In Salisbury wordt een ambulance die mogelijk besmet is met zeil overdekt AFP

De Britse politie heeft sporen van zenuwgas gevonden in de pizzeria in Salisbury waar de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter zondag lunchten. Ook in een pub die ze bezochten zijn sporen van het gas gevonden, maar de politie zegt dat er nauwelijks risico is voor de gezondheid van andere bezoekers. Wel wordt mensen aangeraden hun kleren te wassen.

Enkele uren na die lunch werden Skripal en zijn dochter bewusteloos gevonden op een bankje in een park bij een winkelcentrum.

Volgens de BBC is niemand anders die toen in pizzeria Zizzi was geraakt door het zenuwgas. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de mensen die tegelijk met Skripal in het restaurant waren, iets met de zaak te maken hadden. De politie wil dit alles niet bevestigen.

Het restaurant is een van de locaties in Salisbury waar forensische rechercheurs onderzoek doen. Er staan grote schermen om het gebouw.

Er wordt ook onderzoek gedaan aan het bankje waar de twee zaten toen ze werden gevonden, in het huis van Skripal, in de pub waar ze wat dronken en op de begraafplaats waar Skripals vrouw en zoon begraven liggen. Meer dan 250 politiemensen zijn op de zaak gezet en er zijn meer dan 240 getuigen gehoord.

De politieman die Skripal en zijn dochter eerste hulp gaf, ligt ernstig ziek in het ziekenhuis. Hij is wel aanspreekbaar. De politieman is nadat hij bij de twee was geweest ook in het huis van Skripal in Salisburbury geweest. Het is nog de vraag of hij daar besmet is geraakt met het zenuwgas of toen hij de twee slachtoffers eerste hulp gaf. Skripal en zijn dochter zijn er slechter aan toe, maar hun toestand is wel stabiel.

Rusland legt link met dood van Kremlin-critici in Engeland

Skripal (66) was in Rusland veroordeeld voor het doorspelen van geheime informatie aan de Britse inlichtendienst MI6, maar hij mocht in 2010 in ballingschap naar Groot-Brittannië gaan, als onderdeel van een spionnenruil. Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de zaak.

De spanning tussen Groot-Brittannië en Rusland over de kwestie loopt op. De Russische ambassade in Londen linkte de aanslag op Skripal cynisch met de dood van drie verbannen vijanden van het Kremlin, die alle drie onder verdachte omstandigheden in Engeland zijn gestorven. Eerder noemden Russische functionarissen dat de suggestie dat Rusland erachter zit, een poging is om Rusland te demoniseren.

De ambassade twitterde sarcastisch: "Wat een toeval! Zowel Litvinenko als Skripal werkte voor MI6. Berezovsky en Perepilichny werkten ook voor speciale Britse overheidsdiensten. En het politieonderzoek wordt geheim gehouden op basis van de nationale veiligheid."

Boris Berezovsky was een verbannen Russische zakenman en tegenstander van Vladimir Poetin die in 2013 opgehangen werd gevonden. Weinigen geloven dat het zelfmoord was.

Alexander Perepilichny viel in 2012 dood neer nadat hij had gejogd in Surrey waar hij woonde. Hij had geholpen bij een Zwitsers onderzoek naar witwaspraktijken rond het Kremlin. Er wordt gespeculeerd dat hij is vermoord.

Litvinenko werd vergiftigd met polonium in 2006.

STER reclame