Het is een zware week voor de filmafdeling van Sony. Maandag werden ze gehackt, en nog steeds mogen werknemers niet bij hun werkmail. Nu blijkt dat er ook al een paar dagen films online staan, die nog niet eens in de bioscoop zijn verschenen.
Het gaat om vier films, waarvan er drie nog niet in de bioscoop draaien. Fury, Annie, Still Alice en Mr. Turner zijn online te vinden. Het is onduidelijk of dit een direct gevolg is van de hack.
De hackers zouden onder meer een groot aantal wachtwoorden en e-mailadressen van Sony's klanten, contracten met acteurs en kopieën van paspoorten hebben.
Begin deze week verscheen er op de computers van het bedrijf een plaatje met de tekst 'Hacked by #GOP'. Werknemers konden niet meer inloggen op hun e-mail en geheime bestanden met financiële informatie bleken gestolen.
De boodschap doet vermoeden dat de filmafdeling van Sony met een specifieke reden het doelwit is geworden. De hackers stellen eisen, maar het is onduidelijk welke. Aan de strike deadline van 24 november heeft het bedrijf blijkbaar niet voldaan.
Eerder waren er geruchten dat Sony onderzoek doet naar een mogelijke link tussen de hack en de productie van een Amerikaanse film over Noord-Korea. The Interview, een film die gaat over twee Amerikaanse journalisten die in opdracht van de CIA de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moeten vermoorden, gaat rond Kerst in première.
In Noord-Korea staan ze niet te trappelen: eerder dit jaar werd de film door een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempeld als duidelijke provocatie: "Als Amerika de film uitbrengt, zou het goed kunnen dat Noord-Korea met een genadeloze tegenreactie komt."