Een demonstrant in Jeruzalem draagt een poster van Ofir Engel
NOS NieuwsAangepast

Tot Nederlander genaturaliseerde Ofir Engel vrijgelaten door Hamas

De 18-jarige gijzelaar Ofir Engel, die onlangs versneld het Nederlanderschap kreeg, is vrijgelaten door Hamas. Onder meer Israëlische media, een Qatarese regeringsfunctionaris en het CIDI in Nederland bevestigen het nieuws.

Engel is de enige onder de 240 mensen die door de terreurorganisatie uit Israël werden ontvoerd op 7 oktober met een Nederlands paspoort. Zijn opa Jucha Engel zei in het programma Op1 dat het goed lijkt te gaan met Ofir. "Hij kon zelf lopen", zei hij na het zien van beelden. "En hij draagt hetzelfde als waarmee hij zich 54 dagen geleden heeft aangekleed."

Beelden van de vrijlating van Ofir Engel (in grijze trui), samen met andere gegijzelden:

Ofir Engel samen andere gegijzelden vrijgelaten

De 18-jarige is samen met negen andere gijzelaars overgedragen aan medewerkers van het Rode Kruis. Deze groep werd eerst naar Egypte vervoerd, zo laat het CIDI weten, om vervolgens terug naar Israël te worden gebracht. Bij het ziekenhuis zijn de slachtoffers herenigd met hun families.

De Israëlische publieke omroep Kan publiceerde een foto van het moment dat Engel werd herenigd met zijn ouders:

Volgens zijn grootvader wordt Ofir Engel 1 à 2 dagen opgenomen in een ziekenhuis in Tel Aviv voor medisch onderzoek.

Duitsers, Russen en Thai

In totaal zijn zeven gijzelaars met een dubbele nationaliteit vrijgelaten. Behalve Engel gaat het om drie Duitsers, een Amerikaan en twee Russen. Ook zijn vier Thai en vijf Israëliërs zonder dubbele nationaliteit in vrijheid gesteld.

Engel is geboren in Israël, zijn grootvader in Nederland. Al voor de gijzelneming was door de familie een procedure in gang gezet om de jongen te naturaliseren tot Nederlander. Toen hij werd ontvoerd was hij nog 17 jaar.

Het naturalisatieproces is met uitzonderlijke spoed uitgevoerd in de hoop dat Engel sneller zou worden vrijgelaten. De gedachte daarachter is dat er extra internationale druk wordt uitgeoefend, omdat Engel een dubbele nationaliteit heeft. Zijn familie heeft direct contact gehad met demissionair premier Rutte. Het is onduidelijk in hoeverre dit alles heeft geholpen bij Engels vrijlating.

Rutte en demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken reageren blij op het nieuws:

Ten tijde van de ontvoering was Engel op familiebezoek in de kibboets Be'eri. De grens van de Gazastrook ligt enkele kilometers verderop. Toen Hamas-strijders aanvielen, zo vertelde de familie eerder, vluchtte de 17-jarige met zijn vriendin en haar familie een schuilkelder in. Desondanks werden hij en zijn schoonvader meegenomen.

Tot nu toe zijn 81 gijzelaars vrijgekomen. In ruil daarvoor zijn 180 Palestijnen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl