Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

'Israëlisch leger doodde in november drie gijzelaars' • Houthi's dreigen met meer aanvallen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Premier van Jordanië stapt enkele dagen na parlementsverkiezingen op
  • Houthi's dreigen met meer aanvallen op Israël, Netanyahu zegt dat Israël zal terugslaan
  • Moeder gegijzelde Israëlische soldaat laat opname van zoon horen bij protest in Tel Aviv

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Nieuw blog

We sluiten dit liveblog. Het nieuwe liveblog over de crisis in het Midden-Oosten lees je hier.

Israël veroordeelt ICC-arrestatiebevelen Netanyahu en Gallant

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring gepubliceerd waarin een besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) veroordeeld wordt. Dat is opvallend want het genoemde besluit om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Netanyahu en de minister van Defensie Gallant is nog niet aangekondigd door het ICC zelf. De verklaring is inmiddels weer van de site afgehaald.

Aanklager Karim Khan kondigde in mei aan dat hij voldoende bewijs heeft om Netanyahu en Gallant, samen met drie kopstukken van terreurgroep Hamas, te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Een groep rechters van het Strafhof buigt zich nu al enkele maanden over het verzoek van Khan om arrestatiebevelen tegen hen uit te vaardigen. Voor zover bekend is dat besluit nog niet genomen.

De Britse krant The Guardian onthulde kort na Khans aankondiging hoe de Israëlische veiligheidsdiensten ICC-medewerkers bespioneren en al jarenlang onderzoek naar Israëls handelen proberen tegen te werken.

Het Israëlische leger publiceert onderzoek waaruit blijkt dat ze drie gijzelaars hebben gedood

Het Israëlische leger heeft tien maanden geleden "zeer waarschijnlijk" drie gijzelaars gedood bij een luchtaanval. Dat is te lezen in een onderzoek dat het leger vandaag heeft gepubliceerd. Het gaat om Ron Sherman, Nik Beizer en Elia Toledano. Het leger schrijft dat het in situaties als deze niet mogelijk is om een doodsoorzaak met 100 procent vast te stellen, maar dat alles erop wijst dat ze omkwamen bij een luchtaanval op 10 november.

In het onderzoek staat dat de drie werden vastgehouden in het tunnelnetwerk waar een hooggeplaatste Hamas-commandant zat verscholen. Die commandant werd ook gedood bij de aanval. Het leger zegt niet te hebben geweten dat de gijzelaars zich bevonden in dat tunnelnetwerk. De lichamen van de drie gijzelaars werden afgelopen december al geborgen door het Israëlische leger.

Eerder deze week bevestigde het leger dat de drie gijzelaars waren omgekomen door Israëlisch vuur, nadat was uitgelekt dat de families daarover waren ingelicht. Volgens Channel 12, de grootste nieuwszender van Israël, werd die informatie doelbewust achtergehouden. Het Israëlische leger ontkent dat, maar heeft niet uitgelegd waarom de informatie niet publiekelijk werd gedeeld nadat de families waren ingelicht. Er gingen al langer geruchten rond dat de gijzelaars waren omgekomen door Israëlisch vuur.

In de week dat de lichamen van de drie gijzelaars werden gevonden, doodde het Israëlische leger per ongeluk drie andere gijzelaars. Militairen zagen ze als bedreiging en vuurden schoten op hen af. De gijzelaars overleden ter plekke.

Nikol Beizer, de zus van Nik Beizer, houdt een foto vast van haar broer

Premier van Jordanië stapt enkele dagen na parlementsverkiezingen op

De premier van Jordanië, Bisher Khasawneh, heeft vandaag zijn ontslag ingediend. De belangrijkste oppositiepartij, het Islamitisch Actie Front (IAF), boekte een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen afgelopen dinsdag. Waarschijnlijk speelde onvrede over de opstelling van de Jordaanse regering tegenover Israël daarbij een grote rol.

De Jordaanse regering zit al een tijdlang in een lastige positie. Door grote economische problemen is het land afhankelijk van buitenlandse steun en handelsdeals. Zo krijgt Jordaan ieder jaar voor honderden miljoenen dollars aan steun uit de Verenigde Staten. Jordanië sloot in 1994 een vredesverdrag met Israël en onderhoudt als een van de enige landen in de regio diplomatieke relaties met Israël.

Het overgrote deel van de bevolking voelt echter een grote verbondenheid met de Palestijnen in hun buurland. Bovendien komt ongeveer de helft van de bevolking oorspronkelijk uit Palestina. Met regelmaat gaan er duizenden Jordaniërs de straat op. Ze eisen dat het vredesverdrag wordt opgeschort.

Het IAF is de Jordaanse tak van de Moslimbroederschap en beschouwt zichzelf als bondgenoot van Hamas. De partij won 31 van de 41 zetels die gereserveerd zijn voor politieke partijen. De meerderheid van het parlement is gereserveerd voor stammenleiders, zakenmannen en oude militairen die loyaal zijn aan de monarchie. In Jordanië ligt de meeste macht bij het koningshuis.

Bisher Khasawneh

Houthi's dreigen met meer aanvallen op Israël, Netanyahu zegt dat Israël zal terugslaan

Een woordvoerder van de Houthi-groepering uit Jemen zegt dat Israël de komende tijd meer raketaanvallen als die van vanochtend kan verwachten. In een toespraak stelde hij dat de groepering een nieuwe ballistische raket afvuurde op een positie van het Israëlische leger, dat het projectiel niet wist te onderscheppen.

Volgens de woordvoerder legde de raket meer dan 2000 kilometer af in elf en een halve minuut. Het Israëlische leger zegt dat de raket in onbewoond gebied neerkwam en dat er daarbij geen slachtoffers vielen. Ook beweert het Israëlische leger dat de raket in de lucht al uit elkaar viel.

Rook stijgt op van de plek waar de raket zou zijn neergekomen

De Israëlische premier Netanyahu heeft zojuist gereageerd op de aanval. Hij zei dat Israël hard zal terugslaan. "De Houthi's hadden inmiddels moeten weten dat we een hoge prijs eisen voor elke poging om ons kwaad te doen", zei hij. "Wie een herinnering nodig heeft, nodig ik uit om de haven van Hodeida te bezoeken." Daarmee refereert hij aan een grote luchtaanval die het Israëlische leger afgelopen juli uitvoerde op de havenstad. Daarbij vielen zeker zes doden.

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben sinds het begin van de oorlog in Gaza meerdere malen drones en raketten afgevuurd op Israël. Meestal worden ze onderschept boven de Rode Zee. Israëlische media schrijven dat wordt onderzocht waarom dat vanochtend niet lukte.

De Houthi's maken deel uit van wat Iran de 'As van verzet' noemt, een aan Iran gelinkt netwerk van gewapende groepen in het Midden-Oosten. Behalve de Houthi-beweging bestaat die groep uit Hezbollah, Hamas en pro-Iraanse milities in Syrië en Irak.

Moeder gegijzelde Israëlische soldaat laat opname van zoon horen bij protest in Tel Aviv

De moeder van de gegijzelde Israëlische soldaat Matan Angrest heeft gisteravond een opname van haar zoon afgespeeld bij een demonstratie in Tel Aviv. The Times of Israël schrijft dat het erop lijkt dat hij gedwongen is om het fragment op te nemen. In het fragment vraagt Angrest de Israëlische premier Netanyahu een deal te sluiten met Hamas.

Volgens het Hostages Families Forum, een groep die families vertegenwoordigt van de mensen die in de Gazastrook worden gegijzeld, is het audiofragment kortgeleden opgenomen in de Gazastrook. De opname was het eerste teken van leven van Angrest sinds hij op 7 oktober gegijzeld werd.

De moeder van Angnet speelde de opname af tijdens een toespraak die ze gaf bij een wekelijks protest in Tel Aviv. Iedere zaterdag gaan tienduizenden Israëliërs de straat op om te eisen dat de Israëlische regering een deal sluit met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen. Volgens hen zal het voortzetten van de huidige aanpak er niet toe leiden dat de resterende gijzelaars levend terugkeren.

Invallen door het Israëlische leger op de Westoever, 'gewonden bij aanvallen kolonisten'

Journalisten van Al Jazeera melden dat Israëlische troepen vannacht op verschillende plekken zijn binnengevallen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Op beelden is te zien dat Israëlische troepen met een bulldozer door Jenin rijden. Daarbij zouden vier arrestaties zijn verricht.

Ook bij Bethlehem en in het zuiden van Nablus zijn verschillende invallen gemeld. In Nablus werden zeker drie arrestaties verricht, schrijft Al Jazeera. In Zeita braken gevechten uit tussen het Israëlische leger en de bewoners van de stad, waarbij het Israëlische leger traangas zou hebben gebruikt.

Twee weken geleden begon het Israëlische leger met een grootschalige inval op de Westelijke Jordaanoever, gericht op gewapende Palestijnse groepen in met name de steden Tulkarm, Jenin en Tubas. Dat was de grootste inval in de afgelopen twintig jaar. Vorige week vrijdag trok het leger zich terug uit Jenin, maar zei toen al wel dat de operatie nog niet was afgerond. Grote delen van de stad, die bekendstaat als bolwerk van Palestijns verzet, bleven na de inval verwoest achter.

Het Palestijnse persbureau Wafa schrijft dat Israëlische kolonisten vannacht verschillende dorpen hebben aangevallen. Bij een aanval op het dorp Umm Safa, ten noordwesten van de stad Ramallah, zouden twee bewoners gewond zijn geraakt. Sinds de oorlog in Gaza is het geweld op de Westoever toegenomen. Israël heeft meer land op de Westoever als staatseigendom verklaard. Met regelmaat worden Palestijnse burgers in het gebied aangevallen door kolonisten, vaak onder toeziend oog van het Israëlische leger.

Raket vanuit Jemen afgevuurd op Israël, geen slachtoffers

Een langeafstandsraket die vanuit Jemen op het midden van Israël was afgevuurd, is in onbewoond gebied terechtgekomen; er zijn geen slachtoffers gevallen. Dat zegt het Israëlische leger. Door de aanval gingen luchtalarmen af, waaronder die op de internationale luchthaven Ben-Gurion nabij Tel Aviv.

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben sinds het begin van de oorlog in Gaza meerdere malen drones en raketten afgevuurd op Israël. Bijna altijd worden ze onderschept boven de Rode Zee.

In juli trof een drone vanuit Jemen de stad Tel Aviv, waarbij één persoon om het leven kwam en tien anderen gewond raakten. Israël reageerde met een golf van luchtaanvallen op gebieden in Jemen die in handen zijn van de Houthi's, zoals de havenstad Hodeida.

De Houthi's vallen ook geregeld commerciële scheepvaart aan op de Rode Zee. Zo hopen de rebellen Israël te isoleren, ter ondersteuning van de Palestijnen.

Beelden van na de raketinslag

Vijf doden bij Israëlische aanval op school in Gaza-Stad

Bij een Israëlische aanval op een school in Gaza-Stad zijn vijf doden gevallen, melden de hulpdiensten in Gaza. De school is, zoals de meeste scholen in de Gazastrook tijdens de oorlog, in gebruik als opvangplek voor vluchtelingen.

Het Israëlische leger bevestigt de aanval en zegt dat Hamas het schoolgebouw gebruikte als commandocentrum - steevast de verklaring van Israël na het aanvallen van een school. Hamas heeft nu niet gereageerd, maar doorgaans ontkent de beweging aanwezig te zijn in aangevallen scholen.

Volgens de hulpdiensten zijn er twee kinderen en een vrouw onder de doden. Eerder vandaag werden er al negentien doden gemeld bij Israëlische aanvallen, van wie elf bij een luchtaanval op een huis in Gaza-Stad.

Woensdag werden 18 Palestijnen gedood bij een Israëlische aanval op een school in Centraal-Gaza, onder wie zes medewerkers van VN-organisatie UNRWA. VN- en EU-kopstukken veroordeelden de aanval scherp; Israël zei dat negen Hamasleden bij de aanval waren gedood.

In totaal zijn er 220 medewerkers van UNRWA gedood bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook. Nieuwzender Al Jazeera heeft sinds begin augustus acht Israëlische aanvallen op scholen in Gaza geteld.

Palestijnen doorzoeken het puin na een Israëlische luchtaanval in Gaza-Stad

VAE wil niet meewerken aan naoorlogs Gaza-plan zonder Palestijnse staat

De Verenigde Arabische Emiraten willen niet meewerken aan een plan voor Gaza na de oorlog, als dat niet gepaard gaat met de stichting van een Palestijnse staat. Dat schrijft de minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah bin Zayed, op X. Hij geeft er geen details bij.

In juli kwamen er berichten naar buiten dat de VAE een rol zou krijgen bij de wederopbouw van Gaza na de oorlog. Het land zou troepen leveren aan een vredesmissie om de orde in de Gazastrook te bewaren en financieel bijdragen aan de wederopbouw.

De VAE is een van de landen die Israël hebben erkend onder de zogenoemde Abraham Akkoorden uit 2020. Meewerken aan Israëlische plannen voor Gaza ligt evenwel gevoelig voor Arabische landen, omdat vrijwel iedereen er sympathiseert met de Palestijnen.

De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed, eerder dit jaar

Nieuw evacuatiebevel voor delen Noord-Gaza

Het Israëlische leger heeft een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor Beit Lahiya en twee aangrenzende wijken in het uiterste noorden van de Gazastrook. "Het aangewezen gebied wordt beschouwd als een gevaarlijke gevechtszone", schrijft een woordvoerder van het Israëlische leger op X.

Eerder vandaag werden vanuit dit gebied twee raketten op Israël afgeschoten, zegt het leger. Een landde in zee, de ander werd onderschept. Hamas maakt geen melding van de raketaanval. Het is niet duidelijk hoeveel burgers er überhaupt nog in Beit Lahiya en omgeving verblijven. Het gebied is grotendeels verwoest.

Hulporganisaties wijzen erop dat de "humanitaire zones" waar Israël Palestijnen met de evacuatiebevelen dwingt naar toe te gaan, niet gespaard worden voor bombardementen. Dinsdag werden er nog 19 Palestijnen gedood bij een luchtaanval op een tentenkamp in de humanitaire zone van al-Mawasi, in het zuiden van de Gazastrook.

Het is opvallend dat vanuit Noord-Gaza raketten zijn afgevuurd. Dit was het gebied dat het Israëlische leger binnenviel in het begin van de oorlog. In november vorig jaar zei Israël al dat Hamas de controle over het noorden had verloren. In januari zei het leger dat het "raamwerk van Hamas" in het noorden is ontmanteld.

Sindsdien heeft het leger zich meerdere keren uit Noord-Gaza teruggetrokken, om het vervolgens toch weer binnen te vallen. Dit lijkt de analyse van deskundigen te bevestigen dat het lastig is Hamas volledig te verslaan.

  • AFP
    Verwoeste gebouwen in Beit Lahiya in Noord-Gaza
  • AFP
    Een tentenkamp voor ontheemde Palestijnen in Beit Lahiya
  • AFP
    Verwoeste gebouwen in Beit Lahiya in Noord-Gaza
  • AFP
    Verwoeste gebouwen in Beit Lahiya in Noord-Gaza
  • AFP
    Een kind speelt in het zand naast verwoeste gebouwen in Beit Lahiya

Nieuwe bergingsoperatie brandende olietanker van start

Een nieuwe bergingsoperatie van de olietanker Sounion is van start gegaan. Dat meldt Aspides, de maritieme missie van de Europese Unie in de Rode Zee. De Sounion werd vorige maand aangevallen door de Houthi's in Jemen, raakte op drift en staat nog altijd in brand.

Aspides zegt dat de bergingsoperatie essentieel is om een milieuramp te voorkomen. De missie draagt hieraan bij door een "veilige omgeving te creëren", zodat de sleepboten hun werk kunnen doen. Een poging om het schip weg te slepen werd afgeblazen vanwege veiligheidsrisico's. Gisteren zei Aspides dat het schip inmiddels voor anker ligt en dat er geen tekenen van een olie-lek waren.

Aspides werd in februari in het leven geroepen om de scheepsvaart in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van de Houthi's. Deze groepering heeft grote delen van Jemen in handen, heeft zich solidair verklaar met de Palestijnen in Gaza en beschiet met regelmaat schepen die een link zouden hebben met Israël.

Ondanks de aanwezigheid van Aspides en van een andere, door de VS-geleide missie, zijn de aanvallen van de Houthi's niet of nauwelijks afgenomen. Het Amerikaanse militaire hoofdkwartier, Centcom, zei vanochtend dat het drie drones van de Houthi's onschadelijk had gemaakt.

Sleepboten op weg naar de Sounion, foto gedeeld door Aspides op X:

Sleepboten op weg naar de Sounion, begeleid door marineschepen

Brand in Israël door raketten Hezbollah, luchtmacht bestookt posities in Libanon

In het noorden van Israël is op meerdere plekken brand uitgebroken als gevolg van een salvo raketten van de militante organisatie Hezbollah. Dat melden Israëlische media. De raketten hebben voor zover bekend geen schade veroorzaakt of slachtoffers gemaakt.

Hezbollah zegt bij de aanval een Israëlische tank en een militaire basis te hebben geraakt, maar daar wordt in Israël geen melding van gemaakt. Het Israëlische leger zegt dat het in reactie luchtaanvallen heeft uitgevoerd op twee raketlanceerinstallaties en een militair gebouw van Hezbollah in Zuid-Libanon. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Donderdag en vrijdag werden drie Hezbollah-strijders gedood bij gerichte Israëlische aanvallen in Zuid-Libanon. Sinds het begin van de oorlog in Gaza beschieten Hezbollah en het Israëlische leger elkaar vrijwel dagelijks, waar in Libanon honderden en in Israël tientallen doden bij zijn gevallen.

Hezbollah zegt alleen te stoppen met de aanvallen als er een staakt-het-vuren is in Gaza. Israëlische ministers hebben er herhaaldelijk op gezinspeeld dat een grondoffensief tegen Hezbollah tot de mogelijkheden behoort.

Brand in Noord-Israël na een raketaanval van Hezbollah eerder deze week

Chili sluit zich aan bij genocide-zaak tegen Israël

Chili heeft zich aangesloten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof tegen Israël heeft aangespannen. "De internationale gemeenschap moet alles doen wat in haar macht ligt om het bloedbad in Gaza te stoppen", schrijft de Chileense president Boric. "Wij kunnen niet onverschillig zijn."

In juni had Chili al aangekondigd zich te willen aansluiten; nu doet het dat formeel. Chili stelt dat Israël er inmiddels bekend mee is dat er in Gaza een serieus risico is op genocide, verwijzend naar het hof dat Israël al meerdere keren heeft opgeroepen alles te doen om genocide te voorkomen. Zuid-Afrika en Israël kunnen nu hun reacties op Chili's interventie indienen bij het hof.

Eerder sloten Nicaragua, Colombia, Libië, de Palestijnse staat, Spanje en Turkije zich aan bij de zaak. Egypte heeft de intentie uitgesproken dat te doen. Chili riep al in een vroeg stadium van de oorlog in Gaza zijn ambassadeur terug uit Israël uit protest tegen het optreden van het leger in Gaza. Het land heeft een grote Palestijnse gemeenschap.

Naast Chili hebben meer Latijns-Amerikaanse landen zich volmondig achter de Palestijnen geschaard:

Veertien doden bij Israëlische aanvallen in Gaza-Stad, Khan Younis

Bij Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn zeker veertien doden gevallen. Dat meldt persbureau AP op basis van informatie van de hulpdiensten in Gaza. Elf doden, onder wie drie vrouwen en vier kinderen, vielen bij een luchtaanval op een huis in Gaza-Stad, zeggen de hulpdiensten.

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat het ziekenhuis waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht vooralsnog de dood van tien personen heeft bevestigd, onder wie de kinderen. De zoektocht naar vermisten onder het puin is nog gaande.

Een andere luchtaanval raakte een tent van ontheemde Palestijnen in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook, waarbij drie doden worden gemeld. Daarnaast meldt Al Jazeera, op basis van de hulpdiensten, vijf doden en meerdere gewonden bij een nieuwe aanval vanochtend in Gaza-Stad. Over de slachtoffers zijn nog geen details bekend.

Richtlijn voor burgerdoden

Het Israëlische leger heeft vandaag geen update gegeven over luchtaanvallen en gevechten in Gaza. Het houdt vol dat het doelen van Hamas en andere militanten bestookt en burgerdoden probeert te voorkomen. Bekend is dat er een richtlijn is binnen het leger die bepaalt dat voor elk Hamas-lid enkele tientallen burgers morgen worden gedood, bij een commandant meer dan honderd.

Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas, zijn er meer dan 41.000 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen sinds het begin van de oorlog, nu bijna een jaar geleden. Het ministerie zegt niet hoeveel militanten hier tussen zitten, maar wel dat meer dan de helft vrouwen en kinderen zijn. Naar schatting zijn er nog zeker 10.000 vermisten, van wie wordt aangenomen dat ze dood onder het puin liggen.

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde in januari dit jaar, in een tussenvonnis in de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël, dat Israël alles in het werk moet stellen om genocide te voorkomen. De bombardementen op Gaza zijn sindsdien doorgegaan.

Kapotgeschoten gebouwen in de Gazastrook

Paus heeft niet het idee dat Israël en Hamas stappen zetten naar vrede

Paus Franciscus heeft niet het idee dat Israël en Hamas op zoek zijn naar vrede. "Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar ik denk niet dat ze stappen zetten op weg naar vrede." Dat zei hij in het pauselijk vliegtuig op de terugweg naar Rome na een reis door Zuidoost-Azië tegen journalisten die met hem meereisden.

Hij zei dat hij elke dag belt met leden van de katholieke kerk in Gaza en dat hij dan nare verhalen van ze hoort over wat er gaande is in de Gazastrook. "Als je de lichamen van gedode kinderen ziet. En als je dan ziet dat er een school wordt gebombardeerd, in de veronderstelling dat er guerrillastrijders zijn, dan is dat vreselijk."

De paus heeft eerder oproepen gesteund voor een staakt-het-vuren en voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden.

Paus Franciscus praat in het vliegtuig met de pers

UNRWA-medewerker gedood op Westelijke Jordaanoever

VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA meldt dat een medewerker gisteren is gedood in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat is voor het eerst in tien jaar, laat de organisatie weten in een verklaring. "Het komt op een moment dat de Westelijke Jordaanoever ongekende niveaus van geweld ervaart, waardoor gemeenschappen in gevaar komen."

De man werkte als schoonmaker in El Far'a Camp en werd door een scherpschutter gedood op het dak van zijn huis tijdens een operatie van het Israëlische leger, zegt de organisatie.

Het Israëlische leger begon eind augustus met een grootschalige inval op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij zijn tientallen Palestijnse inwoners gedood. Sinds de terreuraanval in Israël van Hamas op 7 oktober zijn invallen van het leger op de Westoever toegenomen. Volgens cijfers van VN-organisatie OCHA zijn tussen 7 oktober en eind augustus bijna 550 Palestijnse inwoners gedood door het Israëlische leger.

Het Israëlische leger heeft de aanval op de man niet bevestigd.

Lichaam gedode activist in Turkije voor begrafenis

Het lichaam van de door Israël gedode Turks-Amerikaanse activist Aysenur Ezgi Eygi is gerepatrieerd naar Turkije. Met een korte ceremonie werd de kist met haar lichaam vanochtend ontvangen op de luchthaven van Istanbul. Onder anderen de gouverneur van Istanbul was daarbij aanwezig. Daarna werd de kist naar Izmir gevlogen. Morgen is de begrafenis in de kustplaats Didim aan de Egeïsche Zee, waar haar familie woont.

De 26-jarige Eygi werd een week geleden in het hoofd geschoten door Israëlische militairen tijdens een demonstratie in de buurt van de stad Nablus. Israël heeft dit erkend, maar zegt dat het onopzettelijk was. Turkije heeft een eigen onderzoek naar de dood van Eygi ingesteld en wil arrestatiebevelen uitvaardigen. Tegen wie is niet bekendgemaakt.

Beelden van de ceremonie in Istanbul:

Lichaam gedode Turks-Amerikaanse activist aangekomen in Istanbul

Israëls D9-bulldozer: nietsontziend, niet te stoppen

Bulldozers zijn van cruciaal belang in Israëls militaire werkwijze op de bezette Westelijke Jordaanoever en tijdens de oorlog in Gaza. Ze maken de weg vrij voor militairen en ruimen explosieven. Maar Israël gebruikt ze ook om Palestijnse huizen, wegen en landbouwgronden te vernietigen. De schaal waarop dat nu gebeurt, is ongekend.

We zoomen in op de D9-bulldozer:

Israëls D9-bulldozer: nietsontziend, niet te stoppen

'Israëlische commando's vielen geheime wapenfabriek in Syrië aan'

Israël heeft afgelopen zondag een aanval met commando's uitgevoerd in Syrië, melden The New York Times en Axios. Doelwit van de aanval was volgens deze Amerikaanse media een geheim complex waar raketten worden gemaakt voor de militante Hezbollah-beweging uit Libanon. De wapenfabriek zou door Iran zijn gebouwd. Dat land is een bondgenoot van zowel Syrië als Hezbollah.

Zondagavond kwamen via Syrische staatsmedia de eerste berichten naar buiten over slachtoffers bij een Israëlisch bombardement op het westen van het land, bij de stad Masyaf. Het dodental liep in de loop van maandag op naar achttien. Tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt. Duidelijk was ook dat militaire locaties onder vuur waren genomen door de Israëliërs.

Maysaf ligt in het westen van Syrië, niet ver van de grens met Libanon

Naar nu blijkt waren bij de aanval ook Israëlische commando's betrokken. The New York Times schrijft dat ze aan touwen uit helikopters naar beneden kwamen. Ze zouden zijn ingezet vanwege de moeilijkheid van de operatie en om materialen van de geheime wapenfabriek mee terug te nemen. Ook zouden ze explosieven hebben gebruikt om het gebouw van binnenuit op te blazen.

Israël voert geregeld luchtaanvallen uit op Syrië, maar grondaanvallen zijn zeldzaam. Axios schrijft dat het de eerste Israëlische grondoperatie in jaren was tegen Iraanse doelen in Syrië.

Er zouden geen Israëliërs zijn gesneuveld. Israël wil niets zeggen over de aanval.

Schade bij Masyaf na de Israëlische aanval

Hoofd bekendste Israëlische inlichtingeneenheid dient ontslag in

De commandant van de bekendste inlichtingeneenheid van Israël, Eenheid 8200 heeft zijn ontslag ingediend, melden meerdere Israëlische media. Commandant Yossi Sariel zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het niet kunnen voorkomen van de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober.

"De verantwoordelijkheid voor de mislukking ligt bij mij", schreef hij volgens nieuwsdienst Ynet aan zijn staf. Eenheid 8200 is te vergelijken met de Amerikaanse NSA. Deze eenheid van het Israëlische leger houdt zich veelal bezig met het analyseren van informatie over bedreigingen voor het land. De naam van de commandant van Eenheid 8200 is doorgaans niet bekend, maar werd onthuld toen Sariel drie jaar geleden een boek uitbracht. Hij schreef daarin over de rol van kunstmatige intelligentie bij oorlogsvoering.

Hij is niet de eerste die zijn functie neerlegt na de aanval. In april diende het hoofd van de militaire inlichtingendienst Aaron Haliva al zijn ontslag in. Bij de aanval van 7 oktober werden ongeveer 1200 mensen gedood. Daarnaast werden ongeveer 250 mensen ontvoerd naar de Gazastrook.

Leger Israël: 'Rafah-brigade vernietigd'

Het Israëlische leger beweert de Hamas-brigade in Rafah, de meest zuidelijke stad in Gaza, volledig te hebben vernietigd. In een verklaring stelt de generaal die verantwoordelijk is voor het offensief in de stad meer dan 2000 strijders te hebben gedood, en meer dan 13 kilometer aan tunnels die onder het gebieden liepen te hebben verwoest.

Volgens het leger zijn de afgelopen weken ongeveer 250 strijders gedood in het westelijke district Tal as-Sultan van Rafah, onder wie de commandant van het bataljon en het grootste deel van de bevelhebbers. Hamas heeft nog niet gereageerd op de claim.

Israël begon afgelopen mei met een offensief in Rafah, wat veel van Israëls bondgenoten van tevoren een "rode lijn" hadden genoemd. Voor het offensief schuilden er ongeveer 1,4 miljoen Palestijnen, die naar de stad waren gevlucht voor geweld elders in Gaza. Meer dan 1 miljoen Palestijnen moesten de stad ontvluchten.

De Israëlische premier Netanyahu bezocht Rafah afgelopen juli

WHO: doel vaccinatiecampagne tegen polio zeer waarschijnlijk behaald

Vandaag wordt de eerste fase van de grootschalige vaccinatiecampagne tegen polio in Gaza afgerond. De Nederlandse arts Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor Palestina en verantwoordelijk voor de vaccinatiecampagne, zegt dat het gelukt is om 90 procent van de kinderen onder de 10 jaar te vaccineren. Daarmee lijkt het doel te zijn behaald.

Peeperkorn zei eerder vandaag dat zeker 552.451 kinderen een vaccin hebben ontvangen. Eerder werd 640.000 kinderen als doelstelling genoemd, maar waarschijnlijk is de doelpopulatie overschat, aldus Peeperkorn. De totale cijfers moeten nog berekend worden, voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA zegt tegen The New York Times dat de campagne, op een enkel incident na, goed is verlopen. Daarbij verwees ze naar een VN-konvooi dat werd aangehouden door het Israëlische leger, toen het onderweg was naar Noord-Gaza om vaccins toe te dienen.

Eind juni werd polio aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook. Het was de eerste keer in 25 jaar dat het poliovirus werd vastgesteld in het gebied. Vorige maand kwam de bevestiging dat er een jongetje van 10 maanden oud besmet was en deels verlamd is geraakt. Hij was niet gevaccineerd.

Om de bevolking te vaccineren bereikten Israël en Hamas een overeenkomst over meerdere gevechtspauzes, om gezondheidswerkers de gelegenheid te geven vaccins toe te dienen. De campagne verliep in drie fasen: het begon in Centraal-Gaza, waarna Zuid-Gaza en het noorden volgden. Per zone kreeg de Wereldgezondheidsorganisatie drie dagen de tijd, met een dag uitloop indien nodig.

Om de kinderen goed te beschermen is na ongeveer vier weken een tweede vaccinatieronde nodig. Wanneer die precies van start gaat, is onduidelijk. Het vaccin wordt toegediend met een druppel in de mond.

Tientallen doden gemeld bij bombardementen in Gazastrook

Bij Israëlische aanvallen verspreid over de Gazastrook worden tientallen doden gemeld. Een verslaggever van nieuwszender Al Jazeera ter plekke meldt twaalf doden bij aanvallen in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.

Daarnaast meldt Al Jazeera zeven doden bij verschillende aanvallen in Jabalia in Noord-Gaza, acht doden in Rafah in Zuid-Gaza en vijf in Gaza-Stad. Behalve eigen verslaggevers citeert Al Jazeera medische bronnen, waaronder de hulpdiensten in Gaza en de Palestijnse Rode Halve Maan. Gisteravond werden er ook al twaalf doden gemeld in Gaza-Stad. Volgens Al Jazeera zijn er vrouwen en kinderen onder de doden, maar de zender specifieert niet hoeveel.

Het Israëlische leger heeft geen update gegeven over luchtaanvallen en gevechtshandelingen in de Gazastrook. Wel heeft het leger een lijst gedeeld met negen namen van wat Hamasleden zouden zijn, die gisteren zijn gedood bij de aanval op een school in Centraal-Gaza.

Deze aanval, waar zes medewerkers van VN-hulporganisatie UNRWA en twaalf anderen omkwamen, is scherp veroordeeld door VN- en EU-kopstukken. Ook het VK en Duitsland hebben geschokt gereageerd op de dood van VN-medewerkers. Israël zegt dat twee van deze medewerkers Hamasstrijders waren.

  • AFP
    Palestijnen zoeken naar slachtoffers onder het puin na een Israëlische aanval in Gaza-Stad
  • AFP
    Palestijnen zoeken naar slachtoffers onder het puin na een Israëlische aanval in Gaza-Stad
  • AFP
    Palestijnen zoeken naar slachtoffers onder het puin na een Israëlische aanval in Gaza-Stad
  • AFP
    Palestijnen zoeken naar slachtoffers onder het puin na een Israëlische aanval in Gaza-Stad

Minister Veldkamp: Nederland tegen Israëlische controle Philadelphi Corridor

Nederland is tegen de Israëlische aanwezigheid in de grensstrook tussen Egypte en de Gazastrook, de zogeheten Philadelphi Corridor. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp gezegd in de Tweede Kamer.

Veldkamp zei dat hij tegen een Israëlische bezetting van de Gazastrook is en de VS steunt in hun verzet tegen de Israëlische controle over de Philadelphi corridor. De Israëlische premier Netanyahu noemt de controle over de corridor een vereiste voor een staakt-het-vuren om te voorkomen dat Hamas zich kan herbewapenen. Zijn eigen minister van Defensie, Yoav Gallant, is wel bereid Israëlische troepen uit de corridor terug te trekken. Ook de Amerikaanse president Biden heeft er bij Netanyahu op aangedrongen zijn eis af te zwakken.

Veldkamp wees in de Tweede Kamer de roep af van onder meer GroenLinks-PvdA, D66, Denk en SP voor meer maatregelen tegen Israël om het land onder druk te zetten akkoord te gaan met een staakt-het-vuren. Ook is hij niet van plan de Palestijnse staat te erkennen. Veldkamp sprak met de Tweede Kamer in aanloop naar de Algemene Vergadering van de VN volgende week.

De Palestijnse staat neemt voor het eerst plaats tussen lidstaten in deze vergadering en heeft meer rechten gekregen. Volwaardig lid van de VN is de Palestijnse staat niet. Een meerderheid van de VN-lidstaten is daar wel voor, maar de VS houdt zo'n volwaardig lidmaatschap tegen.

De minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp

WHO: duizenden inwoners Gaza hebben 'levensbepalende' verminkingen

In Gaza hebben zeker 22.500 mensen "levensbepalende" verwondingen opgelopen, zoals geamputeerde ledenmaten, verwondingen aan de ruggenwervel of ernstige verbrandingen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder deze gewonden zijn "duizenden vrouwen en kinderen", zegt Richard Peeperkorn, de vertegenwoordiger voor de Palestijnse gebieden.

Verder heeft de WHO gisteren 97 patiënten uit Gaza geëvacueerd naar de Verenigde Arabische Emiraten voor een medische behandeling. "Dit was de grootste evacuatie uit Gaza sinds oktober 2023", zegt Peeperkorn.

De patiënten kampen met kanker, bloed- en nierziekten en breuken. Ongeveer de helft zijn kinderen. "Gaza heeft medische corridors nodig en we hebben een beter systeem nodig", zegt Peeperkorn. Meer dan 10.000 Palestijnen wachten op een overplaatsing naar ziekenhuizen buiten de Gazastrook, aldus Peeperkorn.

Daarnaast zegt hij dat de WHO er vertrouwen in heeft dat met de vaccinatiecampagne tegen polio in de Gazastrook de doelstelling van het vaccineren van 90 procent van de kinderen onder de 10 jaar is gehaald. Gisteren zei VN-hulporganisatie UNRWA dat tot dan toe 530.000 van de beoogde 640.000 kinderen waren gevaccineerd. Vandaag is de laatste dag van de campagne.

Een Palestijnse jongen die vorige maand zijn beide armen is verloren bij een Israëlische aanval

Turkije wil arrestatiebevelen na dood Turks-Amerikaanse activist

Turkije heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van de Turks-Amerikaanse activist Aysenur Ezgi Eygi op de Westelijke Jordaanoever, vorige week. Ook gaat Turkije een verzoek indienen voor internationale arrestatiebevelen. Dat zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eygi werd vrijdag in het hoofd geschoten door Israëlische troepen tijdens een demonstratie in de buurt van de stad Nablus. Israël heeft dit erkend, maar zegt dat het onopzettelijk was. Niet Eygi, maar een "aanstichter van rellen" zou het doelwit van de militairen zijn geweest. Eygi nam deel aan een wekelijkse demonstratie tegen Israëlische nederzettingen, die in strijd zijn met internationaal recht, op de bezette Westelijke Jordaanoever.

The Washington Post berichtte eerder vandaag op basis van eigen onderzoek dat Eygi "ruim een half uur na het hoogtepunt van de confrontaties" werd doodgeschoten. De demonstranten waren op dat moment al teruggetrokken en stonden op grote afstand van de militairen, aldus de Amerikaanse krant.

Turkije specificeert niet voor wie precies het arrestatiebevelen wil. Wel stelt het ministerie dat Eygi "opzettelijk is aangevallen en gedood door Israëlische militairen tijdens een vreedzame demonstratie". Het land wil de uitkomst van het onderzoek voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof, als onderdeel van de genocide-zaak van Zuid-Afrika tegen Israël.

Het lichaam van Eygi komt morgen aan in Turkije om daar te worden begraven. Gisteravond kwamen honderden vrienden en kennissen van Eygi samen voor een herdenkingsbijeenkomst in haar woonplaats Seattle in de VS.

In Nablus werden deze week meerdere herdenkingsmarsen gehouden voor Aysenur Ezgi Eygi

VN-kopstukken veroordelen Israëlische aanval op school in Gaza

De Israëlische aanval op een school in Nuseirat in Centraal-Gaza is van verschillende kanten veroordeeld. Bij de aanval vielen zeker achttien doden, onder wie zes medewerkers van VN-organisatie UNRWA. De school was in gebruik als opvangplek voor ontheemde Palestijnen.

"Wat er in Gaza gebeurt is volstrekt onacceptabel", schrijft de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, op X. "Deze dramatische schendingen van het internationaal humanitair recht moeten nu stoppen." Het hoofd van UNRWA, Philippe Lazzarini, zegt dat er sinds het begin van de oorlog 220 medewerkers van UNRWA zijn gedood in Gaza. "Eindeloos en zinloos doden, dag na dag... Hoe langer de straffeloosheid aanhoudt, hoe minder relevant het internationaal humanitair recht zal zijn", stelt Lazzarini.

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Ghebreyesus, noemt de aanval "verschrikkelijk tragisch" en roept op "het bloedbad in Gaza" onmiddellijk te stoppen. "Ziekenhuizen, scholen en opvangcentra zijn herhaaldelijk gebombardeerd, wat heeft geleid tot de dood van burgers en humanitaire hulpverleners", schrijft Tedros.

Ook de Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft van zich laten horen. "Genoeg is genoeg. Geen geld meer naar Netanyahu's oorlogsmachine", schrijft hij op X. EU-buitenlandchef Josep Borrell laat op zijn beurt weten dat hij "woedend" is over de dood van de zes VN-medewerkers.

Israël zegt, zoals het ook deed na eerdere aanvallen op scholen, dat er een commandocentrum van Hamas in het gebouw was gevestigd. De Israëlische vertegenwoordiger van de VN heeft op X gereageerd op Guterres. "Wat 'onacceptabel' is, is het feit dat je weigert de realiteit te erkennen en deze blijft verdraaien", schrijft hij.

Palestijnen bergen lichamen na de Israëlische aanval op een school in Centraal-Gaza

Syrische media: twee doden bij Israëlische drone-aanval

Het Syrische staatspersbureau SANA zegt dat er twee doden zijn gevallen bij een Israëlische drone-aanval in het zuiden van het land, dicht bij de grens met Israël. Ook een in Londen gevestigde mensenorganisatie die de situatie in Syrië monitort (SOHR) meldt de aanval.

Israël heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Het doet in de regel geen uitspraken over aanvallen op Syrisch grondgebied, maar bekend is dat het Israëlische leger met enige regelmaat doelen in Syrië onder vuur neemt. Het gaat dan doorgaans om doelen die gelieerd zijn aan Hezbollah of Iran, bondgenoten van Syrië.

SOHR zegt dat de twee slachtoffers werden geraakt in hun auto en dat een van hen een militair was. De organisatie telt 65 Israëlische aanvallen in Syrië sinds het begin van dit jaar, waarbij meer dan 200 strijders zijn omgekomen, variërend van Iraanse en Syrische militairen tot militanten van Hezbollah en andere milities. Daarnaast telt SOHR 23 Syrische burgerdoden.

Eerder deze week vielen 18 doden bij veronderstelde Israëlische luchtaanvallen in het midden van Syrië. Het doel was een militair onderzoekscentrum.

De plaats van veronderstelde Israëlische luchtaanvallen in het midden van Syrië deze week

Hamas tegen bemiddelaars: 'Akkoord met Biden-plan, niet met nieuwe eisen'

Onderhandelaars van Hamas hebben gisteren met bemiddelaars uit Qatar en Egypte gesproken over een staakt-het-vuren en vrijlating van de gijzelaars. De Palestijnse terroristische groepering zegt te hebben herhaald akkoord te zijn met het vredesplan dat de Amerikaanse president Biden in mei presenteerde, maar niet met nieuwe voorwaarden.

Vorige maand kwam Netanyahu met nieuwe voorwaarden in aanvulling op het plan van Biden, dat overigens op een Israëlisch voorstel was gebaseerd. Een van deze eisen van Netanyahu is een permanente Israëlische aanwezigheid in de Philadelphi Corridor, de strook langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte.

Netanyahu zegt dat Israëlische controle over deze strook noodzakelijk is om wapensmokkel naar Hamas te voorkomen, maar ook in Israël zelf wordt deze opvatting door enkele sleutelfiguren niet gedeeld. Zo hebben de minister van Defensie, het hoofd van de Mossad en een oud-veiligheidschef aangegeven dat ze het lot van de gijzelaars belangrijker vinden dan een Israëlische aanwezigheid in de Philadelphi Corridor.

De VS zei afgelopen zaterdag dat er deze week een aangepast voorstel door de bemiddelaars aan Hamas en Israël zou worden voorgelegd, maar de status of inhoud daarvan is nog onduidelijk.

Door dit stukje land zitten de Gaza-onderhandelingen (nog) vast

Zes VN-medewerkers omgekomen bij luchtaanvallen in Gaza

Bij twee Israëlische luchtaanvallen op een school in het midden van de Gazastrook zijn gisteren zes medewerkers van de Palestijnse VN-organisatie UNRWA om het leven gekomen. Volgens UNRWA is dat het grootste aantal medewerkers dat bij één incident om het leven is gekomen.

"Deze school is vijf keer getroffen sinds het begin van de oorlog. Er wonen ongeveer 12.000 ontheemden, voornamelijk vrouwen en kinderen", meldt UNRWA. Israël zei eerder op de dag dat het een commando- en controlecentrum van terreurgroep Hamas in Nuiseirat had aangevallen. Het persbureau van Hamas meldt dat bij de aanval achttien mensen om het leven zijn gekomen, onder wie de VN-medewerkers. Hamas meldt bij dodentallen nooit of het gaat om Hamas-leden of om burgers.

Israël beschuldigt Hamas ervan burgers als menselijk schild te gebruiken. Dat ontkent Hamas.

Vader is zijn vrouw en dochters kwijt na aanval op VN-school in Gaza

Israëlische soldaat bezweken aan verwondingen na aanrijding op Westoever

De Israëlische militair die vandaag zwaar gewond was geraakt na te zijn aangereden door een vrachtwagen bij een bushalte op de Westelijke Jordaanoever, is overleden. Dat maakt het Israëlische leger bekend.

Het leger beschouwt de aanrijding als een aanslag. De bestuurder van de vrachtwagen, een 58-jarige Palestijn, is door het leger en een gewapende Israëlische burger "geneutraliseerd", waarmee doorgaans wordt bedoeld dat hij verwond of gedood is. Een verslaggever van nieuwszender Al Jazeera meldde eerder dat de bestuurder zwaargewond was.

Israëlische militairen en hulpdiensten op de plaats van de aanrijding

Veertien doden bij Israëlische luchtaanval op UNRWA-school

Bij een Israëlische luchtaanval op een school in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza zijn zeker 14 doden gevallen. Dat zeggen medewerkers van de twee ziekenhuizen waar de slachtoffers naar toe zijn gebracht tegen persbureau AP.

Het Israëlische leger zegt net als bij eerdere aanvallen op scholen in Gaza dat er een commandocentrum van Hamas in de school gevestigd was. Het zegt maatregelen te hebben genomen om de kans op burgerslachtoffers te verkleinen.

De school, genaamd al-Jaouni, werd gerund door de VN-hulporganisatie UNRWA en is tijdens de oorlog in gebruik genomen als opvangplaats voor ontheemden. Onder de doden zijn zeker twee kinderen en een vrouw, zeggen de ziekenhuizen.

Een woordvoerder van de hulpdiensten in Gaza zegt tegen nieuwszender Al Jazeera dat er ook twee medewerkers van UNRWA zijn omgekomen, maar de hulporganisatie zelf heeft dit niet bevestigd. Hulpverleners zijn nog op zoek naar overlevenden onder het puin.

Palestijnen inspecteren de school in Nuseirat, Centraal-Gaza, na de Israëlische aanval

UNRWA: 530.000 kinderen in Gaza gevaccineerd tegen polio

Bijna 530.000 kinderen onder de 10 jaar zijn sinds het begin van de campagne in de Gazastrook, vorige week zondag, gevaccineerd tegen polio. Dat zegt de VN-hulporganisatie voor Palestijnen UNRWA.

De vaccinatiecampagne in het midden en zuiden van Gaza verliep succesvol en heeft 446.000 kinderen bereikt. Gisteren begon de campagne in Noord-Gaza, waar meer problemen worden gemeld.

De adjunct-directeur van UNRWA zei gisteren dat de vaccinatiecentra zich bevinden "in gebieden waar veel militaire activiteit is, moeilijk te bereiken zijn en geïsoleerd liggen als er iets mis gaat". Een arts vertelde aan persbureau Reuters dat er in het noorden bovendien een tekort is aan brandstof voor de vaccinatiecentra.

Israël en Hamas zijn akkoord gegaan met lokale gevechtspauzes in de gebieden waar gevaccineerd wordt, maar daarbuiten gaan de gevechten en bombardementen onverminderd door. Daarbij heeft Israël maandag een nieuw evacuatiebevel afgevaardigd voor delen van Noord-Gaza.

Het doel van de campagne is om 200.000 kinderen in het noorden van de Gazastrook te vaccineren. Morgen is de laatste dag.

Kinderen krijgen een poliovaccinatie in Jabalia, Noord-Gaza

Kolonisten zetten olijfgaard in brand op Westoever

Kolonisten hebben een olijfgaard van een Palestijnse boer bij het dorp Burin op de bezette Westelijke Jordaanoever in brand gezet. Dat zegt de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din.

"Rond 06.00 uur arriveerden vijf gemaskerde kolonisten met kettingzagen bij de olijfgaard [..] waar ze tientallen bomen omzaagden en in brand staken", stelt Yesh Din. De organisatie deelt een video op X waarop gemaskerde mannen en in brand gestoken olijfbomen te zien zijn.

Aanvallen van kolonisten op Palestijnen en hun huizen, vee of boomgaarden op de Westoever zijn fors toegenomen sinds het begin van de oorlog in Gaza. VN-hulporganisatie OCHA telt zo'n 1300 van dergelijke aanvallen sinds 7 oktober vorig jaar. Israëlische ordetroepen op de Westoever laten de kolonisten vaak hun gang gaan, of begeleiden ze.

De Israëlische aanwezigheid op de Westoever is in strijd met internationaal recht. De VS en EU hebben sancties ingesteld tegen enkele kolonisten en hun organisaties. De productie van olijven en olijfolie is een belangrijke bron van inkomsten voor Palestijnen op de Westoever.

Biden: dood Amerikaanse activist op Westoever 'totaal onacceptabel'

President Biden noemt de dood van de Turks-Amerikaanse activiste Aysenur Ezgi Eygi "totaal onacceptabel" en wil dat Israël meer doet om te zorgen dat "zulke incidenten" niet meer voorkomen.

Eygi werd afgelopen vrijdag bij een demonstratie tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek op de bezette Westelijke Jordaanoever door het hoofd geschoten door Israëlische militairen. Israël heeft dit erkend, maar zegt dat iemand anders doelwit was.

"Het is zeer waarschijnlijk dat ze onopzettelijk geraakt is door vuur van het leger, dat niet op haar gericht was, maar op de aanstichter van het oproer", zegt het leger.

Het lichaam van Eygi werd maandag onder grote belangstelling in een herdenkingsstoet door de stad Nablus gedragen. Ze was op de Westoever in het kader van een internationale campagne om Palestijnen te beschermen tegen aanvallen van kolonisten en tegen de uitbreiding van Israëlische nederzettingen.

Deze nederzettingen zijn in strijd met internationaal recht en het Internationaal Gerechtshof heeft bepaald dat Israël ze moet ontmantelen. Maar Israël heeft in weerwil van dit oordeel juist plannen om ze uit te breiden. Er wonen zo'n 700.000 kolonisten op de Westoever.

De partner van Eygi heeft kritiek geleverd op Bidens reactie. Hij zegt dat de president de familie van Eygi niet heeft gebeld om condoleances over te brengen en wil dat Biden een onafhankelijk onderzoek instelt. "Dit was geen ongeluk en de daders moeten verantwoordelijk worden gesteld," zegt de partner.

Aysenur Ezgi Eygi in juni dit jaar

Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon, Hezbollah-strijder gedood

Het Israëlische leger zegt afgelopen nacht 30 doelen van Hezbollah, waaronder raketlanceerinstallaties, in Libanon onder vuur te hebben genomen. Naast luchtaanvallen zijn er artilleriebeschietingen uitgevoerd. Eén Hezbollah-strijder is gedood door een Israëlische drone, bevestigen Hezbollah en het leger.

Hezbollah zegt daarnaast vier aanvallen te hebben uitgevoerd op militaire posities in Israël. Deze zijn niet door Israël bevestigd en het is niet duidelijk of hier schade of slachtoffers bij zijn gemaakt.

Het Israëlische leger en Hezbollah beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza. Een verslaggever van nieuwszender Al Jazeera in Libanon zegt dat de Israëlische aanvallen recent zijn geïntensiveerd.

Gisteren zei de Israëlische minister van Defensie Gallant dat het leger de aandacht binnenkort gaat verleggen van het zuiden (Gaza) naar het noorden (Libanon). Hezbollah zegt dat het alleen stopt met beschietingen als er een staakt-het-vuren in Gaza is.

Rook stijgt uit in Zuid-Libanon na een Israëlische beschieting

Vijf doden bij Israëlische luchtaanval op Westoever

In de stad Tubas op de Westelijke Jordaanoever zijn vijf mannen omgekomen bij een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger bevestigt de aanval en zegt een groep gewapende mannen te hebben beschoten.

De aanval is onderdeel van een bredere militaire actie in Tubas, zegt het leger. Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat de toegangswegen tot Tubas zijn afgesloten en dat het Israëlische leger de stad is binnengetrokken. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat een ziekenhuis in de stad is omsingeld door Israëlische troepen.

Twee weken geleden begon het Israëlische leger met een grootschalige inval op de Westelijke Jordaanoever, gericht op gewapende Palestijnse groepen in met name de steden Tulkarm, Jenin en Tubas. Afgelopen vrijdag trok het leger zich terug uit Jenin, maar zei toen al wel dat de operatie nog niet was afgerond.

Er worden vandaag ook Israëlische troepenbewegingen gemeld in Tulkarm. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat Israëlische troepen vijf van zijn hulpverleners hebben gearresteerd bij het vervoeren van een patiënt uit Tulkarm.

Bij een ander incident op de bezette Westelijke Jordaanoever is een Israëlische man zwaargewond geraakt, nadat hij was aangereden door een vrachtwagen bij een bushalte. Israëlische media en het leger zeggen dat het om een aanval gaat. De bestuurder van de vrachtwagen is "geneutraliseerd", zegt het leger, waarmee doorgaans wordt bedoeld dat hij is neergeschoten. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat de gewonde Israëliër een soldaat is, maar dat wordt van Israëlische kant niet bevestigd.

Israëlische militaire voertuigen in Tubas op de bezette Westelijke Jordaanoever

Zeker 20 doden bij nachtelijke aanvallen Gazastrook

Bij Israëlische aanvallen op verschillende plekken in de Gazastrook zijn afgelopen nacht zeker 20 doden gevallen, onder wie 16 vrouwen en kinderen. Dat meldt persbureau AP op basis van Palestijnse functionarissen.

Elf doden vielen bij een luchtaanval vanochtend vroeg nabij de stad Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook, zegt het ziekenhuis waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht. Het gaat om zes broers en zussen in de leeftijd tussen 21 maanden en 21 jaar, en daarnaast nog 3 andere vrouwen, een kind en een man, zegt het ziekenhuis.

Bij een Israëlische aanval op een huis in Jabalia in Noord-Gaza werden negen mensen gedood, onder wie zes vrouwen en kinderen, zeggen hulpverleners en functionarissen tegen AP. Het Palestijnse persbureau Wafa meldt nog eens zeven doden bij aanvallen die niet door AP worden genoemd, onder wie vier doden in Nuseirat in Centraal-Gaza en een visser die bij werd gedood langs de kust bij Khan Younis.

Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op deze specifiek berichtgeving. In de regel legt het de schuld voor burgerdoden bij Hamas. Israël wijst er daarbij steevast op dat Hamas zich verschuilt tussen burgers. Dit voorjaar werd duidelijk dat er richtlijnen binnen het Israëlische leger zijn die stellen dat tientallen burgerdoden acceptabel worden bevonden voor een aanval op een Hamas-lid.

Het leger zegt wel vandaag dat twee soldaten zijn omgekomen in Gaza bij een helikoptercrash. Het zou om een ongeluk gaan waar geen vijandelijk vuur bij betrokken was.

Nabestaanden rouwen om de doden na een Israëlische luchtaanval nabij Khan Younis, Zuid-Gaza

Bloomberg: Israël stelt veilige doorgang Hamas-leider Sinwar voor in ruil voor gijzelaars

De Israëlische gezant voor het terughalen van de gijzelaars, Gal Hirsch, heeft een voorstel ingediend waarin staat dat Hamas-leider Sinwar veilig Gaza mag verlaten in ruil voor het vrijlaten van de gijzelaars in de Gazastrook, meldt Bloomberg.

"Ik ben bereid om Sinwar, zijn familie en iedereen die zich bij hem wil voegen een veilige doorgang te bieden", citeert Bloomberg de gepensioneerde generaal. Hirsch werd door de Israëlische premier Netanyahu een dag na de terreuraanval van Hamas in oktober benoemd als verantwoordelijke voor het terughalen van de gijzelaars. Hij zegt dat Israël de gijzelaars terug wil. "We willen demilitarisatie, de-radicalisatie en natuurlijk: een nieuw systeem dat Gaza zal besturen."

Hirsch zegt anderhalve dag geleden het voorstel te hebben ingediend, maar wilde niet zeggen wat de reactie hierop is geweest, schrijft Bloomberg.

Israëlisch leger geeft video vrij van tunnel waarin zes doodgeschoten gijzelaars zaten

Het Israëlische leger heeft een video vrijgegeven van de tunnel waar het leger onlangs zes doodgeschoten gijzelaars aantrof. Legerwoordvoerder Hagari staat op de beelden eerst voor de muren van een verwoest huis met daarop een grote afbeelding van Disneyfiguren. Het is een kinderkamer, zegt hij. Onder de ruïne is een tunnelschacht zichtbaar. Hagari daalt af in een ondergrondse tunnel. Door een animatie wordt getoond hoe die tunnel 20 meter diep is en hoe men via vier aparte ladders in een smalle tunnel van ongeveer 120 meter lang terechtkomt. Dat gedeelte laat het leger niet op beeld zien.

De tunnel is zo laag dat mensen er niet in kunnen staan, zegt Hagari, terwijl hij hurkt in een smalle tunnel. Andere gijzelaars worden onder dezelfde omstandigheden gevangen gehouden, zegt Hagari. Hij laat spullen zien die in de tunnel liggen en zegt dat het duidelijk is dat er vrouwen waren in deze tunnel. "Dit is hun bloed", wijst hij dan naar een donkere vlek achter zich. "We doen alles wat we kunnen om de gijzelaars terug naar huis te brengen."

Het Hostages Families Forum, een belangenorganisatie die opkomt voor de gijzelaars, zegt dat de video van het leger bewijst onder welke "onvoorstelbare, inhumane omstandigheden" de zes gijzelaars werden vastgehouden. "De tijd dringt", schrijft de organisatie, die opnieuw oproept om tot een akkoord te komen met Hamas.

Gewonde en arrestaties bij Israëlische bestorming Rode Kruis-gebouw op Westelijke Jordaanoever

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat het Israëlische leger twee medewerkers van de organisatie heeft gearresteerd in Tulkarem. Eerder vandaag meldde de organisatie dat het leger het centrum van het Rode Kruis op de bezette Westelijke Jordaanoever had bestormd en dat de medewerkers de opdracht hadden gekregen het gebouw te verlaten.

Ook heeft de organisatie een foto gedeeld van een vrijwilliger die werd beschoten terwijl hij zorg verleende aan een persoon in het vluchtelingenkamp in Tulkarem.

Borrell: 'Zonder actie wordt Westelijke Jordaanoever een nieuwe Gazastrook'

Als er geen internationale actie komt, zal de Westelijke Jordaanoever in een nieuw Gaza veranderen, zegt EU-buitenlandcoördinator Borrell. Hij was aanwezig op een bijeenkomst van de Arabische Liga in de Egyptische hoofdstad Caïro. De radicale leden van de Israëlische regering proberen een toekomstige Palestijnse staat onmogelijk te maken, zei Borrell.

Hij noemt het toenemende geweld op de Gazastrook, delegitimeren van de Palestijnse Autoriteit en het stimuleren van provocaties om daar weer krachtig op te kunnen reageren als voorbeelden. "En er niet voor terugschrikken om recht in het gezicht van de wereld te zeggen dat dit de enige manier is om tot een vreedzame regeling te komen de annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Gaza."

Hij benadrukte ook dat het belangrijk is om te blijven praten met de Israëlische maatschappij, die "diep verdeeld en getraumatiseerd" is door de aanval van Hamas op 7 oktober. "Ik weet hoe moeilijk het is om beide verhalen met elkaar te verzoenen, maar het is de enige manier om vooruit te komen."

Voor het definitief te laat is moet er gewerkt worden aan de tweestatenoplossing, benadrukt Borrell. "Ik weet dat het extreem moeilijk is, maar we moeten niet opgeven. Er is een totaal gebrek aan empathie voor het lijden en de pijn van de ander."

WHO-baas: 'Kinderen in Gaza verdienen duurzame vrede, niet alleen poliovaccins'

"De kinderen in Gaza verdienen duurzame vrede, niet alleen poliovaccins", zegt de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij roept op om de humanitaire pauzes aan te houden en voor de veiligheid van de hulpverleners te zorgen.

Vanochtend is de vaccinatie tegen polio begonnen in het noorden van de Gazastrook. Israël en Hamas hebben een overeenkomst bereikt over meerdere gevechtspauzes om gezondheidswerkers de gelegenheid te geven poliovaccins toe te dienen. De WHO kreeg per zone drie dagen de tijd met indien nodig een dag uitloop. De WHO verwacht op 12 september klaar te zijn met de laatste vaccinaties in het noorden.

Het poliovirus is zeer besmettelijk en kan blijvende verlamming veroorzaken. Eind juli werd polio voor het eerst in 25 jaar aangetroffen in de Gazastrook. Als gevolg van de oorlog zijn honderdduizenden vluchtelingen gedwongen om dicht op elkaar te leven in gebieden waar nauwelijks sanitaire voorzieningen zijn. Zo kreeg het virus weer de kans om zich te verspreiden. Het treft vooral kinderen, daarom worden de 640.000 Palestijnse kinderen in de Gazastrook nu gevaccineerd.

Israëlische minister van Defensie: 'Leger gaat focussen op noorden'

Het Israëlische leger gaat de aandacht binnenkort verleggen naar de grens met Libanon, zegt de Israëlische minister van Defensie Gallant. Hij bezocht vandaag de troepen die bij de noordelijke grens gestationeerd zijn.

"We zijn bijna klaar met onze taken in het zuiden, maar onze missie hier is nog niet volbracht", zei Gallant. Die is volgens hem het "veranderen van de veiligheidssituatie" en de terugkeer van de inwoners van het noorden van Israël naar hun huis.

Al sinds de aanval van Hamas op 7 oktober zijn er dagelijks beschietingen tussen Israël en Hezbollah. Die militante beweging is een bondgenoot van Hamas. De afgelopen maanden namen de aanvallen in hevigheid toe en groeiden internationaal de zorgen over een verdere escalatie van het conflict.

Internationaal Strafhof onderzoekt of Hamas-leider Deif echt dood is

Het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoekt of Hamasleider Mohammed Deif inderdaad dood is. In mei dit jaar vaardigde het hof arrestatiebevelen uit voor prominente Hamasleiders, onder wie Deif. Als blijkt dat hij niet meer leeft zal het ICC de zaak tegen de Hamasleider intrekken.

Israël zegt de Hamasleider te hebben gedood bij een luchtaanval op Khan Younis op 13 juli. Hamas heeft de dood van Deif niet bevestigd, maar ook niet ontkend. Ook de Israëlische premier Netanyahu zei in eerste instantie dat het "niet helemaal zeker" was dat hij bij de aanval gedood was.

Deif was de hoogste militaire leider van Hamas in de Gazastrook. Vanwege zijn rol wilde het ICC hem verantwoordelijk houden voor moorden, gijzelingen en verkrachtingen tijdens de aanval op 7 oktober en daarna.

Ministerie Gaza: zeker 19 doden bij luchtaanval tentenkamp

Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid zijn bij de Israëlische luchtaanval op een tentenkamp bij Khan Younis zeker 19 mensen gedood. Eerder hadden Gazaanse hulpdiensten 40 doden gemeld.

Er wordt nog steeds naar slachtoffers gezocht, mogelijk loopt het dodental nog op.

Beelden van na de luchtaanval op tentenkamp bij Khan Younis

Hulpdiensten zeggen dat bij de aanval zeker veertig Palestijnen zijn gedood. Het kamp zat vol met Palestijnen die uit andere delen van de Gazastrook zijn gevlucht. Het Israëlische leger zegt dat de aanval was gericht op een Hamas-commandocentrum. Er zouden ten minste drie kopstukken van Hamas hebben verbleven. Waarop Israël dat baseert, vermeldt het leger niet.

Zij waren volgens Israël direct betrokken bij de uitvoering van de grootschalige terreuraanslag van Hamas op Israël op 7 oktober 2023, die het begin van de oorlog inluidde. Ook is onduidelijk of deze kopstukken bij de aanval zijn gedood.

Verder zegt Israël dat voorafgaand aan de aanval op het tentenkamp bij Khan Younis uitgebreide inlichtingen werden verzameld waarmee de aanwezigheid van deze Hamas-kopstukken werd bevestigd. Ook zou het aantal doden en slachtoffers dat Hamas noemt niet kloppen; het leger beargumenteert dat door te zeggen dat het zou gaan om "een precisie-aanval".

Op beelden van Reuters is te zien dat er door de luchtaanval enorme kraters zijn geslagen in het zand:

Israëlische luchtaanval op tentenkamp bij Khan Younis

Verslaggever Sander van Hoorn over de aanval op een tentenkamp bij Khan Younis

"De lezingen over wat er in het tentenkamp bij Khan Younis is gebeurd lopen compleet uiteen. Maar op beelden is te zien dat enorme kraters zijn geslagen in het zand. Tenten die daar gestaan hebben zijn in die grote putten in het zand gestort. Er wordt nog steeds gezocht naar overlevenden en lichamen die daar onder het zand bedolven liggen.

Het tentenkamp was een humanitaire zone waar mensen naartoe konden vluchten. Het grootste deel van de bevolking van Gaza, als ze niet zijn teruggekeerd naar wat er nog over is van hun huis, zit daar. Dus dan heb je het over honderdduizenden mensen op een klein stukje land.

Israël zegt dat Hamasstrijders zich in het kamp verscholen onder de burgerbevolking en dat ze geprobeerd hebben met precisiebombardementen burgerslachtoffers zoveel mogelijk te vermijden. Hamas zegt op zijn beurt dat zij zich niet verschuilen onder de burgerbevolking en dat ze daar dus op dat moment niet aanwezig waren. En dat er dus uitsluitend vrouwen en kinderen en mannen die niets met Hamas te maken hadden, gedood zijn.

Dat klinkt niet heel geloofwaardig omdat het sowieso in de Gazastrook heel erg lastig is om niet in de buurt van burgers te zijn. Zo dichtbevolkt is het.

Israël heeft al vaker gezegd dat ze bij het afwenden van gevaar een zekere hoeveelheid burgerdoden accepteren. Hamas spreekt op zijn beurt weer over de grootste slachting in een keer sinds het begin van de oorlog."

Parlementsverkiezingen in Jordanië

In Jordanië zijn de stembureaus opengegaan voor de eerste parlementsverkiezingen onder een nieuwe wet die erop gericht is om de sterke invloed van stammen te verminderen en die van politieke partijen te versterken.

Onder de nieuwe wet gaan 41 van de 138 zetels rechtstreeks naar de meer dan 30 erkende politieke partijen. Ook de vrouwelijke vertegenwoordiging is verhoogd van 15 naar 18 zetels en de minimum leeftijd voor de gekozen afgevaardigden is verlaagd van 30 naar 25 jaar.

In het land, waar het anti-Israël-sentiment door de oorlog in Gaza is opgelopen, gaat de verkiezingsoverwinning naar verwachting naar de grootste oppositiepartij van de islamisten. Zij hebben ook een paar grote demonstraties georganiseerd ter ondersteuning van de militante Palestijnse Hamasgroep.

Israël voert luchtaanval uit in humanitaire zone Khan Younis

Bij een Israëlische luchtaanval op een tentenkamp bij Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook zijn volgens Gazaanse hulpdiensten tientallen mensen gedood en tientallen gewonden gevallen. Volgens het Israëlische leger was de aanval gericht op een commandocentrum van Hamas. Waar Israël dat op baseert, is niet duidelijk.

De aanval was op een tentenkamp bij al-Mawasi. Die regio is door Israël aangewezen als humanitaire zone waardoor het kamp vol zit met ontheemde Palestijnen. Het kamp zou zijn geraakt door vier rakketten, schrijft persbureau Reuters op basis van inwoners en medici in het kamp.

Volgens de Gazaanse hulpdiensten is er voorafgaand aan de aanval geen waarschuwing geweest. Israël lijkt dat te beamen. Het leger schrijft wel dat er maatregelen genomen zijn om het aantal burgerdoden te beperken en noemt daarbij het gebruik van precisiemunitie, surveillance vanuit de lucht "en aanvullende maatregelen". Specifieker dan dat is het leger niet.

Ontheemde Palestijnen in het tentenkamp in Khan Younis in Gaza (Foto: 3 september 2024)

VN-konvooi weer vrijgelaten door Israël

Het VN-konvooi in Gaza dat door het Israëlische leger was aangehouden, is weer vrijgelaten. Personeel van de Verenigde Naties (VN) werd meer dan acht uur vastgehouden omdat er volgens Israël "enkele Palestijnse verdachten" in het konvooi zouden zitten.

Volgens Philippe Lazzarini, hoofd van de UNRWA, zijn "alle personeelsleden weer veilig terug op de VN-basis". Hij schrijft op X dat het VN-konvooi bij het controlepunt Wadi Gaza "onder schot werd gehouden met dreigementen en dat bulldozers zware schade aan de voertuigen hebben veroorzaakt".

Israël houdt VN-konvooi aan in Gaza

Het Israëlische leger heeft een konvooi van de Verenigde Naties (VN) in Gaza staande gehouden. Het leger meldt inlichtingen te hebben die erop wijzen dat "enkele Palestijnse verdachten" zich in het konvooi bevinden en wil hen ondervragen. Wat die inlichtingen precies inhouden is niet bekend.

De VN is op de hoogte van "een lopend incident met VN-personeel en -voertuigen", zegt een woordvoerder. "Onze prioriteit is de veiligheid van onze collega's."

Volgens het leger gaat het niet om een konvooi met poliovaccins. In de Gazastrook loopt sinds begin deze maand een grote vaccinatiecampagne tegen polio.

Afscheid van gedode Amerikaans-Turkse activiste

Op de bezette Westelijke Jordaanoever is vandaag afscheid genomen van de gedode Amerikaans-Turkse activiste Aysenur Eygi. Haar lichaam werd in een stoet door de straten van Nablus gedragen. Volgens ooggetuigen werd Aysenur Eygi drie dagen geleden door Israëlische troepen tijdens een demonstratie door het hoofd geschoten.

De Verenigde Naties willen een "volledig onderzoek" naar haar dood. Ook de VS heeft opgeroepen tot een onderzoek. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël probeert "iedereen te intimideren die de Palestijnen helpt en vreedzaam strijdt tegen genocide".

De afgelopen maanden nemen de Israëlische regering en kolonisten steeds meer land in van Palestijnen op de Westoever. Ook het geweld in het gebied neemt toe.

Herdenkingsstoet voor Turks-Amerikaanse activiste

VN-mensenrechtenchef: beëindigen oorlog heeft absolute prioriteit

Landen moeten iets doen tegen "Israëls onverholen minachting" voor het internationale recht in de bezette Palestijnse gebieden, zegt VN-mensenrechtenchef Volker Türk.

"Het beëindigen van de oorlog en het voorkomen van een groot regionaal conflict is een absolute en dringende prioriteit", zei Türk in een toespraak in Genève. Hij haalde ook een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in juli aan, waarin werd bepaald dat de nederzettingen die Israël de voorbije decennia heeft gebouwd op onder meer de Westelijke Jordaanoever in strijd zijn met het internationaal recht. Israël heeft die uitspraak naast zich neergelegd.

Türk vraagt vaker aandacht voor de oorlog die Israël voert. In juli kwam de VN met een rapport waaruit bleek dat Palestijnse gevangenen in Israëlische detentiecentra te maken krijgen met waterboarding, honden en soms seksueel geweld. "De getuigenissen die zijn verzameld wijzen op een reeks van afschuwelijke daden. Het is een schaamteloze schending van het internationale mensenrecht en humanitaire recht", zei hij toen.

Türk in Genève

Dodental aanval in Syrië opgelopen

Het dodental bij de Israëlische luchtaanvallen in het midden van Syrië is opgelopen tot 14, meldt het Syrische staatspersbureau. 43 mensen raakten gewond.

Volgens bronnen die persbureau Reuters citeert is gisteravond een militair onderzoekscentrum voor de productie van chemische wapens in de stad Masyaf getroffen. Daar zou een team van Iraanse wapenexperts gehuisvest zijn.

Er is na de aanval brand uitgebroken. Of die uit is, is onbekend.

Een militaire bron zegt tegen het Syrische persbureau SANA dat rond 22.30 uur plaatselijke tijd een aanval is geweest gericht op een aantal militaire locaties. Volgens de bron werden ook een aantal raketten uit de lucht gehaald door het luchtverdedigingssysteem.

Israël heeft niet gereageerd op de aanvallen. Doorgaans laten ze niets los over operaties in Syrië.

Syrische staatsmedia: doden door Israëlische aanvallen

Bij Israëlische luchtaanvallen in het midden van Syrië zijn zeker vijf burgers om het leven gekomen, melden Syrische staatsmedia. Negentien mensen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht in de regio Hama en op meerdere plekken is brand ontstaan.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een mensenrechtenorganisatie die de situatie in Syrië monitort vanuit Londen, zegt dat de luchtaanvallen gericht waren op een militair onderzoekscentrum voor de productie van chemische wapens in de stad Masyaf en op andere locaties waar "Iraanse milities en experts zijn gestationeerd om wapens te ontwikkelen in Syrië". Syrië is een bondgenoot van Iran, de aartsvijand van Israël.

Lokale media maken ook melding van aanvallen op kuststad Tartous. Het Israëlische leger heeft nog niet op de berichten gereageerd.

Israël heeft de afgelopen jaren honderden aanvallen uitgevoerd op delen van het door oorlog verscheurde Syrië die door de regering worden gecontroleerd. Sinds de aanslagen van Hamas in Israël van 7 oktober heeft Israël ook de aanvallen op door Iran gesteunde milities in Syrië opgevoerd. Ook de luchtverdediging van het Syrische leger en Syrische troepen zijn getroffen.

Een gewonde wordt het ziekenhuis in Masyaf binnengebracht

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van afgelopen week is hier terug te vinden.