liveblog
NOS NieuwsAangepast

Israël: grondoffensief komt snel • VS: raketten neergehaald in Rode Zee

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten en we gaan verder in een nieuw liveblog. Dat is hier te vinden.

Libanese leger: journalist gedood door Israëlisch vuur

In het zuiden van Libanon, bij de grens met Israël, is een Libanese staatsburger om het leven gekomen, meldt de VN-vredesmissie in het land. Dat zou zijn gebeurd bij het zuidelijke dorp Hula.

Het Libanese leger zegt dat het slachtoffer een journalist is, die gedood is door het Israëlische leger. Volgens het Libanese leger hebben Israëlische troepen bij Hula een groep van zeven vertegenwoordigers van de media onder vuur genomen met machinegeweren. Daarbij zou de journalist om het leven zijn gekomen en zou een ander gewond zijn geraakt.

Het Israëlische leger zegt de zaak te onderzoeken.

Von der Leyen: strengere sancties tegen Iran nodig

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat er een "reële" kans is dat de oorlog tussen Israël en Hamas kan overslaan op omliggende landen. "We zien veel woede op de Arabische straten in de regio. Het risico dat het overslaat op andere landen is reëel te noemen."

Von der Leyen benadrukte het belang van strengere sancties tegen Iran en sprak haar afkeur uit voor de "kwaadaardige rol die Iran op de achtergrond speelt". Het "staat buiten kijf" dat het land 93 procent van de wapens die Hamas gebruikt, heeft geleverd, zei ze.

Von der Leyen voegde eraan toe dat de dialoog tussen Israël en zijn buurlanden in stand gehouden moet worden.

Amerikaanse militairen aangevallen in Syrië en Irak

In Syrië en Irak zijn de afgelopen dagen Amerikaanse militairen aangevallen met raketten en drones, laat het Pentagon weten. Wie er verantwoordelijk voor was, is niet bekendgemaakt. In de regio zijn diverse pro-Iraanse milities actief.

Gisteren werden twee aanvalsdrones ingezet tegen een Amerikaanse legerbasis in het zuidoosten van Syrië. Daarbij zou een persoon lichtgewond zijn geraakt. Een van de twee drones werd neergehaald.

Een legerbasis van de VS in Irak werd dinsdag onder meer aangevallen met drones en raketten. Er zijn meerdere explosies gehoord in het militaire complex. Gisteren kwam een burger die op de basis werkte om het leven door een hartaanval, aldus het Pentagon. De man was naar een schuilkelder gevlucht vanwege het luchtalarm, maar er bleek geen sprake te zijn van een aanval.

Bij een andere Amerikaanse basis in het land werd op dezelfde dag een drone neergehaald.

Duizenden bij demonstratie in Utrecht voor Palestijnen

Zo'n 7000 mensen waren vanavond in de binnenstad van Utrecht bijeengekomen om steun te betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook:

Duizenden bij demonstratie in Utrecht voor Palestijnen

Zes Israëlische ambassades geëvacueerd of leeg sinds begin oorlog met Hamas

Sinds het begin van de oorlog met Hamas zijn er zes Israëlische ambassades geëvacueerd, meldt de Israëlische krant Yedioth Ahronoth. Uit Egypte, Jordanië, Marokko, Bahrein en Turkmenistan keerde het ambassadepersoneel terug naar Israël. Vandaag kwam Turkije daar ook bij.

Daarnaast zijn nog Israëlische ambassades in twintig andere landen tijdelijk gedeeltelijk of geheel gesloten vanwege protesten in de buurt. Volgens de krant werken veel van de medewerkers van deze ambassades nu gedwongen vanuit hun woning of werden ze naar andere steden overgeplaatst waar het veiliger is.

'Achttien Palestijnen omgekomen bij luchtaanval in buurt van Gaza-stad'

Bij een Israëlische luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia zijn volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza 18 doden gevallen. Jabalia is een vluchtelingenkamp dat is uitgegroeid tot een stad. Het is volgens VN-hulporganisatie UNRWA het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook.

Israël voerde eerder ook al aanvallen uit op het kamp bij Gaza-stad:

De schade van een eerdere aanval op Jabalia

Pentagon: drie raketten en drones neergehaald in Rode Zee

Een Amerikaans marineschip heeft vandaag drie raketten en een aantal drones neergehaald in de Rode Zee, zegt het Pentagon. Het is onduidelijk wat het doel van de raketten was.

Volgens het Pentagon waren de raketten gelanceerd vanuit Jemen en vlogen ze noordwaarts langs de Rode Zee, "mogelijk richting Israël". Volgens de informatie uit Washington gaat het om raketten die afgevuurd zijn door Houthi-rebellen in Jemen. Deze militie wordt gesteund door Iran. Deze groepering heeft de afgelopen jaren regelmatig raketten afgevuurd op Saudi-Arabië, dat ook ten noorden van Jemen ligt.

De Houthi's hebben nog niet gereageerd op de beschuldiging van de VS. De beweging heeft onlangs gedreigd om Israël aan te vallen als de VS het land blijft steunen bij de aanvallen op Gaza.

Drukgezochte demonstratie voor Palestijnen in Utrecht rustig verlopen

Zo'n 7000 mensen hebben vanavond in de binnenstad van Utrecht steun betuigd aan de Palestijnen in de Gazastrook. Vooraf werd de opkomst op zo'n 1500 betogers geschat. De gemeente zegt dat de demonstratie rustig is verlopen.

Volgens een verslaggever van RTV Utrecht waren er veel jonge mensen op de been. Ze zwaaiden met Palestijnse, Turkse en Marokkaanse vlaggen. Ook waren er toespraken en werden leuzen geroepen als 'Free Palestine'.

De politie en vrijwilligers van organisator Samen voor Gaza stonden langs de kant en hielden de demonstratie in de gaten. "Even stond er ook een betoger met een Israëlische vlag tussen de menigte. Die is daarna weggestuurd maar dat verliep rustig", vertelt de verslaggever.

De stoet trok van het Domplein naar het Jaarbeursplein. Rond 22:30 uur was de demonstratie afgelopen.

'Regering Israël geeft leger groen licht om Gaza binnen te vallen'

De Israëlische regering van nationale eenheid heeft groen licht gegeven voor een inval van de Gazastrook, zegt minister van Economie Nir Barkat in gesprek met ABC News.

Volgens hem heeft het vernietigen van Hamas de hoogste prioriteit "zelfs als dat een jaar duurt". Hij zegt dat "alles zal worden geprobeerd" om gegijzelden te bevrijden en om burgerslachtoffers te voorkomen, maar dat "de eerste en laatste prioriteit" het vernietigen van Hamas is. "De regering heeft een besluit genomen: vernietig ze. En nu is het aan het leger."

Na minister van Defensie Gallant is hij de tweede minister die vandaag hint op een ophanden zijnde grondoorlog. Israël heeft ruim 300.000 reservisten gemobiliseerd die voor een groot deel aan de grens met de Gazastrook gestationeerd zijn. Hoeveel strijders Hamas heeft is onbekend. In 2007 zei de organisatie dat ze 50.000 gewapende strijders en honderden zelfmoordterroristen gereed had staan als Israël ooit zou besluiten de Gazastrook binnen te vallen.

Familie Ofir Engel reageert

Yael Lichi Engel is de tante van de gegijzelde Ofir (18). Ze woont in een kibboets ten zuiden van Jeruzalem. Tegen verslaggever Sander van Hoorn in Israël vertelt ze wat er met haar neef is gebeurd en waarom de familie wilde dat hij een Nederlands paspoort kreeg.

Tante gegijzelde Ofir: 'Breng ze terug'

Correspondent Nasrah Habiballah: 'Familieleden van gijzelaars goed georganiseerd'

Eerder vandaag werd bekend dat onder de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden een 18-jarige Nederlandse Israëliër is. Zijn familie heeft versneld een Nederlands paspoort voor hem aangevraagd om de kans op vrijlating te vergroten. Correspondent Nasrah Habiballah vertelde in het NOS Journaal dat families van gegijzelden alles op alles zetten.

"We zien dat familieleden van gegijzelden met een dubbel paspoort ook in andere landen aandacht proberen te vragen voor hun verwanten. Ze proberen druk uit te oefenen op regeringen daar om te kijken of die kunnen helpen om deze mensen vrij te krijgen."

"Hier in Israël wordt er natuurlijk ook druk uitgeoefend op de regering. Je ziet dat familieleden van gijzelaars zich binnen no time heel goed georganiseerd hebben. Ze hebben een forum opgericht met mensen die de PR doen, om te zorgen dat die gijzelaars goed onder de aandacht blijven. En ze hebben zelfs onderhandelaars die mogelijk met Hamas kunnen praten als het zo ver komt. Dat laat wel zien dat de families hier weinig vertrouwen hebben dat de Israëlische overheid dit voor ze op gaat lossen."

Minister van Defensie spreekt over 'totale vernieting van Hamas'

Naast zijn opmerking dat een grondoffensief aanstaande is, sprak de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant bij zijn bezoek aan troepen aan de grens met de Gazastrook ook in ferme taal over Hamas.

Volgens hem "is er geen vergiffenis mogelijk" voor de terreuraanval van Hamas op Israël, alleen "de totale vernietiging van Hamas".

Vandaag bracht ook premier Netanyahu een bezoek aan de grens met Gaza waar hij sprak met soldaten van de Golanbrigade, een van de elite-eenheden van het Israëlische leger. Hij zei onder meer dat zij "als leeuwen hebben gevochten en als leeuwen zullen vechten".

Minister Gallant bij zijn bezoek aan militairen

'Israëlisch ambassadepersoneel verlaat Turkije'

De Israëlische ambassadeur en andere Israëlische diplomaten hebben Turkije verlaten, meldt onder meer de Turkse nieuwszender NTV.

De Israëlische Nationale Veiligheidsraad raadde Israëliërs eerder deze week al af om naar Turkije te reizen omdat gevreesd werd dat zij doelwit zouden worden van Turken die kwaad zijn over de situatie in Gaza. Ook werd aan Israëliërs in Turkije gevraagd om het land zo snel mogelijk te verlaten. Na die waarschuwing, vlogen meerdere Israëlische luchtvaartmaatschappijen gisteravond extra naar Turkije.

Op meerdere plekken in Turkije gingen Turken de afgelopen dagen de straat op om te demonstreren. En het land kondigde drie dagen van nationale rouw af voor de explosie van eergisteren in het ziekenhuis in Gaza-stad waarbij zeker tientallen en mogelijk honderden mensen om het leven kwamen.

Kamerleden wegen woorden over conflict Hamas-Israël op goudschaaltje

In de Tweede Kamer worstelen sommige partijen met de oorlog tussen Israël en Hamas. Eensgezind heeft de Tweede Kamer de aanvallen van Hamas op Israël veroordeeld, maar er klinken bij veel partijen inmiddels ook groeiende zorgen over de burgerslachtoffers in Gaza en de groeiende polarisatie in Nederland.

'VS schat dodental van explosie bij ziekenhuis Gaza-stad op 100 tot 300'

De VS schat het dodental van de explosie bij een ziekenhuis in Gaza-stad van eergisteren op 100 tot 300. Dat is lager dan het door Hamas gecontroleerde gezondheidsministerie van Gaza communiceerde: die het dodental op 471 heeft gesteld.

"We zijn nog steeds de cijfers over het aantal doden aan het vaststellen en onze schatting kan nog veranderen, maar dit aantal doden is nog steeds schrikbarend hoog," vertelt een bron aan CNN. Ondertussen blijft de VS verder onderzoeken wie de explosie veroorzaakt heeft.

OSINT-onderzoekers, die informatie checken aan de hand van openbare bronnen, noemen het onwaarschijnlijk dat de explosie is veroorzaakt door vliegtuigbommen. Bellingcat-onderzoeker Foeke Postma acht het aannemelijk dat een afzwaaier uit Gaza heeft geleid tot het bloedbad, zei hij gisteren in het tv-programma Khalid & Sophie. Hij toonde onder meer beelden van een raket die op drift lijkt te zijn geraakt. Zij zeggen dat er vermoedelijk geen honderden, maar tientallen doden zijn gevallen.

Gisteren maakten we deze video over wat je op basis van beelden kunt zeggen over de raketinslag bij het ziekenhuis:

Wat we weten over de raketinslag in het ziekenhuis in Gaza

Amerikaanse burgers wereldwijd gewaarschuwd om op hoede te zijn

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt alle Amerikanen wereldwijd om extra op hun hoede te zijn. Hoewel het ministerie de situatie in Israël niet expliciet noemt, spreekt het over "toegenomen spanningen op verschillende plekken op de wereld". Zo zou er een verhoogde kans zijn op terroristische aanslagen en "demonstraties of gewelddadige handelingen tegen Amerikanen".

De laatste keer dat zo'n wereldwijde waarschuwing werd afgegeven was vorig jaar augustus na de dood van Ayman al-Zawahiri, de leider van terreurbeweging al-Qiada. Hij werd door een Amerikaanse drone gedood in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Rutte leeft mee met familie van gegijzelde Nederlander

Premier Rutte noemt het nieuws dat een Nederlandse jongen onder de ontvoerden van Hamas zit "heftig en aangrijpend".

Hij zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken druk bezig is met de zaak. "Minister Hanke Bruins Slot en ik werken samen met onze regionale partners om ervoor te zorgen dat alle gegijzelden worden vrijgelaten."

Eerder vandaag werd al bekend dat de jongen versneld genaturaliseerd is tot Nederlander. "Op die manier wordt gehoopt dat de kans op vrijlating vergroot kan worden", meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrachtwagens vol hulpgoederen staan klaar bij grenspost Rafah

Bij de grensovergang tussen Egypte en Gaza staan mensen klaar om hulp te leveren aan inwoners van Gaza. Westerse regeringen onderhandelen al dagen met Egypte en Israël om de grens bij Rafah (tijdelijk) open te stellen voor hulp; tot nu toe tevergeefs.

In de video zeggen vrijwilligers dat ze net zo lang blijven tot ze hun hulpgoederen kunnen afleveren:

Vrachtwagens vol hulpgoederen staan klaar bij grensovergang met Gaza

Biden wil munitie leveren voor Israëlisch raketschild Iron Dome

De Amerikaanse president Biden wil onderscheppingsraketten en precisiewapens leveren aan Israël. De militaire steun maakt deel uit van een omvangrijk pakket van 100 miljard dollar, waar ook militaire hulp voor onder andere Oekraïne en Taiwan onder valt.

Dat zeggen bronnen in het Witte Huis tegen The New York Times.

Het plan moet nog worden goedgekeurd door het Congres. Biden geeft vanavond een speech vanuit het Witte Huis. Dan zal hij het Amerikaanse volk om steun vragen voor het pakket.

Zo werkt Iron Dome, het luchtverdedigingssysteem van Israël

Minister van Defensie Israël: grondoffensief Gaza gaat er snel komen

Een grondoffensief van Israël in de Gazastrook gaat er snel komen, stelt de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant.

Hij bezocht vandaag troepen aan de grens met de Gazastrook. "Jullie zien Gaza nu in de verte en snel gaan jullie het ook van binnenuit zien", zei hij volgens The Times of Israël. "Het bevel zal er aankomen", voegde hij toe.

Israël mobiliseerde kort na de terreuracties van Hamas op Israëlisch grondgebied ruim 300.000 reservisten. Zij hebben zich veelal in het zuiden van Israël verzameld. Aangenomen werd dat snel zou worden overgegaan tot een inval van de Gazastrook, zeker toen het Israëlische leger Palestijnen vorige week vrijdag opriep om binnen een dag het noorden van het land te verlaten. De luchtaanvallen op doelen op de Gazastrook gingen daarna door, maar van een grondoffensief is het tot nu toe niet gekomen.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant

Duitsland roept burgers op om Libanon te verlaten

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Duitse burgers opgeroepen om Libanon te verlaten. Duitsers in Libanon wordt verzocht zich online te registreren als ze dat nog niet hebben gedaan. Ook wordt gewaarschuwd niet naar Libanon te reizen.

Vanwege het conflict in Israël bestaat er volgens het ministerie een verhoogd risico op terroristische aanslagen. "Aanvallen die niet alleen gericht zijn op binnenlandse doelen, maar ook op westerse buitenlanders en doelen zoals internationale hotels, restaurants, winkelcentra, etc. kunnen niet worden uitgesloten."

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders nog niet nadrukkelijk op om weg te gaan uit Libanon. Wel geldt al een rood reisadvies voor alle gebieden die aan de grenzen van Libanon met Israël en Syrië liggen.

GroenLinks-PvdA heeft spijt van steunen motie zelfverdediging Israël

De Tweede Kamerleden van GroenLinks en PvdA zeggen spijt te hebben dat het een motie heeft gesteund van de SGP waarin het recht op zelfverdediging van Israël tegen het geweld van Hamas wordt benadrukt. Op het steunen van de motie kwam vooral op sociale media veel kritiek van de achterban. "De enige reden dat we de motie hebben gesteund, is omdat alle partijen indien nodig moeten kunnen rekenen op humanitaire steun", staat in een verklaring van de partijcombinatie.

"Het was nooit onze bedoeling om schendingen van het internationaal humanitair recht te bagatelliseren of er uitzonderingen op te formuleren", stelt GroenLinks-PvdA in een schriftelijke reactie. "We hadden hier een andere keuze moeten maken. Het was beter geweest als we zelf een motie hadden ingediend met onze eigen bewoordingen en deze motie niet hadden gesteund."

De partij zegt verder zich "telkens in duidelijke bewoordingen uit te spreken over schendingen van het oorlogsrecht" en noemt daarbij onder meer het gijzelen van burgers, het vermoorden van burgers en de blokkade van de Gazastrook.

Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht trok zich afgelopen weekend terug van de kandidatenlijst omdat zij vond dat haar partij GroenLinks te weinig aandacht had geschonken aan de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict:

Gegijzelde Ofir (18) versneld tot Nederlander gemaakt in hoop op vrijlating

Onder de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden door de militanten van Hamas is een 18-jarige Nederlander. Ofir Engel werd deze week versneld genaturaliseerd tot Nederlander. "Op die manier wordt gehoopt dat de kans op vrijlating vergroot kan worden", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De procedure om de 18-jarige tot Nederlander te maken was al ingezet voor zijn gijzelneming, zegt een tante van hem tegen de NOS. Het lopende proces is versneld uitgevoerd op verzoek van de familie.

Familielid van ontvoerde Ofir: 'Weten niet of hij nog leeft'

WHO: Vijf vrachtwagens met medische benodigdheden staan klaar

Vijf vrachtwagens vol met medische benodigdheden staan volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO "klaar om te vertrekken" in Egypte, bij de grens met de Gazastrook. Vandaag werd bekend dat de grens beperkt open gaat voor hulpgoederen, maar tot op heden is dat niet gebeurd.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat de benodigdheden "hopelijk morgen" bezorgd kunnen worden. In totaal mogen er binnen enkele dagen twintig vrachtwagens het gebied in, maar er staan er nog veel meer te wachten aan de Egyptische kant van de grens.

Vrachtwagens met hulpmiddelen bij de grens tussen Egypte en Gaza

Doden bij inval in vluchtelingenkamp op Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische inval in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens de Palestijnse autoriteiten vijf mensen om het leven gekomen. Aan Israëlische kant zouden volgens de Israëlische politie tien agenten gewond zijn geraakt, meldt The Times of Israel.

Agenten vielen ondersteund door militairen gisternacht het kamp binnen en arresteerden daar tien gezochte Palestijnen. In september viel Israël het kamp ook al binnen.

 • AP
  Een Palestijn die gewond raakte bij de inval wordt naar het ziekenhuis gebracht
 • AP
  Israëlische militaire voertuigen op de Westelijke Jordaanoever
 • AP
  Palestijnen rouwen om Ali Abu Khazna, een jongen die omkwam bij de inval

Ontvoerde jongen met de Nederlandse nationaliteit woont bij Jeruzalem

De 18-jarige jongen met de Nederlandse nationaliteit die door Hamas is ontvoerd is in Israël geboren en woont met zijn familie in de kibboets Ramat Rachel, nabij Jeruzalem. Ofir Engel was de donderdag voor de aanslag naar Be'eri gereisd om joodse feestdagen bij zijn schoonfamilie te vieren, zegt zijn tante Yael Engel Lichi tegen de NOS.

Meer informatie lees je in dit artikel:

Geen Europese clubvoetbalduels in Israël

Israëlische voetbalclubs moeten hun Europese thuisduels tot nader order buiten Israël spelen. Dat heeft Europese voetbalbond UEFA besloten.

Maccabi Haifa komt uit in de groepsfase van de Europa League, het op een na hoogste Europese voetbaltoernooi voor clubs. Maccabi Tel-Aviv speelt in de Conference League, een niveau lager. Beide clubs zouden volgende week donderdag weer op Europees niveau in actie komen, maar die duels zijn uitgesteld.

Britse premier Sunak belooft tijdens bezoek Israël bij te staan

De Britse premier Sunak zegt dat het Verenigd Koninkrijk Israël bij blijft staan "in deze moeilijke tijden". Hij bezocht vandaag de Israëlische premier Netanyahu en zei onder meer blij te zijn met het besluit om goederen toe te laten tot Gaza. Het is echter nog altijd onbekend wanneer voedsel het land in kan komen omdat de weg bij de grens met Egypte is beschadigd door Israëlische bombardementen.

"Ik ben hier vooral om mijn solidariteit uit te spreken met het Israëlische volk. Jullie hebben een onbeschrijfelijke, gruwelijke terreurdaad meegemaakt en ik wil jullie laten weten dat het Verenigd Koninkrijk en ik achter u staan." Op een gezamenlijke persconferentie met premier Netanyahu zei hij later dat Israël "in schril contrast met de terroristen van Hamas alle voorzorgsmaatregelen neemt om burgerslachtoffers te voorkomen".

Eerder sprak hij met de Israëlische president Herzog, waarbij zij het vooral hadden over de noodzaak om een geweldsexplosie in de regio te voorkomen. Na zijn bezoek aan Israël vloog hij naar Saudi-Arabië, waar hij een gesprek heeft met kroonprins Mohammed bin Salman.

Sunak schudt de hand van Netanyahu

Ambassade Israël: 18-jarige Nederlander wordt gegijzeld door Hamas

Onder de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden is de 18-jarige Nederlander Ofir Engel, meldt de Israëlische ambassade in Den Haag. Volgens de ambassade is Engel op zaterdag 7 oktober ontvoerd vanuit de kibboets Be'eri, waar hij op dat moment op bezoek was bij zijn vriendin.

De ambassade van Israël in Nederland is in contact met de familie van de Nederlander en roept op tot de vrijlating van hem en alle andere gegijzelden. Demissionair premier Rutte heeft eerder al opgeroepen de onschuldige gegijzelden direct vrij te laten.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger worden 203 mensen gegijzeld in de Gazastrook na da aanvallen van Hamas op Israël. Hamas zelf zegt dat het 250 mensen vasthoudt.

De kibboets Be'eri ligt ten oosten van de Gazastrook

Inwoners Khan Younis begraven hun kinderen na luchtaanvallen

Palestijnen begraven hun kinderen na luchtaanvallen op Khan Younis

'Dodental Gazastrook door Israëlische luchtaanvallen naar 3785'

In de Gazastrook zijn zeker 3785 Palestijnen omgekomen door de luchtaanvallen die Israël sinds 7 oktober daar uitvoert. Dat meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Het aantal gewonden ligt rond de 13.000.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza wordt gecontroleerd door Hamas. De EU en de Verenigde Staten zien Hamas als een terroristische organisatie.

De cijfers kunnen niet onafhankelijk geverifieerd worden

'Vrouw Hamas-oprichter gedood bij luchtaanvallen'

Volgens aan Hamas gelieerde media is Jamila al-Shanti gedood bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. De 68-jarige Al-Shanti was de weduwe van Hamasleider en medeoprichter Abdel Aziz al-Rantissi. Hij werd in 2004 gedood door Israël. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Al-Shanti werd in 2021 als eerste vrouw verkozen in het belangrijkste bestuursorgaan van Hamas in Gaza. Die organisatie heeft de macht in de Gazastrook. Bij de luchtaanvallen zou ook het hoofd van de nationale veiligheidstroepen van Hamas zijn omgekomen, Jehad Mheisen. Israël heeft ook deze berichten niet bevestigd.

Frankrijk zet Palestijnse activist land uit

Frankrijk zet de Palestijnse activist Mariam Abou Daqqa het land uit. Ze staat de komende 45 dagen onder huisarrest in haar hotel in Marseille en in die tijd moet de uitzetting naar de Palestijnse gebieden worden geregeld.

Abou Daqqa is lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat door de EU en de VS wordt beschouwd als een terroristische organisatie. De regering zegt dat haar aanwezigheid kan leiden tot "spanningen, haat en geweld". Zelf vermoedt ze een politiek motief. "Ze zetten me neer als terrorist omdat ik me uitspreek tegen de Israëlische bombardementen", zegt ze.

Mariam Abou Daqqa afgelopen maandag bij een politiebureau in Marseille

Ministerie: 774 Nederlanders gerepatrieerd uit Israël

Met repatriëringsvluchten heeft Nederland in totaal 774 Nederlanders en 144 mensen uit andere landen uit Israël gehaald. Van de zeven vluchten waarmee dat gebeurde is de laatste woensdagavond in Keulen geland. Daarin zaten 23 Nederlanders in en acht buitenlanders, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit was voorlopig de laatste repatriëringsvlucht. Volgens het ministerie is het aantal aanmeldingen voor repatriëring de afgelopen dagen sterk afgenomen. Als het nodig en veilig is wordt er gekeken naar de mogelijkheid van nieuwe vluchten, aldus het ministerie.

Koning Jordanië naar Egypte voor ontmoeting met president Sisi

De Jordaanse koning Abdullah is onderweg naar Egypte om voor een gesprek met de Egyptische president Sisi. Ze zullen bespreken hoe er een einde gemaakt kan worden aan "de Israëlische agressie tegen Gaza".

Deze week schrapte Jordanië een top in de hoofdstad Amman met onder meer de Amerikaanse president Biden, Sisi en de Palestijnse president Abbas, naar aanleiding van de explosie bij een ziekenhuis in Gaza.

Wegen bij grensovergang Rafah slecht, moeten eerst gerepareerd worden

De wegen in de Gazastrook nabij de grensovergang met Egypte zijn zwaar beschadigd door Israëlische bombardementen en zullen eerst gerepareerd moeten worden voordat er hulpgoederen de grens kunnen oversteken. Hoeveel tijd er nodig is voor het herstel is niet bekend.

Vandaag werd bekend dat Egypte twintig trucks met hulpgoederen zal doorlaten naar Gaza. De Amerikaanse president Biden zegt dat hij dit heeft afgesproken met zijn Egyptische ambtgenoot Sisi. Al dagen zijn de ogen gericht op de grensovergang bij Rafah, waar aan de andere kant van de grens in Egypte een rij met zo'n 100 vrachtwagens klaarstaat. Maar tot nu toe is er geen humanitaire hulp toegelaten.

Materieel om de wegen te repareren is vanuit Egypte naar de grensstreek met Rafah gestuurd, zeggen veiligheidsbronnen tegen de Britse krant The Guardian.

Rafah is de enige grensovergang van Gaza die niet door Israël wordt gecontroleerd. Maar sinds de eerste dagen van het conflict is de grens door Egypte dicht gehouden. Westerse regeringen onderhandelen al dagen met Egypte en Israël om de grensovergang (tijdelijk) open te stellen voor humanitaire hulp.

 • Reuters
  Vrachtwagens staan klaar om de grens met Rafah over te steken
 • Reuters
  Egyptische vrijwilligers zitten op de grond te wachten totdat de grens open gaat
 • Reuters
  Vrachtwagenchauffeurs wachten totdat ze de grens met Rafah kunnen oversteken

Israël: 203 gegijzelden in de Gazastrook

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger worden er 203 mensen gegijzeld in de Gazastrook na de aanvallen van Hamas op Israël. Eerder had het leger het over 199 mensen. Hamas zegt dat het zo'n 250 mensen vasthoudt.

Israël maakte ook bekend dat het de lichamen van twee vermisten heeft gevonden bij Nir-Oz, een kibboets in het zuiden van Israël, vlak bij de Gazastrook. Het gaat om een 12-jarig meisje en haar 80-jarige oma.

Ruim 170 arrestaties bij pro-Palestijns protest in Berlijn

In Berlijn zijn gisteravond bij een pro-Palestijnse demonstratie 174 mensen opgepakt. Ook zijn 65 politieagenten gewond geraakt, zegt een politiewoordvoerder tegen de Berlijnse krant Tagesspiegel.

In de wijk Neukölln in de Duitse hoofdstad waren urenlang rellen. Agenten werden onder meer bekogeld met stenen en brandende vloeistoffen en barricades werden in brand gestoken. De politie zette waterkanonnen en pepperspray in. De situatie was volgens de politie na middernacht weer onder controle.

Onder meer in Berlijn en andere grote steden geldt een verbod op pro-Palestijnse demonstraties. Dat werd ingesteld na de aanval van Hamas in Israël op 7 oktober. Sindsdien kwam het geregeld tot botsingen tussen politie en deelnemers aan niet-geregistreerde demonstraties.

De ME wordt ingezet bij de pro-Palestijnse demonstratie in Berlijn

Beelden van luchtaanvallen Khan Younis

Bij luchtaanvallen in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn volgens Palestijnse bronnen zeker dertien mensen om het leven gekomen. De slachtoffers zouden allemaal uit één familie komen.

Bekijk hier de beelden uit de stad:

'Dertien familieleden komen om bij Israëlische aanval op Khan Younis'

Britse premier Sunak aangekomen in Israël

De Britse premier Sunak is aangekomen in Tel Aviv. Hij zal daar spreken met de Israëlische premier Netanyahu en president Herzog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook zal hij zijn medeleven betuigen na de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober en daarnaast waarschuwen voor verdere escalatie van het conflict.

Volgens Britse media zal hij er ook op aandringen om hulp toe te laten tot de Gazastrook en dat Britten in het gebied het zouden mogen verlaten.

De Britse premier Sunak is aangekomen in Tel Aviv

Beelden uit Gaza van de afgelopen uren

 • Reuters
  Een man helpt een gewond kind
 • Reuters
  Gewonde mannen na luchtaanvallen in Khan Younis
 • Reuters
  Verwoestingen in Khan Younis na luchtaanvallen van vannacht
 • AFP
  De zon komt op in de Gazastrook

Israëlische leger: hoofd terreurgroep Comités van Volksverzet omgekomen

Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft gezegd dat bij de luchtaanvallen op de Gazastrook van vannacht het hoofd van de terreurgroep Comités van Volksverzet (PRC) is omgekomen. Het zou gaan om Rafat Abu Hilal, die zou zijn gedood in Rafah. Comités van Volksverzet wordt gezien als de op twee na grootste terreurgroep in de Gazastrook, na Hamas en Islamitische Jihad. Israël en de Verenigde Staten beschouwen het als een terroristische organisatie. Het Comités van Volksverzet heeft niet gereageerd.

Volgens de woordvoerder zijn ook verschillende Hamas-strijders gedood en is er infrastructuur van Hamas vernietigd.

In Rafah in het zuiden van de Gazastrook zitten veel ontheemden, nadat het Israëlische leger burgers in de Gazastrook had opgeroepen om het noorden te verlaten. In het zuiden zou het veiliger zijn, maar ook daar worden geregeld luchtaanvallen uitgevoerd door het Israëlische leger.

'Hamas-strijders vochten met Noord-Koreaanse wapens'

Persbureau AP zegt bewijs te hebben dat Hamas-strijders Noord-Koreaanse wapens gebruikten bij de terreuraanvallen van 7 oktober in Israël. Het persbureau zegt met verschillende experts te hebben gekeken naar videobeelden van de aanval en naar door Israël in beslag genomen wapens van de bewuste dag.

Volgens de experts, onder wie mensen van de Zuid-Koreaanse militaire inlichtingendienst, gebruikt Hamas de zogenoemde F-7-raketwerper, een Noord-Koreaans wapen dat eerder ook is gezien in Syrië, Irak en Libanon. De raketwerper zou herkenbaar zijn door een opvallende rode streep. Op video's gepubliceerd door Hamas zouden deze wapens ook duidelijk te zien zijn.

Noord-Korea ontkent de verkoop van wapens aan Hamas.

'30 doden door luchtaanvallen in Rafah'

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht opnieuw doelen in de Gazastrook aangevallen. De luchtaanvallen waren vooral gericht op de zuidelijke stad Rafah, aan de grens met Egypte. Volgens Palestijnse bronnen zijn er zeker dertig doden gevallen en 21 gewonden gevallen. Ook vanuit het noorden en midden van de Gazastrook komen berichten over luchtaanvallen.

Eerder in de nacht viel Israël ook doelen aan van Hezbollah in Libanon. Volgens het leger gebeurde dit nadat er meerdere raketten vanuit Libanon op Israël waren afgevuurd. Enkele raketten zouden zijn onderschept.

Luchtvallen op de stad Rafah

'Honderden arrestaties bij joods protest in Washington'

Bij een protest van Joodse demonstranten in Washington zijn naar verluidt zo'n 300 mensen opgepakt. De groep demonstreerde voor een staakt-het-vuren in Gaza en bezette onder meer een gebouw bij het Capitool. De groep, veelal gekleed in zwarte T-shirts met daarop "Joden zeggen staakt-het-vuren" liep het Cannon House Office Building in en weigerde dat gebouw te verlaten. Daar zijn vooral kantoren gevestigd.

De demonstranten zongen liedjes, dansten en zaten op de grond in de hal van het gebouw. Ze werden uiteindelijk verwijderd door beveiligers. Buiten stonden nog meer betogers.

De demonstratie is georganiseerd door de organisatie Jewish Voice for Peace, een progressieve Joodse organisatie die zichzelf anti-zionistisch noemt en opkomt voor de rechten van Palestijnen. Het aantal van 300 arrestaties is afkomstig van de organisatie zelf, de politie zegt alleen dat er drie zijn opgepakt voor het belagen van een agent.

'Honderden arrestaties bij joods protest in Washington'

Invallen en opnieuw doden gemeld op de Westoever

Verschillende media melden dat het Israëlische leger op meerdere plekken op de bezette Westelijke Jordaanoever invallen heeft gedaan. Daarbij zouden vermoedelijke Hamas-leden zijn opgepakt.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat in het dorp Budrus een Palestijnse man is doodgeschoten.

Ook Al Jazeera maakt melding van Israëlische operaties op de Westoever. De nieuwszender spreekt over twee doden. In Oost-Jeruzalem zou ook een arrestatie zijn verricht.

Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn de spanningen afgelopen weken verder opgelopen tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten. De hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN zegt dat er sinds de terreuraanslagen van Hamas op Israël, bijna twee weken geleden, 52 Palestijnen zijn omgekomen door toedoen van Israëlische veiligheidstroepen. Joodse kolonisten zouden nog eens vijf slachtoffers hebben gemaakt.

VN-noodhulpcoördinator: noodhulp voor Gaza moet op gang komen

VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths heeft de VN-Veiligheidsraad toegesproken en het belang benadrukt van het toelaten van grootschalige noodhulp voor de Palestijnen in de gehele Gazastrook. Door de explosie in het Al-Ahli-ziekenhuis eergisteren is de druk op de gezondheidszorg in Gaza nog verder opgelopen, waarschuwde de Brit.

De VN-topfunctionaris zei dat er minimaal honderd vrachtwagens per dag toegelaten moeten worden met noodhulp om in de basisbehoeften van Gazanen te voorzien.

Israël valt doelen aan in Libanon

Het Israëlische leger heeft doelen van Hezbollah in Libanon aangevallen. Volgens een Libanese tv-zender zijn er raketten afgevuurd op twee dorpen in het zuiden: Kafr Shuba en in de buurt van Odaisseh.

De militante sjiitische beweging Hezbollah zei eerder dat het gisteren doelen heeft aangevallen in de grensstreek tussen Israël en Libanon. Hezbollah, dat wordt gesteund en overeind gehouden door Iran, is een bondgenoot van Hamas.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas voert Hezbollah aanvallen uit op Israël. Bij aanvallen van Israël op doelen in Libanon zijn zeker achttien doden gevallen, Hezbollah-militanten maar ook enkele burgers en een journalist van persbureau Reuters.

VS blokkeert in Veiligheidsraad resolutie over oorlog Israël-Hamas

De VN-Veiligheidsraad is het niet eens geworden over een resolutie over de oorlog tussen Israël en Hamas: de Amerikanen gebruikten hun veto. In de resolutie, ingediend door voorzitter Brazilië, werd opgeroepen tot het toelaten van humanitaire hulp en de bescherming van burgers in de Gazastrook. Ook werd opgeroepen tot het onmiddellijk vrijlaten door Hamas van de gijzelaars en werd de militante groepering veroordeeld voor de terreuraanslagen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, stelde dat de Verenigde Staten niet kunnen instemmen met een resolutie waarin niet expliciet het recht van Israël op zelfverdediging wordt benoemd. De VS heeft als permanent lid van de Veiligheidsraad vetomacht. Twee andere landen die permanent zitting hebben in de raad, Rusland en Groot-Brittannië, onthielden zich van stemming. De andere landen stemden ermee in.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield sprak een veto uit

Ook Sunak onderweg naar het Midden-Oosten, eerste stop Israël

Een dag na het bezoek van de Amerikaanse president Biden brengt de Britse premier Sunak vandaag een bezoek aan Israël. Hij zal daar spreken met premier Netanyahu en president Herzog van Israël. Sunak zal ook andere landen in de regio bezoeken voor gesprekken, laat Downing Street weten.

Sunak wil zijn medeleven betuigen na de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober en daarnaast waarschuwen voor verdere escalatie van het conflict, staat in een verklaring. Volgens de Britse premier vallen er te veel burgerdoden en moeten leiders in de regio en de wereld samenkomen om meer bloedvergieten te voorkomen.

Sunak wordt vergezeld door zijn minister van Buitenlandse Zaken Cleverly, die vorige week al in Israël was. Samen gaan ze vanuit Israël door naar Egypte, Turkije en Qatar, landen die volgens de Britten cruciaal zijn voor stabiliteit in de regio, voor de vrijlating van door Hamas gegijzelde Israëliërs en buitenlanders en voor het mogelijk maken van humanitaire hulp voor Gazanen.

Biden: Egypte laat vrachtwagens met hulpgoederen door

Egypte gaat twintig trucks met hulpgoederen doorlaten naar Gaza. De Amerikaanse president Biden zegt dat hij dit heeft afgesproken met de Egyptische president Sisi. Er moeten volgens Biden eerst nog wel wat reparaties gebeuren aan de weg voordat de noodhulp kan vertrekken. Functionarissen van het Witte Huis hebben gezegd dat de noodhulp waarschijnlijk niet eerder dan vrijdag de grens overgaat.

De VS heeft al eerder gezegd dat Egypte de grens zal openen voor noodhulp, maar dat is tot op heden niet gebeurd. De Egyptische regering heeft via een woordvoerder inmiddels bevestigd dat er een eerste konvooi zal worden doorgelaten.

Eerder vandaag zei Israël dat het Egypte toe zal staan om beperkte humanitaire hulp te leveren aan de Gazastrook. Als gevolg van bombardementen en de afsluiting van water, elektriciteit en brandstof woedt in Gaza een humanitaire crisis. Al dagen zijn de ogen gericht op de grensovergang bij Rafah, waar aan de andere kant van de grens in Egypte een rij met vrachtwagens klaarstaat. Maar tot nu toe is er geen humanitaire hulp toegelaten.

Vrachtwagens met hulpgoederen wachten bij de grensovergang bij Rafah om de grens met de Gazastrook over te steken

Haaretz: 'Pro-vrede-activisten aangehouden in Jeruzalem'

In Jeruzalem zijn afgelopen avond "pro-vrede activisten" aangehouden, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De activisten hingen posters op met de tekst "Samen, komen we hier doorheen" in het Hebreeuws en Arabisch.

Volgens de politie hebben de activisten een boete gekregen en zijn ze daarna vrijgelaten.

Eerder op de avond werd in de kustplaats Haifa een anti-oorlogsprotest uiteengedreven. Daarbij werden drie betogers gearresteerd.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël. Het vorige blog is hier terug te lezen.