Het hele jaar raast het nieuws door. Veel groepen in de maatschappij zijn onderwerp van het nieuws, maar lang niet iedereen komt aan het woord. Wie blijven er #ongehoord, maar verdienen wel een stem? Breng jouw stem uit om deze mensen een stem te geven.
Met deze bril hebben we het nieuws van 2017 doorgespit en dat levert deze lijst op van negen nieuwsgebeurtenissen. Bij alle onderwerpen is er een specifieke groep mensen die we aan het woord willen laten.
Jij bepaalt wie dat zijn door te stemmen op één van de negen nieuwsverhalen. Liever nog horen we jouw eigen suggestie. Met wie moeten we volgens jou in gesprek in onze decemberspecial #ongehoord?
Stemmen is niet langer mogelijk. Binnenkort maken we de uitslag bekend.
We kiezen een aantal verhalen uit en maken over de bijbehorende groepen een reportage waarin zij aan het woord komen. Die video's verschijnen in december op onze website, Facebook en YouTube.
1. Inwoners van krimpregio's
Dorpen in het noorden van Nederland en in Zeeland lopen leeg. In deze zogenaamde krimpregio's sluiten winkels de deuren. Inwoners hebben een lager opleidings- en beroepsniveau en er is meer werkloosheid. Hoewel volgens een rapport van SCP de verschillen niet nog groter worden, trekken veel jongeren nog steeds naar de steden. Waar huizen duurder zijn en mensen minder gelukkig.
NOS op 3 wil in Groningen, Friesland of Zeeland op zoek naar jongeren die bewust en vol overtuiging in hun dorp blijven wonen. Wat is hun motivatie? Hoe kijken ze naar leeftijdgenoten die wegtrekken? Hoe zien ze de toekomst van deze krimpregio's en wat denken ze van de berichtgeving over 'hun' dorpen?
2. Behandelaars van zedendelinquenten
Michael P. is hoofdverdachte van de moord op Anne Faber. Die zaak zorgde voor een brede discussie over de manier waarop zedendelinquenten bestraft en behandeld worden. Omdat Michael P. niet meewerkte aan een psychologisch onderzoek kon een geestelijke stoornis niet worden vastgesteld. En dus kon geen gedwongen behandeling in een TBS-kliniek worden opgelegd.
Iedereen heeft een mening over hoe het mis is gegaan, maar hoe is het voor behandelaars van zedendelinquenten? Wat doet het werk met hen? Is het mogelijk om mensen succesvol te resocialiseren? Hoe kijken zij naar de berichtgeving over psychiatrische en TBS-klinieken?
3. Forum voor Democratie-kiezers
Met twee zetels is Forum voor Democratie een van de nieuwkomers in de Tweede Kamer na de verkiezingen in maart van dit jaar. Thierry Baudet trekt met zijn partij een nieuw soort proteststemmer aan. Hij concurreert met PVV en VVD en staat in de peilingen op flinke winst.
Wie zijn deze kiezers en waarom stemden ze op Forum voor Democratie? Stemmen ze bij de volgende verkiezingen weer op deze partij? En wat vinden ze van de berichtgeving over de partij waar ze hun stem op uit hebben gebracht?
4. Turkse gemeenschap in Nederland
In april konden circa 400.000 Turkse Nederlanders deelnemen aan een referendum om de Turkse grondwet te herzien. Door de wijziging kwam meer macht terecht bij president Erdogan. Uiteindelijk stemde minder dan de helft van die groep. Van de mensen die naar de stembus gingen, stemde twee derde voor.
Volgens velen het bewijs dat de integratie van Turkse Nederlanders is mislukt. We willen in gesprek met een aantal voor- en tegenstemmers. Voelen ze zich Nederlander? Of zijn ze inderdaad nog erg verbonden met Turkije? En is dat erg? Herkennen ze zich in berichtgeving over het referendum en over hun gemeenschap?
5. Sekswerkers
De Tweede Kamer heeft een wet aangenomen waarin de regels voor de seksbranche worden aangescherpt. Seksbedrijven hebben een vergunning nodig van de gemeente en de minimumleeftijd van prostituees gaat omhoog naar 21 jaar. In het regeerakkoord staat dat werken zonder vergunning celstraffen kan opleveren in plaats van boetes. Verder is er een uitstapprogramma om prostituees te helpen uit het vak te stappen.
Wat vinden de sekswerkers zelf van al deze maatregelen? Zijn ze blij met meer controle en betere regels? Of komen ze verder in de verdrukking en wordt het moeilijker om het vak uit te oefenen? Is hun verhaal genoeg aan bod gekomen in berichtgeving over de seksindustrie in Nederland?
6. Boeren
De fipronil-crisis sloeg hard toe onder pluimveehouders. Het is nog altijd niet duidelijk wat het de sector heeft gekost. Tegelijkertijd moeten boeren steeds meer maatregelen nemen om het milieu minder te belasten. Wij als consumenten willen dat de boeren diervriendelijker gaan produceren, maar ons vlees, onze melk en onze groenten mogen niet duurder worden, vinden we.
Hoe groot is de impact van de fipronil-crisis geweest? Onderschatten wij wat dit met boeren doet? Hoe kijken zij aan tegen de verhalen die over hen verteld worden?
7. Burgerwacht
We zitten steeds vaker in een Whatsappgroep om de buurt in de gaten te houden. Of gaan zelfs actief de straat op om achter mogelijke inbrekers aan te gaan, vaak in samenspraak met de politie. Politievakbond ACP trok in februari van dit jaar aan de bel over een te nauwe samenwerking tussen politie en burgerwachten. Met name de 'burgerwacht' in Kootwijkerbroek zorgde met hun helikopter voor ophef.
Hoe denken de burgerwachten zelf over de rol die ze vervullen? Is het burgerparticipatie of gaat het soms meer richting een knokploeg? En wat wordt er allemaal besproken in de Whatsappgroepen?
8. Eritrese asielzoekers
De 20.000 Eritreeërs in Nederland voelen zich vaak eenzaam, hebben last van stress, geldzorgen en alcoholproblemen. Dat blijkt uit een rapport van Kennisplatform Integratie en Samenleving. De integratie van Eritrese vluchtelingen is al langer een onderwerp van discussie. Zo zouden ze volgens het CBS minder snel een woning vinden dan bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen. Verder zorgde een verboden bijeenkomst van de enige toegestane Eritrese partij in Veldhoven voor veel ophef dit jaar.
Hoe denken Eritreeërs in Nederland zelf over al deze verhalen? Hoe kijken ze tegen ons land aan, waar sommigen al sinds 2014 verblijven. Zien ze hier een toekomst? Is de berichtgeving accuraat of hebben ze zelf een ander verhaal?
9. Bewoners van asowijk
In 2011 was 'tuigdorp' al het woord van het jaar, maar pas afgelopen zomer opende Rotterdam elf asowoningen. Deze zogenaamde 'Skaeve Huse' zijn containerwoningen op een industrieterrein in de buurt van het vliegveld. Zet mensen die overlast veroorzaken bij elkaar op een plek buiten de stad en het probleem is opgelost, zo is de redenatie. De woningen zijn mogelijk omdat eerder dit jaar de aso-wet is ingegaan, waarmee gemeentes de mogelijkheid hebben om overlastplegers uit hun huis te zetten.
Hoe denken de eerste bewoners van dit 'asodorp' over deze containerwoningen? Vinden ze het terecht om hier te wonen? En kunnen ze zich vinden in het geschetste beeld in de media over deze 'Skaeve Huse'?
10. Jouw eigen suggestie
Wij hebben het nieuws doorgespit en zijn tot deze negen nieuwsberichten gekomen. Zit jouw keuze niet tussen deze lijst? Laat ons dan jouw suggestie weten. Welke groep is afgelopen jaar wel in het nieuws geweest, maar is zelf niet aan het woord gekomen?
Wie is er volgens jou #ongehoord? Stuur je suggestie met nieuwsbericht aan nosop3@nos.nl of via onze sociale kanalen op Facebook, Instagram of Twitter. In de peiling kun je ook je eigen suggestie doorgeven.