De plek waar Skripal en zijn dochter werden gevonden
NOS NieuwsAangepast

Militairen ingezet bij onderzoek naar vergiftiging ex-spion

Het Britse leger zet zo'n 180 militairen in bij het onderzoek naar de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal. Het gaat onder andere om troepen die zijn getraind in chemische oorlogvoering en het ontsmetten van een getroffen gebied.

De militairen gaan onder meer helpen bij het opruimen van spullen en voertuigen op de plek van het incident, waaronder de ambulances waarmee eerste hulp werd verleend. Volgens de Britse politie is er buiten het afgezette gebied geen gevaar voor de volksgezondheid.

De 66-jarige voormalige dubbelspion Skripal werd samen met zijn 33-jarige dochter zondag bewusteloos aangetroffen bij een winkelcentrum in de zuidelijke plaats Salisbury. Ze waren gericht aangevallen met een zenuwgas.

Skripal en zijn dochter liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politieman die als eerste bij hen was, is weer bij bewustzijn. Zijn toestand is stabiel, zegt het ziekenhuis tegen de BBC.

Sergej Skripal bij zijn rechtszaak in Rusland in 2006

Inmiddels zijn 21 mensen in het ziekenhuis nagekeken in de nasleep van het incident. Drie mensen moesten daadwerkelijk behandeld worden. Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zat en wat het motief was.

Skripal werd in 2006 in Rusland veroordeeld tot dertien jaar strafkamp, omdat hij gewerkt zou hebben voor de Britse dienst MI6. Later werd hij bij een spionnenruil vrijgelaten en sindsdien woont hij in Salisbury.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl