Een Israëlische militair in een van de getroffen kibboetsen, eind oktober
NOS Nieuws

'Israël had aanvalsplan Hamas al een jaar in handen, maar schatte risico verkeerd in'

Israël wist al ruim een jaar voor de terreuraanslagen van 7 oktober van plannen die Hamas daarvoor had opgesteld. Dat schrijft The New York Times. Functionarissen van het Israëlische leger en de inlichtingendiensten zouden de plannen van de groep als onrealistisch en te ingewikkeld om uit te voeren hebben beschouwd. Ten onrechte, bleek bijna twee maanden geleden.

De krant baseert zich naast e-mails en interviews op een veertig pagina's tellend document genaamd 'Jericho Wall' (Jericho Muur), waarin tot in detail een aanvalsplan wordt beschreven zoals dat op 7 oktober door Hamas werd uitgevoerd. Over het moment waarop terroristen zouden toeslaan, rept het stuk niet.

The New York Times schrijft dat Hamas de aanvalsblauwdruk "met choquerende precisie" heeft gevolgd. Zo staat beschreven dat er een grootschalige raketaanval zou worden uitgevoerd ter afleiding, de camerabewaking en geautomatiseerde wapens aan de grens zouden worden uitgeschakeld met drones en dat leden van Hamas massaal met motoren, paragliders en te voet Israël in zouden trekken. Zo verliep de aanslag op 7 oktober ook.

Onduidelijk wat Netanyahu wist

Ook details over de locaties en omvang van de Israëlische troepenmacht, belangrijke Israëlische communicatiecentra en andere gevoelige informatie komen terug in het document. Volgens de krant roept de hoge mate van gedetailleerdheid de vraag op of er is gelekt vanuit het Israëlische veiligheidsapparaat.

Onduidelijk is in hoeverre premier Netanyahu en andere vooraanstaande politici bekend waren met het document. Het stuk zou wel breed zijn verspreid onder de top van het leger en de inlichtingendiensten. Vanuit de regering is niet gereageerd op de onthulling van The New York Times.

Verder schrijft de krant dat er al in 2016 een memo is geschreven op het ministerie van Defensie, waarin werd gewezen op plannen om Israëlisch territorium aan te vallen en mensen in gijzeling te nemen. Dat zou "tot zware schade aan het moreel van Israëlische burgers leiden", zo staat in het document, dat ook wijst op een toename van Hamas-strijders en een geplande verdere groei.

Waarschuwingen over trainingen

Het is niet voor het eerst dat media berichten dat er al ruim voor 7 oktober binnen de Israëlische inlichtingendiensten kennis voorhanden was over een aanstaande grootschalige aanslag door Hamas. Kort na de aanval gingen die verhalen al en eerder deze week schreef de BBC nog dat Hamas al sinds 2020 grootschalige oefeningen deed die niet te missen waren voor de diensten.

Sinds de aanslagen van 7 oktober is er meermaals op grote schaal gedemonstreerd tegen Netanyahu en zijn regering. Critici houden hem verantwoordelijk voor fouten in aanloop naar de aanslagen en hekelden zijn omgang met de vele gijzelaars die Hamas had genomen. Zelf zegt hij al langer dat hij en de regering verantwoording zullen afleggen voor fouten die zijn gemaakt, maar dat het uitschakelen van Hamas prioriteit heeft.

Ook in het artikel van The New York Times komt terug dat een analiste van de inlichtingendienst heeft gewaarschuwd voor een training van Hamas. Ze zou erop gewezen hebben dat een oefening in juli exact volgens de strijdbewegingen in het document werd uitgevoerd. "Het plan is gedoeld om een oorlog uit te lokken. Het is niet slechts een aanval op een dorp", zou haar inschatting zijn geweest.

Volgens The New York Times is Israël onder meer op het verkeerde been gezet doordat Hamas in de aanloop naar de terreuraanslag onderhandelde over meer werkvergunningen voor Palestijnen om in Israël te werken. Daaruit zou de conclusie zijn getrokken dat Hamas niet uit was op een nieuwe oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl