Charlotte Kool heeft na de eerste ook de tweede etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De renster van DSM-firmenich-PostNL versloeg haar getergde concurrente Lorena Wiebes in een titanenduel in Rotterdam. Marianne Vos werd derde in de massasprint.
Door haar tweede zege begint Kool in de gele trui vanmiddag met een aardige marge van 14 seconden op Wiebes en de Finse Anniina Ahtosalo aan de tijdrit door het centrum van Rotterdam.
'Twijfels voorgoed weg'
Na moeizame maanden met heel veel tweede plaatsen boekte Charlotte Kool in Kijkduin de grootste zege in haar loopbaan. Ze won met een machtige sprint de openingsrit van de Tour de France en pakte het eerste geel.
Maar dat was zonder haar grote rivale Wiebes, die werd teruggeworpen door een kapotte derailleur. "Gisteren telde voor mij ook al 100 procent", bezwoer Kool na haar tweede zege op rij. "Vandaag had ik weer zo'n goede sprint in de benen. Ik voelde dat ik dichter en dichter kwam. En vlak voor het einde wist ik dat ik ging winnen."
Kool hoopt Nederland uit te rijden met de gele trui om de schouders. Haar voorsprong in de tijdrit vanmiddag op Wiebes en Fins kampioene Ahtosalo is 14 seconden. De sterkste tijdrijders moeten al 20 tellen goed maken in slechts 6,3 kilometer.
Of het lukt om het geel te behouden weet Kool niet zeker, maar dat ze de beste sprinters kan kloppen wél. Stralend: "Die twijfels zijn voorgoed weg."
Voor Wiebes waren de druiven zuur. Ze dacht revanche te kunnen nemen, maar staat opnieuw met lege handen. "Misschien dat ik net iets te vroeg startte. En dan word je weleens geklopt, dat is nou eenmaal zo. Ik heb in ieder geval kunnen sprinten."
Valpartijen
Twee etappes op een dag. Vroeger was dat heel gewoon. Tot 1991 was het vaste prik in de Tour de France voor mannen, waar een korte ochtendrit vaak gecombineerd werd met een (ploegen-)tijdrit in de middag.
Zo'n ochtendrit is meestal een stevige galop richting de massasprint, maar niet altijd. In de Tour van 1990 kreeg een kopgroep van vier renners meer dan tien minuten voorsprong van een slapend peloton, met grote gevolgen. De toen nog vrij onbekende Claudio Chiappucci - die vierde werd in de door Frans Maassen gewonnen rit - dankte zijn tweede plek in het eindklassement aan die onbeduidende ochtendrit.
Zover kwam het vandaag niet in de lommerrijke etappe langs onder meer de 19 molens van Kinderdijk. Maar opletten was zeker geboden, want door de vele wegversmallingen werd opnieuw veel gevallen.
Zo brak het peloton al na een paar kilometer in vier stukken met olympisch wegkampioene Kristin Faulkner als een van de voornaamste slachtoffers en later moest ook olympisch tijdritkampioene Grace Brown voet aan de grond zetten.
Eenzame aanvaller
Het tempo bleef ondanks die incidenten hoog en dus leek een succesvolle demarrage bij voorbaat kansloos. Toch probeerde de Belgische Audrey De Keersmaeker het op 41 kilometer van de streep en hield het verrassend lang vol.
Eenmaal in Rotterdam werd de Belgische toch ingelopen en na het passeren van stadion De Kuip begon de hectiek pas echt. De laatste zes kilometers waren bochtig en op de Willemsbrug ging het wederom fout.
De val was binnen de vijf kilometer, waardoor rensters als Gaia Realini en Shirin van Anrooij niet hoefden te vrezen voor tijdsverlies. De topsprinters voorin hadden geen boodschap aan die achtervolging.
Wiebes zat goed voorin, kreeg net als gisteren een perfecte lead-out, maar werd in de laatste meters toch geklopt door haar voormalige lead-out.
Waarom twee ritten op een dag?
In deze overvolle sportzomer stond de organisatie van de Tour de France Femmes voor een dilemma. Vanwege de Olympische Spelen in Parijs werd de start van de Tour - normaal aansluitend op de mannenversie - drie weken uitgesteld.
Of beter, drie weken en één dag want een start op de slotdag van de Spelen was evenmin een optie. Koersdirecteur Marion Rousse wilde net als in de vorige twee edities echter vasthouden aan acht etappes.
Daarom worden op de tweede dag van de Tour twee etappes gereden: 's ochtends een rit van slechts 67 kilometer van Dordrecht naar Rotterdam., 's middags (vanaf 15.00 uur) een tijdrit van 6,3 kilometer in het centrum van Rotterdam.
Officieel is een dergelijke combinatie op het hoogste WorldTour-niveau verboden door de UCI, maar die internationale wielerbond gaf de Tour dispensatie.
Voor de rensters is het rijden van twee ritten op een dag minder uitzonderlijk. In juli sloeg Lorena Wiebes in de Belgische Baloise Ladies Tour zelfs een dubbelslag 's ochtends won ze de sprint, 's middags de tijdrit.