Door zo'n pilletje heb ik constant het gevoel dat ik moet rennen, maar daardoor studeer ik beter.
Iedere student weet het: er zijn van die momenten dat je zelfs meer géld hebt, dan concentratie. Ongeveer 11 procent van alle studenten heeft daarom wel eens breindoping gebruikt om studieprestaties te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van NOS op 3. We spraken een aantal gebruikers.
Bekende medicijnen gaan door voor breindoping. Met name Ritalin is populair. Van alle gebruikende studenten zit 60 procent aan dat middel. Veel ADHD'ers zweren erbij, maar bij niet-ADHD'ers heeft Ritalin kennelijk ook effect. Ook gaven sommige studenten aan weleens speed of adderall te hebben genomen.
Niet iedereen die slikt, voelt hetzelfde. Vooral bij studenten met een concentratieprobleem werken de middelen, blijkt uit het onderzoek. Sommige studenten gaan zelfs zo ver, dat ze dingen die normaal gesproken saai zijn, ineens heel boeiend vinden. Bernd: "Alles wat je vasthoudt is mateloos interessant. Zelfs middeleeuwse politiek wordt ineens hartstikke leuk."
De helft van de gebruikers kan langer door als ze breindoping hebben gehad. Maar Jens wil het ook niet direct een wondermiddel noemen: "Het werkt bij mij bijna drie uur, daarna trilt mijn been te veel van onrust, dus moet ik stoppen met leren."
Zelfs Pauw en Witteman wordt boeiend met Ritalin.
De doping is binnen in een wip, zeggen de gebruikers. Veel studenten kennen wel een ADHD'er die een paar pilletjes kan missen. Elvira: "Mijn huisgenoot handelt erin. Ik hoef hem maar een paar euro per pil te betalen, dat heb ik er wel voor over."
De Radboud Universiteit in Nijmegen hoorde van het gebruik van Ritalin door studenten en onderzoekt wat de gevolgen zijn van het slikken van zo'n pilletje. Onze verslaggever Sanne speelde voor proefkonijn.