Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israëlisch leger: 'raamwerk Hamas in noorden Gaza ontmanteld'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

AzG evacueert medewerkers uit Al Aqsa-ziekenhuis

De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft medewerkers uit het Al Aqsa-ziekenhuis in Centraal-Gaza geëvacueerd. AzG vindt de situatie in het gebied te gevaarlijk. Er werd de afgelopen dagen hevig gevochten rondom het ziekenhuis. Daarbij is volgens de organisatie ook een kogel in de muur van de intensive care gekomen.

"Het is met een zwaar gemoed dat we moeten evacueren, terwijl patiënten, ziekenhuispersoneel en veel mensen die op zoek zijn naar veiligheid nog op het ziekenhuisterrein zijn", schrijft de AzG-coördinator van het ziekenhuis op X.

Ze herhaalt tevens de eerdere oproep aan Israël om, in navolging van het internationale recht, patiënten en ziekenhuispersoneel te beschermen. Volgens AzG is het ziekenhuis het enige functionerende ziekenhuis in Centraal-Gaza.

Israëlisch leger: 'raamwerk Hamas in noorden Gaza ontmanteld'

Het Israëlische leger heeft volgens woordvoerder Daniel Hagari het "militaire raamwerk" van Hamas in het noorden van Gaza ontmanteld. Daarbij zouden 8000 militanten zijn gedood.

Het leger heeft tevens "tienduizenden wapens en miljoenen documenten" in beslag genomen, zegt Hagari op een persconferentie. De beweringen van het leger zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Volgens Hagari kan Hamas geen grootschalige aanvallen vanuit het noorden meer uitvoeren. "We gaan ons nu richten op het midden en zuiden van de Gazastrook."

In het noorden van Gaza zijn volgens Al Jazeera de laatste dagen duizenden Palestijnen teruggekeerd, nu Israël een deel van zijn troepen daar heeft teruggetrokken. Het zou vooral gaan om mensen die niet helemaal naar het zuiden waren gevlucht.

Rookwolken boven het noorden van Gaza, vorige maand

EU-chef Borrell: 'Regionale escalatie in Midden-Oosten moet worden voorkomen'

EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft vandaag de noodklok geluid over hoe Libanon in een regionaal conflict dreigt te worden gesleept als gevolg van de oorlog in Gaza. Borrell zei tijdens een bezoek aan Libanon dat het noodzakelijk is om een regionale escalatie in het Midden-Oosten te voorkomen, en waarschuwde Israël dat "niemand zal winnen van een regionaal conflict", meldt persbureau Reuters.

Borrell deed zijn uitspraken op een conferentie in Libanon met de Libanese premier Najib Mikati. Borrell sprak met Mikati over de gebeurtenissen in en rond Gaza en de impact van de oorlog en de situatie aan de Israëlisch-Libanese grens. "We zien een zorgwekkende intensivering van het vuurgevecht over de Blauwe Lijn", zei Borrell. De huidige demarcatielijn tussen de twee landen staat bekend als de Blauwe Lijn, een grens die door de VN in kaart is gebracht. De Blauwe Lijn markeert de plek waar Israëlische troepen zich terugtrokken toen ze Zuid-Libanon in het jaar 2000 verlieten.

De Libanese Hezbollahbeweging zei eerder vandaag 62 raketten te hebben afgevuurd op een observatiepost van het Israëlische leger. Israël zei daarop dat het meerdere bombardementen heeft uitgevoerd in het zuiden van Libanon. De Israëlische luchtmacht meldde op X dat "een reeks doelen" van Hezbollah onder vuur is genomen, waaronder een lanceerbasis en militaire gebouwen.

Israël heeft verder niet uitgebreid gereageerd op de aanval van Hezbollah. Het Israëlische leger liet alleen weten dat er zo'n veertig raketten richting Meron, in het noorden van Israël, zijn afgevuurd. Er zijn geen meldingen over slachtoffers of schade.

Blinken bespreekt situatie in Gaza met Turkse collega in Istanbul

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn Turkse collega Turkse Hakan Fidan ontmoet in Istanbul. Blinken is in Turkije voor gesprekken over de situatie in het Midden-Oosten. In een bericht op X meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het tweetal het conflict en de humanitaire crisis in Gaza heeft besproken. Ook de toetreding van Zweden tot de NAVO werd besproken.

Blinken spreekt ook nog met de Turkse president Erdogan vandaag. De Turkse president heeft de afgelopen tijd steeds meer kritiek op Israël wat betreft de oorlog in Gaza. Hij zei eerder dat de Israëlische premier Netanyahu de geschiedenis zal ingaan als de 'slager van Gaza' en vergeleek hem met Hitler.

Na Turkije gaat Blinken ook nog naar Griekenland, Jordanië, Qatar, de Verenigde Arabisch Emiraten en Egypte. Ook doet hij Israël en de Westelijke Jordaanoever aan.

De politiek leider van Hamas heeft ondertussen Blinken opgeroepen om zijn rondreis te gebruiken om een einde te maken aan wat hij de "agressie" van Israël noemt. In een videoboodschap zegt Ismail Haniyeh, die in Qatar woont, dat de Amerikaanse steun voor Israël in Gaza "ongekende bloedbaden en oorlogsmisdaden tegen ons volk heeft veroorzaakt" en dat hij hoopt dat Blinken "de lessen van de afgelopen drie maanden had geleerd" .

"We hopen dat hij deze keer meer gefocust zal zijn op het beëindigen van de agressie en de bezetting van alle Palestijnse landen", zei Haniyeh. Haniyeh riep de leiders die Blinken gaan ontmoeten ook op om hem te vertellen dat de stabiliteit in het Midden-Oosten "nauw verbonden is met onze Palestijnse zaak".

Israël meldt bombardementen op Zuid-Libanon

Israël heeft meerdere bombardementen uitgevoerd in het zuiden van Libanon. De bombardementen komen na de melding van een raketaanval door Hezbollah op een observatiepost van het Israëlische leger, eerder vandaag.

De Israëlische luchtmacht schrijft op X dat "een reeks doelen" van Hezbollah onder vuur is genomen, waaronder een lanceerbasis en militaire gebouwen.

Israël heeft verder niet uitgebreid gereageerd op de aanval van Hezbollah. Het Israëlische leger liet enkel weten dat er zo'n veertig raketten richting Meron, in het noorden van Israël, zijn afgevuurd. Er zijn geen meldingen over slachtoffers of schade.

Hezbollah: raketten afgevuurd op Israëlische observatiepost

De Libanese Hezbollahbeweging zegt 62 raketten te hebben afgevuurd op een observatiepost van het Israëlische leger. De aanval wordt omschreven als "een eerste reactie" op de dood van Hamas-leider Saleh al-Arouri, die dinsdag werd gedood in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Arouri was een van de oprichters van de Qassambrigades, de militante tak van Hamas, en plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas. Hij leidde de facto de Qassambrigades op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Er zijn gewonden gemeld door de raketaanval van vanochtend. Het leger van Israël schrijft op X dat het een "terroristische groep" op Libanees grondgebied heeft aangevallen die aan de lanceringen deelnam.

Frankrijk en Jordanië droppen hulpgoederen boven Gaza

Frankrijk en Jordanië hebben in een gecoördineerde actie medische hulpgoederen boven de Gazastrook gedropt. Dat gebeurde met C-130-vliegtuigen, met zowel Franse als Jordaanse militairen aan boord. Het is volgens persbureau AP voor het eerst sinds de Hamas-aanvallen van 7 oktober dat een westers land op deze manier hulp levert.

Het gaat om zeven ton aan medicijnen en andere hulpgoederen. Die zijn bestemd voor een ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Over de dropping maakte de Franse president Macron vorige maand afspraken tijdens een bezoek aan de Jordaanse koning Abdullah.

Blinken aangekomen in Turkije

De Amerikaanse buitenlandminister Blinken is in Istanbul aangekomen. Daar begint hij aan zijn nieuwste diplomatieke reis langs landen in de regio, om aan te dringen op meer humanitaire steun voor Gaza.

Blinken begint zijn reis in Turkije, om daar de banden aan te halen met de NAVO-bondgenoot. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie zegt dat Turkije een "cruciale rol zal spelen bij het aanpakken van regionale veiligheidskwesties, inclusief het voorkomen van het conflict in de Gazastrook".

Na Turkije gaat Blinken ook nog naar Griekenland, Jordanië, Qatar, de Verenigde Arabisch Emiraten en Egypte. Ook doet hij Israël en de Westelijke Jordaanoever aan.

Blinken stapt uit het vliegtuig in Turkije

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zaterdag 6 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.