NOS Nieuws

Drie miljoen vragen voor Poetin

Van honden tot sauna's

Voor het jaarlijkse televisie-spreekuur van president Poetin zijn dit jaar ruim 3 miljoen vragen ingediend via de telefoon, sms, e-mail of per video. De meeste vragen gingen over de economie en Oekraïne. Zoals gebruikelijk toonde Poetin zich in de vier uur durende uitzending zelfverzekerd en stoïcijns in de verdediging van zijn beleid.

Poetins woordvoerder Peskov zei dat de president zich de afgelopen twee dagen nauwgezet heeft voorbereid op de beantwoording van de vragen. Het recordaantal vragen duidt volgens Peskov op het grote vertrouwen onder de bevolking in de president. Het was de dertiende keer dat Poetin op een dergelijke wijze zijn beleid verdedigde.

Poetin zei dat de Russische economie niet bezweken is onder de westerse sancties. Het herstel van de roebel wijst volgens hem juist op de terugkeer van vertrouwen van de investeerders in Rusland. Hij riep de bevolking op de sancties niet als een last te zien maar als een kans om de economie te moderniseren.

Oekraïne

Op een rechtstreekse vraag uit het publiek of er Russische militairen in Oekraïne zijn, antwoordde Poetin 'Nee'. Hij verweet de regering in Kiev dat die door het niet uitbetalen van pensioenen en uitkeringen de Oost-Oekraïeners in de steek laat en in feite de afscheiding van dat deel van het land in de hand werkt.

Ook werd hem gevraagd of het niet moeilijk is te onderhandelen met "slechte" mensen zoals president Porosjenko. "Je hebt je gesprekspartners nu eenmaal niet voor het uitkiezen", antwoordde Poetin daarop. Hij benadrukte wel dat Oekraïne een onafhankelijk land is en dat Rusland dat moet accepteren.

De persconferentie was overal in Rusland te zien

Nemtsov

Poetin herhaalde dat de moord op de oppositie-politicus Boris Nemtsov "tragisch en beschamend" was. Het brein achter de aanslag zal wellicht nooit worden gevonden, maar hij wees er wel op dat daags na de moord, op de drempel van het Kremlin, vijf Tsjetsjeense verdachten zijn aangehouden. Die zitten nog steeds vast.

Kremlin-critici betwijfelen of de vijf iets met de moord van eind februari te maken hebben.

Westen

Poetin zei dat het Westen en met name de Verenigde Staten de belangen van Rusland moeten respecteren om tot een normalisatie van de betrekkingen met Rusland te komen. "De Amerikanen hebben geen bondgenoten nodig, maar alleen vazallen, en Rusland zal zich nooit in die rol schikken", verklaarde Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl