liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Wikileaks publiceert documenten van de Sony-hack

Wikileaks heeft dDe honderdduizenden documenten van de Sony-hack online gezet. Volgens Wikileaks is het belangrijk dat de informatie publiek is, omdat Sony een groot bedrijf is met veel politieke invloed.

Het hoort in het publieke domein. WikiLeaks zal zorgen dat het daar blijft.

Wikileaks-oprichter Julian Assange

De 30.287 documenten en 173.132 e-mails laten volgens de site zien dat het geen entertainmentbedrijf is, maar een invloedrijke multinational met banden met het Witte Huis, invloed op de Amerikaanse politiek en banden met het 'militair-industrieel complex'.

Kanye West invloedrijkste persoon ter wereld

De invloedrijkste persoon van de wereld volgens het tijdschrift Time? Kanye West. "Hij gelooft niet in valse bescheidenheid, en dat moet 'ie ook niet doen", schrijft techpionier Elon Musk in Time over de rapper, die ook op de cover staat. Zijn vrouw Kim Kardashian staat ook in de top 100. De hele lijst vind je hier.

Oud-IMF-topman Rato opgepakt

Rato werd gearresteerd bij een huiszoeking

Oud-topman Rodrigo Rato van het Internationaal Monetair Fonds is in Spanje opgepakt. Hij wordt verdacht van fraude, prijsafspraken en het vervalsen van rekeningen.

De Spaanse belastingdienst heeft huiszoeking gedaan in zijn huis in Madrid. Er loopt een onderzoek naar de rol van Rato bij de val van de Spaanse bank Bankia. Rato was van 2010 tot 2012 president van die bank. Voor zijn periode bij Bankia was hij van 2004 tot 2007 hoofd van het IMF. Ook was hij in de jaren 90 minister van Economische Zaken.

Finaleplaatsen Van Gelder en Deurloo op EK

Concentratie bij Yuri van Gelder tijdens zijn oefening op ringen op de EK turnen in Montpellier

Yuri van Gelder (ringen) en Bart Deurloo (vloer) hebben zich geplaatst voor de toestelfinales op de EK turnen in Montpellier. Van Gelder kwam op ringen tot een score van 15.533 en ging daarmee als gedeeld vijfde naar de finale. Deurloo eindigde met 14.966 als achtste op de vloer.

Van Gelder en Deurloo komen beiden zaterdag in actie voor hun toestelfinale. Eerder vandaag lukte het het Epke Zonderland niet om zich te plaatsen voor de EK-finales op rek en brug. Z'n score op de brug was te laag, en bij z'n oefening op het rek viel hij.

S1 EK turnen val Epke

Vervoersbedrijf wil loon laten meebepalen door reiziger

Reizigers in een tram van de HTM

Het Haagse vervoersbedrijf HTM wil reizigers bij de loonstijging van het personeel laten meebepalen. Als de klanten tevredener zijn, stijgt het salaris van het personeel.

De leiding van HTM hoopt op deze manier de klantgerichtheid van hun personeel te vergroten. Het oordeel van de reizigers wordt gepeild via de jaarlijkse, landelijke OV-barometer.

De vakbonden gaan niet akkoord met het aanbod, meldt het vervoersbedrijf.

'Drone besturen met je hersenen'

Een drone die vliegt als je denkt aan vliegen. Dat is kort gezegd wat vandaag gedemonstreerd werd op de cybertop in Den Haag.

De Nederlandse organisatie SURFnet demonstreerde de drone met proefpersoon Vint Cerf, vicepresident van Google. Cerf kreeg sensoren op z'n hoofd geplakt die zijn hersenactiviteit scanden. Daarna moest hij aan opstijgen denken. Een computer zette de hersensignalen om in commando's die geschikt zijn voor een drone. Zo ging de drone (na wat mislukte pogingen) écht de lucht in.

De 'gedachtendrone' kan lang in de lucht blijven: "Tot je ergens anders aan denkt. Dan is de gedachte doorbroken en stort de drone neer", vertelt een van de ontwikkelaars aan Eindhoven Dagblad.

Drone besturen met hersenen

'Burger geeft politie boete'

De politie van Wageningen vond een opmerkelijk briefje onder de ruitenwissers van een politieauto:

Politie Wageningen vond dit briefje

Het briefje werd onder de ruit van een politieauto in het centrum van Wageningen gelegd, omdat de auto niet in een parkeervak stond. Een politiewoordvoerder vertelt tegen De Gelderlander dat de agenten op een drugsgerelateerde zaak afkwamen.

De politie van Wageningen reageert op hun facebookpagina: "Wij snappen dat dit in sommige situaties heel vervelend kan zijn. Wij vragen uw begrip voor het feit dat onze noodhulpeenheden bij sommige incidenten hun auto's parkeren op de niet daarvoor bestemde plaatsen."

Onderzoeksteam MH17 vindt weer menselijke resten

Leden van de bergingsmissie aan het werk op de rampplek

Er zijn weer menselijke resten gevonden in het rampgebied van de MH17. In het oosten van Oekraïne ging vandaag weer een bergingsmissie aan de slag.

Het team onderzoekt vooral een gebied bij het dorp Petropavlivka waar grote stukken van het vliegtuig zijn neergekomen. Dat gebied was vorig jaar te gevaarlijk omdat daar toen de frontlinie liep. De lokale bevolking overhandigde vandaag ook weer persoonlijke bezittingen aan de bergingsmissie.

Snowboarder Morgan showt als eerste een quadruple

De enorme sprong van Billy Morgan

De Britse Billy Morgan is er als eerste in geslaagd om een 'backside 1800 quadruple cork' te springen. De slopestyle-specialist liet in het Italiaanse Livigno vier flips en vijf volledige draaien zien. Dat was een halve draai meer dan het vorige record.

De Nederlandse freestyle-specialist Joris Ouwerkerk deed vorige week nog een wedstrijd met Morgan en wist van de plannen. "De triple werd vier, vijf jaar geleden voor het eerst gedaan. Gekkenwerk, zei iedereen. De quadruple werd toen gezien als iets onmogelijks. Geweldig dat het hem is gelukt."

Girafje verdrinkt bijna in dierentuin

De babygiraffe Nakuru mocht in een Duitse dierentuin in Hamburg voor het eerst naar buiten. Het diertje was zo blij dat hij in de gracht van z'n verblijf sprong.

Daar kon hij zelf niet meer uitkomen, dus moesten zijn verzorgers hem redden. Behalve dat hij nat en koud was geworden, hield hij niets over aan zijn onverwachte duik. Check de tweet hieronder voor het filmpje.

'Laad je OV vóór Koningsdag op'

Laad je OV-chipkaart van tevoren op of koop online een vervoersbewijs, roept de NS treinreizigers tijdens Koningsdag op. Zo hoopt de vervoerder te voorkomen dat de rijen voor de betaalautomaten heel lang worden.

De NS rijdt op Koningsdag weer met een speciale oranjedienstregeling. Er rijden extra treinen en op een aantal trajecten ook langere treinen dan op een normale maandag. Net als afgelopen jaren is alcohol op stations en in treinen verboden.

Drukte op Amsterdam CS tijdens Koningsdag vorig jaar

#Facebookdown

Een storing bij Facebook? Volgens veel gebruikers van Facebook wel. Bij allestoringen.nl zijn er vooral veel klachten uit Nederland, België en Denemarken. Op die site kwamen rond 16.00 uur meer dan 5000 Nederlandse klachten binnen. Ook kwamen er na 16.00 uur klachten binnen over een storing bij Instagram. Op Twitter regent het reacties:

Eerste meisjesvijfling ooit geboren in VS

In een ziekenhuis in Texas is een vrouw vorige week bevallen van een meisjesvijfling. Het zou de allereerste keer zijn dat dat in de Verenigde Staten is gebeurd.

De moeder werd tijdens de bevalling bijgestaan door zo'n twaalf artsen en verpleegkundigen. Om haar zwangerschap goed te doorstaan, volgde de vrouw een dieet van 4500 calorieën per dag.

Toch geen bed-bad-en-broodoverleg vandaag

De coalitiepartijen VVD en PvdA gaan vandaag toch niet verder praten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Eerder was de verwachting dat het overleg, dat vannacht om 03.30 uur zonder resultaat werd afgebroken, rond 16.00 uur zou verder gaan.

De verklaring van het kabinet is dat het overleg niet zou passen in de agenda van de premier.

Wat is het probleem met de bed-bad-en-broodregeling?

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers heeft in Amsterdam een kantoorgebouw gekraakt

Moeten asielzoekers die geen recht hebben op een verblijf in Nederland toch worden opgevangen door de Nederlandse overheid? Dat is de vraag waar de VVD en PvdA het maar niet over eens worden.

Waarom speelt dit nu? Gisteren kwam het Comité van Ministers van de Raad van Europa met de uitspraak dat Nederland de bed-bad-en-broodregeling moet blijven uitvoeren. Maar hoe dat precies moet, laat het Europese besluit aan de overheid over. En daar kunnen de VVD en PvdA het nu niet over eens worden: de VVD vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit moeten, de PvdA vindt dat Nederland de illegalen die hier zijn wel een basale opvang moet bieden.

Gegevens van 150.000 klanten gestolen uit Nederlandse webwinkels

Heb je wel eens wat besteld bij harddisk.nl, geheugen.nl en dashcamstore.nl? Dan is er kans dat je gebruikersnaam en wachtwoord in handen is van internetcriminelen. De getroffen webwinkels zijn allemaal eigendom van het Rotterdamse bedrijf Mapp.

Mapp zegt dat het de beveiliging inmiddels heeft opgeschroefd. Ook zijn alle getroffen klanten ge-e-maild met de mededeling dat ze hun wachtwoord moeten wijzigen. Als je het wachtwoord ook op andere sites gebruikte, is het handig om die ook aan te passen.

Vacature voor UvA-voorzitter in Het Parool

In Het Parool heeft de ASVA studentenunie een vacature geplaatst voor interim-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

Maandag zei ASVA, de studentenunie voor studenten aan de universiteit en hogeschool van Amsterdam, het vertrouwen in het College van Bestuur op.

Vrouw rijdt al 30 jaar zonder rijbewijs

Een 56-jarige vrouw uit Zaandam heeft het wel erg lang volgehouden om rond te rijden zonder rijbewijs: 30 jaar om precies te zijn.

Vanmiddag hield de politie een verkeerscontrole in Egmond aan den Hoef. De automobiliste werd aangehouden en moest toen toegeven dat ze geen rijbewijs had. Dat had ze al 30 jaar niet, maar ze was nog nooit eerder op haar rijbewijs gecontroleerd.

Het Nederlandse rijbewijs

Dakloze man stuit per toeval op eigen bankrekening

Drie jaar onnodig leven als dakloze, het overkwam de 62-jarige John Helinski uit Florida volgens ABC News. De man bracht zijn laatste jaren door in kartonnen dozen en sliep onder bankjes zodat niemand zou merken dat hij bestond, treurend over zijn slechte financiële situatie. Tot de in Polen geboren Amerikaan werd opgenomen in een centrum voor daklozen. Daar hadden ze een geboortecertificaat van hem nodig. In die zoektocht stuitte een agent op een bankrekening.

Helinski dacht jarenlang geen cent te makken, maar had al jaren een rekening waarop hij elke maand een uitkering kreeg. De man was dat vergeten, omdat de bank van naam was veranderd. Met al die maandelijkse inkomsten kan Helinski zich nu een dak boven zijn hoofd veroorloven. Het is onbekend over hoeveel geld de man nu de beschikking heeft.

Recordaantal vragen voor Poetin

President Poetin kreeg 2,5 miljoen vragen

Voor het jaarlijkse televisie-spreekuur van de Russische president Poetin zijn 2,5 miljoen vragen ingediend via de telefoon, sms of per video. En dat is een record.

Volgens Poetins woordvoerder duidt het recordaantal vragen op het grote vertrouwen onder de bevolking van de president. De meeste vragen gingen over de economie en Oekraïne.

Op een rechtstreekse vraag uit het publiek of er Russische militairen in Oekraïne zijn, antwoordde Poetin 'nee'.

Zuid-Korea herdenkt ramp met Sewol

De herdenking van de ramp met de Sewol

Zuid-Korea herdenkt vandaag op 300 plekken de ramp met de Sewol, die precies een jaar geleden zonk voor de kust van het Aziatische land. 304 passagiers kwamen om het leven, waaronder veel kinderen.

President Park Geun-hye beloofde dat de veerboot zo snel mogelijk wordt geborgen. In het gezonken schip liggen namelijk nog negen lichamen, tot ontsteltenis van de nabestaanden. De berging zal niet gemakkelijk gaan: het schip is 20 jaar oud en kan volgens onderzoekers uit elkaar vallen.

PvdA en VVD gaan verder met asielzoekersoverleg

Om vier uur gaat het overleg tussen PvdA en VVD over de uitgeprocedeerde asielzoekers weer verder. Het gaat om een eet- en slaapplek voor die groep, de 'bed- bad-en-broodregeling'. De VVD wil er vanaf, de PvdA niet.

Vannacht was er tot diep in de nacht overleg, maar kwamen de regeringspartijen er niet uit.

Gisteravond kwamen VVD-ministers aan voor topoverleg opvang asielzoekers

Concept-logo gemeente Schiedam bevat hakenkruis

De gemeente Schiedam heeft een nieuw logo ontworpen, maar niet iedereen vindt 'm even sterk. Toen het concept-logo werd gepresenteerd, lokte het vrijwel meteen veel reacties uit. Andreas Rose van Gemeente Belangen Schiedam noemde het ontwerp tegenover het AD waardeloos.

Ook D66-raadslid John van Sliedregt heeft zijn twijfels. "Als je er snel naar kijkt, kan het logo ook heel andere associaties oproepen."

Man gered van de afgrond

Een 23-jarige man is in Lewiston letterlijk gered van de afgrond. Mathew Sitko reed te hard, raakte van de weg en leek met zijn SUV de Bryden Canyon in te storten. Een stuk gaas voorkwam dat, maar de wagen was niet lang meer te houden. Een omstander vervulde uiteindelijk een heldenrol door de man via het raam uit zijn auto te trekken

Sitko is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. En de onbekende man die zijn leven redde? Hij had haast en vertrok toen de politie arriveerde.

Zes maanden cel voor bedreigen conducteur

De man die op Tweede Paasdag een conducteur bedreigde in de trein tussen Tilburg en Oisterwijk is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. De 50-jarige dakloze Tekin K. bedreigde de conducteur met een mes toen die hem aansprak omdat hij geen kaartje had.

De straf is lager dan de eis van het OM. Dat had gevraagd om een celstraf van negen maanden. De man moet naast de celstraf ook een schadevergoeding van 750 euro betalen aan de conducteur.

Isa (3) overleden

Isa's moeder laat een van de kaarten zien

De 3-jarige Isa uit Winterswijk, voor wie de afgelopen week tienduizenden kaartjes van over de hele wereld werden verstuurd na een oproep op Twitter, is gisteravond overleden. Het meisje had een kwaadaardige hersentumor. De hashtag #postvoorIsa werd massaal gedeeld via Twitter en de stroom aan kaartjes zorgde voor de nodige media-aandacht.

Woensdag wordt Isa in besloten kring begraven. De familie roept op geen bloemen of kaarten te sturen, maar te doneren aan de Cliniclowns.

Film Kind 44 niet naar Rusland

De film Kind 44 wordt voorlopig niet in Rusland uitgebracht, schrijft de BBC. Rusland vindt dat de film de historische feiten over het leven in de Sovjet-Unie en de rol van het land in de Tweede Wereldoorlog niet goed weergeeft. En dat ligt gevoelig, nu de 70-jarige herdenking van hun 'Grote Vaderlandse Oorlog' er bijna aankomt.

Kind 44 is een verfilming van het gelijknamige boek van Tom Rob Smith, dat het erg goed deed in de bestsellerlijsten. Het verhaal gaat over een jonge officier, die in de Sovjet-Unie werkte voor de gevreesde geheime dienst. Hij moet een seriemoordenaar zien op te sporen.

'Ritalin is geen snoepje'

Jeugdpsychiaters maken zich zorgen, omdat steeds meer studenten ritalin gebruiken. “Methylfenidaat, het medicijn voor ADHD, is geen snoepje", zegt jeugdpsychiater Robert Vermeiren. Ritalin slik je vanwege ADHD, maar een flink aantal studenten zonder deze stoornis slikt het om beter te kunnen studeren. Dat bleek vorig week uit een onderzoek van No Ties en NOS op 3.

Onderzoek Nijmegen over uitwerking Ritalin op hersenen

Ook zijn er zorgen over het feit dat steeds meer kinderen met ADHD ritalin slikken. Volgens de artsen is er nog weinig duidelijk over de gevolgen op de lange termijn, vooral bij jonge kinderen.

Personeel fastfoodketens VS de straat op

In de Verenigde Staten zijn duizenden medewerkers van fastfoodrestaurants de straat opgegaan om te demonstreren voor hogere salarissen. Ze eisen een minimumloon van 15 dollar per uur. Veel personeel van ketens als McDonald's verdient nauwelijks meer dan het minimumloon van 7,25 dollar.

Werknemers fastfoodketens eisen meer loon

Aantal werkloze jongeren opnieuw gedaald

De werkloosheid is voor de tweede maand op rij gedaald. Dat is vooral dankzij de jongeren, want zij sleepten veel vaker een baan in de wacht. Van de beroepsbevolking zit nu 7 procent zonder baan; een jaar geleden was dat nog 7,8 procent.

ProRail gaat treinproblemen bij Schiphol aanpakken

Loop jij ook vaak vertraging op door de problemen op het spoor bij Schiphol? Er is licht aan het einde van de tunnel, want ProRail wil snel een einde maken aan de ellende bij de luchthaven.

Storingsploegen worden veel dichter bij het spoor gestationeerd, waardoor ze eerder op de plek van de storing kunnen zijn. Ook krijgen ze de komende tijd extra opleiding, om de situatie op het spoor beter te leren kennen. Daarnaast gaan tien extra inspecteurs zich bezighouden met de treinproblematiek.

PvdA en VVD nog niet eens over asielzoekers

Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben tot diep in de nacht overlegd over de bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De gesprekken verlopen moeizaam, maar er wordt nog niet gesproken van een kabinetscrisis. Wel is er sprake van "koortsachtig overleg" en "een crisisachtige sfeer".

Aanklacht Valkenburgse sekszaak afgezwakt

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen de hoofdverdachte in de Valkenburgse sekszaak flink afgezwakt. De man dwong het 16-jarige meisje namelijk niet tot betaalde seks. Hij wordt alleen nog vervolgd voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie.

Tientallen mannen worden door het OM vervolgd voor het hebben van seks met een minderjarige. Twee verdachten in de zaak hebben zelfmoord gepleegd.

Trainer en vader van ‘lul van de week’ verzoenen zich

Het slachtoffer

Met deze foto begon de rel rondom 'de lul van de week'. De Belgische voetbalclub KV Oostende besloot begin deze week een jeugdtrainer te ontslaan, omdat hij spelers die bij de training slecht presteerden het T-shirt liet aantrekken.

De trainer en vader van het slachtoffer hebben nu een punt gezet achter het voorval. Ze hadden de massale aandacht niet verwacht. De trainer biedt nog eens zijn excuus aan, maar ook de vader van het kind:

Ik wil mijn excuses aanbieden. Ik besefte niet hoe groot de impact van de sociale media is en ik had mijn bezorgdheid in het begin van het seizoen intern moeten aankaarten.

Vader van het voetballertje

Tatoeage-inkt mogelijk kankerverwekkend

Ruim 40 procent van de zwarte tatoeage-inkt bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om stoffen in die zwarte inkt die in Nederland verboden zijn. Ook gekleurde tatoeage-inkt kan gevaarlijk zijn: 30 procent van de onderzochte rode, gele, oranje en groene inkt leveren een extra risico op kanker op, zegt de NVWA.

In Den Haag is lam eigenlijk kalkoen

Wie lamsvlees koopt bij een slager in Den Haag kan wel eens thuiskomen met kalkoen. Na een steekproef van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde, blijkt dat drie van de tien slagerijen in de stad kalkoenvlees verkoopt in plaats van lamsvlees, want dat is veel goedkoper. Eén slagerij verkoopt een mix.

Wordt wrakstuk MH17 museumstuk?

Een wrakstuk van MH17 komt in een Russisch museum te liggen. Dat wil een organisatie van Russische veteranen gaan doen. Ze hebben het wrakstuk gekregen van bewoners in Oost-Oekraïne als teken van respect. De VVD vindt dat de tentoonstelling niet getuigt van respect voor de nabestaanden van de vliegramp en heeft minister Koenders gevraagd uit te zoeken wat er allemaal van klopt.

Een pro-Russische separatist op de plek waar de MH17 neerkwam in Oost-Oekraïne, twee dagen na de ramp