Een Russische zakenman die ruim twee jaar geleden overleed in Groot-Brittannië is mogelijk vergiftigd. Volgens Britse media zijn in nieuwe tests sporen gevonden van een plantaardig gif dat door Russische en Chinese huurmoordenaars wordt gebruikt.

De rijke zakenman, Alexander Perepilisjni, overleed plotseling in november 2012 tijdens het joggen. De politie concludeerde destijds dat de dood van de 44-jarige niet verdacht was.

Witwasoperatie

Perepilisjni verhuisde in 2009 naar Groot-Brittannië. Vervolgens meldde hij zich als klokkenluider in een Zwitsers onderzoek naar een grote Russische witwasoperatie. Daarmee zou 230 miljoen dollar zijn gemoeid. Russische belastingfunctionarissen zouden geld van de Russische maffia hebben witgewassen.

Enkele weken voor zijn dood heeft Perepilisjni een hoge levensverzekering afgesloten, waardoor na zijn dood al snel geruchten de ronde deden dat hij vermoord was. Toch zei de politie destijds dat dat niet kon worden bewezen en dat de miljonair was overleden aan hartfalen.

Gelsemium

De levensverzekeringsmaatschappij heeft aanvullend onderzoek laten doen. In de maag van Perepilisjni zijn sporen gevonden die mogelijk afkomstig zijn van de plant gelsemium. De giftigste variant hiervan groeit alleen in China. Een woordvoerder van de verzekeraar zegt dat dit gif "een bekend moordwapen is van Chinese en Russische huurmoordenaars".

De openbaar aanklager in Groot-Brittannië bekijkt nu of er nader onderzoek komt in deze zaak.

STER reclame