Thierry Baudet is blij na de uitslag van de eerste exitpolls ANP

Vreugde bij Denk en het Forum voor Democratie, want op basis van de exitpolls zien we deze twee nieuwe partijen straks terug in de Tweede Kamer. Denk-leider Kuzu sprak van historische en legendarische verkiezingen. "Eendracht maakt macht en diversiteit is kracht", zei hij. Volgens hem is de boodschap dat discriminatie, xenofobie, islamofobie en racisme moeten worden ingewisseld voor verdraagzaamheid. 

Ook Forum-lijsttrekker Thierry Baudet is opgetogen: "Wat een keerpunt voor Nederland. Vanavond is het begin van het openbreken van het partijkartel", zegt hij.

De nummer twee van de partij is minder enthousiast. In een interview bij 1Limburg strafpleiter Theo Hiddema dat de exitpolls geen goed beeld geven. "Ik ben niet blij. Twee zetels is veel te weinig. Onze kiezers zijn weldenkend. Daar komen nog wel zes zetels bij. Dit zijn toch pas de exitpolls."

Kuzu (Denk) blij met de drie voorspelde zetels

Slecht nieuws voor de andere nieuwkomers, zij moeten ambities voor een carrière in de politiek voorlopig even in de koelkast zetten. Van de Piratenpartij (Ancilla van de Leest) en GeenPeil (Jan Dijkgraaf) tot Artikel1 (Sylvana Simons) en de Ondernemerspartij (Hero Brinkman). Allemaal lijken ze het niet te halen. 

Toch hopen de nieuwe namen op het stembiljet nog op een zetel. Ook Norbert Klein, die als afgesplitst Kamerlid van 50Plus nog in de Kamer zat, gooit op Twitter de handdoek nog niet in de ring. "Hoe vrijzinnig de uitslag ook zal zijn, alle kiezers bedankt voor de steun Vrijzinnige Partij."

Technische hub

Op basis van de exitpolls geeft Ancilla van de Leest van de Piratenpartij zich nog niet gewonnen. "Onze hoop is gevestigd op de steden met technische hubs. Eindhoven, Wageningen, Delft, Arnhem. En Groningen en Amsterdam", twittert ze.

Ook GeenPeil, van Jan Dijkgraaf,  wil nog niet concluderen dat partij zetelloos blijft.

STER reclame