Voormalig Defensieminister: Israël voert etnische zuivering uit in Gazastrook
In dit blog houden we je op de hoogte van de oorlog in Gaza en de gevolgen daarvan in de regio.
- Oud-Defensieminister: Israël voert etnische zuivering uit in Gaza
- UNRWA pauzeert levering goederen grensovergang Kerem Shalom
- World Central Kitchen schort activiteiten in Gaza op na dood medewerkers
- Hamas verspreidt video van Amerikaans-Israëlische gijzelaar
Oud-defensieminister: Israël voert etnische zuivering uit
De voormalige minister van Defensie van Israël Moshe Yaalon stelt dat Israël zich schuldig maakt aan etnische zuivering in de Gazastrook. Dat zei hij dit weekend tegen Israëlische media. Volgens Yaalon willen "hardliners in het extreemrechtse kabinet Palestijnen uit het noorden van Gaza verjagen en daar Joodse nederzettingen bouwen". Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al weken voor etnische zuivering in Noord-Gaza.
De oud-minister zei te spreken namens Israëlische commandanten die actief zijn in het noorden van de Gazastrook. Volgens Yaalon hadden ze contact met hem opgenomen om "hun vrees te delen over wat er daar gebeurt". Verder stelde hij dat de regering van Netanyahu de commandanten in gevaar brengt door ze oorlogsmisdaden te laten plegen.
Likud, de politieke partij van Netanyahu, vindt dat Yaalon met de uitspraken "alle grenzen heeft overschreden". Voormalig defensieminister Gallant, die begin vorige maand door Netanyahu werd ontslagen, spreekt van een leugen "die onze vijand helpt en Israël schaadt". Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde vorige maand arrestatiebevelen uit tegen Netanyahu en Gallant.
Netanyahu heeft altijd volgehouden dat hij Noord-Gaza niet wil bezetten om daar nederzettingen te bouwen, maar binnen de Israëlische regering gaan er steeds meer stemmen op die dat wel een goed idee vinden.
De extreemrechtse minister van Financiën Smotrich zei eerder deze week dat nog dat de bevolking van Gaza gehalveerd moet worden door middel van "vrijwillige migratie".
De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir stelde vandaag dat hij "hard zijn best doet" om de premier van het nut van migratie te overtuigen.
Minister Goldknopf van Volkshuisvesting noemt nederzettingen in Gaza "hét antwoord" op de aanslagen van Hamas op 7 oktober vorig jaar.
UNRWA pauzeert levering goederen grensovergang Kerem Shalom
VN-hulporganisatie UNRWA stopt tijdelijk met de noodhulpleveringen via Kerem Shalom, de grensovergang tussen Gaza en Israël in het zuidelijkste puntje van de Gazastrook. Dat heeft Phillipe Lazzarini, het hoofd van de VN-organisatie, bekendgemaakt. Het gaat om de belangrijkste doorgang voor humanitaire hulp tot het gebied.
De organisatie ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat de weg al maanden niet veilig is, schrijft Lazzarini op X. Op 16 november werden bijna honderd vrachtwagens met voedsel geplunderd. De chauffeurs werden gedwongen de hulpgoederen uit te laden. Gisteren probeerde de hulporganisatie een aantal vrachtwagens met eten de Gazastrook in te brengen via dezelfde routes, maar die werden allemaal meegenomen, schrijft Lazzarini.
Lazzarini noemt daarnaast hindernissen door de Israëlische autoriteiten en het gebrek aan veiligheid op de routes als oorzaken waardoor het werken in Gaza "onnodig onmogelijk" is geworden. Het Israëlische parlement nam eind oktober een wet aan waarmee de VN-organisatie verboden werd te werken in het land. De wet treedt over twee maanden in werking.
"Het leveren van humanitaire hulp mag nooit gevaarlijk zijn of een beproeving worden", schrijft Lazzarini. De verantwoordelijkheid voor de bescherming van de hulpverleners en hulpgoederen ligt bij Israël, zegt hij. Dat land moet er volgens het UNRWA-hoofd niet alleen voor zorgen dat de hulp veilig Gaza binnenkomt, maar zich ook onthouden van aanvallen op humanitaire hulpverleners.
De organisatie neemt het besluit op een moment dat de honger in het gebied toeneemt. Vorige week concludeerde VN-organisatie OCHA in een rapport dat de noodhulp in oktober het laagste niveau in een jaar tijd bereikte. Daardoor neemt ook de honger toe in Gaza.
Lazzarini roept op tot een staakt-het-vuren waarin ook de levering van veilige en constante hulp gewaarborgd wordt.
Gazanen geschokt na dood medewerker hulporganisatie bij drone-aanval
In de Gazastrook wordt gerouwd om de dood van de vijf mensen die bij een Israëlische aanval in Khan Younis om het leven kwamen. Een van hen werkte voor World Central Kitchen, dat gaarkeukens in Gaza runt. De organisatie heeft zijn activiteiten in de Gazastrook opgeschort.
World Central Kitchen schort activiteiten in Gaza op na dood medewerkers
Voedselhulporganisatie World Central Kitchen heeft zijn activiteiten in de Gazastrook opgeschort nadat drie medewerkers werden gedood bij een Israëlische luchtaanval in Khan Younis. Dat zegt WCK in een verklaring op X.
"Diepbedroefd delen we het nieuws dat een voertuig met collega's van World Central Kitchen is geraakt door een Israëlische luchtaanval in Gaza", zegt WCK. Bij de aanval kwamen in totaal vijf mensen om het leven.
Het Israëlische leger zegt dat een van de drie gedode medewerkers deelnam aan de aanslag van Hamas vorig jaar. WCK zegt dat het "geen weet had van personen in het voertuig die een link zou hebben met de Hamas-aanval van 7 oktober".
WCK runt gaarkeukens in Gaza, waar met veel Palestijnen van afhankelijk zijn voedsel steeds schaarser wordt. De hoeveelheid hulpgoederen die Israël Gaza binnenlaat staat op een van de laagste niveaus sinds het begin van de oorlog.
Hamas verspreidt video van Amerikaans-Israëlische gijzelaar
Hamas heeft een video gepubliceerd van een van de gijzelaars die het op 7 oktober 2023 heeft ontvoerd. Het gaat om een Israëlische militair die was gestationeerd langs de grens met de Gazastrook, en die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft. Dat melden Israëlische media.
Het is niet duidelijk wanneer de video is opgenomen, maar de militair zegt in de video dat hij meer dan 420 dagen wordt vastgehouden, wat zou neerkomen dat het deze week is gefilmd. Hij roept in het Engels de Amerikaanse en Israëlische regering op om werk te maken van zijn vrijlating.
Hamas heeft eerder dergelijke video's van gijzelaars verspreid, als drukmiddel op de Israëlische regering in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Er worden nog ruim 100 gijzelaars vastgehouden in de Gazastrook, van wie naar schatting zeker de helft niet meer in leven is.
Israël bevestigt doden WCK-medewerker, die 'deelnam aan aanslag'
Het Israëlische leger bevestigt dat het een medewerker van voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK) heeft gedood bij een aanval in Khan Younis, waarbij in totaal vijf doden vielen. Het leger beweert dat de betreffende medewerker deelnam aan de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023, zonder daarvoor bewijs te leveren.
Onder de doden waren drie medewerkers van WCK. Dat wordt gemeld door een groot aantal bronnen, onder wie verslaggevers van Al Jazeera ter plekke, artsen in een nabijgelegen ziekenhuis, Palestijnse functionarissen en een hulpverlener in gesprek met persbureau Reuters.
Het Israëlische leger vuurde een raket af op voertuig van WCK, waarbij de drie inzittenden omkwamen, zegt Hind Khoudary, verslaggever van Al Jazeera in Gaza. Een tweede raket raakte reddingswerkers die naar de auto waren gekomen, waarbij er twee werden gedood, zegt ze.
WCK zelf heeft nog niet gereageerd. De organisatie opereert gaarkeukens in Gaza, waar veel Palestijnen van afhankelijk zijn nu de voedselcrisis steeds erger wordt. Na de aanval sloten de keukens van WCK, zegt Khoudary.
Pro-Palestijnse demonstratie bij stadhuis in Amsterdam
Bij de Stopera, het stadhuis van Amsterdam, is een betoging aan de gang van pro-Palestijnse demonstranten. Op het plein staan zeker 500 mensen. Ze protesteren naar eigen zeggen tegen "Israëls genocide op de Palestijnse bevolking".
Op een podium zijn toespraken, onder meer van Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie, de Internationale Socialisten, Artsen voor Gaza en de Palestijnse Gemeenschap in Nederland. Na afloop willen de demonstranten met een mars door de stad.
Lees hier verder:
Ministerie: vier gewonden bij Israëlische aanvallen in Libanon
Bij een Israëlische aanval op een auto in Zuid-Libanon zijn drie mensen gewond geraakt, onder wie een zevenjarig kind. Dat zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Bij een tweede aanval, ook in het zuiden van Libanon, raakte een persoon gewond. De aanvallen stellen het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah op de proef.
Het Israëlische leger bevestigt dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd in Libanon. Het zegt dat het een auto waar wapens in werden geladen en een raketwerper van Hezbollah heeft beschoten. Volgens Israël ging het om schendingen van het staakt-het-vuren, maar het is op basis van de informatie die het Israëlische leger zelf verschaft onduidelijk hoe deze doelen het staakt-het-vuren schonden.
Het bestand heeft een duur van 60 dagen, waarin Hezbollah zijn strijders en wapens moet weghalen uit het zuiden van Libanon, en het Israëlische leger zich ook uit dat gebied moet terug trekken. Israël verhindert vooralsnog dat Libanese burgers terug kunnen keren naar hun dorpen in het grensgebied.
'32 doden bij Israëlische aanvallen in Gaza, onder wie hulpverleners WCK'
Bij een Israëlische drone-aanval op een voertuig in Khan Younis zijn vijf doden gevallen, meldt persbureau EPA. Onder hen waren drie medewerkers van voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK), zeggen artsen tegen EPA. Een verslaggever van nieuwszender Al Jazeera ter plekke zegt ook dat er drie WCK-medewerkers werden gedood bij de aanval.
Het Israëlische leger zegt bij deze aanval iemand die deelnam aan de aanslag van 7 oktober te hebben gedood. Het zegt de berichten dat hij "in dienst was van WCK" te onderzoeken. WCK zelf heeft nog niet gereageerd.
Bij een andere Israëlische luchtaanval, ook op een auto in Khan Younis, werden zeven mensen gedood en raakte een aantal mensen gewond. Dat meldt persbureau Reuters op basis van artsen in Gaza. De auto werd geraakt in de buurt van een groep mensen die bloem kregen uitgedeeld, zeggen inwoners.
In totaal vielen bij Israëlische aanvallen vannacht en vanochtend in de Gazastrook zeker 32 doden, van wie het merendeel in het noorden, meldt Reuters. Bij een van deze aanvallen, in Jabalia, werd een medewerker van de hulpdiensten van Gaza gedood. Deze hulpdiensten zeggen dat er sinds het begin van de oorlog in totaal 88 medewerkers zijn gedood bij Israëlische aanvallen.
In april dit jaar werden zeven medewerkers van WCK gedood bij een Israëlische luchtaanval, onder wie hulpverleners uit Polen, Australië, het VK en de VS. Dat leidde internationaal tot verontwaardiging. Israël zelf noemde de aanval toen een fout.
Israël voert luchtaanvallen uit bij grens Syrië-Libanon
Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen bij grensovergangen tussen Syrië en Libanon. Volgens het leger gaat het om "militaire infrastructuur" van het Syrische regeringsleger die werd gebruikt om wapens naar Hezbollah te vervoeren. Het leger zegt aanvallen te zullen blijven uitvoeren tegen "bedreigingen voor Israël die het staakt-het-vuren schenden".
De aanvallen komen op het moment dat Syrische regeringstroepen veel terrein verliezen aan rebellengroepen in het noordwesten van Syrië.
Libanese media melden ook Israëlische beschietingen in dorpen in het zuiden van Libanon. Dit heeft Israël niet bevestigd. Wel plaatste een woordvoerder van het Israëlische leger vanochtend, voor de vierde dag op rij, een waarschuwing voor Libanezen om nu niet terug te keren naar het zuiden. Wanneer burgers wel terug kunnen keren is niet duidelijk.
Delegatie Hamas vandaag in Cairo voor nieuwe gesprekken
Een delegatie van Hamas is vandaag in Cairo voor gesprekken met Egyptische functionarissen. Dat zeggen Hamas-functionarissen tegen persbureau Reuters. Eerder deze week kondigde de Amerikaanse president Biden een nieuwe poging aan om een bestand in Gaza tot stand te brengen, samen met Turkije, Qatar en Egypte.
The Washington Post meldde gisteren dat Egypte van plan is een delegatie naar Israël te sturen om in navolging van het staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël ook weer beweging te krijgen in de onderhandelingen rond Gaza. Het is niet duidelijk wanneer dit bezoek zal plaatsvinden.
Ook meldde de Amerikaanse krant dat nu Qatar een stap terug heeft gedaan als bemiddelaar, Egypte een grotere rol op zich neemt. Israël zou daar ook op aansturen, zei een Israëlische bron.
Een Egyptische functionaris zei dat Egypte een voorstel heeft gedaan waarbij Hamas de gijzelaars stapsgewijs vrijlaat, in plaats van allemaal in een keer. President Sisi zou de komende Amerikaanse president Trump hebben gevraagd om druk uit te oefenen op Netanyahu om hier mee akkoord te gaan.
Alle wegen van en naar Aleppo gesloten, leger trekt zich terug
Het Syrische leger heeft alle wegen van en naar Aleppo afgesloten en de regeringstroepen opgedragen zich terug te trekken. Dat melden drie militaire bronnen aan persbureau Reuters. Het leger zou aan de rand van de stad bij controleposten staan om alleen doorgang te verlenen aan legertroepen.
Eerder besloten de Syrische autoriteiten ook al het vliegveld van Aleppo af te sluiten en alle vluchten te annuleren. Op sociale media roepen de rebellen de regeringstroepen op zich over te geven. Het Syrische leger verwacht hulp van bondgenoot Rusland. Volgens persbureau Reuters heeft dat land hulp beloofd aan Syrië en zal het legermaterieel die kant opsturen.
De rebellen van de Syrische militie HTS, Hayat Tahrir al-Sham, begonnen dinsdag een groot offensief tegen het leger van Assad. Omdat het regeringsleger niet voorbereid was op de aanval, konden de opstandelingen veel dorpen innemen en tot aan de een-na-grootste stad van het land oprukken.
Rebellen Syrië dringen leger Assad terug, hebben Aleppo bereikt
Islamitische rebellen in Syrië boeken successen in de strijd tegen het leger van president Assad. In hun offensief dat eerder deze week begon, hebben ze de stad Aleppo bereikt. In de tweede stad van het land hebben ze autobommen tot ontploffing gebracht. Volgens een Turks persbureau zijn er al rebellen in het centrum van Aleppo.
Lees hier meer:
Hezbollah-leider noemt bestand 'grootse overwinning'
Hezbollah-leider Naim Qassem heeft zijn eerste toespraak gegeven sinds het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Hij noemde het bestand een "grootse overwinning" voor Hezbollah. "We hebben [Israël] ervan weerhouden Hezbollah te elimineren, we hebben hen ervan weerhouden het verzet te neutraliseren", zei Qassem.
Hij bevestigde dat Hezbollah akkoord is gegaan met het bestand en dat het dit samen met het Libanese leger gaat implementeren. De bedoeling is dat Hezbollah zich terugtrekt uit het grensgebied met Israël en het Libanese leger juist dat gebied intrekt.
Het Israëlische leger gaat zich binnen zestig dagen terugtrekken uit het zuiden van Libanon, maar behoudt het recht om aanvallen uit te voeren in Libanon wanneer het een dreiging ziet. Vandaag voerde Israël nog een luchtaanval uit op een raketwerper van Hezbollah in Zuid-Libanon, die volgens het Israëlische leger het bestand schond.
Qassem reageerde in zijn toespraak niet op deze aanval. Wel zei hij dat Hezbollah is "voorbereid" op het hervatten van de oorlog, als Israël zou aanvallen.
Hamas eist aanslag op Westoever op
De militaire tak van Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op een bus nabij een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever opgeëist. Bij de aanslag raakten vanochtend negen mensen gewond, van wie drie ernstig. Een van de gewonden is in kritieke toestand.
De schutter werd gedood door het Israëlische leger. Eerdere berichten dat er een tweede schutter was bleken niet waar. Volgens het leger zijn er vier militairen onder de lichtgewonden. Hamas zegt dat alle gewonden militairen zijn.
Drie doden door verdrukking in rij voor brood in Gaza
Twee tienermeisjes en een 50-jarige vrouw zijn omgekomen door verdrukking in een rij voor brood in Deir al-Balah in Centraal-Gaza. Dat vertelt een arts van het ziekenhuis waar ze naar toe zijn gebracht aan persbureau AP. Het tekent de steeds nijpender wordende voedseltekorten in Gaza.
AP meldt dat een aantal bakkerijen in Deir al-Balah deze week was gesloten vanwege een gebrek aan bloem en dat veel families het moeten doen met slechts één maaltijd per dag. Het aantal vrachtwagens met hulpgoederen dat Israël de Gazastrook binnenlaat staat op een van de laagste niveaus sinds het begin van de oorlog. En de hulp die Gaza inkomt loopt het risico te worden geplunderd.
VN-hulporganisatie OCHA ziet "duidelijke signalen van een snel verslechterende voedingssituatie in heel Gaza", zoals een sterke stijging van het aantal kinderen dat moet worden behandeld voor acute ondervoeding. In de eerste drie weken van november werden meer dan 3400 kinderen behandeld voor ondervoeding, zegt OCHA.
Een van de misdaden waarvan het Internationaal Strafhof premier Netanyahu en voormalig minister van Defensie Gallant beschuldigt is het "gebruiken van uithongering als methode van oorlogsvoering". Vorige vaardige het strafhof arrestatiebevelen uit voor Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Deif.
Persbureau EPA maakte beelden van een dringende menigte voor een gaarkeuken in Khan Younis, Zuid-Gaza:
'Saudi-Arabië geeft defensiepact met VS op'
Saudi-Arabië streeft niet langer naar een uitgebreid defensiepact met de VS in ruil voor normalisering van de betrekkingen met Israël. Dat meldt persbureau Reuters op basis van meerdere Saudische en westerse bronnen. In plaats daarvan zou Saudi-Arabië nu een meer bescheiden militaire samenwerking nastreven.
Voorafgaand aan de aanslag van Hamas in oktober vorig jaar werd er gesproken over een normalisatie van de betrekkingen tussen Saudi-Arabië en Israël. Zo'n normalisering zou weer de deur openen voor een defensiepact tussen de VS en Saudi-Arabië, waarbij de VS zich zou committeren aan het verdedigen van het Arabische land als het wordt aangevallen. Maar met het begin van de Gaza-oorlog vielen de gesprekken over normalisatie stil.
Saudi-Arabië heeft gezegd betrekkingen alleen te willen aangaan als dat gepaard gaat met concrete stappen voor de oprichting van een Palestijnse staat. Israël heeft het afgelopen jaar de deur voor de oprichting van zo'n staat juist helemaal dichtgetrokken. De kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, blijft vasthouden aan de voorwaarde van een Palestijnse staat vanwege de oplopende woede onder de Saudische bevolking over Israëls optreden in Gaza, aldus Reuters.
Kabinet zeer ontstemd over verspreiding beschuldigend Israëlisch rapport
Het kabinet is zeer ontstemd over de manier waarop Israël een rapport heeft verspreid met beschuldigingen over de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters en Joden in Amsterdam. Die boodschap is aan Israël overgebracht, laat minister Van Weel van Justitie en Veiligheid weten.
De "publieke aantijgingen" kunnen negatieve gevolgen hebben voor de personen en organisaties waar het over gaat en deze manier van openbaar maken "druist in tegen de principes van onze democratische rechtsorde", staat in de Kamerbrief over de kwestie.
Lees hier verder:
30 doden in Gaza, onder wie dokter in Kamal Adwan-ziekenhuis
Bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook zijn vannacht en vanochtend zeker dertig doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van artsen in Gaza. Onder de slachtoffers is Ahmed Al-Kahlout, het hoofd van de intensive care van het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahia in Noord-Gaza.
Twee medewerkers van het ziekenhuis vertellen Reuters dat hij werd gedood door een Israëlische drone bij de ingang van het ziekenhuis. De afgelopen weken is het ziekenhuis regelmatig beschoten, waarbij eerder al medewerkers gewond raakten. Begin vorige maand begon het Israëlische leger een nieuw offensief in het noorden van Gaza. Het gebied is omsingeld en Israël laat nagenoeg geen hulp toe.
Het Kamal Adwan-ziekenhuis is een van de twee nog deels operationele ziekenhuizen in het noorden van Gaza. Het Israëlische leger heeft vandaag geen update over gevechten in Gaza gedeeld en niet gereageerd op de berichtgeving over de dood van Al-Kahlout.
Verder hebben hulpverleners negentien lichamen geborgen in het versteende vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza. Israëlische tanks hebben zich na een korte inval inmiddels grotendeels teruggetrokken uit het kamp, meldt Reuters. De overige doden vielen in Gaza-Stad en Khan Younis.
Gewonden bij aanval op bus op Westoever, schutter doodgeschoten
Acht mensen zijn gewond geraakt, van wie drie ernstig, toen twee gewapende mannen het vuur openden op een bus bij een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden Israëlische media. Een van de aanvallers is doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen, een tweede schutter is nog voortvluchtig, zegt het Israëlische leger.
Het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever is opgelaaid sinds het begin van de oorlog in Gaza. Bij Palestijnse aanvallen zijn sindsdien 24 Israëliërs gedood, volgens cijfers van de VN. Meer dan 750 Palestijnen werden in dezelfde periode gedood door Israëlische troepen en kolonisten.
Advies aan Hoge Raad: verbod levering F-35-onderdelen aan Israël kan blijven
Het verbod op de Nederlandse export van F-35-onderdelen aan Israël kan in stand blijven. Dat vindt advocaat-generaal Paul Vlas, de belangrijkste adviseur van het hoogste rechtsorgaan in ons land.
Volgens de advocaat-generaal heeft het hof "kunnen oordelen dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht worden gepleegd in de Gazastrook". Omdat het kabinet dat risico niet voldoende heeft meegewogen, mocht de rechter de exportvergunning ongeldig verklaren.
Lees hier verder:
Israël waarschuwt Libanezen opnieuw niet terug te keren naar zuidelijke dorpen
Het Israëlische leger heeft Libanezen opnieuw gewaarschuwd om "tot nader order" niet terug te keren naar dorpen in het zuiden van Libanon. Iedereen die dat wel doet, "brengt zichzelf in gevaar", schrijft een woordvoerder op X. Het gaat om tientallen dorpen in een 15 kilometer brede strook langs de grens met Israël.
Veel van deze dorpen zijn deels of volledig verwoest. Ook heeft het Israëlische leger in Zuid-Libanon regelmatig huizen, en een keer een heel dorp, opgeblazen. Het leger zei daarmee tunnelnetwerken van Hezbollah te vernietigen.
Libanese media melden dat een Israëlische tank vanochtend vuurde op een groep mensen in een dorp in het zuiden. Israël heeft dit niet bevestigd. Deze week ging een staakt-het-vuren in tussen Israël en Hezbollah. De afspraak is dat Hezbollah wegblijft uit het grensgebied en Israël zich binnen 60 dagen uit Libanon terugtrekt.
Wanneer de inwoners van de Libanese grensdorpen precies terug kunnen keren is niet duidelijk.
Netanyahu: militaire voorbereidingen voor het geval Hezbollah staakt-het-vuren breekt
De Israëlische premier Netanyahu heeft het Israëlische leger opdracht gegeven om zich op een "intensieve oorlog" voor te bereiden voor het geval Hezbollah het staakt-het-vuren breekt. Dat staakt-het-vuren zou wel eens van korte duur kunnen zijn, zei hij in een interview met een tv-station. Het trad gisterochtend in werking. De partijen beschuldigen elkaar over en weer van het schenden van het bestand.
Netanyahu zei ook dat hij openstaat voor een gevechtspauze in Gaza. Voorwaarde is wel dat dit tot vrijlating van de gijzelaars moet leiden die Hamas nog gevangenhoudt in Gaza. De kans daarop zou groter zijn geworden nu Hamas-leider Sinwar dood is en Israël in Libanon tot een akkoord is gekomen met Hezbollah. Over een definitieve beëindiging van de oorlog, een harde eis van Hamas, wil hij nog niet praten.
Ook zei hij dat het Israëlische leger in Gaza in het grensgebied met Egypte moet blijven, om te voorkomen dat Hamas vanuit Egypte wapens en munitie krijgt aangeleverd. Hamas stelt als voorwaarde voor de vrijlating van gijzelaars dat het Israëlische leger zich volledig uit Gaza terugtrekt.
Houthi-leider: we gaan door met aanvallen op Israël
De Houthi's blijven vanuit Jemen Israël aanvallen, zegt opperste leider Abdulmalik al-Houthi. De militieleider is naar eigen zeggen niet van plan de "operaties om het Palestijnse volk te helpen" te stoppen.
De Houthi's, bondgenoten van Hamas en Iran, schieten van tijd tot tijd raketten af op doelen in Israël, ruim 1500 kilometer ten noorden van Jemen. Deze aanvallen leiden zelden tot schade of slachtoffers in Israël.
De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben nieuwe bombardementen uitgevoerd op Jemen, melden media die aan de Houthi's zijn gelieerd. Er zijn geen berichten over slachtoffers. Een militaire coalitie onder leiding van Washington probeert de aanvallen van Houthi's op passerende vrachtschepen in de Rode Zee te stoppen, maar is daar nog niet in geslaagd.
De sjiitische militie in Jemen zegt alleen schepen met een Israëlische link te beschieten, maar inmiddels zijn tientallen commerciële schepen uit talloze landen onder vuur genomen.
Druk op Israël groeit om band met Palestijnse banken te vernieuwen
Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk roepen Israël op de vrijstelling voor Palestijnse banken te vernieuwen. In een gezamenlijke verklaring zeggen de landen dat ze "zeer bezorgd" zijn dat Israël nog geen toezeggingen daarover heeft gedaan.
Er geldt een bepaalde vrijstelling voor betalingsverkeer en diensten tussen Palestijnse en Israëlische banken, die na een bepaalde periode verlengd moet worden. Israël int belasting namens de Palestijnse Autoriteit en maakt dat maandelijks over. Door de vrijstelling kunnen banken in Israël de betalingen in sjekels verwerken.
De vrijstelling werd door Israël doorgaans telkens met een jaar verlengd, maar de huidige Israëlische minister Smotrich van Financiën heeft dat tot nu toe slechts met enkele maanden gedaan. Eind oktober verlengde hij de vrijstelling met 30 dagen, de kortste periode tot nu toe, zeggen de drie westerse landen.
Smotrich heeft nog geen nieuwe toezegging gedaan, terwijl het betalingsverkeer tussen Israëlische en Palestijnse banken cruciaal is voor de Palestijnse economie, zeggen Duitsland, Frankrijk en het VK. Volgens de drie is Israël verplicht de vrijstelling te verlengen, omdat het land een verdrag heeft ondertekend. Daarin is het economisch verkeer tussen Israël en de Palestijnse gebieden geregeld. Het verdrag daarover is onderdeel van de Oslo Akkoorden.
Hezbollah en Libanese leger beschuldigen Israël van schenden wapenstilstand
Hezbollah stelt dat Israël het staakt-het-vuren heeft geschonden door op burgers te schieten die terugkeren naar huis in Zuid-Libanon. Dat heeft een parlementslid van Hezbollah gezegd. Ook het leger van Libanon meldt dat het Israëlische leger met "diverse wapens" aanvallen heeft uitgevoerd op Libanees grondgebied.
Andersom zegt Israël dat juist Hezbollah zich niet houdt aan de afspraken. Het leger van Israël stelt dat het een raketwapenopslagplaats van de militante beweging heeft verwoest bij een luchtaanval. In een verklaring beweert het leger dat er zo'n 2500 Hezbollah-strijders zijn gedood sinds het begin van de oorlog.
Vandaag meldde Libanese media dat twee burgers gewond raakten door Israëlische beschietingen. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldt dat dinsdag, de laatste dag voor het bestand, 78 doden en 266 gewonden zijn gevallen door Israëlische beschietingen. In deze cijfers wordt geen onderscheid gemaakt tussen militanten of burgers.
'Vrijheid tot militaire actie'
Het oorlogsgeweld vandaag in Libanon lijkt vooralsnog beperkt te blijven tot een aantal schermutselingen, maar als het aantal beschietingen de komende tijd toeneemt, is het maar de vraag hoe houdbaar de wapenstilstand is. Premier Netanyahu zei dinsdagavond dat Israël "volledige vrijheid behoudt tot militaire actie" tegen Hezbollah, als het land wordt aangevallen of zich bedreigd voelt.
Beide partijen hebben afgesproken zich binnen zestig dagen terug te trekken uit Zuid-Libanon. En ook al heeft Israël burgers verboden om terug te keren, ontheemde Libanezen trekken massaal terug naar het zuiden.
Game waarin 7 oktober kan worden nagespeeld offline gehaald in VK
Een computergame waarin delen van de aanslagen van 7 oktober worden nagespeeld, is offline gehaald in het Verenigd Koninkrijk. Dat is gedaan op verzoek van de Britse antiterreurpolitie, meldt Al Jazeera. De nieuwszender baseert zich op een e-mail en gesprekken met de maker van het spel.
De shooter, de benaming voor een schietspel, is oorspronkelijk uitgebracht in 2022. De hoofdrolspeler is een fictionele Palestijnse student, die wraak neemt op Israëlische militairen die hem gemarteld hebben en zijn familie hebben gedood. Deze maand kwam een nieuwe versie van de game uit, met de naam Operation al-Aqsa Flood. Dat is de naam die Hamas gaf aan de aanslagen, waarbij ruim 1100 mensen werden gedood. Terroristen brachten die dag bijna 700 burgers om.
In de game draagt de hoofdpersonage een groene vlag om zijn hoofd, de kleur van Hamas. Met een paraglider vliegt de man een Israëlische legerbasis binnen. Ook bij de aanslagen op een muziekfestival, waarbij een bloedbad werd aangericht onder feestgangers, werden paragliders gebruikt. In het spel lijken geen burgers te worden gedood. Wel beschrijft Al Jazeera dat de hoofdrolspeler militairen aanvalt en ongewapende soldaten executeert met een schot door het achterhoofd.
De maker van het spel zegt dat het een "politiek protest" is. Hij is naar eigen zeggen de zoon van iemand die lid was van Fatah. Die politieke beweging is aan de macht in het deel van de Westelijke Jordaanoever waar de Palestijnen een mate van zelfbestuur hebben. "Ik probeerde te laten zien dat wij Palestijnen het recht hebben in opstand te komen tegen de Israëlische bezetting en genocide die we dagelijks op het nieuws zien", zegt de maker tegen Al Jazeera.
Israëlische bombardementen op Gaza, zeventien doden gemeld
Op verschillende plekken in Gaza heeft het Israëlische leger vanmorgen luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij zijn volgens Palestijnse media minstens zeventien doden gevallen. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat een cameraman gewond is geraakt.
Het leger van Israël heeft nog geen informatie vrijgegeven over de bombardementen. Op videobeelden is te zien dat Nuseirat in het midden van de Gazastrook wordt gebombardeerd. Het Palestijnse persbureau Wafa stelt dat er zeker negen mensen zijn gedood. Al Jazeera bevestigt dat er een man werd gedood door granaatscherven. Het is onduidelijk welk verwondingen de cameraman heeft.
Bekijk hier een video van een raketinslag in Nuseirat:
Eerder op de dag werd in de Zuidelijke stad Khan Younis een drone-aanval gemeld. Wafa stelt dat daarbij vier Palestijnen werden gedood. Ook in het noorden van de Gazastrook zouden vier mensen zijn gedood bij een Israëlische bombardement. Deze informatie valt niet te verifiëren.
Israël beweert dat de bombardementen altijd gericht zijn op militanten. Het leger beschuldigt Hamas van het gebruiken van burgers als levend schild, maar accepteert burgerdoden bij luchtaanvallen in Gaza. Tienduizenden Palestijnen zijn gedood bij de oorlog in Gaza, met name door de zware Israëlische luchtaanvallen in het dichtbevolkte gebied. Volgens de statistieken uit Gaza zijn de meeste slachtoffers vrouwen of kinderen.
Israël schiet op Zuid-Libanon, stelt dat bestand geschonden is
Een dag na de ingang van het staakt-het-vuren heeft het Israëlisch leger drie dorpen onder vuur genomen, melden het Libanese persbureau National News Agency (NNA) en de nieuwszender Al Jazeera. Daarbij raakten volgens een correspondent van Al Jazeera twee mensen gewond bij het dorp Markaba. Het persbureau NNA meldt dat Israëlische tanks de dorpen Al Wazzani en Kfar Shouba onder vuur namen.
Het Israëlisch leger heeft bevestigd dat er is geschoten in het zuiden van Libanon omdat het voertuigen zou hebben gedetecteerd. Het leger zegt niets over de drie getroffen dorpen en beschuldigt Hezbollah van het schenden van het wapenbestand. Hezbollah heeft nog niet gereageerd.
Het is niet bekend of Hezbollah de voorwaarden van het wapenstilstand inderdaad heeft geschonden, zoals Israël claimt. Premier Benjamin Netanyahu zei eerder deze week dat Israël zich het recht voorbehoudt om weer aanvallen uit te voeren in Libanon als zijn land zich bedreigd voelt.
Israël verbiedt Libanezen terug te keren naar dorpen in het zuiden
Het Israëlische leger heeft Libanezen opnieuw gewaarschuwd niet terug te keren naar de dorpen in het grensgebied met Israël. De Arabischtalige legerwoordvoerder heeft een kaart van Zuid-Libanon gedeeld waarin een zone langs de grens is roodgekleurd.
Dat is verboden gebied, zegt hij. "Iedereen die ten zuiden van de blauwe lijn komt, loopt gevaar."
Hoewel de wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah gisteren van kracht werd, waarin ook de aftocht van Israëlische militairen uit Libanon is geregeld, zijn de Israëliërs niet van de een op andere dag weg. Een Israëlische overheidsbron van persbureau AP zegt dat het tempo van de terugtrekking zal afhangen van hoe goed het staakt-het-vuren wordt nageleefd.
Ondertussen zijn er al wel grote verkeersstromen op gang gekomen van Libanezen die teruggaan naar hun woonplaatsen in het zuiden. De vraag is wat ze daar zullen aantreffen. Israël heeft de afgelopen weken sommige dorpen met de grond gelijk gemaakt. Volgens het leger gebeurde dat om Hezbollah-tunnels en andere infrastructuur van de militante beweging te vernietigen.
Kijken: volgepakte wegen richting Zuid-Libanon
Nu het staakt-het-vuren is ingegaan, willen veel gevluchte Libanezen zo snel mogelijk terug naar huis. Onze correspondent Daisy Mohr reisde met hen mee. Ze zag niet alleen veel inwoners, maar ook militairen. De aanwezigheid van het Libanese leger in Zuid-Libanon is een van de afspraken in het bestand.
Bekijk hier hoe de wegen in Zuid-Libanon volstromen:
Bestand Libanon geeft Israël adempauze
Afgelopen nacht is er een staakt-het-vuren ingegaan tussen Israël en Libanon. Niet alle Israëliërs zijn daar blij mee. Zo betwijfelen inwoners van Noord-Israël of ze al veilig kunnen terugkeren naar hun huis, omdat ze bang zijn dat Hezbollahaanhangers naar de grensdorpen in Libanon zullen terugkeren.
Toch vormt het staakt-het-vuren ook een adempauze voor het Israëlische leger, zien militair deskundigen:
Hezbollah: we gaan door met verzet tegen Israël
Hezbollah zegt door te gaan met het verzet tegen Israël en het ondersteunen van de Palestijnen. Dat zegt de groepering in zijn eerste verklaring sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah werd aangekondigd.
Het staakt-het-vuren zelf benoemt Hezbollah niet specifiek. Wel zegt de militante beweging dat de Hezbollahstrijders "met hun vinger op de trekker" zullen toezien op het terugtrekken van de Israëlische militairen.
Er zijn nog altijd Israëlische troepen aanwezig in het zuiden van Libanon. Die zullen zich de komende periode langzaam terugtrekken. Het Israëlische leger kondigde vandaag een avondklok aan tussen 17.00 uur en 07.00 uur voor Libanese burgers die terugkeren naar hun huizen in Zuid-Libanon.
In beeld: nasleep dodelijke Israëlische aanval scholen Gaza-Stad
Afgelopen nacht heeft het Israëlische leger twee scholen in Gaza-Stad aangevallen die in gebruik zijn als opvang voor ontheemde Palestijnen. Daarbij zijn volgens ziekenhuispersoneel elf mensen om het leven gekomen, onder wie vier kinderen.
Het Israëlische leger heeft de aanvallen bevestigd en zegt dat de aanval gericht was op Hamasstrijders.
In deze video is de nasleep van de aanvallen op de scholen te zien:
Een van de twee scholen was in augustus ook al het doelwit van Israëlische aanvallen. Daarbij werden zeker tachtig mensen gedood en raakten bijna vijftig anderen gewond.
Israël gaat in beroep tegen arrestatiebevel Netanyahu
Israël gaat in beroep tegen het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) tegen premier Netanyahu en oud-minister Gallant van Defensie heeft uitgevaardigd. Netanyahu zegt dat het land dat aan het ICC heeft laten weten. Israël heeft het hof volgens Netanyahu ook gevraagd implementatie van het arrestatiebevel op te schorten.
Volgens Netanyahu is de Amerikaanse senator Graham (Republikeinen) tevens bezig met "een reeks maatregelen tegen het Internationaal Strafhof en tegen landen die ermee zouden samenwerken".
De aanklager van het ICC wil de leiders vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid voor hun rol in de Gaza-oorlog. Onder hun verantwoordelijkheid zou de burgerbevolking in Gaza zijn uitgehongerd en vervolgd zonder militaire noodzaak. Ook Hamas-leider Deif wordt door de aanklager vervolgd, in zijn geval voor zijn rol in de terreuraanval op Israël van 7 oktober vorig jaar. Deif is waarschijnlijk bij een Israëlische aanval gedood, maar definitieve bevestiging daarvan is er niet.
De aanklacht brengt met zich mee dat staten die zijn aangesloten bij het hof de drie moeten arresteren als ze hun land betreden. Israël heeft het Strafhof niet erkend. Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken zei eerder dat Nederland Netanyahu "in principe" zou arresteren als hij naar Nederland komt.
Libanese interim-premier Mikati reageert op staakt-het-vuren
De Libanese interim-premier Mikati heeft Israël opgeroepen om zich volledig aan het staakt-het-vuren te houden en zich terug te trekken uit het zuiden van het land. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie vandaag. "Vandaag is een nieuwe dag, waarvan we hopen dat hij vrede en stabiliteit met zich meebrengt", zei Mikati.
Hij zei daarnaast dat de regering toegewijd is aan de versterking van de aanwezigheid van het Libanese leger in Zuid-Libanon en VN-resolutie 1701. Met die resolutie kwam in 2006 een einde aan de oorlog tussen Israël en Hezbollah in Libanon. De resolutie werd aangenomen, maar nooit volledig uitgevoerd.
Meer internationaal toezicht op bestand dan staakt-het-vuren in 2006
Het bestand tussen Israël en Hezbollah dat vannacht is ingegaan wordt veel vergeleken met het staakt-het-vuren tussen beide partijen uit 2006. Hoewel de wapens toen ook direct werden neergelegd, bleven de spanningen bestaan en waren er meermaals schendingen.
Peter Malcontent, universitair docent Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, zegt dat er nu wel meer internationaal toezicht zal zijn. "Er is een internationale commissie ingesteld die moet toezien op dit akkoord. Hoe dat toezicht gaat uitpakken, weet niemand. Israël behoudt zich het recht voor om in te grijpen als Hezbollah iets verkeerd doet. Het kan dus heel makkelijk weer uit de hand lopen en er is geen honderd procent garantie dat we die zestig dagen ongeschonden doorkomen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Samen met onder meer Frankrijk en de VS zal het Libanese leger een belangrijke rol spelen in de handhaving. Duizenden militairen zullen in het zuiden van Libanon toezicht houden. Verschillende experts zijn juist kritisch over dat plan.
Lees meer daarover in ons achtergrondstuk:
Hezbollah plant publieke uitvaart Nasrallah
Hezbollah plant een publieke uitvaart voor de gedode leider Hassan Nasrallah. Hij werd eind september bij een Israëlische luchtaanval in Beiroet gedood.
Volgens Hezbollah werd de begrafenis uitgesteld "om voor hem een uitvaart te organiseren die hem waardig is". Het is niet bekend wanneer die is. Nasrallah was vanaf 1992 de leider van de militante beweging. Onder zijn leiding groeide de militaire capaciteit van Hezbollah flink.
VS start nieuwe poging voor bestand in Gaza
De Amerikaanse president Biden kondigt een nieuwe poging voor een bestand in Gaza aan, een dag nadat de VS en Frankrijk gezamenlijk het bestand tussen Hezbollah en Israël hadden aangekondigd.
De VS werkt daarin samen met onder meer Turkije, Egypte, Qatar en Israël. Biden wil de vrijlating van gijzelaars en een einde aan de oorlog in Gaza zonder Hamas aan de macht, schrijft hij op X. De gesprekken daarover beginnen volgens de president "in de komende dagen". De VS werkt al langer als bemiddelaar voor een bestand.
Hamas reageerde eerder vandaag positief op het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. De militante organisatie zegt dat het openstaat om tot "een serieuze deal" te komen.
Wereldwijd positieve reacties op bestand
Het bestand tussen Hezbollah en Israël maakt wereldwijd positieve reacties los. Zo hoopt de Palestijnse Autoriteit dat het bestand een stap is "richting het beëindigen van het geweld en de instabiliteit in de regio". Het Palestijnse bestuur op de Westelijke Jordaanoever pleit al langer voor een bestand in de Gazastrook.
Egypte verwacht dat het bestand zal leiden tot de-escalatie en Hezbollah-bondgenoot Iran zegt blij te zijn dat de "Israëlische agressie" in Libanon nu voorbij is.
De Turkse president Erdogan is eveneens blij met het bestand en zegt dat Turkije klaar staat om te helpen met een staakt-het-vuren in Gaza. Turkije stuurt aan op internationale druk op Israël om ervoor te zorgen dat het land zich aan de voorwaarden houdt. De Turkse regering vindt ook dat Israël Libanon moet compenseren voor de schade.
Jordanië spreekt over over een "belangrijke stap" en pleit ervoor dat de internationale gemeenschap zich moet gaan inzetten om de "agressie tegen de Gazastrook en de Israëlische aanvallen op de bezette Westelijke Jordaanoever" een halt toe te roepen.
Ook uit Europa komen positieve reacties. De Britse premier Starmer zegt dat het "de hoogste tijd is" voor zo'n bestand en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock spreekt van een "sprankje hoop voor de hele regio". De Nederlandse premier Schoof reageerde gisteren al: hij noemde het "belangrijk dat alle partijen zich hier nu aan committeren zodat de situatie de-escaleert en burgers aan beide zijden van de grens weer veilig naar huis kunnen".
De Verenigde Staten en Frankrijk kondigden het bestand gisteren aan in een gezamenlijke verklaring. Presidenten Biden en Macron hopen dat daarmee "Israël niet meer wordt bedreigd door Hezbollah en gevluchte burgers in beide landen weer naar huis kunnen".
Libanon stuurt 10.000 militairen naar grensgebied Israël
Libanon stuurt 10.000 militairen naar het grensgebied met Israël om het staakt-het-vuren te handhaven, heeft de minister van Defensie gezegd tegen Al Jazeera.
In het bestand is afgesproken dat Israëlische troepen vertrekken uit Libanon en het Libanese leger wordt ingezet in het zuiden. Hezbollah moet ten noorden van de rivier de Litani blijven. Frankrijk en de VS gaan op de afspraken toezien.
De voorzitter van het Libanese parlement Nabih Berri roept mensen op om terug te keren naar hun huizen in het zuiden. "Kom terug naar jullie thuis. Het land wordt sterker met jullie aanwezigheid. Het is het land van de martelaren en het zal het land worden van overwinning en eer."
Houthi's zien staakt-het-vuren als een overwinning
De Houthi's in Jemen hebben positief gereageerd op het bestand tussen Hezbollah en Israël. Volgens een woordvoerder is het bestand een "overwinning".
De woordvoerder prijst de "standvastigheid van Hezbollah en het Libanese volk tegenover de brute Israëlische agressie". Hij zegt ook dat de "Israëlische vijand het staakt-het-vuren niet zou aanvaarden als die niet op een stevig verzet was gestuit".
De Houthi's en Hezbollah zijn bondgenoten en worden beide gesteund door Iran. Ook de Houthi's hebben aanvallen op Israël uitgevoerd.
Libanezen blij weer terug te kunnen: onbeschrijfelijk
Israëlisch leger vuurt waarschuwingsschoten af
Het Israëlische leger zegt dat het in het zuiden van Libanon waarschuwingsschoten heeft afgevuurd op meerdere auto's die de grens naderden. Het grensgebied tussen Israël en Libanon geldt als een 'no-go-zone'. Volgens het Israëlische leger reden de voertuigen na de waarschuwingsschoten weer weg.
Sinds 03.00 uur Nederlandse tijd geldt er een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Hoewel voorafgaand aan dat tijdstip nog hevige luchtaanvallen plaatsvonden, lijken beide partijen zich vooralsnog aan de afspraken te houden.
Het Israëlische leger is nog steeds aanwezig in het zuiden van Libanon. De komende dagen trekken de militairen zich terug.
Hamas: wij staan open voor 'serieuze deal'
Hamas heeft tegen persbureau AFP positief gereageerd op het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. De terreurorganisatie zegt dat het de bemiddelaars in het eigen conflict met Israël heeft geïnformeerd dat het open staat om tot "een serieuze deal" te komen. Daarbij spreekt het ook over het uitwisselen van gevangenen. Wel beschuldigt Hamas Israël ervan dat het land tot op heden een overeenkomst tegenhoudt.
Israël en Hamas proberen al maanden tot een akkoord te komen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook, tot op heden zonder succes. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan veel te hoge eisen te hebben.
Libanezen keren massaal terug naar het zuiden
Vanuit Beiroet en andere delen van Libanon keren inwoners massaal terug naar het zuiden van het land. Op beelden is te zien dat op de wegen naar het zuiden lange files staan met volgeladen auto's. De sfeer op de weg is uitgelaten. Veel mensen zwaaien met vlaggen en vieren feest, ook al hebben het Israëlische en Libanese leger mensen opgeroepen om nog niet terug te gaan.
In het zuiden van Libanon zijn nog altijd Israëlische troepen aanwezig. Zij zullen zich de komende periode geleidelijk terugtrekken.
Desondanks zijn er al beelden van mensen die naast het puin van hun huis staan in Zuid-Libanon. Onduidelijk is of alle gebieden al bereikbaar zijn.
Libanese leger klaar om weer naar zuiden te trekken
Het Libanese leger meldt dat het zich voorbereidt om terug te keren naar het zuiden van Libanon. Kort na de Israëlische inval trok het leger zich uit die regio terug, omdat het niet deelnam aan de gevechten tussen Hezbollah en Israël. Het leger heeft beperkte slagkracht in Libanon en kan burgers niet beschermen tegen Israëlische aanvallen.
Samen met Frankrijk en de VS zal het Libanese leger erop toezien dat het staakt-het-vuren wordt nageleefd. Zowel het Libanese als het Israëlische leger heeft burgers gewaarschuwd pas terug te keren naar hun huizen als het Israëlische leger zich volledig heeft teruggetrokken.
Burgers wordt ook aangeraden alert te zijn op niet-geëxplodeerde munitie en men wordt opgeroepen voorwerpen die door het Israëlische leger zijn achtergelaten niet aan te raken.
Op de valreep nog Israëlische aanvallen in grensgebied met Syrië
Kort nadat de Amerikaanse president Biden vannacht het staakt-het-vuren had aangekondigd, heeft Israël nog luchtaanvallen uitgevoerd op noordelijke Libanese grensovergangen met Syrië. Daarbij zijn volgens de Libanese autoriteiten zes mensen om het leven gekomen, vier burgers en twee militairen. Ook raakten er zeker twaalf mensen gewond.
De Syrische tak van hulporganisatie de Rode Halve Maan zegt dat een van de doden een vrijwilliger is die omkwam bij de aanvallen "terwijl zij haar humanitaire plicht vervulde om gewonden te verzorgen".
De afgelopen weken voerde het Israëlische leger verschillende aanvallen uit op de oostelijke grens van Libanon met Syrië, naar eigen zeggen om door Iran gesteunde doelen aan te vallen.
Feest op straat in Libanese stad Sidon
In Sidon, in het zuiden van Libanon, zijn inwoners blij met het staakt-het-vuren. Op straat vieren mensen dat ze kunnen terugkeren naar hun huis.
'Mensen vertrekken al naar Zuid-Libanon na ingaan staakt-het-vuren'
Tientallen auto's zijn vanochtend vroeg richting het zuiden van Libanon vertrokken. Verslaggevers van persbureau Reuters zagen de auto's rond 04.00 uur lokale tijd de havenstad Sidon, ten zuiden van Beiroet, verlaten en dieper Zuid-Libanon in rijden.
Verschillende mensen die door de gevechten hun huis in het zuiden van Libanon moesten verlaten, zijn begonnen aan hun terugkeer.
Het leger van Israël waarschuwde geëvacueerde Libanese burgers juist om nog niet naar huis te gaan, ondanks het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah.
Tot nu toe geen berichten over aanvallen
Vooralsnog lijkt het rustig en zijn er geen berichten over aanvallen.
Een verslaggever van het Duitse persbureau DPA meldde dat er tot 04.00 uur (lokale tijd) ernstige explosies waren in de omgeving van Beiroet. Daarna hielden de explosies en het gedonder van de straaljagers plotseling op.
Staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah ingegaan
Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah is zojuist ingegaan. Het is nog maar de vraag of beide partijen zich aan de overeenkomst zullen houden. Eerder vannacht gingen de aanvallen van Israël en Hezbollah onverminderd door.
Gisteravond zei de Israëlische premier Netanyahu dat Israël "krachtig" zal reageren als Hezbollah het staakt-het-vuren schendt.
"In Libanon wordt gesnakt naar een eind van de oorlog," zei correspondent Daisy Mohr in Libanon gistermiddag, "maar er heerst hier wel een sfeer van 'eerst zien, dan geloven'. Ze weten dat een dergelijk proces in Gaza na meer dan een jaar ook nog altijd niet gelukt is."
'Oorlog nog steeds bezig in Libanon'
Op meerdere plekken in Libanon, waaronder in de hoofdstad Beiroet, is de oorlog nog steeds bezig. Dat schrijft een verslaggever van Al Jazeera vanuit Beiroet. "Binnen vijf minuten na de toespraak van Biden hoorden we harde explosies."
Ook meldt hij dat het luchtalarm in het noorden van Israël afging. Hezbollah vuurde een groot aantal raketten af op Israël. "Daarmee vervulde het de belofte dat als de Israëliërs het centrum van Beiroet zouden aanvallen, Hezbollah ook Israël zou aanvallen", meldt de verslaggever. Israël voerde gisteren al meerdere luchtaanvallen uit op Beiroet, waarbij in de afgelopen 24 uur tientallen mensen zijn gedood.
Hezbollah zei dinsdagavond laat drones te hebben gelanceerd op "gevoelige militaire doelen" in Tel Aviv.
Leger Israël: evacuatiebevelen voor delen van Beiroet
Het Israëlische leger (IDF) heeft inwoners in gebieden in centraal Beiroet en de zuidelijke voorsteden van de hoofdstad van Libanon opgeroepen om te evacueren. De waarschuwingen komen enkele uren voordat het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah ingaat.
"Dringende waarschuwing voor inwoners van het gebied rond Beiroet", schrijft legerwoordvoerder Avichay Adraee in verschillende berichten op X, waarin hij mensen oproept te vertrekken. Daarbij plaatste hij foto's met daarop mogelijke doelwitten.
De evacuatie-oproep geldt ook voor "alle inwoners in de zuidelijke voorsteden", schrijft Adraee. "U bevindt zich in de buurt van Hezbollah-installaties en -belangen, waartegen de IDF in de nabije toekomst krachtig zal optreden."
Doden bij Israëlische aanvallen op grensovergangen Libanon en Syrië
Bij Israëlische aanvallen op de grens tussen Libanon en Syrië zijn dinsdagavond twee Syrische soldaten gedood, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Het Libanese ministerie spreekt voorlopig nog van één dode door de aanvallen, met de toevoeging dat dit aantal "voorlopig" is.
De Syrische tak van het Rode Kruis meldt dat er bij de aanvallen ook een medewerker van de hulporganisatie om het leven kwam, een andere raakte gewond. Syrische media melden zeker tien gewonden.
De aanvallen met gevechtsvliegtuigen waren gericht op grensovergangen in de provincies Tartus en Homs, schrijft het SOHR. Ook zou Israël aanvallen hebben uitgevoerd op onofficiële grensovergangen en bruggen tussen de twee landen.
De Israëlische aanvallen kwamen vlak na de toespraak van de Amerikaanse president Biden. Hij kondigde gisteravond aan dat het bestand vannacht om drie uur Nederlandse tijd in zou moeten gaan. Eerder op de avond voerde Israël ook luchtaanvallen uit op dichtbevolkte wijken in de Libanese hoofdstad Beiroet.
Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de aanvallen. Maandag viel Israël ook al een grensovergang tussen Syrië en Libanon aan. Daarop gaf het wel commentaar. Het Israëlische leger zei dat de aanvallen die dag gericht waren op "smokkelroutes om wapens te vervoeren" naar Hezbollah.
VN-gezant Hennis blij met staakt-het-vuren
Jeanine Hennis-Plasschaert, namens de Verenigde Naties speciaal gezant voor Libanon, verwelkomt het aangekondigde staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Ze prijst beide partijen "voor het grijpen van de mogelijkheid om dit verwoestende hoofdstuk af te sluiten", laat ze weten in een verklaring.
Hennis noemt het belangrijk dat zowel Libanezen als Israëliërs zich weer veilig kunnen voelen. Wel benadrukt ze dat er nog veel werk wacht om ervoor te zorgen dat de overeenkomst standhoudt. "Niets minder dan de volledige en onwrikbare inzet van beide partijen is vereist."
Schoof en Veldkamp: belangrijk dat Israël en Hezbollah zich aan afspraken houden
Premier Schoof heeft zich op X uitgelaten over het staakt-het-vuren. Hij noemt het "belangrijk dat alle partijen zich hier nu aan committeren zodat de situatie de-escaleert en burgers aan beide zijden van de grens weer veilig naar huis kunnen". Maar er is ook een staakt-het-vuren nodig in Gaza, benadrukt de minister-president. "Voor de vrijlating van alle gegijzelden, meer toegang van humanitaire hulp en de-escalatie van het geweld in de regio."
Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken noemt het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah een "cruciale stap richting het beëindigen van vijandelijkheden en regionale de-escalatie". Net als de premier zegt hij dat het belangrijk is dat alle partijen zich aan de overeenkomst houden om zo "duurzame veiligheid, stabiliteit en vrede te bereiken".
Functionaris VS: Israël zal zich geleidelijk terugtrekken uit Libanon
Het Israëlische leger zal zich geleidelijk terugtrekken uit Libanon, verduidelijkt een Amerikaanse functionaris na de toespraak van president Biden. Dat gebeurt niet direct zodra het staakt-het-vuren de komende nacht ingaat.
"Ze zullen weg zijn uit Libanon als de zestig dagen voorbij zijn", zegt hij. Biden zei al dat het Libanese leger de komende zestig dagen weer de controle moet krijgen over het eigen grondgebied.
In delen van Libanon, waaronder het zuiden aan de grens met Israël, heeft Hezbollah een sterke machtsbasis. Hoe de terugtrekking van de Israëlische troepen er in de praktijk uit gaat zien, is onduidelijk.
Biden: 'Frankrijk en de VS zullen toezien op naleving staakt-het-vuren Libanon'
In zijn toespraak heeft Biden een aantal details over het bestand in Libanon bekendgemaakt. Frankrijk en de VS gaan toezien op de naleving van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah, zei hij. Israël moet zijn troepen terugtrekken uit Libanon.
Eerder werd al bekend dat het zou gaan om een staakt-het-vuren van zestig dagen. Volgens Biden moet het Libanese leger de komende zestig dagen weer de controle krijgen over "zijn eigen territorium". Volgens de Amerikaanse president moet het bestand een opmaat zijn naar een permanent einde van de gevechten.
Tien tegen één
Eerder bevestigden Israëlische functionarissen al dat het Israëlische veiligheidskabinet instemt met het staakt-het-vuren. Zojuist werd bekend dat tien ministers voor het bestand hebben gestemd. Alleen de uiterst rechtse minister Ben-Gvir stemde tegen. Op X noemde hij het bestand al "een historische vergissing".
Biden: Israël en Libanon akkoord met staakt-het-vuren
"Israël en Libanon zijn akkoord met een staakt-het-vuren", bevestigt de Amerikaanse president Biden in een toespraak. Het bestand gaat morgenochtend om 04.00 uur lokale tijd in. De VS speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het staakt-het-vuren.
Biden spreekt van Libanon en niet van Hezbollah, omdat de militante organisatie officieel geen gesprekspartner is. Formeel is het een overeenkomst tussen Israël, Libanon en de bemiddelende landen. Bij de onderhandelingen was de Libanese parlementsvoorzitter Berri betrokken. Hij heeft nauwe contacten met de militante organisatie.
Israëlische minister Ben-Gvir noemt bestand Hezbollah 'historische vergissing'
De uiterst rechtse Israëlische minister Itamar Ben-Gvir zegt dat hij zich zal verzetten tegen de overeenkomst met Hezbollah. Hij spreekt van "een historische vergissing". "Dit is geen staakt-het-vuren. Het is een terugkeer naar de stilte voor de storm en we hebben al gezien waar dit toe leidt", schrijft hij in een bericht op X.
De Israëlische premier Netanyahu zei zojuist tijdens een toespraak dat hij voorstander is van het voorstel voor een staakt-het-vuren met Hezbollah. Ben-Gvir is onderdeel van het veiligheidskabinet, dat vandaag bijeen kwam om te praten over het voorstel. Volgens Israëlische media is dat veiligheidskabinet al akkoord gegaan met het bestand.
Later vanavond stemt het gehele kabinet over de kwestie. Hezbollah heeft nog niet gereageerd.
Israël valt dichtbevolkte wijk in Beiroet aan, vlak na toespraak over staakt-het-vuren
Het Israëlische leger voert nog altijd luchtaanvallen uit op dichtbevolkte wijken in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat gebeurt vlak na de toespraak van de Israëlische premier Netanyahu, die meldde dat het Israëlische veiligheidskabinet akkoord is met het voorstel voor een staakt-het-vuren met Hezbollah. Persbureau AP noemt de bombardementen "onderdeel van de grootste aanvallen op de Libanese hoofdstad sinds het begin van de oorlog". Er zijn nog geen slachtoffers gemeld.
Israël voert al de hele dag luchtaanvallen uit op Beiroet. In de afgelopen 24 uur zijn zeker 31 mensen gedood in de Libanese hoofdstad, schrijft Al Jazeera.
Correspondent Daisy Mohr deed vanmiddag verslag van de aanvallen:
Netanyahu: 'Israël zal krachtig reageren als bestand wordt geschonden'
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël "krachtig" zal reageren als Hezbollah een staakt-het-vuren schendt. Volgens de premier hangt de duur van het staakt-het-vuren af "van wat er in Libanon gebeurt". Verder zei hij dat Israël een afspraak heeft met de VS en "de volledige vrijheid behoudt om militaire operaties uit te voeren als Hezbollah ons probeert aan te vallen".
Verder is er nog een hoop onduidelijk over de inhoud van het bestand. Naar verwachting gaat het staakt-het-vuren morgenochtend in, maar dat is niet officieel bevestigd. Volgens CNN gaat het om een staakt-het-vuren van 60 dagen.
Netanyahu maakte zojuist bekend dat hij voorstander is van het bestand. Het wordt later vanavond in stemming gebracht bij het gehele kabinet.
De Israëlische premier lichtte ook toe waarom hij voorstander is van het bestand. Zo stelde hij dat Israël zich nu kan focussen op "de Iraanse dreiging". Ook zei hij dat Israël Hamas door het bestand kan isoleren. Hezbollah hield tot voor kort vol dat de groepering pas zou stoppen met het uitvoeren van aanvallen in Israël als Israël zich terugtrekt uit Gaza, maar lijkt die eis te hebben laten vallen.
De Amerikaanse president Biden houdt later vanavond een toespraak. Naar verwachting zal hij dan over het bestand spreken.
Israëlisch veiligheidskabinet akkoord met voorstel staakt-het-vuren
Het Israëlische veiligheidskabinet is akkoord met een voorstel voor een staakt-het-vuren met Hezbollah in Libanon. In een toespraak zei de Israëlische premier Netanyahu zojuist dat hij voorstander is van het bestand en het voor gaat leggen aan het voltallige Israëlische kabinet. Dat moet daar vanavond nog over stemmen.
Daarmee lijkt de weg vrij voor een bestand tussen Hezbollah en Israël, want het lijkt aannemelijk dat Hezbollah al akkoord is. De leiding van Hezbollah heeft echter nog niet gereageerd op de toespraak van Netanyahu.
Formeel is het een overeenkomst tussen Israël, Libanon en de bemiddelende landen; Hezbollah is dus officieel geen partij. Bij de onderhandelingen was de Libanese parlementsvoorzitter Berri betrokken. Hij heeft nauwe contacten met de militante organisatie.
De deal heeft geen invloed op de oorlog in Gaza.
Minister Buitenlandse Zaken VS: 'Gesprekken staakt-het-vuren in laatste fase'
Volgens Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zitten de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah "in de laatste fase". Dat zei hij tijdens een bijeenkomst van de G7 landen, waar ook Frankrijk bij hoort. De Verenigde Staten en Frankrijk spelen een belangrijke rol bij de onderhandelingen van het staakt-het-vuren.
Geluiden van Israëlische en Libanese functionarissen lijken te impliceren dat het staakt-het-vuren inderdaad ophanden is. De Israëlische premier Netanyahu geeft om 19.00 een toespraak, waarin hij naar verwachting zal spreken over het bestand.
Formeel is het een overeenkomst tussen Israël, Libanon en de bemiddelende landen; Hezbollah is dus officieel geen partij. Wel was bij de onderhandelingen bijvoorbeeld de Libanese parlementsvoorzitter Berri betrokken, die nauwe contacten heeft met de militante organisatie. Aangenomen wordt dus dat Hezbollah achter het akkoord staat.
Premier Netanyahu houdt om 19.00 uur toespraak
De Israëlische premier Netanyahu houdt vanavond om 19.00 uur (20.00 lokale tijd) een toespraak. Naar verwachting zal hij daar spreken over een staakt-het-vuren met de Libanese groepering Hezbollah. Momenteel is Netanyahu bijeen met het Israëlische veiligheidskabinet, waar naar verwachting een knoop wordt doorgehakt over het bestand.
Geluiden van Israëlische en Libanese functionarissen lijken te impliceren dat het staakt-het-vuren inderdaad ophanden is.
Hulpverleners: tien doden bij Israëlische luchtaanval op school in Gaza-Stad
Bij een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza-Stad in het noorden van de Gazastrook zijn tien Palestijnen gedood, melden medische hulpverleners. De school wordt - net als de meeste scholen in Gaza - gebruikt om ontheemde Palestijnen op te vangen.
De hulpverleners spreken ook van tientallen gewonden. Israël, dat Hamas ervan beschuldigt zich te verschuilen tussen burgers, heeft nog niet gereageerd.
Israëlisch leger voert luchtaanvallen uit op Centraal-Beiroet
Het Israëlische leger voert momenteel luchtaanvallen uit op het centrum van de Libanese hoofdstad Beiroet. Bij een luchtaanval op een woongebouw in het gebied heeft Israël zeven mensen gedood, meldt het Libanese gezondheidsministerie. Ondertussen worden nieuwe aanvallen gemeld.
Even eerder had het leger evacuatiebevelen uitgevaardigd voor verschillende gebieden, waaronder in Centraal-Beiroet. Volgens Persbureau Reuters ging het om het grootste evacuatiebevel tot nu toe.
Hoewel het er sterk op lijkt dat een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah ophanden is, gaan de aanvallen van Israël en Hezbollah vandaag onverminderd door. In het afgelopen etmaal heeft Israël 31 mensen gedood in Beiroet, schrijft Al Jazeera. Hezbollah voert aanvallen uit op het noorden van Israël.
Israëlisch veiligheidskabinet bijeen om over staakt-het-vuren te praten
De bijeenkomst van het Israëlische veiligheidskabinet over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah is begonnen. Naar verwachting zullen ze daar de knoop doorhakken over het bestand.
Geluiden van Israëlische en Libanese functionarissen lijken te impliceren dat het staakt-het-vuren inderdaad ophanden is. Hezbollahleider Qassem sprak zich vorige week al positief uit over het voorstel dat op tafel ligt.
'Er heerst hier een sfeer van 'eerst zien, dan geloven'.'
Leger Israël: 20 doelen geraakt in 2 minuten in Beiroet
Met acht gevechtsvliegtuigen heeft het Israëlische leger een "snelle en uitgestrekte" golf van luchtaanvallen uitgevoerd, meldt het Israëlische leger. Volgens het leger ging het om Hezbollah-doelen, onder meer opslagplaatsen en commandocentra.
Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zijn bij luchtaanvallen op Beiroet de afgelopen 24 uur zeker 31 mensen gedood.
Libanese nieuwszender: VS en Frankrijk komen met aankondiging staakt-het-vuren
Om 22.00 uur plaatselijke tijd in Libanon (21.00 uur in Nederland) komt er een gezamenlijke Amerikaanse-Franse verklaring waarin een staakt-het-vuren wordt aangekondigd. Dat meldt de Libanese nieuwszender Al Jadeed op X.
Volgens de zender komt de Libanese premier Najib Mikati met een reactie waarin hij het staakt-het-vuren zal verwelkomen.
Nieuwe zware luchtaanvallen op Beiroet
Terwijl er steeds meer berichten verschijnen over een aankomend staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah, worden er in de Libanese hoofdstad Beiroet opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd. Het Israëlische leger zegt dat het "op grote schaal" doelen van Hezbollah onder vuur neemt.
Zeker tien locaties zijn onder vuur genomen. Er is nog niets bekend over slachtoffers. Het leger zegt later met meer informatie te komen. Persbureau Reuters spreekt van de grootste gelijktijdige aanval tot nu toe op de zuidelijke voorsteden van Beiroet. Het leger had op voorhand voor zeker twintig gebouwen een waarschuwing afgegeven dat het zou beginnen met raketaanvallen.
Ook in centraal-Beiroet is een raket ingeslagen. Libanese media zeggen dat er voor die locatie vooraf geen waarschuwing was afgegeven door Israël.
'Collectief falen Israëlische regering maakte aanslagen 7 oktober mogelijk'
Arrogantie, blindheid en het collectieve falen van de Israëlische regering hebben de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 mogelijk gemaakt, concludeert een onafhankelijke onderzoekscommissie. In een vernietigend rapport staat dat diverse hooggeplaatste bewindspersonen, in het bijzonder premier Netanyahu, meermaals waren gewezen op een dreiging en aankomende aanval van Hamas. Toch reageerden ze daar niet adequaat op.
De commissie zegt dat de volledige regering, inclusief het leger en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, "gefaald hebben in hun primaire missie": het beschermen van de burgers van Israël. De commissie zegt dat arrogantie ten grondslag ligt aan het feit dat "het leger niet voorbereid was op de massale invasie van Israël door Hamas-terroristen, ook al was hun plan op voorhand bekend". Bovendien dacht de regering dat ze "veiligheid kon creëren door Hamas af te kopen" en weigerde ze de realiteit onder ogen te zien dat de militante organisatie daarmee juist sterker werd, staat in het rapport.
Waarschuwingen in de wind geslagen
De schuld van dat beleid wordt bovenal bij Netanyahu gelegd, die meerdere keren werd gewaarschuwd door hooggeplaatste functionarissen. Die waarschuwingen zijn in de wind geslagen, waardoor er geen discussie op gang kwam over de dreiging van Hamas.
Toenmalig minister Gallant van Defensie, de stafchef van het leger, het hoofd van de militaire veiligheidsdienst en hun voorgangers krijgen ook een veeg uit de pan van de onderzoekers. Zij verkleinden de aanwezigheid van militairen langs de Gazastrook en lieten daarmee de verkennende troepen aan hun lot over.
The New York Times onthulde eind vorig jaar dat Israël al ruim een jaar wist van plannen om de terreuraanslagen van 7 oktober te plegen. Er werd niet op geanticipeerd omdat de autoriteiten de plannen onrealistisch vonden. Toch bleek volgens de krant dat Hamas de blauwdruk van de aanval "met choquerende precisie" had gevolgd.
Israëlische troepen voor het eerst sinds 2000 bij Litani-rivier
Israëlische troepen hebben voor het eerst sinds het jaar 2000 de Litani-rivier in het zuidoosten van Libanon bereikt, zegt het leger. Bij de Litani eindigt de bufferzone in Libanon waarin VN-blauwhelmen van Unifil opereren.
Israël trok zich in 2000 na achttien jaar bezetting terug uit Zuid-Libanon. Sindsdien geldt de 120 kilometer lange grens tussen de twee landen als blauwe lijn, waarachter het Israëlische leger zich terugtrok. Na een nieuwe oorlog in 2006 werd door de VN-Veiligheidsraad afgesproken dat Hezbollah zich zou terugtrekken tot boven de Litani, al werd de betreffende resolutie 1701 grotendeels niet uitgevoerd. Daardoor is het zuiden van Libanon nog altijd een belangrijke machtsbasis van Hezbollah.
Het Israëlische leger zegt dat het bij de rivier heeft gevochten met Hezbollah-militanten. Ook zou het tientallen raketwerpers, honderden raketten, meerdere wapenopslagplaatsen en nog verborgen wapens hebben vernietigd. Het gebied waarin gevochten werd, bevindt zich 4 kilometer van het Noord-Israëlische dorp Metula.
Meer aanwijzingen voor staakt-het-vuren Israël en Hezbollah
Een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah lijkt steeds waarschijnlijker te worden. Hoewel er aan het eind van de middag pas een bijeenkomst van het Israëlische veiligheidskabinet is waarin vermoedelijk een knoop wordt doorgehakt over het bestand, lopen regeringsfunctionarissen er nu al op vooruit.
Woordvoerder Mencer van de Israëlische regering verdedigt tegen persbureau Reuters een akkoord. Hij zegt dat een bestand met Libanon inhoudt dat Israël nog altijd de vrijheid heeft om dreiging van Hezbollah tegen te gaan. Ook zorgt een akkoord volgens hem ervoor dat geëvacueerde burgers uit Noord-Israël weer terug kunnen naar hun huizen. Enkele leiders van de gemeenschappen in het noorden zetten daar overigens vraagtekens bij.
Minister Katz van Defensie eist een effectieve handhaving door de Verenigde Naties van een eventueel staakt-het-vuren. Een schending van zo'n bestand zal absoluut niet getolereerd worden door Israël, voegt hij eraan toe. Katz zei dat tegen speciaal VN-gezant voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert.
"Ieder heropgebouwd huis in het zuiden van Libanon dat een terroristische basis blijkt te zijn, zal worden vernietigd. Iedere hergroepering van terroristen zal worden getroffen. Iedere poging om wapens te smokkelen zal worden gedwarsboomd. En elke dreiging voor onze strijdkrachten of burgers zal onmiddellijk worden vernietigd", sprak Katz.
Hoop op akkoord in Libanon
De Libanese buitenlandminister Bou Habib zegt dat hij hoopt dat er vandaag een akkoord komt tussen Israël en Hezbollah. Hij zegt dat het Libanese leger zeker 5000 manschappen naar het zuiden van het land kan sturen als Israël zijn troepen daar terugtrekt. Ook kunnen de Verenigde Staten volgens hem een rol spelen in het herbouwen van infrastructuur die is verwoest door Israëlische aanvallen.
De Verenigde Staten en Frankrijk zijn betrokken bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren. Meerdere bronnen melden aan persbureau Reuters dat de presidenten Biden en Macron dat bestand zouden moeten presenteren, als dat uiteindelijk wordt goedgekeurd.
Kritische geluiden uit Noord-Israël over staakt-het-vuren
Lokale leiders in het noorden van Israël zijn kritisch over het staakt-het-vuren met Hezbollah dat mogelijk vandaag nog wordt goedgekeurd door Israël. Ze zeggen dat het akkoord de veiligheid van burgers niet garandeert.
"Dit is een verdrietige overeenkomst, waarbij de Israëlische regering zich overgeeft aan Hezbollah", zegt de burgemeester van het dorpje Metula, David Azoulay, tegen tv-zender Channel 13. "De dreiging is hiermee niet weg." Hij zegt dat 70 procent van de woningen in Metula beschadigd is en dat inwoners er niet mee akkoord zouden moeten gaan om terug te keren. Metula ligt tegen de blauwe lijn, de officieuze landsgrens tussen Israël en Libanon.
"De heropbouw zal hier zeker twee jaar duren. Zo lang het er niet echt veilig is, daarmee bedoel ik niet een 'gevoel van veiligheid', zullen we er alles aan doen om niet terug te keren", zegt Azoulay.
'Ondenkbaar'
De voorzitter van de mosjav Margaliot, een collectieve landbouwnederzetting in de buurt van Metula, noemt het ondenkbaar dat "we moeten rekenen op Hezbollah voor onze veiligheid". Daarmee doelt hij op het feit dat de bufferzone tussen Libanon en Israël ook straks niet onder controle van het Israëlische leger zal staan. "Noordelingen hebben hun woningen niet ruim een jaar geleden verlaten, om nu weer terug te keren en Hezbollah als buren te hebben", zegt hij.
Naar verwachting roept premier Netanyahu vandaag het veiligheidskabinet bijeen om een staakt-het-vuren van 60 dagen met Hezbollah goed te keuren. Sinds 8 oktober vorig jaar, een dag na de terreuraanslagen van Hamas op Israël, bestoken Hezbollah en Israël elkaar met raketten. Sindsdien zijn er zo'n 60.000 bewoners van de Noord-Israëlische grensdorpen geëvacueerd.
Geweerde pro-Palestijnse activist spreekt via video in Wageningen
De pro-Palestijnse activist Mohammed Khatib wil vrijdag via een videoverbinding een toespraak in Wageningen geven. Vorige maand speechte hij ook via een livestream op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Khatib steunt Hamas en is de Europese voorman van Samidoun, een internationale beweging die zegt te strijden tegen "kolonialisme en bezetting." Van het kabinet mag hij niet naar Nederland komen.
Lees hier meer:
15 doden bij Israëlische aanvallen in Zuid-Libanon
Terwijl de positieve geluiden over een aanstaand staakt-het-vuren steeds sterker worden, gaan de gevechten tussen Hezbollah en Israël door. Bij Israëlische luchtaanvallen in en rond de havenstad Tyrus in Zuid-Libanon zijn 15 doden gevallen, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.
De Libanese nieuwssite L'Orient Today meldt nog eens zeven doden bij een Israëlische luchtaanval in Baalbek in het oosten van Libanon. Daarnaast heeft het Israëlische leger een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor twee appartementenblokken in de zuidelijke voorsteden van Beiroet. Op zo'n bevel volgen meestal snel luchtaanvallen.
Hezbollah heeft vandaag tientallen raketten afgevuurd op Noord-Israël, waarbij voor zover bekend geen slachtoffers zijn gevallen. Hezbollah zegt ook een Israëlische tank in Zuid-Libanon te hebben geraakt en daarbij de bemanning te hebben verwond of gedood. Dit heeft het Israëlische leger niet bevestigd.
'Israëlisch veiligheidskabinet neemt morgen besluit over staakt-het-vuren Libanon'
Het Israëlische kabinet komt morgen samen om een besluit te nemen over een staakt-het-vuren in Libanon. Dat meldt persbureau Reuters op basis een Israëlische veiligheidsbron. De vicevoorzitter van het Libanese parlement, Elias Bou Saad, zegt dat er geen "serieuze obstakels" meer zijn om te beginnen met de implementatie van het Amerikaanse voorstel voor een bestand van 60 dagen.
Volgens Saad gaat Israël zich terugtrekken uit het zuiden van Libanon, waar vervolgens het Libanese regeringstroepen zullen worden ingezet. Het is de bedoeling dat deze Libanese troepen voorkomen dat Hezbollah zich hergroepeert in het gebied. De wapenstilstand zal worden gemonitord door een commissie van vijf landen, waaronder Frankrijk en de VS.
Kort voor dit nieuws meldde de Amerikaanse nieuwssite Axios al dat Libanon en Israël een akkoord hebben bereikt over een staakt-het-vuren. Axios maakt in het artikel niet duidelijk of Hezbollah ook akkoord is. "We denken dat er een deal is. Het Israëlische kabinet moet het nog goedkeuren en tot dan kan er altijd nog iets misgaan", zegt een Amerikaanse functionaris tegen Axios.
Doden gemeld bij Israëlische aanvallen in Gaza
Bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook worden op meerdere plekken doden gemeld. Artsen in Gaza zeggen tegen het persbureau Reuters dat er vier doden zijn gevallen bij een Israëlische luchtaanval in Rafah en zeven doden bij twee aanvallen in Jabalia in Noord-Gaza.
Het Israëlische leger zegt dat het bij een recente aanval in het zuiden van de Gazastrook een terrorist van de Palestijnse Islamitische Jihad heeft gedood, maar het is niet direct duidelijk of deze aanval overeenkomt met de door Reuters gemelde aanval in Rafah.
Inwoners zeggen tegen Reuters dat Israëlische vliegtuigen pamfletten hebben afgeworpen boven Beit Lahia in Noord-Gaza. Daarop staat dat de bewoners moeten vertrekken en dat Israëlische tanks dieper het gebied zijn ingetrokken. De afgelopen weken hebben Israëlische troepen honderden huizen in het noorden opgeblazen, zeggen de inwoners. Het versterkt de angst dat gevluchte Palestijnen niet terug kunnen keren en dat Israël het gebied wil ontvolken. Israël zelf spreekt deze beschuldiging tegen.
Geen hulp in Noord-Gaza
Intussen wordt de humanitaire situatie in het noorden van Gaza steeds ernstiger. Sinds het begin van de belegering vorige maand is het gebied "hermetisch afgesloten voor hulporganisaties", waardoor mensen daar zijn verstoken van voedsel en medicijnen, zegt hulporganisatie Save the Children.
De organisatie had voedselpakketten voor 5000 gezinnen in het noorden klaarliggen, maar vanwege de belegering zijn die nu in het zuiden van de Gazastrook uitgedeeld. "Kinderen kwijnen weg in de hel op aarde", zegt de directeur van de Nederlandse afdeling, Pim Kraan. "Meer dan 4 op de 10 doden zijn kinderen. Van deze kinderen zijn de meeste 5 tot 9 jaar oud."
Regen en kou teisteren vluchtelingen in tentenkamp Gaza: 'Dit is geen leven'
Met nog maar een paar weken tot de winter, ondervinden Palestijnen in tentenkampen in Gaza aan den lijve dat het kouder en natter wordt. "Onze kleren zijn nat geworden en we kunnen ons nergens meer mee beschermen", zegt een van hen.
Volgens de VN is ongeveer 90 procent van de bevolking van Gaza ontheemd, waardoor honderdduizenden mensen in provisorische tentenkampen leven. Na een regenbui verandert zo'n kamp in een modderpoel. "We vertrokken na de belegering (van Noord-Gaza) maar nu doen regen en kou ons de das om. Ik ben al drie dagen ziek", zegt een vluchteling uit Jabalia in het noorden.
Kijk hier de video:
VK zegt arrestatiebevel voor Netanyahu te zullen opvolgen
De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zegt dat het VK het arrestatiebevel van het International Strafhof voor Benjamin Netanyahu zal opvolgen, mocht de Israëlische premier zijn land bezoeken.
"We hebben het Statuut van Rome ondertekend en zijn altijd toegewijd geweest aan onze verplichtingen onder internationaal recht", zegt Lammy tegen verslaggevers tijdens de G7-bijeenkomst in Italië. "Als er een bezoek aan het VK zou komen, dan volgt er een rechtszaak."
Vorige week vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag arrestatiebevelen uit tegen Netanyahu, Gallant en Hamas-kopstuk Mohammed Deif op beschuldiging van oorlogsmisdaden. Landen die het Statuut van Rome hebben ondertekend zijn verplicht verdachten te arresteren en aan het hof uit leveren, als deze op hun grondgebied zijn. Ook Nederland heeft gezegd Netanyahu in principe te arresteren, mocht hij in Nederland zijn
Niet alle landen zijn van plan deze verplichting na te komen. Hongarije heeft wel het Statuut van Rome ondertekend, maar heeft gezegd dat Netanyahu welkom blijft.
FTM: Nederland leverde ook tijdens Gaza-oorlog militair materiaal aan Israël
Nederland heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza exportvergunningen uitgegeven voor militair materiaal aan Israël ter waarde van 2,5 miljoen euro. Dat melden Follow the Money (FTM) en The Investigative Desk, twee Nederlandse collectieven van onderzoeksjournalisten, op basis van openbare overheidsdata. Het gaat daarbij met name om schokdempers voor marineschepen, en daarnaast om onderdelen van militaire robots en radarsystemen.
FTM zegt te willen onderzoeken of Nederland zich aan internationale exportregels voor wapens houdt. Deze schrijven voor dat er geen wapens mogen worden geëxporteerd wanneer daarmee een conflict kan worden aangewakkerd of mensenrechten worden geschonden.
Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vertelt FTM dat de exportvergunningen zijn getoetst aan Europese criteria. "Gelet op de aard van de goederen is geconstateerd dat er geen duidelijk risico is op gebruik van de goederen bij schendingen van mensenrechten of het humanitair oorlogsrecht", aldus de woordvoerder.
Kort geding
Een groep Nederlandse en Palestijnse organisaties spande vorige maand een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om de export van militair materiaal aan Israël te stoppen, omdat dit materiaal zou kunnen worden gebruikt bij schendingen van humanitair recht in Gaza of op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgende maand is de uitspraak in die zaak.
Het onderzoek van FTM laat zien dat de export van militair materiaal naar Israël jarenlang op een laag pitje stond en in 2022 en 2023 sterk is toegenomen, tot boven de 10 miljoen euro. In oktober 2023, een paar dagen voor de aanslag van Hamas, keurde Nederland de export van onderdelen van raketmotoren, geleide projectielen en technologie voor antitankraketten goed. In 2024 is de export juist weer gedaald, tot 1,3 miljoen euro.
Palestijns ministerie: twee doden door Israëlische vuur op Westoever
Israëlische troepen hebben twee Palestijnen gedood in de stad Yabad op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat zegt het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Ramallah. Een van de twee was 13 jaar oud.
Het Israëlische leger zegt dat de twee Palestijnen explosieven gooiden naar Israëlische troepen, die vervolgens het vuur openden. Sinds het begin van de oorlog in Gaza is ook het geweld op de Westoever sterk toegenomen. Israëlische troepen hebben in deze periode 167 minderjarigen gedood, volgens cijfers van VN-hulporganisatie OCHA.
Het Internationaal Gerechtshof bepaalde afgelopen zomer dat Israëlische aanwezigheid op de Westoever illegaal is. Zowel het hof als de Algemene Vergadering van de VN hebben Israël opgeroepen zich daar terug te trekken. Ultrarechtse Israëlische ministers spreken juist openlijk over de wens het gebied te annexeren.
Israëlische luchtaanvallen op zuiden Beiroet, akkoord 'dichtbij'
Israël heeft vanochtend nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd op de zuiden van Beiroet. Dat melden Libanese media. Het Israëlische leger had een uur voor de aanvallen een evacuatiebevel uitgevaardigd voor de geraakte gebouwen. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.
De Israëlische ambassadeur in de VS, Mike Herzog, heeft vandaag op een Israëlisch radiostation gezegd dat een staakt-het-vuren in Libanon steeds dichterbij komt en er nog een paar punten zijn die uitgewerkt moeten worden . "Het kan binnen een paar dagen gebeuren", zegt hij.
Eerder meldde de Israëlische nieuwszender Kan dat Israël akkoord was met een voorstel van de VS. In dat voorstel zou Israël het recht geven militair actief te blijven op de grens tussen Syrië en Libanon. Dat lijkt in tegenspraak met een belangrijke eis van zowel Hezbollah als de Libanese regering dat onder een akkoord de soevereiniteit van Libanon wordt gewaarborgd.
Khamenei: doodstraf, geen arrestatiebevel voor Israëlische leiders
De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, vindt dat de leiders van Israël geen arrestatiebevel verdienen, maar de doodstraf. Khamenei reageerde op het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) van vorige week om de arrestaties te gelasten van premier Netanyahu en oud-defensieminister Gallant vanwege mogelijke oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen. Ook tegen Hamas-leider Deif, van wie Israël zegt dat hij dood is, loopt een arrestatiebevel.
"Ze vaardigden een arrestatiebevel uit, maar dat is niet genoeg", zei Khamenei tegen leden van de Basij-militie in Teheran. "Deze criminelen verdienen de doodstraf."
De ayatollah zei niets over Deif. Iran is de belangrijkste bondgenoot van terreurbeweging Hamas en ook van Hezbollah in Libanon.
Gisteren honderden raketten afgevuurd op Israël vanuit Libanon
Hezbollah heeft de afgelopen dag enkele honderden raketten gelanceerd vanuit Libanon richting Israël. De grote luchtaanval leidde in het buurland tot een zwaargewonde burger en meerdere mensen met lichte verwondingen. De Israëlische luchtmacht heeft een reeks bombardementen uitgevoerd op de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens de Libanese autoriteiten vielen daarbij drie doden, maar het is onbekend of het gaat om burgers of militanten.
Zowel Hezbollah als het Israëlische leger beweert dat er alleen militaire doelwitten onder vuur zijn genomen. De terreurbeweging stelt dat voor het eerst een marinebasis in Zuid-Israël is aangevallen met drones en raketten. Volgens het Israëlische leger waren in totaal 340 raketten gelanceerd, waarvan het overgrote deel zou zijn neergehaald.
Het komt zelden voor dat de militante beweging in Libanon zo'n aantal projectielen afvuurt. De aanval door Hezbollah volgde op zware luchtaanvallen door het Israël, waarbij zaterdag ruim tachtig mensen omkwamen. Ondanks de beschietingen over en weer waren er afgelopen weekend ook voorzichtig positieve berichten over de kans op een wapenstilstand tussen Hezbollah en Libanon.
Libanon schrapt lessen in onderwijs Beiroet tot eind december
Op scholen en universiteiten in Beiroet zijn voorlopig alle lessen geschrapt vanwege de oorlog. Dat besluit heeft het Libanese ministerie van Onderwijs bekendgemaakt. Er wordt gevreesd voor de veiligheid van studenten en leerlingen nu Israël vaker luchtaanvallen uitvoert op het centrum van de stad.
Na een reeks dodelijke bombardementen werd vorige week maandag al besloten om de scholen in de hoofdstad tijdelijk dicht te houden. Nu is bekendgemaakt dat deze maatregel tot eind december blijft gelden. Alleen digitaal is het nog mogelijk om onderwijs te volgen.
Zo'n twee maanden geleden voerde het Israëlische leger de luchtaanvallen op Hezbollah-doelen in Libanon fors op. Vervolgens werd ook een grondoffensief gestart. Sindsdien zijn er volgens VN-organisatie Unicef gemiddeld drie kinderen per dag gedood door bombardementen. Net als in Gaza komen er burgers om het leven bij Israëlische luchtaanvallen in dichtbevolkt gebied. Israël stelt dat Hezbollah burgers gebruikt als levend schild.
'Israël akkoord met VS-voorstel staakt-het-vuren met Hezbollah'
Volgens de Israëlische nieuwszender Kan is Israël in principe akkoord met het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren met Hezbollah. De Israëlische premier Netanyahu zou nu werken aan een manier waarop dit aan de Israëlische bevolking wordt gepresenteerd.
Het plan voor het staakt-het-vuren zou Israël het recht geven om militair actief te zijn op de grens tussen Libanon en Syrië, meldt Kan.
VS-gezant Hochstein reisde deze week naar Libanon en Israël om te praten over het Amerikaanse voorstel.
Woensdag zei Hezbollah-leider Qassam dat Israël nu aan zet is in de onderhandelingen. Volgens hem had Hezbollah het Amerikaanse voorstel besproken en met opmerkingen teruggestuurd. Hij noemde twee voorwaarden die belangrijk zijn voor de groepering: een volledig einde van de gevechten en het behoud van soevereiniteit van Libanon.
Iran ontkent beschuldigingen betrokkenheid dood rabbijn
De Iraanse ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verwerpt de beschuldigingen dat het land betrokken is bij de dood van de Israëlisch-Moldavische rabbijn Zvi Kogan. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de ambassade aan het persbureau.
Hoewel de Israëlische regering Iran niet direct als schuldige heeft aangewezen, noemden Israëlische media Iran wel als mogelijke betrokkene. Al voordat zijn lichaam werd gevonden berichtten meerdere nieuwssites dat Israël over inlichtingen zou beschikken dat Kogan werd gevolgd door de Iraanse inlichtingendienst.
Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu liet eerder vandaag weten dat Israël alle middelen zal inzetten om niet alleen Kogans moordenaars maar ook degenen die hen gestuurd hebben aan te pakken.
Welkom
Welkom in het nieuwe liveblog over de situatie in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week lees je hier terug.