NOS NieuwsAangepast

Voor buurtpreventie 'hoef je geen 007 te zijn'

  • Erika de Joode

    redacteur Online

  • Erika de Joode

    redacteur Online

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Maar inwoners van de Bredase wijk Ruitersbos kiezen deze zomer liever particuliere beveiligers om hun huizen in de gaten te houden. Veel andere Nederlanders houden zélf een oogje in het zeil. Dat blijkt uit de meer dan 7000 Whatsappgroepen en de enkele duizenden preventieapps waarin buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van wat er in hun wijk speelt.

Ook telt Nederland naar schatting zo'n 700 'buurtpreventieteams', met vrijwilligers die samen werken aan de veiligheid en leefbaarheid van hun wijk, bijvoorbeeld door als buurtwacht te patrouilleren.

Minder inbraken

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is het belang van buurtpreventie groot. Ongeveer 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak is volgens het CCV te danken aan de alertheid van buurtbewoners.

Chris Aarts van Buurtpreventie Breda herkent dat beeld. "Toen wij in 2012 begonnen, stond Breda qua aantal woninginbraken in de top-3 van Nederland. Inmiddels is het aantal inbraken met 55 procent afgenomen."

Van de 84.000 adressen in Breda zijn er ongeveer 15.000 betrokken bij het Bredase buurtpreventieproject. De wijk Ruitersbos, waar dus particuliere beveiligers rondlopen, hoort daar niet bij.

Je hoeft geen 007 te zijn, als je maar gewoon oplet.

Chris Aarts, Buurtpreventie Breda

Aarts: "Het inhuren van beveiligers gaat precies tegen onze filosofie in. Die rijden misschien drie keer door de wijk heen, maar daarna houdt het op. Bewoners letten constant op. Wij hameren ook altijd op de sociale component: leer je buren kennen. Als je iemand kent, ben je sneller geneigd om actie te ondernemen, zeker in de vakantieperiode. Je hoeft geen 007 te zijn, als je maar gewoon oplet."

Spelregels

De politie is over het algemeen blij met de extra ogen en oren in wijken, zegt een woordvoerder. "Maar als mensen iets opstarten, moeten ze wel snel schakelen met de wijkagent. Die kan hun dan de spelregels uitleggen. Het is goed als burgers verdachte situaties signaleren, maar ze moeten dat dan wel meteen doorgeven aan ons. Iemand aanhouden mag ook. Als er maar geen buitensporig geweld wordt gebruikt."

Het beeld van 'roekeloze' burgerwachten dat politievakbond ACP eerder dit jaar schetste, komt de politiewoordvoerder niet bekend voor. "Het is een positieve ontwikkeling als meer burgers actief meedoen. Als de spelregels duidelijk zijn, kan het eigenlijk niet misgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl