Tour Femmes-blog
Tour Femmes
NOS WielrennenAangepast

Vollering vliegt door Rotterdam en wint tijdrit • 'Niet verwacht hier al geel te pakken'

liveblog gesloten

Tot morgen!

Na drie etappes in Zuid-Holland verlaat de Tour de France Femmes morgen Nederland. De start is in Valkenburg, waar de renners opstappen voor een heuse Ardennenrit. In 122 kilometer leidt het parcours over beklimmingen die we kennen uit de voorjaarsklassiekers Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

Dat belooft wat! De start is om 12.40 uur en de etappe is te volgen in een liveblog en te bekijken via een livestream (13.40 uur) of op NPO 1

Het profiel van de vierde etappe in de Tour de France Femmes.

Bekijk de samenvatting

Samenvatting etappe 3: Vollering wint tijdrit in Rotterdam en neemt gele trui over

Nabeschouwen in de Avondetappe

Kijk vanavond om 22.05 naar de Avondetappe, met als gasten: burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Annemiek van Vleuten en Michael Boogerd.

De Avondetappe is tijdens de Tour de France Femmes dagelijks op NPO en via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Bekijk de finish van Vollering

In secondenspel van tijdrit is Vollering liefst vijf seconden sneller dan Dygert

Vollering: 'Heel speciaal om hier al geel te pakken'

"Ik ben heel verbaasd, deze zag ik echt niet aankomen", zegt Demi Vollering. "Ik reed lekker hard, maar ik had echt verwacht dat dit voor de echte punchy tijdrijders was."

"Dat het in eigen land is, maakt het ook zo speciaal, dat ik hier nu al het geel pak. Deze eerste dagen dacht ik vooral te moeten overleven. Ik had morgen in mijn hoofd, ook tijdens de etappe van vanochtend. Morgen, naar Luik, daar kijk ik echt naar uit."

Morgen rijdt Vollering dus al in het geel, dan start de etappe in Valkenburg, met Luik als finishplaats.

Vollering: 'Had niet verwacht hier al geel te pakken, heel speciaal'

De rituitslag

Top tien van etappe 3

Dubbelslag Vollering

Demi Vollering wint de tijdrit en pakt de gele trui! Het lukt Charlotte Kool niet om haar voorsprong te behouden, want die tijdrit van Vollering was enorm sterk.

Geen geel voor Wiebes

Lorena Wiebes geeft ruim negen seconden toe op haar ploeggenoot Demi Vollering, die stiekem juicht op de hot seat. Ook Ahtosalo komt niet in de buurt.

Alleen Kool kan nog voorkomen dat Vollering morgen in de gele trui rijdt.

Gele Kool onderweg

Vos, Wiebes, Ahtosalo en nu ook geletruidrager Kool. Iedereen is onderweg. Kan iemand nog iets doen aan de toptijd van Vollering? En wie rijdt er morgen in het geel Nederland uit?

In het algemeen klassement is het verschil tussen Vollering en Kool 20 seconden, Wiebes heeft 6 seconden voorsprong op de vrouw met tot nu toe de beste tijd.

Charlotte Kool

Nog vijf renners aan de start

Elisa Balsamo staat klaar om van start te gaan, en dus zijn we toe aan de top vijf van het algemeen klassement. Lukt het Charlotte Kool om de gele trui te behouden?

Wordt het een dubbelslag Demi Vollering met de ritzege en geel? Of is er nog iemand onderweg die een gooi kan doen naar de leiding in het klassement?

Demi Vollering

Nog 14 renners | Voorlopig top vijf

Top vijf

Demi Vollering 7.25
Chloé Dygert +0.05
Loes Adegeest +0.05
Kristen Faulkner +0.06
Ellen van Dijk +0.06

Vollering de snelste!

Bij het meetpunt onderweg was Demi Vollering even snel als Chloé Dygert, die voorlopig de snelste tijd heeft laten noteren. In het bochtige tweede deel van de tijdrit moet Vollering risico's nemen om sneller te zijn dan de Amerikaanse wereldkampioen.

Maar hoeveel risico's neem je? Vollering heeft grotere doelen dan deze tijdrit, zou je toch denken. Maar Vollering vliegt en is liefst vijf seconden sneller dan Dygert!

  • NOS
    Demi Vollering
  • NOS
    Demi Vollering

Nog 25 renners | Driekleur onderweg

De Nederlandse renners volgen elkaar snel op in het slot van de etappe. Na Mischa Bredewold vertrekt nu de Nederlands kampioen tijdrijden: Riejanne Markus.

Riejanne Markus

Adegeest baalt: 'Net een seconde minder remmen'

"Ik had niet verwacht dat het verschil zo klein zou zijn", zegt Loes Adegeest, die ruim een uur lang de snelste tijd had en in de hot seat mocht afwachten of ze ritwinnar zou worden. "Ik dacht al wel dat zij mij eruit zou rijden", zegt ze over Chloé Dygert, "Daar kan ik wel vrede mee hebben, maar het is toch jammer als het verschil zo klein is. Het is zo weinig, dat gaat net om een seconde minder remmen."

Dygert met nieuwe snelste tijd

Chloé Dygert

Twee keer net niet, maar nu net wel. Loes Adegeest ziet na een uur dan toch iemand onder haar tijd duiken. Chloé Dygert, wereldkampioen tijdrijden, laat een nieuwe toptijd noteren: 7.30,35, en dat is slechts 0,17 seconden sneller dan Adegeest.

Loes Adegeest geeft aan hoe klein het verschil was

Nog 39 renners | Faulkner net niet

Het is weer billenknijpen voor Loes Adegeest als Kristen Faulkner de finish in zich heeft. De Amerikaanse rijdt een heel sterke tijdrit, maar ook zij komt net tekort om de beste tijd neer te zetten. 0.77 seconden is het verschil, Adegeest mag blijven zitten.

Nog 41 renners | Olympisch kampioenen onderweg

Na Grace Brown op haar gouden tijdritfiets razen er nu nog twee olympisch kampioenen door Rotterdam. Kristen Faulkner won de olympische wegrit in Parijs en is vandaag ook zeker een kanshebber.

Na de wegrit won Faulkner ook goud op de baan, bij de ploegenachtervolging. En dat deed zij samen met Chloé Dygert, die nu aan de start staat. Kan een van deze Amerikaanse toppers onder de tijd van Loes Adegeest duiken?

Chloe Dygert en Kristen Faulkner vierden feest in Parijs

Nog 50 renners | Adegeest kan blijven zitten

Ellen van Dijk is bij het tussenpunt een seconde sneller, maar aan het eind bijt ze zich toch stuk de toptijd van Loes Adegeest. Het scheelt een goede seconde, meer is het niet. Maar Adegeest mag voorlopig blijven zitten op de hot seat.

Adegeest ziet hoe Van Dijk zich stukbijt op haar tijd

Nog 56 renners | Van Dijk van start

Ellen van Dijk rijdt van het startpodium af. Wat kan zij laten zien? De 37-jarige specialist van Lidl-Trek is drievoudig wereldkampioen, maar op de Olympische Spelen bleek toch wel dat haar topvorm nog ver te zoeken was. Niet gek, gezien haar enkelbreuk in voorbereiding op 'Parijs'.

Vanochtend zij ze zich steeds beter te voelen, wat zien we daarvan terug op deze korte rit tegen de klok?

Ellen van Dijk

Nog 74 renners | Halverwege

De helft van de renners is gestart, de meeste daarvan zijn ook al over de finish. Loes Adegeest zit nog altijd op de hot seat, zij heeft de snelste tijd (7.30). Grace Brown deed er, inclusief fietswissel, 19 seconden over.

Wie kan er tornen aan de tijd van Adegeest? In het komende half uur starten onder anderen de volgende renners:

  • 16.40: Ellen van Dijk
  • 16.49 Lucinda Brand
  • 16.50: Kristen Faulkner
  • 16.54: Anna Henderson
  • 16.56: Chloé Dygert
  • 16.57: Juliette Labous

Nog 80 renners | Lekke band voor Brown

Oh nee, het gaat mis bij de vrouw op de gouden fiets. De olympisch en Australisch tijdritkampioen rijdt lek, de gouden fiets moet aan de kant. Brown gaat verder op de reservefiets, en kan een toptijd waarschijnlijk wel vergeten.

Fietswissel Grace Brown

Nog 88 renners | Gouden Brown onderweg

Grace Brown is gestart op, zoals ze zelf al aankondigde, een prachtige nieuwe fiets. Gaat de gouden machine geluk brengen?

Grace Brown

Nog 100 renners | Snelste tijd Adegeest

Loes Adegeest zet met 7.30 minuten de nieuwe toptijd neer. De Nederlandse renners van FDJ-Suez is daarmee 14 seconden sneller dan Elena Pirrone.

Ook Neve Bradburry, de jonge Australische die we net de Erasmusbrug op zien draaien, komt niet in de buurt van de tijd van Adegeest.

Neve Bradburry rijdt de Erasmusbrug op

Nog 123 renners | Finish Realini

Met Gaia Realini is de eerste renner met klassementsambities gefinisht. De pocketklimmer van Lidl-Trek zal vooral blij zijn dat het erop zit. Voor de Italiaanse zal tijdrijden nooit een hobby - of kwaliteit - worden, zij kijkt vooral uit naar de bergetappes van komend weekend.

Realini verliest 23 seconden op de voorlopig snelste tijd, die staat op naam van haar landgenote Elena Pirrone (7.44). Hoeveel tijd kan Demi Vollering straks pakken op Realini?

Nog 138 renners | De eerste tien zijn binnen

De eerste tien renners zijn binnen. Maëva Squiban heeft voorlopig de snelste tijd. De Française van Arkea had slechts 7 minuten en 51 seconden nodig om de 6,3 kilometer door Rotterdam af te leggen, een gemiddelde van 48,1 kilometer per uur dus.

Nafosat Kozeieva van Tashkent City had iets meer moeite onderweg, zij kwam na 9.01 minuten over de streep.

Cole-Lyster begint aan tijdrit

De Canadese Maggie Cole-Lyster heeft de eer om als eerste te vertrekken aan de korte tijdrit door het centrum van Rotterdam. Zij rijdt over de Schiedamsedijk, over de Coolsingel richting de rotonde op het Hofplein.

Daar draait het parcours om, vervolgens gaat het over vijf bruggen na elkaar. Eerst de Erasmusbrug, dan de Spoorweghavenbrug, de Binnenhavenbrug, de Koninginnebrug en via de Willemsbrug weer naar de Boompjes, waar net als in vanochtend in de finish ligt.

Brown op gouden tijdritfiets

De tijdrit in Rotterdam wordt een mooi moment voor Grace Brown. De Australische werd in Parijs olympisch kampioen tijdrijden, en gaat daarom vanmiddag van start op een speciale nieuwe fiets. "Hij is goud!", kondigde Brown vanochtend al aan. "Hopelijk maakt mijn nieuwe fiets me iets sneller"

Brown rijdt op gouden tijdritfiets in Rotterdam: 'Hopelijk maakt het me sneller'

Niet alleen de fiets van Brown is goud, haar ploeg FDJ-Suez heeft ook een prachtige tijdrithelm geregeld. De olympisch kampioen gaat straks glimmend en glunderend door de stad.

Starttijden kashebbers en klassementsrenners

Maggie Coles-Lyster staat na twee etappes laatste in het klassement en mag om 15.15 uur als eerste beginnen aan de rit tegen de klok. Hieronder zetten we de starttijden van de kanshebbers en klassementsrenners op een rij.

Nieuwsgierig naar alle starttijden? Bekijk hier het volledige algemeen klassement. Na Coles-Lyster (15.15 uur) start er elke minuut een renner, in omgekeerde volgorde van het klassement.

Om 16.18 uur komt Grace Brown als eerste van de topfavorieten in actie. Straks meer over de Australische, die vandaag op een wel heel speciale fiets zal rijden.

Eten en rusten voor de tijdrit

Na de massasprint was het topdrukte en zelfs een beetje chaotisch rond de finish. Puck Pieterse en Marthe Truyen hadden er wel plezier in, zij reden een paar rondjes over de parkeerplaats en dolden wat op de fiets. Demi Vollering en Mischa Bredewold zochten tussen geparkeerde auto's en hekken de snelste weg naar het hotel.

Daar gaan de renners rusten en eten. Want vanmiddag moeten zij weer aan de bak, in de korte tijdrit door de straten van Rotterdam.

Veel tijd is er niet. In de loop van de middag, vanaf een uur of 14.00, stappen ze weer op de fiets om het parcours van de tijdrit te verkennen. Om 15.15 begint Maggie Coles-Lyster (Roland) als eerste aan de rit tegen de klok. Geletruidrager Charlotte Kool begint er om 17.42 uur als laatste aan.

Charlotte Kool neemt na de podiumceremonie tijd voor nog wat foto's

Het algemeen klassement

Na twee ritzeges heeft Charlotte Kool door bonificaties een voorsprong van veertien seconden op Wiebes en Ahtosalo, en zelfs meer op de rest. Of het genoeg is om de gele trui ook vanmiddag in het bezit te houden, valt nog te bezien. Hoeveel tijd kunnen anderen pakken in de tijdrit van dik zes kilometer? Dat zien we vanmiddag.

De top tien van het algemeen klassement

Bekijk de sprint

Kool klopt Wiebes in massasprint en wint ook in Rotterdam

Kool na twee ritzeges: 'Vanmiddag alles geven in tijdrit'

"Focussen op de dingen waar ik controle over heb en dan vol gaan", dat was het winnende plan van Charlotte Kool vandaag.

Dat de sprinter van dsm-firmenich-PostNL nu in een rechtstreeks sprinduel won van Lorena Wiebes, maar het voor haar niet anders dan de overwinning in de eerste etappe, toen Wiebes problemen had. "Ik denk dat ik gisteren ook eerlijk heb gewonnen. Ik ben ook weleens achterop geraakt, dat hoort bij sprinten: het gaat niet altijd goed. Gisteren telde voor honderd procent, vandaag net zo."

Kool heeft nu een voorsprong van 14 seconden in het algemeen klassement. Lukt het om de gele trui vanmiddag bij de tijdrit te behouden? "Ik ga alles geven en dan zien we het vanzelf."

Kool klopt Wiebes op waarde en verstevigt gele trui: 'Twijfels voorgoed weg'

Wiebes begon 'misschien iets te vroeg' aan sprint

"Ik denk dat ik misschien net iets te vroeg startte. Dan wordt je wel eens geklopt, dat is nou eenmaal zo", zegt Lorena Wiebes, die vooral blij is vandaag geen problemen te hebben gehad: "Ik kon in ieder geval sprinten."

Met haar vorm zit het wel goed, weet ze. "Er komen nu zwaardere dagen aan, dat moet mij meer liggen."

Wiebes loopt revanche mis: 'Kon in ieder geval sprinten, startte iets te vroeg'

Finish | Vos derde, vijf Nederlanders in top tien

Achter Charlotte Kool en Lorena Wiebes completeert Marianne Vos de top drie. Ook Mylene de Zoete (zevende) en Puck Pieterse (tiende) finishen bij de eerste tien.

Finish | Kool klopt Wiebes!

Charlotte Kool wint in de gele trui! En deze is nog mooier dan haar zege van gisteren, want ze klopt Wiebes in een rechtstreeks duel naar de streep.

Nog 1 km | Vas neemt over

Het werk van Bredewold zit erop, nu gaat Vas verder om de sprint aan te trekken voor Wiebes. Vos en Kool zitten in de buurt.

Nog 2 km | Ploeg Wiebes heerst, val achteraan

Mischa Bredewold houdt het tempo hoog in dienst van kopvrouw Lorena Wiebes. Achter haar ligt de rest van trein van SD Worx-Protime ligt weer goed op koers, kan Wiebes het vandaag waarmaken?

Achterin het peloton gaat het mis. Een groepje renners ligt op de grond. Gelukkig lijken er geen topsprinters tussen te zitten, en voor het algemeen klassement doet het er in de laatste kilometers niet toe: de gevallen renners krijgen dezelfde tijd.

Nog 5 km | Bruggen, draaien en keren 

De sprintfinale in Rotterdam begint met veel draaien en keren. In de komende drie kilometer liggen negen bochten. Ook worden meerdere bruggen overgestoken, maar gelukkig is de aankomst op de Boompjes kaarsrecht en vlak.

De finishstraat in Rotterdam

Nog 9 km | Voorbereiden op massasprint

Het peloton rijdt Rotterdam in en de aanval van Audrey De Keersmaeker zit erop. Ze wordt opgeslokt door het peloton dat zich voorbereid op een massasprint.

Het tempo gaat flink omhoog, het peloton wordt op een lint getrokken en er vallen zelfs gaatjes. De grote favorieten zitten goed vooraan.

Nog 12 km | De kanshebbers in de sprint

Met nog 15 kilometer te gaan lijkt deze ochtendetappe, zoals verwacht, uit te draaien op een massasprint. Voor de grote kanshebbers hoeven we niet veel verder te kijken dan de finale van gisteren. Lorena Wiebes (SD Worx-Protime) is op papier de sterkste en kreeg in de eerste etappe een perfecte lead-out, maar kon het niet afmaken door een probleem met haar derailleur. Lukt het haar vandaag wel?

Of zorgt geletruidrager Charlotte Kool voor de tweede ritzege op rij voor dsm-firmenich-PostNL? Ook Marianne Vos (Visma-Lease a Bike) zal zich waarschijnlijk weer melden. Gisteren won zij de tussensprint om vervolgens vijfde te worden bij de sprint in Den Haag.

En dan zijn er nog de Finse sprinters, die gisteren heel knap tweede en vierde werden: Anniina Ahstosalo (Uno-X) en Lotta Henttala (EF). Ellen van Dijk rijdt met Lidl-Trek vandaag al de hele dag op kop in het peloton, in dienst van Elisa Balsamo, die gisteren derde werd. En hoe is het met de benen van Daria Pikulik? De Poolse sprinter van Human Powered Health pakte zondag op de wielerbaan in Parijs nog zilver op het olympische omnium.

Nog 25 km | Eenzaam vooruit

Het is een dappere poging van Audrey De Keersmaeker, maar ver komt lijkt ze niet te komen. Het peloton houdt de renner van Lotto-Dstny in zicht, het gaatje was net al even onder de tien seconden, in een bochtige fase loopt ze nu weer iets uit.

Achteraan het peloton kwam de Australische Grace Brown net even in de problemen, maar na een fietswissel is de olympisch kampioen tijdrijden weer terug.

Nog 37 km | Aanval De Keersmaeker

In een groep naar Rotterdam rijden, daar heeft Audrey De Keersmaeker weinig zin in. Bij het afdraaien van de dijk langs de Lek gaat de Belgische in de aanval. Ze rijdt heel aardig weg en heeft inmiddels een gaatje van twintig seconden.

Audrey De Keersmaeker

Nog 44 km | Brand-fans in de boot

De vaart in het peloton zit er goed in, maar er zijn vandaag ook supporters op hoge snelheid. Deze Lucinda Brand-fans varen over de Lek mee met het peloton.

De fanclub van Brand is de hele ochtend al goed te zien en te horen, de etappe startte in haar woonplaats Dordrecht.

Fans van Lucinda Brand varen mee

Twee etappes op een dag, hoe zit dat? 

Fervent Tour-kijkers zijn er niet aan gewend, twee etappes op dezelfde dag, maar voor de Tour-organisatie was het de oplossing om vast te kunnen houden aan het format van acht etappes.

Dat werd door de Olympische Spelen namelijk passen en meten. De organisatie besloot het op te lossen met een korte ochtendrit en een tijdrit in de middag. Daarvoor moest wel een uitzondering worden aangevraagd bij de UCI, officieel zijn twee etappes op een dag namelijk niet meer toegestaan op het hoogste niveau.

Veel renners die in deze Tour rijden zijn het overigens wel gewend. In de Baloise Ladies Tour, een koers door Nederland en België, is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk.

Nog 55 km | Alles weer samen

Het groepje dat op achterstand reed na de valpartij sluit weer aan bij het peloton, dat nu langs de Lek richting Kinderdijk rijdt.

De rust lijkt dus wedergekeerd, als is het nooit helemaal rustig in een korte snelle etappe, weet ook Marianne Vos:

Vos verwacht hectiek in sprintrit: 'Van start tot finish vechten voor je plek'

Geologie in de Tour Femmes: koersen door de polder

In de tweede etappe doorkruist het peloton de polder. Een kort geologie-college van Douwe van Hinsbergen.

Geologie in de Tour Femmes: koersen door de polder

Nog 65 km | Valpartij

De eerste valpartij van de dag ontstaat omdat het peloton een wegversmalling niet goed verteert. De schade valt mee, iedereen lijkt verder te kunnen. Voor een groepje is er wel meteen werk aan de winkel, zij worden opgehouden en rijden op achterstand. En in zo'n korte etappe gaat het tempo waarschijnlijk niet meer omlaag.

Nog 69 km | Officiële start

Het startsein is gegeven, het peloton is nu echt vertrokken vanuit Dordrecht. De route gaat eerst noordwaarts de Alblasserwaard in. Van daaruit gaat het via Ridderkerk en Barendrecht richting Rotterdam.

Vijf opgaves

Het peloton gaat vandaag van start met vijf renners minder dan gisteren. Sommigen lagen bij de val op de Calandbrug, maar het zijn ook - zo eerlijk moeten we zijn - renners voor wie het WorldTour-niveau misschien iets te hoog ligt. De opgaves op een rij:

Natalie Grinczer (Roland), Asal Rizaeva, Mohinabonu Elmurodova, Ekaterina Knebeleva en Madina Kakhorova (Tashkent City).

Het peloton in het centrum van Dordrecht

Start in Dordrecht

De renners stappen op in Dordrecht. De eerste kilometers door het centrum zijn geneutraliseerd, het officiële startsein wordt over ongeveer tien minuten gegeven.

Het peloton bij de start in Dordrecht

Twee etappes op een dag? 'Niemand vindt dit leuk, maar ook wel tof'

De combinatie van een vlakke rit en tijdrit op dezelfde dag, bekijkt Ellen van Dijk met een dubbel gevoel. "Niemand vindt dit leuk. Voor de staf is het een hoop werk, voor de renners is het een pittige dag."

"Aan de andere kant is het ook wel heel tof, dat we zo midden door Rotterdam een tijdrit kunnen rijden. Dat combineren met een sprint is ook wel weer mooi"

De tijdritspecialist van Lidl-Trek heeft, uiteraard, vooral zin in de tijdrit van vanmiddag. De olympische tijdrit, waar Van Dijk dertiende werd, "knaagt nog steeds", maar fysiek gaat het steeds beter.

Van Dijk over twee etappes op een dag: 'Niemand vindt dit leuk, maar is ook wel tof'

Wiebes ziet kansen in beide etappes

"The show must go on, en we gaan er weer voor", zegt Lorena Wiebes in Dordrecht, voor de start van de tweede etappe. Gisteren liep het voor de sprinter van SD Worx-Protime allemaal niet zoals gehoopt. Vandaag zint ze weer op een ritzege in de vlakke etappe, en later vandaag misschien zelfs meer.

"Wie weet, in de tijdrit nog de gele trui pakken", blikt ze alvast vooruit op het middagprogramma. Ze deed dat eerder dit jaar ook al in de Baloise Ladies Tour. Daar won ze 's ochtends een korte sprintetappe en later op de dag ook een korte tijdrit.

Wiebes ziet volop kansen na mislukte eerste sprint: 'Rit winnen en misschien geel'

Wie fietst vanochtend in welke trui? 

  • Gele trui (algemeen klassement): Charlotte Kool (dsm-firmenich-PostNL)
  • Groene trui (puntenklassement): Marianne Vos (Visma-Lease a Bike)
  • Bolletjestrui (bergklassement): Cristina Tonetti (Laboral Kutxa-Euskadi)
  • Witte trui (jongerenklassement): Anniina Ahtosalo (Uno X)

Voor Cristina Tonetti is er vandaag goed nieuws: in twee etappes zijn er nul bergpunten te verdienen. Zij houdt de bollentrui dus is in ieder geval tot en met morgen.

Bolletjestrui om de schouders van Tonetti: 'Ik ga hem waarschijnlijk niet lang houden'

Kool na ritwinst in Tour de France: 'Ik hoop Nederland uit te rijden in de gele trui'

Kool na ritwinst in Tour de France: 'Ik hoop Nederland uit te rijden in de gele trui'

Terug naar gisteren: Wiebes in tranen na mislukte sprint in Tour

"Er kan van alles gebeuren in zo'n sprint. In een split second kan het misgaan", zei Lorena Wiebes nog voor de start van de eerste etappe van de Tour de France Femmes. Ze blijkt met terugwerkende kracht een meestervoorspeller.

De Nederlandse sprintster van SD Worx-Protime had gehoopt op de eerste gele trui in deze Tour, maar in de massasprint kwam ze stil te staan door een kapotte derailleur (schakelmechanisme).

Gisteren ging de Tour door de Schilderswijk

De rode afdruk van de wielerbidon staat in zijn gebruinde torso. Eigenlijk had hij zijn eigen flesje keihard terug moeten gooien, vloekt de jonge Hagenees in ontbloot bovenlijf. Maar het ging allemaal veel te snel, toen het peloton van de Tour de France Femmes met vijftig in het uur voorbij raasde over de Vaillantlaan in de Schilderswijk. "Huh, waren het vrouwen? Echt?"

Het vrouwenpeloton bulderde in de eerste etappe van de Tour 2024 van Rotterdam naar Kijkduin door vijf Haagse stadsdelen. Door de Schilderswijk, maar ook Laakkwartier en Transvaal. Niet de welvarendste delen van Den Haag.

Een bewuste keuze van de gemeente, zegt Hilbert Bredemeijer, de Haagse wethouder van Onderwijs, Jeugd, Sport en Dienstverlening.

"De route is zo gemaakt dat we in wijken komen waar de sportdeelname achterloopt op de rest en waar het voor mensen niet altijd vanzelfsprekend is dat zij op vakantie kunnen. Daar waar gezinnen zijn bij wie het niet allemaal vanzelf gaat. Op die plekken kan topsport echt een meerwaarde zijn: het brengt mensen samen."

Welkom!

De Tour de France Femmes raast verder door Zuid-Holland, met niet een maar vandaag zelfs twee ritten. De dag begint in Dordrecht, waar het peloton opstapt voor een vlakke rit over 69,7 kilometer met finish aan de Maas in het centrum van Rotterdam.

Na een paar uur rust volgt vanmiddag een rit tegen de klok. Kort maar krachtig: in 6,3 kilometer door Rotterdam mogen de beste tijdrijders een gooi doen naar de gele trui.