Polonium-210 is een uiterst giftige stof
NOS Nieuws

Polonium-210 is het perfecte gif

Weinig stoffen zijn zo slecht voor de mens als polonium-210. Het zeer radio-actieve spul kwam eind 2006 in de bekendheid nadat de Russische spion Alexander Litvinenko ermee was vergiftigd. Een paar milligram in zijn thee was genoeg om hem om te brengen.

Polonium is niet eenvoudig om aan te komen. Het is zeldzaam en daarom erg duur. De Britse krant The Times rekende uit dat de moordaanslag op Litvinenko zo’n 7,5 miljoen euro moet hebben gekost.

Perfect gif

Verder is polonium een perfect dodelijk middel. Het beoogde slachtoffer heeft niets door omdat opgelost polonium geen geur, kleur of smaak heeft. Ook is niet eenvoudig om in het lichaam te detecteren. De artsen van Litvinenko vonden het spul pas enkele uren voor zijn dood, drie weken nadat hij was vergiftigd.

Bovendien kan het nauwelijks kwaad als het in een flesje zit. De radioactiviteit dringt niet eens door een vel papier. Het is dus makkelijk te vervoeren en detectiepoortjes op het vliegveld kunnen het niet zien.

Verwoesting

Maar eenmaal ingeademd of ingeslikt richt polonium verwoestende schade aan organen aan. Door stralingsziekte worden vooral de lever en het beenmerg aangetast.

Ook laat het overal sporen achter. Na de vergiftiging van Litvinenko zijn sporen van polonium aangetroffen in een Londens hotel, een nachtclub en het voetbalstadion van Arsenal.

Alexander Litvinenko op een foto uit september 2004
'De verdachte omstandigheden zijn zeer ernstig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl