Palestijnen inspecteren de schade na een Israëlische luchtaanval vanochtend op Rafah
NOS NieuwsAangepast

Oorlog tussen Israël en Hamas hervat na gevechtspauze van een week

Na een gevechtspauze van zeven dagen is de oorlog tussen Israël en Hamas hervat. Israël beschuldigde Hamas van het schenden van het bestand, onder meer door raketten af te vuren op Israël, waarna het Israëlische leger in de vroege ochtend de Gazastrook weer onder vuur nam. Bemiddelaar Qatar benadrukte een paar uur later wel dat gesprekken over een eventueel nieuw bestand nog gaande zijn.

Kort na de melding van het Israëlische leger over het einde van de gevechtspauze waren op beelden uit het noorden van de Gazastrook rookpluimen te zien en werden op meerdere plekken luchtaanvallen gemeld.

De gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook, die onder gezag staan van Hamas, schrijven op Telegram dat er in de eerste uren na het einde van de gevechtspauze zeker 37 doden zijn gevallen.

Dit zijn beelden van rook boven Gaza, vanochtend:

Rookwolken na explosies boven Gazastad

Israël richt zich bij de hernieuwde aanvallen ook op het zuiden van de Gazastrook. De Israëlische luchtmacht strooide vanochtend flyers uit boven het zuidelijk gelegen Khan Younis, met daarop in het Arabisch de oproep aan burgers om verder naar het zuiden te vertrekken naar Rafah, dicht bij de grens met Egypte. Rafah werd vanochtend overigens onder vuur genomen, zo is te zien op beelden uit die stad.

Qatar bemiddelt al weken tussen Israël en Hamas. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de oliestaat zegt dat er nog wel wordt onderhandeld over een nieuwe gevechtspauze, ook nu de gevechten weer zijn begonnen, maar dat die onderhandelingen er niet makkelijker op zijn geworden.

De gevechtspauze tussen Hamas en Israël werd op 22 november aangekondigd en begon een week geleden. Het bestand werd meerdere keren verlengd, maar liep vanochtend vroeg af. Ruim een uur voor het aflopen van de gevechtspauze zei Israël dat het een raket had onderschept die vanuit de Gazastrook was afgevuurd. Rond dezelfde tijd klonk in meerdere plaatsen in het zuiden van Israël bij de grens met Gaza het luchtalarm.

Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu kwam na het beëindigen van de gevechtspauze met een persverklaring, waarin Hamas wordt beschuldigd van het schenden van afspraken. Volgens Israël is Hamas niet nagekomen "om vandaag alle ontvoerde vrouwen vrij te laten" en zijn er raketten afgevuurd op Israël.

In de verklaring staat verder dat Israël "vastbesloten is om de doelstellingen van de oorlog te bereiken", waarmee het land doelt op het uitschakelen van Hamas en het vrij krijgen van alle gijzelaars.

Hamas legt in een verklaring de schuld voor het eindigen van de gevechtspauze bij Israël. Een Hamas-woordvoerder zei in een interview bij nieuwszender Al Jazeera dat Israël een nieuw aanbod van Hamas had afgewezen, omdat het "al had besloten de aanval op de Gazastrook te hernieuwen".

Complexe onderhandelingen

Tijdens de gevechtspauze van een week liet Hamas in totaal 110 gijzelaars vrij, onder wie de 18-jarige Nederlander Ofir Engel. Israël heeft in diezelfde periode 210 Palestijnse gevangenen laten gaan. Ook liet het land humanitaire hulp toe in onder meer het zwaar getroffen noorden van de Gazastrook. Zo reden er gisteren nog 56 trucks met noodhulp Gaza binnen. Hulporganisaties benadrukten daarbij dat er nog veel meer hulp nodig is om de vele ontheemden en gewonden in de Gazastrook te kunnen bijstaan.

Persbureau AP schrijft dat de onderhandelingen met Israël en Hamas de afgelopen dagen steeds moeizamer verliepen. Zo werd gisteren pas kort voor het verstrijken van de deadline een deal bereikt over verlenging van de gevechtspauze.

In de eerste dagen van het bestand werden er vooral vrouwen en kinderen vrijgelaten door Hamas. De beweging zou nu nog vooral mannen en Israëlisch militairen vasthouden, en daar vraagt Hamas volgens het persbureau een hogere prijs voor. Het is niet duidelijk hoeveel gijzelaars er nog precies vastzitten in Gaza. AP spreekt van mogelijk nog zo'n 125 gijzelaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl