NOS Nieuws

Slagers verkopen kalkoen voor lamsvlees

Een aantal Haagse slagerijen frauderen door kalkoenvlees als lamsvlees te verkopen. Dat blijkt uit een steekproef onder tien slagers door het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

De programmamakers kochten bij tien slagers in Den Haag lamsvlees dat al in blokjes was gesneden. Een DNA-test wees uit dat het vlees van drie slagers in werkelijkheid afkomstig was van een kalkoen. Een vierde sample bleek een mengsel te zijn van lamsvlees en kalkoenvlees.

Het bedrog levert de slagers veel geld op want kalkoenvlees is goedkoper dan lamsvlees.

Goedkoop

Programmamaker Teun van de Keuken van Keuringsdienst van Waarde kwam de fraude op het spoor toen hij erachter wilde komen waarom lamsvlees in de supermarkt duur is en bij sommige slagers juist goedkoop.

Een slager tipte hem over collega's die kalkoenvlees als lamsvlees verkopen.

De steekproef werd uitgevoerd bij goedkope slagerijen waar veel lamsvlees wordt verkocht, zoals Turkse en Marokkaanse zaken en de zogeheten kiloknallers.

Van de Keuken vindt het de taak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om na te gaan of de fraude ook elders in Nederland plaatsvindt. Vanavond wordt de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over lamsvlees uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl