Rusland: Londen blokkeert samenwerking in zaak-Skripal

Aangepast
De Russische minister Lavrov Reuters

Rusland zegt alleen mee te willen werken aan het onderzoek naar de moordaanslag op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal als het land toegang krijgt tot het bij de moordaanslag gebruikte zenuwgas. Volgens de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken weigert Londen dat materiaal beschikbaar te stellen. Het Kremlin heeft de Britse ambassadeur op het matje geroepen.

De 66-jarige Skripal en zijn 33-jarige dochter werden negen dagen geleden bewusteloos gevonden op een bank bij een winkelcentrum in Skripals woonplaats Salisbury in Zuid-Engeland. Zij waren vergiftigd met een zenuwgas. Sindsdien liggen ze in kritieke toestand in het ziekenhuis. De Britse politie onderzoekt de vergiftiging: volgens minister Rudd van Binnenlandse Zaken verloopt dat onderzoek goed.

'Britten overtreden regels'

Volgens de Britse premier May is het gas in de jaren 70 en 80 ontwikkeld door de Sovjet-Unie en zit Rusland zeer waarschijnlijk achter de aanslag. Het Kremlin ontkent enige betrokkenheid en spreekt van "een politieke campagne". Lavrov zegt dat met de weigering om het zenuwgas te delen de Britten internationale regels overtreden.

May heeft de Russen tot middernacht gegeven om met een afdoende verklaring te komen. Ze heeft de Russische ambassadeur ontboden. De Britten hebben de Russen gedreigd met economische en diplomatieke sancties vanwege de zaak.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Moordpoging op Skripal is hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd door Rusland

Onderzoek naar betrokkenheid Rusland bij 14 sterfgevallen

De Britse minister Rudd van Binnenlandse Zaken zegt dat er een onderzoek komt naar beschuldigingen dat de Russische overheid betrokken is bij de dood van veertien mensen in het Verenigd Koninkrijk. Een parlementscommissie had daar vorige week om gevraagd.

De sterfgevallen werden oorspronkelijk afgedaan als natuurlijke dood, maar verschillende media meldden dat Rusland iets met de sterfgevallen te maken heeft. Rudd wil hier zekerheid over en heeft de politie en de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 opdracht gegeven de zaken te bekijken.

Op de lijst van verdachte sterfgevallen staan onder anderen Poetin-criticus en oligarch Boris Berezovski die dood werd gevonden in zijn huis in Ascot, zakenman Alexander Perepilisjni die overleed tijdens het joggen en Alexander Litvinenko, die werd vergiftigd in Londen.

De Europese Unie steunt de Britten in de zaak-Skripal. Vicepresident Dombrovskis van de Europese Commissie zegt bezorgd te zijn over de aanslag en de bevindingen van het Britse onderzoeksteam. "Natuurlijk kan het Verenigd Koninkrijk rekenen op solidariteit van de Europese Unie in deze zaak", zegt de Letse oud-premier.

Ook andere Europese politici staan achter de Britten. "We kunnen het niet hebben dat zenuwgas in onze samenleving wordt gebruikt", zegt Eurocommissaris Frans Timmermans. "Dat moet door ons allemaal onder de aandacht gebracht worden. Het is een gezamenlijke Europese verantwoordelijkheid."

Frans Timmermans
@TimmermansEU
I followed closely the declaration made by PM May today on the attack with nerve gas in the UK. I want to express my strong feelings of solidarity with the British people and the British government. We stand with you.
1 jaar geleden
Guy Verhofstadt
@guyverhofstadt
We stand shoulder to shoulder with the British people. It must be made clear that an attack against one EU & NATO country is an attack on all of us. https://t.co/QfjvYKk9c6
1 jaar geleden

De Amerikaanse president Trump zegt morgen met de Britse premier May te spreken over de aanval. "Het klinkt voor mij alsof het Rusland is, gebaseerd op al het bewijs dat nu beschikbaar is", zei hij tegen verslaggevers. "Als we de feiten duidelijk hebben, en we het ermee eens zijn, zullen we Rusland of wie het dan ook heeft gedaan veroordelen."

De inmiddels opgestapte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson liet vanochtend weten dat de VS de analyse van de Britten deelt. In een verklaring liet hij weten er ook van uit te gaan dat de Russen zeer waarschijnlijk achter de aanslag zitten.

"We zijn het ermee eens dat de verantwoordelijken, zowel degenen die de aanslag hebben uitgevoerd als de opdrachtgevers, de gevolgen moeten ondervinden van hun daad", aldus Tillerson. Hij noemt het bijna niet voor te stellen dat een overheid zo'n gevaarlijke substantie gebruikt in een openbare plek.

Ook de topman van de organisatie die toezicht houdt op chemische wapens, de OPCW, heeft het gebruik van het zenuwgas veroordeeld en zegt dat de verantwoordelijken moeten worden gestraft.

Nucleaire experts doen onderzoek bij de bank in Salisbury waar Sergej Skripal (66) en zijn dochter (33) op 4 maart werden gevonden Reuters

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft het gebruik van zenuwgas volstrekt onacceptabel genoemd. "Groot-Brittanniƫ is een gewaardeerde bondgenoot en de NAVO maakt zich grote zorgen over dit voorval." De NAVO en de Britten hebben nauw contact over de aanslag.

May heeft met de Franse president Emmannuel Macron gesproken over de kwestie. Volgens Downing Street heeft hij de aanslag veroordeeld en zijn solidariteit uitgesproken.

De voorzitter van de Duitse parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken zegt dat als Rusland niet meewerkt aan het onderzoek, het Westen met een gezamenlijke reactie moet komen.

STER Reclame