Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

Israël: Hamas is controle in noorden Gaza kwijt

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Vrijwilligers onderhouden kibboetsen na aanval van 7 oktober

Vrijwilligers houden kibboetsen in leven na de aanval van Hamas

'Aanval op Israël was goed geplande operatie, bloedbad noodzakelijk'

De aanval op Israël was "een goed voorbereide operatie". Hamas-leiders noemen het aangerichte bloedbad de "noodzakelijke prijs die moest worden betaald om de status quo te doorbreken". Dat schrijft de New York Times, die sprak met leiders van Hamas in Qatar, waar de terreurbeweging zijn hoofdkwartier heeft.

"Het is het begin van een nieuw, vijandiger hoofdstuk in de strijd tegen Israël", zegt Khalil al-Hayya tegen de krant. De aanval was nodig om het hele perspectief te veranderen en niet alleen maar tot een botsing te komen, zegt hij. "We zijn erin geslaagd de Palestijnse zaak weer op de kaart te zetten en nu is er voor niemand in de regio meer rust."

Een media-adviseur van Hamas, Taher El-Nounou, zegt: "Ik hoop dat de staat van oorlog met Israël permanent wordt aan alle grenzen en dat de Arabische wereld aan onze kant staat."

Uit gesprekken die de krant de afgelopen weken voerde met Hamas-leiders en met Hamas-'watchers' blijkt dat de aanval van 7 oktober in kleine kring is voorbereid. De commandanten die de aanval planden en uitvoerden, deelden de details niet met hun politiek vertegenwoordigers in het buitenland of met bondgenoten als Hezbollah. Daardoor werden ook deze verrast door de schaal en het bereik van de aanval.

Lees verder:

Weer protest bij centraal station Amsterdam

Opnieuw hebben naar schatting enkele honderden demonstranten zich verzameld bij het centraal station van Amsterdam. Ze roepen leuzen als "Netanyahu terrorist". Ook gisteren werd er gedemonstreerd bij het station. Toen riepen tientallen pro-Palestijnse demonstranten onder andere "No justice, no peace".

De demonstranten roepen op tot een staakt-het-vuren en vragen aandacht voor het lot van de Palestijnen in de Gazastrook.

Het is de bedoeling om de komende weken iedere dag te demonsteren, zeggen de actievoerders.

Pro-Palestijnse demonstratie bij Amsterdam Centraal

Israël: Hamas is controle over noorden Gaza kwijt

Het Israëlische leger zegt dat Hamas geen controle meer heeft over het noorden van de Gazastrook. Ook zegt een woordvoerder dat er geen staakt-het-vuren komt in Gaza, maar dat Israël wel doorgaat met humanitaire pauzes, net zoals er volgens hem gevechtspauzes zijn om mensen uit het noorden te laten vertrekken.

Vandaag zijn opnieuw duizenden mensen van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook gegaan, zegt legerwoordvoerder Hagari. "We hebben 50.000 mensen zien weggaan. Ze vertrekken omdat ze inzien dat Hamas de controle in het noorden kwijt is en verder kwijt zal raken."

Er zou een hele divisie van het leger betrokken zijn bij de grondoorlog. Dat zijn ten minste 10.000 militairen. Volgens het leger is het de eerste keer sinds de Libanonoorlog in 1982 dat een hele divisie reservisten in vijandelijk gebied is ingezet. De divisie bestaat volgens de woordvoerder uit vier infanteriebrigades en een pantserbrigade. Daarnaast zijn nog andere troepen ingezet.

Palestijnen trekken massaal naar het zuiden: 'Er is geen leven meer in Gaza-Stad'

Rutte roept Netanyahu op tot 'proportioneel' gebruik van geweld

Premier Rutte heeft na zijn bezoek aan Qatar met de Israëlische premier Netanyahu gesproken. Na afloop wilde hij niet veel kwijt. Hij zei dat hij Netanyahu opnieuw heeft opgeroepen om "te laten zien dat wat zij doen ook proportioneel is".

Verder sprak hij met zijn Israëlische ambtgenoot over het sturen van hulpgoederen naar de Gazastrook. "Dat is een rol die wij samen met heel veel andere landen op ons nemen, om de humanitaire toegang te regelen."

Volgens Rutte heeft Israël niet "op voorhand" bezwaar tegen de hulpgoederen, maar wil het vooral dat goederen die de Gazastrook binnengaan niet gebruikt worden voor militaire doeleinden. De goederen die nu Gaza binnenkomen zijn lang niet genoeg voor de huidige hulpvraag.

Premier Rutte na het gesprek met Netanyahu

Conferentie voor hulp aan Gaza morgen in Parijs

Frankrijk organiseert morgen een internationale conferentie voor humanitaire steun voor de burgerbevolking van Gaza. Volgens het Élysée zal er worden aangedrongen op de naleving van het internationaal recht en op een betere toegang tot humanitaire hulp.

Mensen moeten toegang hebben tot water, voedsel, gezondheidszorg en energie, zegt Frankrijk. De Fransen verwachten dat er opnieuw geld wordt toegezegd. President Macron zit de conferentie voor. Deelnemers zijn onder anderen EU-commissievoorzitter Von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit en de president van Cyprus, Christodoulidis. Ook zijn er hulporganisaties aanwezig, en de Chinese Midden-Oostengezant Zhai Jun is erbij. China zal zich sterk maken voor een gevechtspauze, een wapenstilstand en een tweestatenoplossing.

Er wordt ingezet op een corridor over zee voor de aanvoer van humanitaire hulp vanuit Cyprus.

NAVO-topman Stoltenberg heeft ook gezegd dat hij gevechtspauzes voor het doorlaten van humanitaire hulp steunt.

'Mensenrechtenschendingen aan beide kanten'

De VN-mensenrechtencommissaris, Volker Türk, zegt dat de situatie voor mensen in Gaza, in Israël, op de Westoever en in de hele regio nog nooit zo ernstig is geweest als nu.

Hij beschuldigt ook zowel Hamas als Israël van mensenrechtenschendingen en noemt daarbij het vasthouden van Israëlische gijzelaars door Hamas en "het collectief straffen van het Palestijnse volk" door Israël en de "onwettige gedwongen evacuatie van burgers".

Türk deed zijn uitspraken bij een bezoek aan de grensovergang bij Rafah, aan de Egyptische kant.

VN-baas Guterres verwijt Israël de dood van duizenden Palestijnse kinderen

VN-topman Antonio Guterres heeft gezegd dat uit het aantal burgerdoden in de Gazastrook blijkt dat de strategie van Israël in de strijd tegen terreurbeweging Hamas niet helemaal klopt.

"Hamas heeft mensen gebruikt als menselijk schild, dat zijn schendingen", zei Guterres. "Maar als je kijkt naar het aantal burgerdoden dat is gevallen door de militaire operaties, dan is er duidelijk iets mis."

"Israël moet weten dat de beelden die elke dag de wereld overgaan van de vreselijke humanitaire situatie waarin de Palestijnse bevolking verkeert, niet in zijn belang zijn. Die zijn niet gunstig voor het beeld van Israël."

Guterres vergeleek het aantal kinderen dat in Gaza is gedood met het aantal dat jaarlijks wordt gemeld uit conflictgebieden over de hele wereld. Dat zijn er maximaal enkele honderden. In Gaza gaat het om duizenden en duizenden kinderen, zei hij.

Israël heeft gezworen Hamas te vernietigen na de aanval op 7 oktober, waarbij 1400 Israëli's werden gedood en meer dan 240 mensen werden gegijzeld. Sindsdien wordt Gaza gebombardeerd met raketten en onlangs is er een grondoffensief ingezet. Daarbij zijn volgens de autoriteiten in Gaza bijna 10.600 doden gevallen, onder wie veel kinderen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres

Sociale Zaken geeft gemeenten tips over spanning Israël en Palestijnse gebieden

De oorlog tussen Israël en Hamas is ook in Nederland voelbaar, zegt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het heeft daarom een handreiking opgesteld voor gemeenten met concrete en praktische tips om het gesprek aan te gaan met inwoners, gemeenschappen en religieuze en maatschappelijke organisaties.

Minister Van Gennip stelt dat het belangrijk is om met elkaar te blijven praten, ook als er emoties spelen als verdriet, boosheid of onmacht. "Mensen hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar er moet wel ruimte zijn voor gesprek. Zo bouwen we samen aan een sterke samenleving en zorgen we dat het conflict van daar ons hier niet verdeelt", zegt de minister.

In de handreiking staan onder meer tips om gesprekken te voeren, uitleg over het vermijden van valkuilen en advies over het omgaan met desinformatie.

Nederlands marineschip naar Cyprus voor hulp aan Gaza

Ook Nederland wil met een schip hulp bieden aan Gaza: binnenkort vertrekt er een marineschip richting Cyprus. Persbureau ANP meldt dat demissionair defensieminister Ollongren het patrouilleschip Zr. Ms. Holland stuurt, wat kan worden ingezet voor evacuaties.

Cyprus werkt aan een internationale zeecorridor. Via die route moet er humanitaire hulp naar Gaza gaan. Minister Ollongren is op Cyprus om daarover te overleggen. Ze noemt het initiatief "heel belangrijk", zegt ze tegen het ANP. Het is volgens haar "ongelofelijk urgent" dat er hulp naar Gaza gaat. Het schip vertrekt half november en moet dan ongeveer tien dagen varen.

Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben interesse in het voorstel, zegt Ollongren. Ze hoopt op Cyprus ook meer te horen over de Israëlische reactie op het voornemen.

Om het plan te realiseren, is wel een humanitaire pauze in Gaza nodig, waar ook de internationale gemeenschap op aandringt. Ollongren denkt dat Israël gehoor moet geven aan die oproep, want anders dreigt een "catastrofe" in de Palestijnse kuststrook.

Patrouilleschip Zr. Ms. Holland op een foto van begin dit jaar

Italië stuurt ziekenhuisschip naar kust bij Gaza

Italië stuurt een ziekenhuisschip naar de kust van Gaza om slachtoffers op te kunnen behandelen. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie Crosetto gezegd. Persbureau Reuters meldt dat het schip vandaag vertrekt.

Aan boord van het schip zijn 170 medewerkers, onder wie dertig mensen die zijn opgeleid voor medische noodgevallen. Daarnaast zei de minister dat er ook een veldhospitaal naar Gaza wordt gestuurd.

Eerder vandaag riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen, zoals Italië, gezamenlijk op tot een humanitaire pauze in de oorlog tussen Israël en Hamas. De ministers steunen dat idee om "urgent de nodige hulp te faciliteren, burgers te kunnen verplaatsen en gijzelaars te bevrijden".

Israëlisch leger: vandaag opnieuw duizenden mensen weg uit Noord-Gaza

Het Israëlische leger zegt dat vandaag duizenden Palestijnen gebruik hebben gemaakt van de evacuatiecorridor van het noorden van de Gazastrook naar het zuiden.

Het leger publiceerde beelden van een stroom mensen, maar of die vandaag zijn opgenomen is nog onbekend. De beelden zijn waarschijnlijk gemaakt op de Salah al-Din, een van de belangrijkste wegen naar het zuiden. Gisteren maakten hier ook al zo'n 15.000 mensen gebruik van, schat de VN.

Rutte verlaat Qatar, gaat nu praten met Netanyahu

Premier Rutte heeft zijn bezoek aan Qatar afgerond en reist nu door naar Israël om te spreken met premier Netanyahu, meldt hij aan de NOS. Hij sprak in Qatar met de emir van het land over de oorlog tussen Israël en Hamas. Qatar speelt een grote rol in de onderhandelingen in Israël en de Gazastrook.

"In het gesprek kwamen een aantal zaken naar voren die ik ook verstandig vind om met Netanyahu te delen", zegt Rutte. "Dat wil ik persoonlijk met hem doen." Volgens de premier kijkt Qatar naar een aantal scenario's voor korte gevechtspauzes in de Gazastrook. "Er liggen allerlei voorstellen voor of er combinaties te maken zijn waarbij je voortgang boekt op gebied van humanitaire toegang en vrij krijgen van gijzelaars en van buitenlanders, maar meer kan ik daar niet over zeggen. Want wil dat tot iets leiden, dan kan dat niet in het openbaar."

Het is de tweede keer sinds de terreuraanslagen van Hamas dat Rutte in Israël in gesprek gaat met Netanyahu.

Rutte en Netanyahu bij een eerdere ontmoeting

'Israël kreeg F-35-onderdelen vanuit Nederland ondanks risico schending oorlogsrecht'

Nederland heeft sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas de levering van onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen niet tegengehouden, ondanks waarschuwingen. Het gaat om ambtelijke waarschuwingen dat hiermee mogelijk het humanitair oorlogsrecht wordt geschonden, meldt NRC na een onderzoek hiernaar.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de uitvoer aan internationale partners in het F-35-programma, waaronder Israël, tot nu toe niet is ingeperkt.

Begrotingstekort Israël flink opgelopen vanwege oorlog

Het begrotingstekort van Israël is de afgelopen maand opgelopen naar 2,6 procent, meldt het Israëlische ministerie van Financiën. Voor de oorlog was de doelstelling dat eind 2023 dat tekort op 1,1 procent uit zou komen, maar dat wordt dat wordt vrijwel zeker niet gehaald. Dat komt voor een groot deel vanwege de uitgaven om de oorlog van Israël tegen Hamas te bekostigen.

Volgens de Israëlische financiële krant Calcalist was de impact van de oorlog op de overheid in oktober 5 miljard sjekel (1,22 miljard euro). Voor het grootste deel kwam dit door verhoogde defensie-uitgaven, maar ook de uitgaven aan gezondheidszorg stegen vanwege de oorlog.

De tekorten zullen naar verwachting nog veel meer oplopen. In deze cijfers van het ministerie zijn bijvoorbeeld nog niet de kosten van het werven van ruim 300.000 reservisten opgenomen.

Inwoners Gaza laden telefoons op met accu's uit auto's

Inwoners van de Gazastrook gebruiken accu's uit auto's om hun mobiele telefoons op te laden. Auto's kunnen op dit moment nauwelijks gebruikt worden omdat Israël geen brandstof toelaat in Gaza uit angst dat die wordt gestolen door Hamas. Ook levert Israël geen elektriciteit meer.

Al Jazeera meldt dat sommige mensen lang moeten lopen om naar speciale plekken te gaan waar zij hun mobiele telefoons met de accu's op kunnen laden. Verder is er hoofdzakelijk nog stroom in de Gazastrook doordat veel gebouwen zonnepanelen op de daken hebben liggen.

Nog altijd veel pijn en verdriet in deze kibboets, één maand na de Hamas-aanslag

Kfar Aza is een kibboets, een landbouwnederzetting vlakbij Gaza. Het hele dorp is getroffen door de terreuraanslagen van Hamas. Nu één maand later is de pijn en verdriet in het dorp nog goed voelbaar.

Nog altijd veel pijn en verdriet in deze kibboets, één maand na de Hamas-aanval

VN-orgaan schat: gisteren 15.000 Palestijnen naar zuiden gevlucht

Gisteren zijn mogelijk zo'n 15.000 Palestijnen van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook vertrokken. Dat schat OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. OCHA houdt een flinke slag om de arm, maar zegt dat als deze cijfers kloppen er drie keer zo veel mensen naar het zuiden zijn getrokken als de dag ervoor.

Het grootste deel van de ontheemden ging te voet naar het zuiden met vrijwel geen bezittingen. OCHA zegt dat sommigen van hen zeggen dat er Israëlische controlepunten waren en dat er mensen werden opgepakt door Israëlische soldaten. De getuigenissen zijn niet geverifieerd.

Leger Israël: evacuatiecorridor naar zuiden Gaza weer open

Het Israëlische leger zegt dat het opnieuw een evacuatiecorridor heeft ingesteld waardoor Palestijnen van 10.00 uur tot 14.00 uur naar het zuiden kunnen vertrekken.

Gisteren was die route ook al open, maar wegens de gevechten is die route niet altijd veilig. Hamas en Israël geven elkaar hier de schuld van. Volgens Israël dwingt Hamas burgers in het noorden te blijven om aanvallen van Israël op Hamas-doelen moeilijker te maken.

Israëlische aanvallen op Gaza gaan door, troepen dicht bij ziekenhuis

De Israëlische aanvallen op de Gazastrook blijven doorgaan. Nog altijd concentreert het Israëlische leger zich voornamelijk op het noorden van de Gazastrook. Daar is het leger onder meer met tanks aanwezig en vinden luchtaanvallen plaats. Volgens Al Jazeera zijn Israëlische troepen in Gaza-stad opgerukt tot op ongeveer 700 meter van het Al-Shifa ziekenhuis.

Volgens Israël bevindt zich onder het ziekenhuis een enorm complex van Hamas, wat door de militante beweging wordt ontkend.

Israëlische militairen in het noorden van de Gazastrook

Ook G7 roept op tot 'humanitaire gevechtspauzes'

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen roepen in een gezamenlijke verklaring op tot humanitaire pauzes in de strijd tussen Israël en Hamas. De ministers ontmoetten elkaar vandaag in Tokio.

In hun verklaring wordt een balans gezocht tussen het recht van Israël op zelfverdediging en het recht van Palestijnse burgers om zoveel mogelijk gevrijwaard te blijven van bombardementen en blokkades. De ministers van de VS, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland en Italië zeggen dat ze "humanitaire pauzes steunen om urgent nodige hulp te faciliteren, burgers te kunnen verplaatsen en gijzelaars te bevrijden".

Eerder had de Amerikaanse president Biden ook al aan de Israëlische premier Netanyahu gevraagd om een gevechtspauze in Gaza. Die wil daar voor zover bekend tot nu toe niets van weten.

G7-landen willen een 'humanitaire gevechtspauze' tussen Israël en Hamas

'Er staat veel op het spel voor bemiddelaar Qatar'

Premier Rutte bezoekt vandaag Qatar, dat als belangrijkste onderhandelaar optreedt in de oorlog tussen Israël en Hamas. Met hulp van het land werden tot nu toe vier gijzelaars vrijgelaten en werd de grens tussen de Gazastrook en Egypte beperkt geopend.

Qatar heeft die rol als onderhandelaar vooral te danken aan de banden die het heeft met alle belangrijke spelers, vertelt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben goede banden met Iran, Israël en Amerika. Qatar huisvest een Amerikaanse legerbasis. Daarbij hebben ze op verzoek van de Amerikanen al jaren een kantoor van Hamas in Doha van waaruit diplomatieke kopstukken van Hamas hun werk doen."

"En hoewel ze geen officieel akkoord hebben met Israël, hebben ze wel goede banden met het land op allerlei niveaus. Dat komt onder andere omdat Qatar al jaren miljoenen euro's geeft aan Gaza. Dat gaat via Israël naar Gaza en dat moet je met Israël coördineren. Praten met alle spelers is voor een onderhandelaar cruciaal. Het is de afgelopen weken dus ook een komen en gaan geweest van internationale kopstukken in Doha."

"Er staat veel voor ze op spel. Alle ogen zijn gericht op de diplomatieke kunsten van het land: gaan ze het waarmaken? Dat is nog zeer de vraag, want het is tot nu toe natuurlijk nog maar deels gelukt."

Israëlisch leger verwoest huis van familie 13-jarige op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft op de bezette Westelijke Jordaanoever het huis van een 13-jarige jongen verwoest die een Israëlische soldaat neerstak. De jongen had een soldaat neergestoken die een auto aan het controleren was.

De familie van de jongen had maandag bij een rechter gezegd niet te hebben geweten van de plannen van hem, maar die besloot dat de sloop toch mocht doorgaan. Het huis van de 13-jarige stond in het vluchtelingenkamp Shuafat in Oost-Jeruzalem. Het Israëlische leger sloopt regelmatig huizen van aanslagplegers als vergelding.

Huis van Afgevaardigden berispt Palestijns-Amerikaanse Democrate Tlaib

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een meerderheid gestemd voor een resolutie om de Palestijns-Amerikaanse Democrate Rashida Tlaib te censureren vanwege haar commentaar over het Israëlisch handelen in de oorlog tegen Hamas. Hoewel het woord 'censureren' in de resolutie staat, is het feitelijk meer een berisping waarmee het Huis laat zien het niet eens te zijn met haar uitspraken.

Tlaib plaatste vorige week een video op X waarin demonstranten te zien waren die de omstreden leus 'from the river to the sea, Palestine will be free' riepen, die kan worden opgevat als een oproep tot de vernietiging van Israël. Aan het eind van de video stond "Joe Biden steunde de genocide van het Palestijnse volk. Het Amerikaanse volk zal dit niet vergeten." Ook sprak zij zich meerdere malen kritisch uit over de Israëlische regering, al veroordeelde ze de terreuraanslag door Hamas op Israël ook.

Het Huis van Afgevaardigden heeft een Republikeinse meerderheid. De meeste Republikeinen (212) stemden voor de resolutie, maar ook 22 Democraten gingen erin mee.

Tlaib ontkende in een emotioneel betoog antisemitisch te zijn. "Het is belangrijk om een volk te onderscheiden van een regering. Geen enkele regering staat boven kritiek." Volgens haar schept "het idee dat een Israëlische regering bekritiseren antisemitisch is, een gevaarlijk precedent". Ze blijft het gebruik van de omstreden leus verdedigen.

Rashida Tlaib

Israëlisch leger: zeker 31 militairen om het leven gekomen sinds inval Gaza

Sinds het begin van de Israëlische inval in Gaza zijn er zeker 31 Israëlische militairen om het leven gekomen, meldt het leger. Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël zijn er nu 349 militaire doden. Zij werden volgens het leger voornamelijk gedood aan de grens met de Gazastrook.

De laatste dode is een 28-jarige sergeant. Hij werd gedood bij gevechten met Hamas in het noorden van de Gazastrook.

'Bombardementen in buurt van ziekenhuizen Noord-Gaza'

Al Jazeera meldt dat er vannacht zware bombardementen zijn geweest in de buurt van het Al-Shifa-ziekenhuis en het Indonesische ziekenhuis, beide in Noord-Gaza. In het gebied rond het Al-Shifa-ziekenhuis zouden zeker vijftien mensen zijn omgekomen.

Bij vluchtelingenkamp Jabalia is ook een bombardement geweest. Vier mensen zijn daarbij gedood.

Nachtelijke beschietingen Gaza gaan door

Israëlische militairen voeren in Gaza-Stad acties uit. Ook zijn er vannacht weer verschillende bombardementen op Gaza uitgevoerd.

Nachtelijke beschietingen Gaza gaan door

Biden vroeg Netanyahu om gevechtspauze Gaza

De Amerikaanse president Biden heeft de Israëlische premier Netanyahu inderdaad gevraagd om een gevechtspauze in Gaza, bevestigt hij nu. Biden sprak maandag telefonisch met Netanyahu en de Amerikaanse nieuwswebsite Axios meldt dat hij in dat gesprek heeft aangedrongen op een gevechtspauze van drie dagen, om gijzelaars vrij te krijgen.

Of het klopt dat Biden wat voelt voor een bestand van drie dagen, is nog niet duidelijk. Daarover zei Biden niets. Het Witte Huis zei eerder al wel dat beide leiders hadden gesproken over "tactische pauzes" in het Israëlische offensief, maar in hoeverre Biden er een voorstander van was en de eventuele duur van zo'n gevechtspauze was nog niet duidelijk.

500 mensen steken grens bij Rafah over

Zeker 500 evacués hebben de Gazastrook gisteren verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten. De groep zou voornamelijk bestaan uit buitenlanders en mensen met een dubbele nationaliteit.

Afgelopen weekend werden de evacuaties over de grens met Egypte stilgelegd in verband met een aanval op een ambulance die onderweg was naar Rafah. Inmiddels steken er dus weer mensen de grens over.

Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er gisteren 262 Jordaniërs zijn geëvacueerd. Canada meldt dat 59 Canadese burgers en familieleden zijn overgestoken.

Een bron binnen de hulpdiensten in Gaza zegt tegen Reuters dat negentien Gazanen ook mochten oversteken om in Egyptische ziekenhuizen behandeld te worden. Dat aantal is nog niet bevestigd door andere bronnen.

Wachtende mensen bij de grensovergang bij Rafah

Vicepresident Harris spreekt met president Herzog over burgerlevens

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft in gesprek met de Israëlische president Isaac Herzog aangedrongen op het beschermen van burgerlevens en het respecteren van het internationaal humanitair recht. Dat valt op te maken uit een verklaring die het Witte Huis over hun telefoongesprek heeft gepubliceerd. Ze zou Herzog ook hebben gevraagd om humanitaire steun toe te laten voor de burgers in Gaza.

Volgens de samenvatting van het Witte Huis heeft Harris opnieuw haar steun voor Israëls recht op zelfverdediging uitgesproken. Ook zou ze Herzog hebben verteld dat zij en Biden zich richten op de vrijlating van de gijzelaars.

Naast de aanslagen van een maand geleden en de situatie in Gaza, spraken Harris en Herzog volgens het Witte Huis ook over de Westelijke Jordaanoever. Harris zou hebben gezegd dat een stabiele situatie daar noodzakelijk is, en dat extremistische kolonisten verantwoordelijk moeten worden gehouden voor geweld dat ze plegen.

President Herzog heeft Harris bedankt voor haar steunbetuiging aan het Israëlische volk, en haar steun voor Israëls recht op zelfverdediging. Net als premier Netanyahu herhaalt Herzog dat een staakt-het-vuren er niet komt totdat alle gijzelaars zijn vrijgelaten door Hamas.

Welkom

Welkom in ons liveblog van vandaag. Dat van gisteren kun je hier teruglezen.