Woordvoerder Majed al-Ansari van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar
NOS Nieuws

Qatar geeft inkijkje in onderhandelingen tussen Israël en Hamas

De verlenging van de gevechtspauze tussen Israël en Hamas met een dag die vanochtend overeen is gekomen, is op het allerlaatste moment tot stand gekomen. Dat zegt de woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken, Majed al-Ansari tegen de NOS.

Hij geeft een inkijkje in het precaire onderhandelingsproces en de rol die Qatar daarbij als bemiddelaar speelt.

Een paar minuten voordat het tijdelijke bestand afliep, 07.00 uur lokale tijd, werden de twee partijen het eens over een verlenging met een dag. Sinds vrijdag geldt een gevechtspauze die steeds wordt verlengd. Dat gebeurde de eerste keer na vier dagen, daarna na twee dagen en nu wordt iedere dag onderhandeld over een verlenging.

Al-Ansari zegt dat er niet alleen over de dagelijkse verlenging wordt onderhandeld. "We hopen nu op een momentum", zegt hij. "We beginnen met kleine gevechtspauzes en werken toe naar een langere pauze en hopelijk naar een houdbaar staakt-het-vuren."

24 uur per dag onderhandelen

Volgens hem onderhandelen de partijen 24 uur per dag. Dat gebeurt onder meer vanuit de Qatarese hoofdstad Doha, maar er zijn ook contacten in Rafah en in Tel Aviv, zegt de woordvoerder. "Sinds de onderhandelingen zijn begonnen, hebben we zelfs nog geen uurtje vrij gehad."

De onderhandelingen luisteren heel nauw en de details worden daarom niet met de media gedeeld. "Er gebeurt veel op de grond en elk lek kan leiden tot problemen met beide kanten. Het kan leiden tot veiligheidsproblemen voor de gijzelaars."

Resultaten geboekt

Qatar heeft als bemiddelaar sinds het uitbreken van de oorlog al de nodige resultaten geboekt. Zo is na bemiddeling door Qatar de grenspost in Rafah tussen Gaza en Egypte meerdere keren opengegaan zodat mensen met een buitenlands paspoort Gaza konden verlaten.

Ook is er internationale hulp vanuit Egypte het gebied binnengekomen. En daarnaast speelt de oliestaat een belangrijke rol bij het vrij krijgen van Israëlische gijzelaars aan de ene kant en Palestijnse gevangenen aan de andere kant.

Al-Ansari zegt te hopen dat er door de onderhandelingen een einde komt aan de oorlog. "We zijn optimistisch over de positieve manier waarop er wordt onderhandeld." Hij hoopt dan ook later vandaag weer een verlenging van de gevechtspauze te kunnen aankondigen.

Op dit moment is voor hem het belangrijkste dat vrouwen en kinderen als eerste in veiligheid zijn, "dat geldt voor de gijzelaars maar ook voor mensen in Gaza. Daarna volgen mannen en als laatste komen de militaire gevangenen", zegt Al-Ansari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl