In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Rotterdam opent 'asowoningen' voor extreme overlastgevers

In Rotterdam zijn elf huizen geopend voor mensen die veel overlast veroorzaken. De containerwoningen zijn neergezet op een industrieterrein in de buurt van het vliegveld. In de 'Skaeve Huse' komen mensen te wonen die moeten leren zich beter te gedragen. Ze krijgen daarbij hulp van speciale begeleiders.

Het 'asodorp' is een initiatief van Leefbaar-wethouder Eerdmans. "Het gaat om mensen die bijvoorbeeld veel herrie maken en mensen in hun omgeving bedreigen of intimideren. Naar aanleiding van dossiers die daarover zijn opgebouwd kijken wij met de woningbouwvereniging wie voor de containerwoningen in aanmerking komen", zei hij er eerder over.

Tijdelijk

De huizen hebben elk een oppervlakte van 36 vierkante meter, meldt RTV Rijnmond. In de woningen zit een slaapkamer, een woonkamer, een keukentje en een badkamer.

Wie in zo'n huis komt te wonen, gaat akkoord met begeleiding en zorg. Het is de bedoeling dat bewoners er tijdelijk blijven en dat ze uiteindelijk naar een normale woning teruggaan. "Het verschilt per persoon hoelang dat duurt. Er zit geen einddatum aan", laat een woordvoerder van Eerdmans weten.

Meer Skaeve Huse

Volgende week komen de eerste bewoners. Als de proef met de elf woningen een succes is, komen er misschien meer plekken in Rotterdam met Skaeve Huse.

Rotterdam is niet de eerste gemeente met een 'dorp' voor overlastgevers. In onder meer Eindhoven en Amsterdam lopen soortgelijke projecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl