Grondlegger internet laat drone met zijn hersenen opstijgen
Het is geen science-fiction. Tijdens een seminar van de internationale cyberconferentie in Den Haag bestuurde internetgrondlegger Vint Cerf met zijn hersenen een drone. Hij had een headset op die signalen van zijn hersenen opving en daarmee de drone bestuurde.
De makers, van ict-organisatie SURFnet, leerden de drone vooraf welke signalen omhoog en naar beneden betekenen. Dit deden ze door Cerf te vragen te denken aan de verschillende commando's. Toen alle gegevens voor stijgen, dalen en stilstaan waren opgeslagen op een computer, werd de drone hieraan gekoppeld.
Vervolgens kon Cerf rechtstreeks via de headset de drone besturen.
700 euro
De makers moeten nu nog steeds de drone alle signalen leren herkennen, maar volgens productmanager Wladimir Mufty is dat in de toekomst niet meer nodig. "De drone en headset die we hier tonen, kost zo'n 700 euro en is al beschikbaar voor consumenten. Wetenschappers beschikken over duurdere apparatuur die al veel meer kan, zoals via de hersenen een Twitterbericht versturen."
Mufty denkt dat deze technologie in de toekomst heel goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld mensen die (deels) verlamd zijn, maar wel nog via hun gedachten dingen kunnen vertellen.
Privacy
Naast de voordelen schuilt in deze technologie ook een groot nadeel: privacy. Want hoe moet je omgaan met het feit dat je in de toekomst mogelijk toegang hebt tot de gedachten van mensen? Daar kon tijdens de sessie geen antwoord op worden gevonden; de meningen liepen te veel uiteen.
Wel waren aanwezigen het erover eens dat de snelheid van technologische innovatie veel hoger ligt dan die van wetgeving. Dat maakt het voor regeringen lastig om een duidelijk beleid voor nieuwe technologie zoals drones te formuleren.