Staakt-het-vuren Israël en Hezbollah lijkt ophanden, maar aanvallen gaan nog door
Een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah lijkt steeds dichterbij. Aan het eind van de middag is er een bijeenkomst van het Israëlische veiligheidskabinet waarin mogelijk een knoop wordt doorgehakt over het bestand. Premier Netanyahu heeft aangekondigd dat hij de pers zal toespreken om 19.00 uur Nederlandse tijd. Meerdere betrokkenen zijn al op het besluit vooruitgelopen.
De Libanese buitenlandminister Bou Habib zegt dat hij hoopt dat er vandaag een akkoord komt tussen Israël en Hezbollah. Hij zegt dat het Libanese leger zeker 5000 manschappen naar het zuiden van het land kan sturen als Israël zijn troepen daar terugtrekt. Ook kunnen de Verenigde Staten volgens hem een rol spelen in het herbouwen van infrastructuur die is verwoest door Israëlische aanvallen.
De Verenigde Staten en Frankrijk hebben bemiddeld bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren. Meerdere bronnen melden aan persbureau Reuters dat de presidenten Biden en Macron dat bestand zullen presenteren, als dat uiteindelijk wordt goedgekeurd. Libanese media berichten dat ze het akkoord vanavond naar buiten brengen.
Formeel is het een overeenkomst tussen Israël, Libanon en de bemiddelende landen; Hezbollah is dus officieel geen partij. Wel was bij de onderhandelingen bijvoorbeeld de Libanese parlementsvoorzitter Berri betrokken, die nauwe contacten heeft met de terreurorganisatie. Aangenomen wordt dus dat Hezbollah achter het akkoord staat. Hezbollah-leider Qassem liet zich vorige week ook al positief uit over een deal.
Burgers uit Noord-Israël
Woordvoerder Mencer van de Israëlische regering verdedigt tegen Reuters een mogelijk akkoord. Een bestand zou volgens hem inhouden dat Israël nog altijd de vrijheid heeft om dreiging van Hezbollah tegen te gaan. Hij zegt ook dat een akkoord ervoor kan zorgen dat geëvacueerde burgers uit Noord-Israël weer terug kunnen naar hun huizen.
Enkele leiders van de gemeenschappen in het noorden zetten daar vraagtekens bij. Zo noemde de burgemeester van het dorpje Metula het mogelijke bestand "een verdrietige overeenkomst, waarbij de Israëlische regering zich overgeeft aan Hezbollah". Volgens de leiders is de dreiging die uitgaat van Hezbollah niet weg en zouden bewoners "er dus niet akkoord mee moeten gaan om terug te keren".
Minister Katz van Defensie eist een effectieve handhaving door de Verenigde Naties van een eventueel staakt-het-vuren. Een schending van zo'n bestand zal absoluut niet getolereerd worden, voegt hij eraan toe. Katz zei dat tegen speciaal VN-gezant voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert.
Katz zei dat ieder heropgebouwd huis in het zuiden van Libanon dat een terroristische basis blijkt te zijn "zal worden vernietigd". "Iedere hergroepering van terroristen zal worden getroffen. Iedere poging om wapens te smokkelen zal worden gedwarsboomd. En elke dreiging voor onze strijdkrachten of burgers zal onmiddellijk worden vernietigd."
De Israëlische aanvallen in Libanon gaan ondertussen onverminderd door. Vanmiddag heeft het leger een gebouw in het centrum van Beiroet aangevallen en nieuwe evacuatiebevelen voor twintig gebieden uitgegeven. Volgens persbureau Reuters gaat het om het grootste evacuatiebevel tot nu toe.
Bekijk beelden van de aanvallen: