Engel op een vakantiefoto
NOS NieuwsAangepast

Gegijzelde Ofir (18) versneld tot Nederlander gemaakt in hoop op vrijlating

Onder de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden door de militanten van Hamas is een 18-jarige Nederlander. Ofir Engel werd deze week genaturaliseerd tot Nederlander. "Op die manier wordt gehoopt dat de kans op vrijlating vergroot kan worden", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Engel is geboren in Israël en woont met zijn familie in de kibboets Ramat Rachel, nabij Jeruzalem. Zijn opa is in Nederland geboren. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Israël en het grootste deel van de familie woont nu daar.

De procedure om de 18-jarige tot Nederlander te maken was al ingezet voor zijn gijzelneming, zegt een familielid van hem tegen de NOS. Het lopende proces is versneld uitgevoerd op verzoek van de familie. "Het hebben van meerdere nationaliteiten is altijd een ding geweest in de familie omdat je in Israël nooit weet wat je boven het hoofd hangt", zegt Yael Engel Lichi, een nicht van de opa van Ofir.

Sander van Hoorn sprak in Israël met Yael Engel Lichi. Swipe om ook een reactie van Nederlandse familie van Engel te zien:

"Ik heb er geen woorden voor om te zeggen hoe het voelt dat Nederland ons zo goed helpt", zegt opa Jucha Engel vanuit Israël tegen het ANP. Hij zegt dat de spoedprocedure voor de naturalisatie heel snel was geregeld.

In het weekend van de terroristische aanvallen van Hamas in Israël was Ofir op bezoek bij zijn vriendin in de kibboets Be'eri. Die kibboets, op enkele kilometers van de Gazastrook, was een van de eerste dorpen die werden aangevallen door Hamas-militanten.

De kibboets Be'eri ligt ten oosten van de Gazastrook

Engel was de donderdag voor de aanslag naar Be'eri gereisd om joodse feestdagen bij zijn schoonfamilie te vieren, zegt zijn de tante tegen de NOS.

Toen de aanval begon vluchtte Engel met zijn vriendin en haar familie naar de schuilkelder, maar ze konden de Hamas-strijders niet buiten houden. De militanten schoten de hond dood en namen Engel en zijn schoonvader mee. Zijn vriendin, schoonmoeder en twee schoonzusjes bleven achter. Sinds Engels ontvoering is er niets van hem vernomen.

Op basis van zijn familieband heeft de 18-jarige deze week een Nederlands paspoort gekregen. Zijn familie hoopt dat een dubbele nationaliteit de internationale druk kan opvoeren bij onderhandelingen over zijn vrijlating. De verwachting is dat Hamas eerder mensen met een dubbele nationaliteit zal vrijlaten.

  • Eigen foto
    Engel in basketballtenue in Israël
  • Eigen foto
    Engel bij een bezoek aan Nederland
  • Eigen foto
    Ofir Engel op een archieffoto

Een tante van Engel zei afgelopen nacht tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat zij en de rest van Ofirs familie zich grote zorgen maken. Ze zoeken zoveel mogelijk troost bij elkaar. "Ofir heeft niets verkeerds gedaan. Hij wilde gewoon bij zijn vriendin zijn in een prachtige kibboets bij haar prachtige familie."

"De ambassade van Israël in Nederland is in contact met de familie van Ofir en roept op tot de vrijlating van hem en alle andere gegijzelden", aldus een woordvoerder van de ambassade in een schriftelijke reactie. "Alle steun is nodig om alle ontvoerde personen vrij te krijgen."

Demissionair premier Rutte zegt op X dat er hard wordt gewerkt om alle gegijzelden vrij te krijgen:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen nadere details over de zaak. Demissionair premier Rutte heeft eerder opgeroepen de onschuldige gegijzelden direct vrij te laten.

Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde vanochtend dat er 203 mensen worden gegijzeld in de Gazastrook. Hamas zegt dat het zo'n 250 mensen vasthoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl