Beelden die de Houthi's deelden van meerdere explosies op het schip
NOS NieuwsAangepast

Bergingsoperatie brandende olietanker bij Jemen stopgezet

De bergingsoperatie van de olietanker Sounion, die onlangs op de Rode Zee werd aangevallen door Jemenitische Houthi's, is afgebroken. Dat meldt Aspides, de maritieme missie van de Europese Unie in de Rode Zee die de bergingsmissie zou beschermen.

Gisteren meldde Aspides dat sleepboten onderweg waren naar de Sounion. Maar de particuliere bedrijven die de berging zouden uitvoeren, zeggen nu dat het niet veilig is om het schip weg te slepen. Wat de veiligheidsrisico's zijn, wordt niet vermeld.

Het schip ligt stuurloos voor de kust van Jemen met aan boord ongeveer een miljoen vaten ruwe olie. Het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten (Centcom) vreest voor een grote milieuramp, maar volgens Aspides zijn er geen tekenen van een lek. Er wordt gezocht naar een alternatieve oplossing.

Explosieven

De bemanning van het schip, dat onder Griekse vlag vaart, werd na de aanval van de Houthi's zo'n twee weken geleden van boord gehaald door een Frans marineschip. Hierna brachten de rebellen meerdere explosieven tot ontploffing op de Sounion, waar sindsdien branden woeden.

De Houthi's deelden zelf deze beelden van de explosies:

Door Houthi's aangevallen stuurloze Griekse olietanker explodeert op Rode Zee

Het is niet bekend om welke particuliere bedrijven de bergingsmissie zouden uitvoeren en uit welke landen de sleepschepen komen.

Woensdag maakten de Jemenitische Houthi's bekend dat ze tijdelijk stoppen met schieten op schepen die een band hebben met Israël of Israëls bondgenoten, zodat sleepboten veilig de Rode Zee op kunnen om de olietanker weg te halen.

De Houthi's vallen regelmatig schepen aan die volgens hen gelieerd zijn aan Israël. Dat is bedoeld als steunbetuiging aan de Palestijnen in de Gaza-oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl