De vrouw die gisteren samen met de voormalige Russische spion Sergey Skripal werd opgenomen met vergiftigingsverschijnselen is Skripals 33-jarige dochter Julia. Als blijkt dat de Russische geheime dienst erachter zit, is het volgens een expert waar Nieuwsuur mee spreekt een 'game-changer', want niet eerder werd ook de familie van overlopers doelwit.
Gisteren werden de twee bewusteloos gevonden bij een winkelcentrum in de Engelse stad Salisbury. Ze waren in contact gekomen met een vooralsnog onbekende stof. "Geen enkele poging om onschuldige mensen van het leven te beroven in dit land zal ongestraft blijven", waarschuwde minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken in het Britse parlement.
Verdachte omstandigheden
Yuri Felshtinsky schreef twee boeken over de Russische geheime dienst en gelooft dat de Russische geheime dienst achter de vergiftiging kan zitten. Maar hij ziet dan wel een verschil in aanpak van de Russen. "Ik denk dat er geen enkel ander geval bekend is waar ook kinderen werden vergiftigd of gedood. Het is duidelijk dat er dan dus nieuwe spelregels gelden", zegt hij.
De zoon van Skripal overleed vorig jaar al na plotseling leverfalen tijdens een vakantie in Sint-Petersburg. De vrouw van Skripal na een auto-ongeluk. En ook een oudere broer kwam volgens de familie onder verdachte omstandigheden om.
Ze hebben de juiste gelegenheid afgewacht.
Skripal was kolonel bij de militaire inlichtingendienst maar verkocht in de jaren 90 informatie aan de Britse geheime dienst M16. Toen dat uitkwam werd hij veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. In 2010 is Skripal één van de vier spionnen die bij een ruil aan Groot-Brittannië worden overgedragen.
De vier werden geruild tegen tien Russische spionnen die in de Verenigde Staten waren ingerekend door de FBI. Eén van hen was femme fatale Anna Chapman, bijgenaamd agent 90-60-90. Ze werd een ster na terugkeer in Moskou.
Skripal leefde na de ruil in de anonimiteit tot hij bewusteloos werd gevonden. "Ze wilden hem sowieso straffen en hebben de juiste gelegenheid afgewacht", zegt Felshtinsky, die in 2006 zijn mede-auteur en vriend Alexander Litvinenko verloor door vergiftiging.
De Russische spion en dissident Litvinenko werd in een chic Londens hotel vergiftigd met de uiterst radioactieve isotoop polonium-210. Volgens een Briste onderzoeksrechter gaf de Russische president Poetin er opdracht voor.
Waarschuwing
"Deze aanslag lijkt me wel anders. Want Litvinenko publiceerde geheimen van de Russen en moest worden gestraft. De aanslag op Skripal lijkt me meer een signaal en waarschuwing aan mensen dat ze niet moeten samenspannen tegen Rusland nu er zoveel onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen."
Familieleden van Skripal zeggen tegen de BBC dat de ex-spion dacht dat Russische elitetroepen op een gegeven moment achter hem aan zouden komen.