'Twee derde Turkse Nederlanders steunt beleid Erdogan'
De Turkse president Erdogan is nog altijd geliefd onder Turkse Nederlanders. Bijna twee derde van de Turkse Nederlanders staat achter het beleid van de president, schrijft de Volkskrant.
Het grootste deel van de groep veroordeelt de rol van Nederland in de diplomatieke rel met Turkije, blijkt uit een peiling door onderzoeksbureau Ipsos onder 561 Turkse Nederlanders in opdracht van de krant. Opvallend is dat jongeren vaker achter het beleid van Erdogan staan dan ouderen.
Bij de parlementsverkiezingen in 2015 bleek ook al dat de AK-partij op veel stemmen kon rekenen in Nederland. Toen stemde 70 procent van de Turkse Nederlanders op de partij van Erdogan. De opkomst was overigens relatief laag met bijna 50 procent.
Methodoloog Jelke Bethlehem is in de krant kritisch over het onderzoek van Ipsos. Het gegevensbestand waaruit Ipsos de respondenten koos, is volgens hem niet representatief voor de hele Turkse gemeenschap in Nederland.
Ipsos en Opiniehuis vroegen de Turkse Nederlanders om hun mening na de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland, die oplaaide na de uitzetting van de Turkse minister Kaya uit Nederland. Dat leidde tot rellen in Rotterdam.
Referendum
Het onderzoek zegt niets over de uitslag van het referendum onder de ongeveer 250.000 stemgerechtigde Turkse Nederlanders. Zij mochten eerder hun stem uitbrengen over de vraag of Erdogan verregaande bevoegdheden krijgt of niet.
Morgen is het de beurt aan de stemgerechtigden in Turkije om hun stem uit te brengen.
Als de kiezers instemmen, verdwijnt de functie van premier en kan Erdogan staatshoofd, regeringsleider en partijleider zijn. De macht van het parlement wordt ook ingeperkt.