Vladimir Poetin gisteravond na zijn herverkiezing als president van Rusland
NOS NieuwsAangepast

Kremlin wil Brits bewijs zien in zaak-Skripal of anders excuses

Het Kremlin zegt dat de Britten moeten bewijzen dat de Russen achter de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal zitten of excuses moeten maken. President Poetin ontkent met klem dat Rusland iets met de vergiftiging van Skripal te maken heeft en noemt de beschuldigingen "nonsens".

De Russische president zei gisteravond tijdens zijn overwinningstoespraak dat Rusland niet beschikt over het door de Sovjet-Unie ontwikkelde zenuwgas novitsjok dat bij de aanslag werd gebruikt. Volgens hem houden internationale waarnemers toezicht op alle Russische chemische wapens. Poetin zegt dat Rusland bereid is om samen te werken met de Britten.

'OPCW-onderzoek begonnen'

In het Britse Salisbury, waar Skripal (66) en zijn dochter (33) op 4 maart bewusteloos werden gevonden, zijn OPCW-medewerkers begonnen met hun onderzoek naar het zenuwgas, meldt het persbureau Reuters. De OPCW is de in Den Haag gevestigde organisatie die toezicht houdt op het verbod van chemische wapens.

De Britten hebben de OPCW gevraagd om onafhankelijke testen uit te voeren. Het duurt waarschijnlijk twee weken voordat er duidelijkheid is, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson eerder.

Er staan nog steeds schermen in Salisbury rond het restaurant dat Skripal en zijn dochter op 4 maart bezochten

De kwestie loopt steeds hoger op. Johnson noemde vanochtend, voorafgaand aan een ontmoeting met EU-ministers van Buitenlandse Zaken onder wie Stef Blok, de aanhoudende ontkenningen van Rusland "steeds absurder" worden. Johnson zegt dat de Russen een rookgordijn opwerpen en de waarheid proberen te begraven onder leugens. "Dit is een klassieke Russische strategie. Ze houden hier niemand mee voor de gek."

De Britse minister Boris Johnson vanochtend in gesprek met de pers voor zijn ontmoeting met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel

Kremlin-woordvoerder Peskov reageerde door de Britse houding "moeilijk uit te leggen, ongefundeerd en lasterlijk" te noemen.

De Britten hebben in de nasleep van de zaak-Skripal 23 Russische diplomaten de deur gewezen, waarna de Russen hetzelfde deden met Britse diplomaten. Gisteren zei Johnson nog bewijzen te hebben dat de Russen novitsjok stiekem verder hebben ontwikkeld en een voorraad hebben aangelegd om moorden mee te plegen.

Bedreiging voor ons allen

De EU-ministers hebben in een verklaring hun onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor de Britten. Ze veroordelen de aanslag in Salisbury en zeggen dat de levens van veel burgers in gevaar zijn gebracht door de illegale en onvoorzichtige daad. "De Europese Unie neemt de Britse inschatting dat de Russische federatie verantwoordelijk is, zeer serieus", staat over de aanslag in de verklaring.

De ministers noemen het gebruik van het zenuwgas onacceptabel en een bedreiging voor ons allen. Ze willen dat Moskou zo snel mogelijk antwoord geeft op de vragen naar aanleiding van de aanslag en het Russische novitsjok-programma. Voorafgaand aan de ontmoeting werd gespeculeerd over eventuele sancties tegen Russische instellingen of personen, maar daar staat in de verklaring niets over.

'Ventilatiesysteem gebruikt'

ABC News meldt dat de aanslag op Skripal volgens bronnen waarschijnlijk is gepleegd door het zenuwgas in poedervorm via het ventilatiesysteem in Skripals auto te verspreiden.

De auto van Skripal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl