NOS Sport

Snowboarder Morgan showt als eerste een quadruple

De enorme sprong van Billy Morgan

Snowboarder Billy Morgan is er als eerste in geslaagd om een 'backside 1800 quadruple cork' te springen. De Britse slopestyle-specialist liet in het Italiaanse Livigno vier flips en vijf volledige rotaties zien. Dat was een halve rotatie meer dan het vorige record, dat sinds maart op naam stond van de Japanner Yuki Kadano.

Voor zijn huzarenstukje had de 26-jarige Morgan de beschikking over een speciaal geprepareerde schans waaraan veertig uur was gewerkt.

De snowboarder, die in 2011 ook de primeur had van de 'triple backside rodeo', werd vorig jaar vierde bij de WK op het onderdeel slopestyle, terwijl hij vorig jaar in Sotsji bij zijn eerst Olympische Spelen genoegen moest nemen met de tiende plaats.

Gekkenwerk

De Nederlandse freestyle-specialist Joris Ouwerkerk deed vorige week nog een wedstrijd met Morgan en wist van de plannen. "De triple werd vier, vijf jaar geleden voor het eerst gedaan. Gekkenwerk, zei iedereen. De quadruple werd destijds voor onmogelijk gehouden. Geweldig dat het hem is gelukt."

"Er is voor hem een speciale schans neergezet, met een steilere afzet dan normaal. Daarnaast moet het wat warmer zijn, zodat de sneeuw wat zachter is. Dat is belangrijk bij de landing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl