De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken op een G7-persconferentie
NOS Nieuws

G7 roept op tot humanitaire gevechtspauzes in Gazastrook

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen roepen in een gezamenlijke verklaring op tot humanitaire pauzes in de oorlog tussen Israël en Hamas. Die verklaring hebben ze opgesteld na een tweedaagse ontmoeting in de Japanse hoofdstad Tokio.

De ministers van de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland en Italië zeggen dat ze "humanitaire pauzes" steunen om "urgent nodige hulp te faciliteren, burgers te kunnen verplaatsen en gijzelaars te bevrijden".

Balans proberen te vinden

In de verklaring wordt een balans gezocht tussen het recht van Israël op zelfverdediging en het recht van Palestijnse burgers om zoveel mogelijk gevrijwaard te blijven van bombardementen en blokkades.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken sprak een verklaring uit namens de G7-landen:

G7-landen willen een 'humanitaire gevechtspauze' tussen Israël en Hamas

Zo zeggen de ministers dat de G7 enerzijds onder meer sancties instelt om te voorkomen dat Hamas "gefinancierd wordt voor het uitvoeren van gruweldaden". Anderzijds veroordelen ze "de onacceptabele toename van extremistisch geweld door kolonisten tegen Palestijnen".

Dat laatste geweld door extremistische Joodse kolonisten ondermijnt de veiligheid op de bezette Westelijke Jordaanoever en brengt het perspectief op vrede in het gebied in gevaar, zegt de G7.

"We willen dit conflict allemaal zo snel mogelijk beëindigen en tegelijk het menselijk lijden minimaliseren", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. Maar een wapenstilstand vindt hij niet wenselijk.

Blinken: "Zoals we hebben besproken met de G7-collega's moet iedereen die oproept tot een staakt-het-vuren uitleggen wat gedaan kan worden tegen de onaanvaardbare consequenties die dit waarschijnlijk met zich meebrengt".

Daarmee doelt Blinken onder meer op het feit dat Hamas dan op papier in staat blijft "om aanvallen zoals die van 7 oktober opnieuw en opnieuw en opnieuw uit te voeren".

Voorwaarden voor vrede

Voor blijvende vrede moet er volgens de G7-leiders aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo mogen er geen gedwongen verplaatsingen van Palestijnen in de Gazastrook plaatsvinden.

Ook mag Gaza niet opnieuw bezet, geblokkeerd of belegerd worden. Daarnaast mag het grondgebied niet kleiner worden en moeten stappen ondernomen worden tegen terroristische activiteiten vanuit de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever.

Ook de Amerikaanse president Biden vroeg maandag in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu om een gevechtspauze in de Gazastrook, zo werd vannacht bekend. Hoelang die zou moeten duren, werd niet gezegd.

Netanyahu weigert tot nu toe te praten over een bestand. Hij stelt als voorwaarde dat eerst alle gijzelaars door Hamas worden vrijgelaten. Gisteren hintte de premier wel op een korte onderbreking van de beschietingen om humanitaire hulp mogelijk te maken.

Duizenden slachtoffers

Bij de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober zijn volgens de Israëlische regering meer dan 1400 mensen aan Israëlische zijde gedood. 242 mensen zijn volgens Israël door Hamas-militanten gegijzeld en worden vastgehouden in het tunnelnetwerk onder de Gazastrook.

Israël bombardeert sinds de aanvallen al een maandlang locaties in de Gazastrook. Ook zijn er militairen aanwezig in en rond Gaza-Stad. Bij het geweld zijn ruim 10.500 Palestijnen om het leven gekomen, volgens het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook, dat onder leiding staat van Hamas.

Volgens de Palestijnse Autoriteit zijn er op de bezette Westelijke Jordaanoever inmiddels ruim 160 Palestijnen omgekomen bij gewelddadigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl