Moord of zelfmoord? Of toch een natuurlijke dood? Om daarachter te komen doorzochten experts van de Britse politie het huis van de Russische zakenman Boris Berezovski. Hij werd gisteravond dood gevonden in z'n enorme landhuis in Engeland. Er werd gezocht naar chemicaliën, gif en nucleair materiaal, maar niets van dat alles is aangetroffen. Dat meldde de politie aan het eind van de ochtend. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

De 67-jarige Berezovski was één van de grootste tegenstanders van de Russische president Poetin. Hij overleefde al meerdere moordaanslagen, waaronder een bom die z'n chauffeur onthoofdde. Berezovski emigreerde in 2000 naar Groot-Brittannië omdat hij ruzie had met Poetin. Daar kreeg hij in 2003 politiek asiel omdat hij zijn leven in Rusland niet zeker zou zijn.

Zelfmoord

Volgens zijn Russische advocaat was Berezovski de laatste tijd depressief en was zijn rijkdom bijna verdampt door allerlei rechtszaken. Russische media speculeren dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar vrienden geloven dat niet. Die zeggen dat hij juist van het leven hield en boordevol energie zat.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin schreef Berezovski onlangs een brief aan Poetin, waarin hij zei dat hij naar Rusland terugverlangde. En in een interview met Forbes Magazine, vlak voor zijn dood, zou Berezovski gezegd hebben dat hij over veel zaken anders dacht dan vroeger, dat zijn leven geen zin meer had en dat hij wilde terugkeren naar Rusland.

Polonium

Het lichaam van de Russische zakenman lag tijdens het onderzoek nog in het huis, maar is nu weggehaald. De politie had ook wel reden om verdachte omstandigheden te vermoeden. In 2006 overleed ex-KGB-agent Alexander Litvinenko in Londen nadat zijn thee met polonium-210 was vergiftigd. Ook hij had weinig goeds te zeggen over het Kremlin en was een goede vriend van Berezovski. Des te opvallender is dat het Kremlin destijds suggereerde dat Berezovski met Litvinenko's dood te maken had. Berezovski ontkende en beschuldigde Poetin persoonlijk van betrokkenheid.

Polonium is een gevaarlijke radioactieve stof en bijna niet verkrijgbaar. Alleen regeringen en directies van nucleaire installaties zouden er aan kunnen komen. Voor zijn dood was Litvinenko bezig met een onderzoek naar de moord op de kritische Russische journaliste Anna Politkovskaja. Die werd in oktober 2006 in de lift van haar flat doodgeschoten. Vorig jaar werd een oud-politieagent tot 11 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid, maar de opdrachtgever van de moord is nooit gevonden.

Door: Helen

STER reclame