raad, maar het is daarbij wel van belang dat het onderwijs veilig kan doorgaan. "Het is daarom goed dat experts er naar gaan kijken."

Ventilatie

Voor de heropening van de scholen waren er al zorgen over gebrekkige ventilatie in de klaslokalen. In een groot deel van de scholen is de luchtkwaliteit onvoldoende: uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs bleek afgelopen november dat een kwart van de schoolgebouwen de ventilatie niet op orde heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl