Nieuwsuur
ANP

Prostitutie is verkrachting, zegt de Amerikaanse onderzoekster Melissa Farley. Prostitutie gebeurt in haar ogen namelijk bijna altijd onder dwang, van mensenhandelaars of uit economische noodzaak.

"Wat opviel, was dat de emotionele schade net zo groot is al de post-traumatische stress die psychologen zien bij ernstig getraumatiseerde mensen, zoals verkrachte vrouwen, mishandelde vrouwen, oorlogsveteranen en gemartelde mensen."

Farley onderzocht in twintig jaar prostitutie van vrouwen, mannen en transgenders in negen landen. "Twee derde van alle mensen in de prostitutie in die landen kreeg de diagnose posttraumatisch stresssyndroom."

Die boodschap draagt Farley vanavond uit in debatcentrum De Balie, in Amsterdam. Uitgerekend dus in de hoofdstad van een land waar prostitutie een legale bedrijfstak is.

Keuze of niet?

Buiten staan tientallen prostituees en sympathisanten fel te demonstreren tegen haar komst. "Er komt hier een vrouw uit Amerika, Melissa Farley, en die is vooral anti-prostitutie en die komt hier een beetje lobbyen. Daar zijn wij het niet mee eens", zegt een prostituee.

"Ik vind dat sekswerken gewoon een normaal beroep is. Dus daarom sta ik hier", zegt een andere demonstrant.

Volgens Farley spreekt de groep buiten namens een klein deel van alle prostituees. "Vijf procent van de mensen in de prostitutie doet het omdat ze ervoor kiezen. Zij zijn bevoorrecht op basis van hun achtergrond, sociale klasse en hun opleiding." Volgens haar onderzoek wil 90 procent liever stoppen, maar doen de meesten dat niet omdat ze geen alternatief hebben.

'Veel prostituees voelen zich gedwongen door armoede, honger en werkloosheid'

Het Nederlandse prostitutiebeleid is Farley een doorn in het oog. Vrijwillige seks tussen volwassenen tegen betaling is legaal. Prostituees moeten wel een vergunning hebben. Maar de legalisering heeft de misstanden niet kunnen uitbannen.

Verschillende onderzoeken stuiten op misstanden: sekswerkers worden uitgebuit, gedwongen in de prostitutie te werken en er is sprake van mensenhandel. Gemeenten pakken om deze reden hun prostitutiezones keihard aan.

De nieuwe regering wil de uitwassen van prostitutie harder aanpakken. Regionale Prostitutie Controle Teams moeten de misstanden harder gaan aanpakken en er komt een pooierverbod. Dat is een wens van de ChristenUnie.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers ziet prostitutie ook als uitbuiting. "Prostitutie is vaak dwang. Vanuit armoede worden mensen gedwongen prostitué te worden. Of ze worden gedwongen door mensenhandelaar een pooier."

"De Nationaal Rapporteur heeft gezegd dat er bijna drieduizend slachtoffers per jaar zijn van gedwongen prostitutie. Dat is onacceptabel. Dat is een enorme hoeveelheid mensen die dag in dag uit uitgebuit worden en slachtoffer zijn van een vorm van verkrachting."

'Negentig procent van de prostitués wil eruit stappen'

STER reclame