NOS SportAangepast

Goud en zilver op roeibaan • Judoka Van Dijke grijpt naast brons • Hockeyers onderuit

Dit is ons liveblog van het eerste deel van dag 5 van de Olympische Spelen, met o.a.:

liveblog gesloten

Dit liveblog gaat sluiten, nieuw liveblog geopend

Deze olympische woensdag zit er nog lang niet op. Vanavond kun je bijvoorbeeld nog genieten van de meerkampfinale turnen met Casimir Schmidt en Frank Rijken, de hockeywedstrijd bij de vrouwen tussen Nederland en China, de kwartfinale van boksster Chelsey Heijnen en natuurlijk de zwemfinales van Casper Corbeau (200 meter schooslag) en Marrit Steenbergen (100 meter vrij).

Om dat zo goed mogelijk voor je te kunnen bijhouden, openen we een nieuw liveblog. Dus bedankt voor het volgen en wélkom bij het nieuwe liveblog!

3x3 basketbal | Letten maken het af

Het zit erop. De 3x3 basketballers lijden een pijnlijke nederlaag tegen titelverdediger Letland: 21-12. Karlis Lasmanis maakte het af met een tweepunter.

Donderdag om 18.35 uur komen de 3x3 basketballers weer in actie. En dan wacht weer een zware tegenstander: wereldkampioen Servië.

3x3 basketbal | Letten lopen weg

"Geen lage score", horen we de Nederlandse 3x3 basketballers zeggen tijdens de time-out. Daarbij bedoelen ze dat het doelsaldo ook een rol kan gaan spelen, want deze wedstrijd gaan ze niet winnen.

Turnen | Drie van de zes onderdelen gehad, hoe gaat het met de Nederlanders?

Drie van de zes onderdelen bij de meerkampfinale in het turnen zijn gedaan. Tijd om even de tussenstand op te maken.

Casimir Schmidt staat na drie onderdelen op de negende plaats. Frank Rijken bezet de dertiende plek. Het is de Japanse Shinnosuke Oka die aan de leiding gaat, net voor de Oekraïner Oleg Verniaiev en de Chinees Ruoten Xioa.

Casimir Schmidt

Hockey | Afgelopen: hockeyers verliezen van Duitsland

Nee hoor, de challenge was een wanhoopspoging en leidt tot niets. Nederland verliest de hockeykraker tegen Duitsland met 1-0. En dat betekent dat er toch wat druk komt te staan op het laatste groepsduel van Oranje tegen Spanje, de ploeg van voormalig bondscoach Max Caldas.

3x3-basketbal | Letland slaat nu toe

Na zes minuten basketballen komen de Letten toch bovendrijven. Het staat nu 10-8 voor de regerend kampioen. Zit er nog wat in voor Worthy de Jong en consorten?

Nederland in actie tegen Letland

Hockey | Het zit erop, nee toch niet

De klok staat op nul op het hockeyveld, maar toch is het nog niet helemaal afgelopen. Nederland vraagt namelijk nog een challenge aan.

Hockey | Keeper Blaak maakt plaats voor extra speler

Met nog 1.40 te spelen haalt coach Delmee doelman Blaak van het veld voor een extra veldspeler. Het NEderlandse doel is leeg. Het is alles of niets nu bij Nederland tegen Duitsland.

3x3-basketbal | Nederland gaat goed mee

De Nederlanders zijn goed begonnen aan de wedstrijd tegen Letland. Na iets meer dan drie minuten spelen staat Nederland met 6-5 voor.

Hockey | Nog vijf minuten

Halverwege het vierde kwart moet Tjep Hoedemakers even naar het strafbankje en dus moeten de Nederlandse hockeyers even met tien man verder. Het is daarna even billenknijpen, maar een een tweede Duitse treffer blijft gelukkig uit.

Kan Oranje in de laatste vijf minuten nog terugkomen in de wedstrijd?

3x3 Basketbal | Nederland tegen titelverdediger Letland

Op Place de la Concorde staan de Nederlandse 3x3 basketballers, met vlaggendrager Worthy de Jong, klaar voor hun tweede duel deze Spelen. Tegenstander is titelverdediger Letland dat net als Nederland zijn eerst wedstrijd wist te winnen.

Tegen buurland Litouwen werd het 21-14. Nederland won met 21-16 van China.

Worthy de Jong staat klaar voor het duel met Letland.

Kano slalom | Hoe verging het Teunissen in de halve finale?

Kanovaarster Teunissen loopt finale slalom mis, Fox maakt weer indruk

Hockey | Nog 15 minuten om nederlaag te voorkomen

Ook het derde kwart zit erop in het hockeytreffen tussen Nederland en Duitsland. Oranje kreeg goede kansen na rust, maar dat leverde geen treffer op. Nog 15 minuten hebben de mannen van bondscoach Jeroen Delmee om een nederlaag te voorkomen.

Tennis | Haase/Rojer in twee sets onderuit

Robin Haase en Jean-Julien Rojer hebben niet kunnen stunten tegen de Amerikanen Taylor Fritz en Tommy Paul. In de tweede set konden de Nederlanders wel een game meer op hun naam schrijven dan in de eerste set, maar het was niet genoeg.

De Amerikanen gaan door naar de kwartfinale door de 2-0 zege: 6-3, 6-4.

Hockey | Kans voor Croon

De Nederlandse hockeyers spelen even met een man meer vanwege een groene kaart voor de Duitser Hannes Müller en prompt krijgt Oranje de grootste kans uit open veldspel deze wedstrijd. Jorrit Croon haalt uit, maar stuit op keeper Jean-Paul Danneberg.

En als Müller terugkeert is Oranje weer dicht bij de gelijkmaker via Duco Telgenkamp, Thijs van Dam en Koen Bijen. Maar het staat nog altijd 1-0 voor de Duitsers.

De Duitse doelman Danneberg houdt Duco Telgenkamp op fraaie wijze van een treffer.

Judo | Vijfde plek voelt als winst voor Van Dijke: 'Zeven weken geleden nog geopereerd'

Vijfde plek voelt als winst voor Van Dijke: 'Zeven weken geleden nog geopereerd aan hernia'

Hockey en turnen | Allebei nu live te volgen

Het hockey van Nederland tegen Duitsland en de turnfinale van het meerkamp zijn nu live te volgen.

Hockey | Hockeyers 1-0 achter bij rust

De eerste helft zit er inmiddels op. De Nederlanders mogen even drinken, op adem komen en een plan bedenken om de wedstrijd tegen de Duitsers om te draaien. Het staat 1-0 voor onze Oosterburen.

De brandende zon is vandaag in Parijs een beetje verscholen achter de wolken, maar het is nog wel erg heet. Maar gelukkig niet zo heet als gisteren, toen doelman Pirmin Blaak bijna gekookt werd in zijn keeperspak tegen de Britten.

Zelf wist hij dat trouwens aardig te relativeren...

Hockeyers trotseren hitte in Parijs: 'Als je het héél vaak zegt, wordt het ook warm'

Tennis | Haase/Rojer verliezen eerste set

Robin Haase en Jean-Julien Rojer hebben de eerste set in het herendubbelspel verloren van Taylor Fritz en Tommy Paul. De Nederlanders staan in de tweede ronde, maar het Amerikaanse duo is een sterke tegenstander.

Hockey | Hockeyers op achterstand tegen Duitsers

Terwijl Van Dijke streed om het brons zijn de Nederlandse hockeyers op achterstand gekomen in de kraker tegen Duitsland. Niklas Wellen trof al na drie minuten doel.

Gelukkig is er nog genoeg tijd voor Oranje om terug te komen.

Niklas Wellen heeft Duitsland op voorsprong gebracht tegen de Nederlandse hockeyers.

Judo | Afgelopen: geen brons voor Van Dijke

Helaas geen tweede bronzen medaille voor Van Dijke. Ze komt de waza-ari die haar Belgische concurrente Willems haar toebracht niet te boven. Wat rest is de vijfde plek en een olympisch diploma.

  • NOS
    Teleurstelling bij judoka Sanne van Dijke na het mislopen van het brons.
  • NOS
    Emotie bij de Belgische Gabriela Willems na haar zege op Sanne van Dijke in de strijd om het brons.

Judo | Van Dijke krijgt waza-ari tegen

Oh nee, Van Dijke wordt op haar zij gegooid door de Belgische. Dat is een waza-ari tegen, een half punt. Willems probeert ook nog een houdgreep, maar zover komt het gelukkig niet.

Van Dijke moet iets verzinnen nu!

Sanne van Dijke wordt op de mat gegooid door Willems.

Judo | Daar is Van Dijke!

Het is zover! Sanne van Dijke betreedt de tatami voor haar duel om het brons. Tegenstandster is de Belgische Gabriella Willems. Wordt het brons, net als drie jaar geleden in Tokio voor Van Dijke?

In de voorgaande vijf ontmoetingen met de Belgische verloor Van Dijke nog nooit. Maar dat zegt natuurlijk niet alles.

Sanne van Dijke (rechts) voor haar strijd om het brons tegen de Belgische Gabriela Willems.

Turnen | Rijken en Schmidt in actie

Frank Rijken

En ook in de turnhal begint de actie. Frank Rijken en Casimir Schmidt doen namens Nederland mee aan de meerkampfinale.

Tennis | Haase en Rojer de baan op

In het tennistoernooi beginnen Robin Haase en Jean-Julien Rojer aan de achtste finale van het dubbelspel. Ze spelen tegen de Amerikanen Tommy Paul en Taylor Fritz.

De eventuele tegenstander in de kwartfinale is al bekend: Daniel Evans en Andy Murray uit Groot-Brittannië. Murray zet op de Spelen een punt achter zijn imposante loopbaan.

Judo | Nederland - België

Gaat Sanne van Dijke de derde Nederlandse medaille pakken van de Spelen in Parijs? Over enkele minuten begint ze aan de troostfinale.

Daarin neemt Van Dijke het op tegen de Belgische Gabriella Willems. Een echte Nederland - België dus. Bij de vorige Spelen in Tokio pakte Van Dijke ook al brons, Willems ontbrak toen met een knieblessure.

  • ANP
    Sanne van Dijke
  • ANP
    Gabriella Willems

Hockey | Oranje straks tegen Duitsland

Om 17.30 beginnen de hockeyers aan hun derde groepswedstrijd, Duitsland is de tegenstander. Beide landen zijn al nagenoeg zeker van een plek in de knock-out-fase, want de beste vier landen uit elke groep gaan naar de kwartfinales.

  1. Nederland 3-7
  2. Duitsland 3-6
  3. Groot-Brittannië 3-5
  4. Spanje 3-4
  5. Zuid-Afrika 3-1
  6. Frankrijk 3-1

Tafeltennis | Doek valt voor Eerland

Britt Eerland werkt liefst vier matchpoints weg in de vijfde game, maar moet toch buigen voor Chen Meng. De Chinese wint de game uiteindelijk met 11-8, en beslist de wedstrijd: 4-1.

Kleiduivenschieten | Primeur: goud voor Guatemala

Schutter Adriana Ruano heeft voor een primeur gezorgd. De Guatemalteekse won bij het kleiduivenschieten goud op het onderdeel trap en schonk haar land de eerste olympische titel ooit.

Ruano (29), die bij haar debuut op de Spelen in 2021 als 26ste eindigde, was heer en meester in de finale. Ze schoot 45 van de vijftig duiven uit de lucht. Alleen de Italiaanse Silvana Stanco (40) kwam nog enigszins in haar buurt.

Op dinsdag won Guatemala in de persoon van schutter Brol (brons) de tweede plak in de geschiedenis. Snelwandelaar Barrrondo (zilver) schonk het land in 2012 de eerste olympische medaille.

  • Reuters
    Adriana Ruano
  • Reuters
    Adriana Ruano

Tafeltennis | Eerland kan Meng niet bijbenen

Chen Meng heeft de regie in deze wedstrijd helemaal overgenomen. Na de goede eerste van Eerland heeft de Chinese een tandje bijgeschakeld. De derde (6-11) en vierde set (4-11) is uitschakeling in zicht voor Eerland, die zich dapper heeft verweerd tegen de als tweede geplaatste Meng.

Beachvolleybal | Nederlands duo wint

Steven van de Velde en Matthew Immers winnen ook de tweede set van de Chilenen Marco en Esteban Grimalt. Daarmee houden de Nederlanders zicht op de knock-out-fase.

Beachvolleybal | Kleine voorsprong Nederland

Van de Velde en Immers gaan gelijk op in de tweede set tegen het Chileense duo. Het is nu 13-11.

Bij veel opslagen van Van de Velde is luid boegeroep en gejoel te horen, omdat hij in 2016 door een Engelse rechtbank veroordeeld werd tot vier jaar cel voor seks met een minderjarige.

Judo | Van Dijke verliest

  • ANP
    Sanne van Dijke wordt naar de grond gewerkt door Barbara Matic
  • NOS

Na ruim twee minuten scoort Matic een waza-ari, waarna ze Van Dijke tien seconden in de houdgreep heeft. Voor Van Dijke rest het duel om brons.

Tafeltennis | Meng maakt gelijk

Britt Eerland heeft in de tweede game een stuk minder in te brengen. De Chinese raakt op stoom. Chen Meng wint met 11-5 en trekt de stand in games gelijk: 1-1.

Judo | Van Dijke begint aan halve finale

De halve finale van het toernooi tot 70 kilogram tussen Sanne van Dijke en Barbara Matic gaat beginnen. Matic, een Kroatische, staat eerste op de wereldranglijst. Van Dijke staat vijfde op die ranking.

Beachvolleybal | Nederlanders winnen eerste set

Van de Velde en Immers buigen de achterstand om en winnen de eerste set met 21-19.

Steven van de Velde en Matthew Immers

Tafeltennis | Eerland pakt eerste game

Britt Eerland verzilvert haar goede start en wint de eerste set. Haar tegenstander maakt het nog spannend, maar Eerland wint de game met 11-8. Nu al een knappe prestatie tegen de nummer vier van de wereld, kan Eerland dit niveau vasthouden?

Kanovaren | Geen finale voor Teunissen

De toppers komen een voor een binnen en dan zakt Lena Teunissen naar de dertiende plaats in de halve finale. Er gaan twaalf vrouwen naar de finale en dus is het over en uit voor de Nederlandse.

Beachvolleybal | Nederlanders op achterstand

Aan de voet van de Eiffeltoren staan Steven van de Velde en Matthew Immers met 12-10 achter in de eerste set tegen het Chileense koppel. Er zijn 21 punten nodig voor een set.

Tafeltennis | Eerland begint goed

Britt Eerland begint voortvarend tegen de Meng Chen. Maar na een 5-1 voorsprong komt de Chinese terug. Het staat 7-5 voor de Nederlandse in de spannende eerste game van de achtste finale.

Britt Eerland

Paardensport | Scholtens tevreden over kür

Emmelie Scholtens vertelt dat haar paard Indian Rock toch wel even onder de indruk was van het lawaai in het stadion. Toch is ze tevreden over haar kür, waarmee ze zich plaatste voor de individuele dressuurfinale.

Paard Indian Rock onder de indruk van stadion, toch goede proef voor Scholtens

Kanovaren | Teunissen geniet

Lena Teunissen kent een lastige start maar krijgt het tempo er vervolgens goed in. Mede door vier tijdstraffen zet ze met 122.82 de voorlopig negende tijd neer. Er komen nog een aantal favorieten in actie, dus of het goed genoeg is voor een finaleplaats is nog even afwachten.

Na de finish applaudisseert Teunissen voor het publiek, haar persoonlijke fanclub is weer aanwezig.

  • NOS
    Lena Teunissen
  • NOS

Beachvolleybal | Van de Velde en Immers beginnen aan tweede duel

Steven van de Velde en Matthew Immers beginnen aan hun duel met Chilenen Marco en Esteban Grimalt. De Nederlanders verloren hun eerste groepsduel en moeten dus aan de bak.

Tafeltennis | Eerland vecht voor plek bij beste acht

Geen misselijke tegenstand voor de 30-jarige tafeltennisster uit Schiedam. Britt Eerland neemt het op tegen regerend Olympisch kampioen Chen Meng. De Chinese staat vierde op de wereldranglijst en wordt gezien als een uithangbord in het mondiale tafeltennis. In haar twee eerdere wedstrijden verloor ze bovendien slechts 1 game. Een overwinning zou voor de Nederlandse een absolute stunt genoemd mogen worden.

Tennis | Koolhof en Schuurs door!

Wesley Koolhof en Demi Schuurs

Wesley Koolhof en Demi Schuurs winnen de supertiebreak met 11-9 van het Italiaanse duo Sara Errani en Andrea Vavassori en gaan door naar de halve finales.

In de halve finale wacht ofwel het Chinese koppel Wang/Zhang ofwel het Australische duo Perez/Ebden. De kwartfinale tussen die teams wordt vanmiddag om 17.55 uur gespeeld.

Nederland won ooit één olympische medaille in het gemengd dubbelspel. In 1924 werden Henk Timmer en Kea Bouwman, eveneens in Parijs, derde.

Paardensport | Scholtens door naar finale dressuur, Minderhoud net niet

Emmelie Scholtens is door naar de finale van de dressuur door bovenaan te eindigen in groep F. Hans Peter Minderhoud komt net te kort en eindigt als derde in groep G.

In de landenwedstrijd staat Nederland nu op de vierde plaats, waardoor het ook uitkomt in de finale.

Scholtens door naar finale dressuur, Minderhoud net niet

Kanovaren | Teunissen in halve finale slalom

Om 15.30 uur begint de halve finale van de kanoslalom met Lena Teunissen, die als elfde aan de beurt is. Gisteren plaatste zij zich met de achtste tijd over twee runs zorgeloos voor de halve finales. Weer zo'n prestatie, en ze plaatst zich voor de finale. Van de 18 overgebleven vrouwen gaan de beste 12 door naar de finale.

Teunissen zal weer hopen op goede support:

Kanovaarster Teunissen na bereiken halve finale: 'Extra bijzonder, zoveel fans'

Tennis | Supertiebreak voor Koolhof en Schuurs

De tweede set eindigt met 6-3 in het voordeel van Koolhof en Schuurs. Er komt geen derde set, maar meteen een supertiebreak die tot de 10 punten gaat.

Tennis | Voorsprong in tweede set voor Koolhof en Schuurs

Koolhof en Schuurs staan 5-2 voor op het Italiaanse duo in de tweede set. Mochten ze de set binnenhalen, volgt een supertiebreak.

Zeilen | Ook mannen het water op

Ook de mannen uit de 49er-klasse zijn het water op. In plaats van een marathon-race, die oorspronkelijk op het programma stond, kiest de organisatie voor slalomraces.

  • NOS/Ayolt Kloosterboer
  • NOS/Ayolt Kloosterboer

Waterpolo | Nederland verliest lange penaltyserie, maar is wel door

Wat een slot, er zijn in totaal twintig penalty's nodig om tot een winnaar te komen. Uiteindelijk mist Lola Moolhuijzen de tiende Nederlandse penalty, waardoor Australië met 7-8 wint.

Nederland is ondanks de nederlaag wel zeker van plek in de kwartfinales. Australië viert feest, zij houden ook zicht op een verlenging van het toernooi.

Waterpolo | Gelijkspel: penalty's

Bente Rogge maakt in de laatste minuut gelijk (7-7) en dus zijn er penalty's nodig om tot een winnaar te komen. Dat is nieuw op dit toernooi. Op normale EK's en WK's kan er gelijkgespeeld worden in de groepsfase, dat is op deze Olympische Spelen niet het geval.

Bondscoach Evangelis Doudesis maakt zich kwaad op de kant, hij vindt dat Nederland nog een kans had moeten krijgen door een overtreding van Australië.

Na het raadplegen van de videoscheidsrechter komen er acht seconden terug op de klok, maar het maakt niet uit. Het blijft 7-7 en dus gaan we naar penalty's: vijf voor elk team. Als de stand na tien penalty's gelijk is, beginnen de eerste nemers opnieuw.

Zeilen | 49er FX-teams het water op

De vrouwen die uitkomen in de 49er FX-klasse gaan richting de wedstrijdbaan voor de laatste drie races. Nederlanders Odile van Aanholt en Annette Duetz gaan aan de leiding van het tussenklassement.

De iQfoil-race van Luuc van Opzeeland is uitgesteld, ook vanwege het gebrek aan wind.

Waterpolo | Nederland mist penalty

Simone van der Kraats krijgt met een penalty een buitenkansje om Nederland op voorsprong te zetten. Van der Kraats haalt uit, maar de bal wordt gestopt door de Australische keeper.

Het staat 6-6, nog een kleine drie minuten op de klok.

Tennis | Italiaans duo wint eerste set

Koolhof en Schuurs moeten de eerste set aan Errani en Vavassori laten. In de tiebreak wordt het 7-4.

Waterpolo | Spannende slotfase

De Australische bondscoach vraagt een time-out aan om perfect voorbereid te zijn op de laatste minuten van de wedstrijd. Australië nam in de derde periode even de regie over, maar Nederland is nu weer de bovenliggende partij.

Daar waren wel gelijkmakers voor nodig, Simone van der Kraats maakte 5-5, even later moest ook Sabrina van der Sloot een achterstand goedmaken. Keeper Laura Aarts bewijst haar waarde, het is aan haar te danken dat Nederland deze wedstrijd nog kan winnen.

Simone van de Kraats verdedigt

Tennis | Tiebreak eerste set

Er is een tiebreak nodig om de eerste set te beslissen in de gemengde dubbel. Wesley Koolhof en Demi Schuurs kwamen na een bijzonder lange elfde game op voorsprong (6-5) maar wisten die break niet te verzilveren. Lukt het in de tiebreak wel om de eerste set te winnen van het Italiaanse duo Sara Errani/Andrea Vavassori?

Waterpolo | Australië neemt over in derde periode

De derde periode begint niet best voor Nederland. Na de Australische gelijkmaker van Sienna Green raakt Van der Sloot de lat. Aan de andere kant is het dan wel weer raak, 5-4 voor Australië.

  • Reuters
    Vreugde op de Australische bank
  • NOS
    Bondscoach Evangelis Doudesis baalt

Waterpolo | Rust: 4-3

Door een treffer van Sabrina van der Sloot vergrootte Nederland de marge weer na een tegentreffer, maar Australië geeft nog niet op. Aan het eind van de tweede periode staat er een 4-3 tussenstand op het scorebord.

Na een pauze van drie minuten gaat de wedstrijd zo verder. Als Nederland de voorsprong vasthoudt en wint, lonken de kwartfinales.

Sabrina van der Sloot

Zeilen | iQfoil-race vlak voor finish gestaakt

Windfoiler Sara Wennekes is zojuist een tijdlang voor niets op het water geweest. Ze was bezig aan de achtste race in de iQfoil-klasse, maar die werd na ongeveer een uur definitief gestaakt omdat er na verloop van tijd te weinig wind stond. Voor de Nederlandse heeft dit geen serieuze gevolgen voor de ranglijst. Ze stond vijftiende en voer ook vandaag niet mee in de top.

De Israëlische Sharon Kantoor baalt zichtbaar. Zij lag al geruime tijd op kop en leek de achtste race te gaan winnen. Nu er een streep door deze race is gezet, doet ze geen goede zaken in het algemeen klassement. Voor de Britse Emma Wilson, de nummer één in het algemeen klassement, komt het besluit van de wedstrijdleiding niet verkeerd uit. Zij lag er in de achtste race niet gunstig voor.

Commentator Ayolt Kloosterboer heeft weinig begrip voor het besluit van de wedstrijdleiding. Hij spreekt van een aanfluiting.

Na bijna een uur wordt iQfoil-race met Wennekes gestaakt: 'Aanfluiting'

Waterpolo | Vroege voorsprong

Nederland leidt na de eerste periode met 3-1. Na de openingstreffer van Simone van de Kraats doet Australië iets terug (1-1), maar Kitty-Lynn Joustra en Lola Moolhuijzen zorgen voor een verdiende voorsprong.

Lola Moolhuijzen scoort

Tennis | Djokovic naar kwartfinale

Nummer één van de plaatsingslijst Novak Djokovic is door naar de kwartfinale op de grond van Roland Garros. Hij is met 7-5, 6-3 te sterk voor de Duitser Dominik Köpfer.

Djokovic won in zijn carrière alles wat er te winnen viel, behalve een gouden olympische medaille.

Waterpolo | Nederland - Australië

De Nederlandse waterpolosters nemen het om 14.00 uur op tegen Australië. De ploeg van bondscoach Evangelis Doudesis is nog ongeslagen in groep A; van Hongarije (10-8) en China (15-11) werd gewonnen.

Australië heeft nog maar een wedstrijd gespeeld, ook zij versloegen China (7-5).

Eerder dit jaar was Nederland te sterk voor Australië in de strijd om de vijfde plek op het WK in Doha. Dat was een positieve afsluiter van een teleurstellend toernooi voor de Europees kampioen.

Tennis | Koolhof en Schuurs draaien warm

Ook het tennistoernooi op Roland Garros wordt zo meteen hervat. Demi Schuurs en Wesley Koolhof nemen het in de kwartfinale van de gemengde dubbel op tegen Italianen Sara Errani en Andrea Vavassori. Het viertal is al aan het inspelen.

Wesley Koolhof en Demi Schuurs

Roeien | Bekijk finales met de eerste Nederlandse medailles

Handboogschieten | Uitgeschakeld, maar Roeffen sluit af in stijl

Helaas. Na haar Nederlandse ploeggenoten ligt ook Quinty Roeffen uit het individuele toernooi, ze wordt uitgeschakeld door Deepika Kumari.

De derde set ging naar de ervaren schutter uit India, die profiteerde van een misser (nul punten) van Roeffen. De vierde set betekende dus de laatste kans voor het 19-jarige Nederlandse talent, dat na een 7 en 6 nog wel op een fraaie manier afsluit. In geslagen positie weet ze toch nog een pijl vol in de roos te schieten.

Het mag niet baten, maar met een 10 afscheid nemen van het olympisch toernooi voelt waarschijnlijk best goed.

Roeffen uitgeschakeld op Spelen, mede door pijl naast het bord

Handboogschieten | Roeffen maakt gelijk

De Indiase Deepika Kumari kent een geweldige start en geeft Quinty Roeffen een bijna onmogelijke opdracht in de eerste set. De Nederlandse kan niet over de 10, 10, 9 van Kumira heen.

Maar in de tweede set grijpt Roeffen het initiatief en begint met tweemaal 10. Daar heeft Kumira niet van terug, het staat weer gelijk.

Atletiek | Hassan loopt drie onderdelen

Sifan Hassan maakt haar programma bekend. De Nederlandse atlete loopt de 5.000, 10.000 meter en de marathon.

Lang was het onduidelijk op welke afstanden Hassan in actie zou komen. De geboren Ethiopische kwalificeerde zich op vier afstanden voor Parijs. Van die vier laat ze nu de 1.500 meter schieten. Net als drie jaar geleden in Tokio maakte ze pas kort voor de start van het olympisch atletiekprogramma haar definitieve missie bekend.

Het volledige programma van Sifan Hassan:

  • Vrijdag 2 augustus 18.10 uur: serie 5.000 meter
  • Maandag 5 augustus 21.15 uur: finale 5.000 meter
  • Vrijdag 9 augustus 20.57 uur: finale 10.000 meter
  • Zondag 11 augustus 20.00 uur: marathon

Handboogschieten | Roeffen legt weer aan

Tijd voor de volgende ronde in het handboogschieten. Quinty Roeffen heeft heel even rust kunnen nemen na haar gewonnen partij en gaat nu de strijd aan met Deepika Kumari uit India.

Judo | Van Dijke straks tegen nummer 1

Sanne van Dijke neemt het in de halve finale van het toernooi tot 70 kilo op tegen Barbara Matic uit Kroatië, de nummer 1 van de wereld. De middagsessie begint om 16.00 uur en de wedstrijd van Van Dijke is de vierde op het programma.

Roeien | Mannen dubbelvier gehuldigd

De mannen van de dubbelvier hebben hun houden medaille zojuist ontvangen en het Wilhelmus heeft geklonken.

De mannen van de dubbelvier ontvangen hun gouden plak

Handboogschieten | Roeffen wint!

In de vijfde en laatste set begint Elisabeth Straka met twee negens, na een acht van Roeffen schiet de Nederlandse een tien. De spanning stijgt, maar er liggen kansen als de Oostenrijkse met haar laatste pijl acht punten scoort. Een negen of tien volstaat dus voor Roeffen. Haar laatste pijl gaat ruim in negen!

Roeffen is door naar de laatste zestien. We zien haar zometeen terug. Deepika Kumari uit India is haar volgende tegenstander.

Handboogschieten | Roeffen trekt de stand gelijk

Quinty Roeffen heeft haar balans gevonden. Ze komt met twee achten en een negen in de derde set terug tot 2-4, en wint vervolgens ook de vierde set! Met twee negens en een tien heeft ze precies één punt meer dan de Oostenrijkse. Op naar de beslissende vijfde set.

Slaagt Roeffen erin de volgende ronde te bereiken? Haar teamgenoten Gaby Schloesser en Laura van der Winkel werden gisteren uitgeschakeld in het individuele toernooi. Samen grepen de Nederlandse vrouwen zondag net naast het brons.

Triatlon | Kolkman 26ste

Alex Yee uit Groot-Brittannië heeft goud veroverd op de triatlon. Hayden Wilde (Nieuw-Zeeland) en Leo Bergere (Frankrijk) halen het podium.

Mitch Kolkman eindigt op de 26ste plek, Richard Murray wordt als 44ste geklasseerd.

Handboogschieten | Roeffen op achterstand

Ondertussen is Quinty Roeffen begonnen aan haar individuele toernooi in het handboogschieten. De 18-jarige Nederlandse neemt het op tegen Elisabeth Straka.

Roeffen moet even inkomen en verliest de eerste set. Daarna laat ze zien wat ze kan met twee tienen en een negen in de tweede set. Maar Straka doet er nog een schepje bovenop, de Oostenrijkse noteert een perfecte score: drie tienen!

Quinty Roeffen

Roeien | Fotofinish, Nederland tweede

De fotofinish in de finale dubbelvier

Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis lijken lange tijd op weg naar goud, maar de Britten komen in de allerlaatste meters langszij. Het is niet te geloven, maar het is zilver voor de Nederlandse vrouwen.

Roeien | Goede start Nederland

Een raketstart voor de Nederlandse vrouwen. De voorsprong op Groot-Brittannië is meer dan een seconde.

Roeien | Daar gaan de vrouwen

De finale van de vrouwen is ook onderweg. Herhalen Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis het succes van de Nederlandse mannen?

Roeien | Eerste goud voor Nederland!

  • NOS
  • NOS
  • NOS
    De verschillen aan de finish

Daar is dan de eerste medaille voor Nederland! Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers winnen de dubbelvier en pakken het goud. Italië wordt tweede, het brons is voor Polen.

Roeien | Nederland leidt halverwege finale dubbelvier

De Nederlandse mannen leiden na een kilometer in de finale dubbelvier met een voorsprong van bijna een seconde.

Judo | Van Dijke naar halve finales

Niizoe wordt al vroeg in de partij bestraft en moet dus in de aanval. Van Dijke profiteert en countert. Het is waza-ari, maar Van Dijke wil meer. Helaas grijpt de scheidsrechter in voor Van Dijke de Japanse in de houdgreep legt.

De klok wordt de beste vriend van Van Dijke, die af kan wachten maar niet eens een straf hoeft te pakken om te winnen. Dan klinkt de gong: Van Dijke wint en is halvefinalist in de klasse tot 70 kilogram.

Sanne van Dijke

Roeien | Finale dubbelvier van start

De mannen zijn begonnen aan de finale dubbelvier. Wordt dit de eerste medaille voor Nederland op deze Olympische Spelen?

Judo | Van Dijke op de mat

Het is tijd voor Sanne van Dijke. Zij komt de mat op voor haar partij in de kwartfinales. De tegenstander komt uit Japan: Saki Niizoe. Een zware tegenstander voor Van Dijke, maar de Nederlandse blaakt van het zelfvertrouwen.

Sanne van Dijke

Tafeltennis | Topfavoriet naar huis

Een grote verrassing in het tafeltennistoernooi. De als eerste geplaatste Wang Chuqin uit China is in de tweede ronde in het enkelspel verrassend uitgeschakeld. De leider van de wereldranglijst werd in zes games geklopt door Truls Moregard uit Zweden, de nummer 26 van de wereld.

  • Reuters
    Vreugde bij Truls Moregard
  • Reuters
    Wang Chuqin baalt

Roeien | Finales dubbelvier, eerste Nederlandse medaille?

Om 12.25 uur staat de eerste roeifinale van de dag op het programma: de dubbelvier bij de mannen. Met - uiteraard - een Nederlandse boot. Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers zijn regerend wereldkampioen en topfavoriet.

Een kwartiertje later zijn Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis aan de beurt, in de finale dubbelvier voor vrouwen.

Gespot door onze verslaggever Ragnar Niemeijer: de Nederlandse vlag wordt al voorbereid. Een goed voorteken, of juist een vloek?

Triatlon | Yee en Wilde voorop, Kolkman 25ste

De triatleten zijn van de fiets en al snel daarna loopt de Brit Ales Yee weg bij de rest, wil alleen aan kop. Achter hem loert een groepje, waaruit Hayden Wilde ontsnapt en het gat overbrugt om de strijd aan te gaan met Yee.

Mitch Kolkman loopt op de 25ste plaats, Richard Murray zit daar ruim achter.

Zwemmen | Van Westering 23ste

Kai van Westering is 23ste geworden in de heats van de 200 meter rugslag en mag daarmee niet naar de halve finales.

Judo | Van Dijke tegen Japanse

Nog twee partijen en dan is Sanne van Dijke weer aan de beurt. Zij neemt het in de kwartfinales op tegen de Japanse Saki Niizoe.

Sanne van Dijke

Als Sméagol uit de Seine?

Sharon van Rouwendaal heeft gezien dat de triatleten vanochtend door de Seine zwommen en maakt zich al zorgen over het openwaterzwemmen, dat volgende week op het programma staat.

Ze maakt op Instagram al de vergelijking met Sméagol, een karakter uit de filmserie Lord of the Rings.

Van Rouwendaal werd in 2016 in Rio de Janeiro olympisch kampioen op de tien kilometer openwaterzwemmen, drie jaar geleden pakte ze op dat onderdeel zilver in Tokio.

Zwemmen | Van Westering waarschijnlijk klaar

Kai van Westering is zesde geworden in zijn serie op de 200 meter rugslag. Met nog twee series te gaan lijkt het er niet op dat Van Westering door mag.

Triatlon | Mannen op de fiets

Ook de mannen zijn onderweg in hun triatlon. Mitch Kolkman, met 21 jaar de jongste deelnemer, zit in de kopgroep, die bestaat uit 19 man. Ze zijn bijna halverwege de fietsafstand.

Richard Murray ligt verder naar achter en heeft een tijdstraf van vijftien seconden gekregen voor een overtreding tijdens het zwemmen.

Judo | Van Dijke naar kwartfinale

Sanne van Dijke begint het judotoernooi met een flink gevecht met de Bosnische Aleksandra Samardzic. Van Dijke krijgt de eerste straf voor passiviteit en moet dan aanvallen. Dat gaat goed, want bij het volgende grondgevecht legt de Nederlandse haar tegenstander in een houdgreep.

De tijd loopt af en het lijkt richting ippon te gaan, maar dan tikt Samardzic af. Van Dijke is door naar de volgende ronde!

Van Dijke houdt haar tegenstander in de houdgreep

Zwemmen | Schouten wint haar serie

Tes Schouten heeft haar serie op de 200 meter schoolslag gewonnen. Ze tikt aan in een tijd van 2.23,08.

Judo | Polling eruit, Van Dijke zo aan de beurt

Slecht nieuws voor het Italiaanse judo. Kim Polling ligt eruit. Polling wordt door de Kroatische Barbara Matic op haar rug gelegd: ippon!

Na de partij die nu bezig is tussen een Spaanse en Sloveense, is het de beurt aan Sanne van Dijke.

Roeien | Clevering/Meester soeverein naar finale twee-zonder

Ymkje Clevering en Veronique Meester voelen het olympisch goud al om hun nek hangen. Maar zo ver is het nog niet helemaal.

De roeisters plaatsen zich zojuist soeverein voor de finale van de twee-zonder, de discipline waarop ze regerend wereldkampioen zijn en in Tokio 2021 olympisch zilver wonnen. Ze wonnen hun heat met ruim twee bootlengtes voorsprong.

De finale vindt vrijdag plaats om 11.42 uur.

Topfavorieten voor roeigoud Clevering/Meester soeverein naar finale twee-zonder

Zo begint de vijfde dag van het olympische roeitoernooi prima. Bondscoach Eelco Meenhorst hoopt vooral dat de dag ook goed eindigt, want later vanmiddag kunnen de eerste medailles worden gepakt.

  • Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers gaan in de dubbelvier bij de mannen voor goud. De regerend wereldkampioenen roeien die finale om 12.26 uur
  • Kort daarna roeien Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis in de dubbelvier bij de vrouwen voor de olympische titel. De winnaars van WK-zilver starten hun race om 12.38 uur.

Goud lonkt dus, de eerste medailles voor Nederland op deze Spelen.

Triatlon | Samenvatting en reacties Kingma en Klaver

Maya Kingma is dik tevreden na de triatlon: "Dat ik zevende word, ben ik superblij mee." Rachel Klamer, in Tokio nog goed voor een vierde plaats, eindigde als veertiende: "Gevochten voor wat ik waard was."

Judo | Van 't End verliest in golden score

De tijd verstrijkt zonder scores, en dus krijgt de partij een verlenging. Het initiatief ligt bij de Braziliaan Macedo, Van 't End heeft weinig in te brengen.

Na een aanval van Macedo wordt Van 't End bestraft voor passiviteit. Het is de derde straf voor de Nederlander, en dus is het klaar.

Judo | Behandeling Van 't End

Joël van 't End verlaat de mat voor een korte behandeling. Zijn gehavende vingers worden ingetapet.

De Nederlander biedt aardig partij tegen de sterke Braziliaan. Beide judoka's staan op één straf. Als Van 't End terugkeert, staat er nog zo'n anderhalve minuut op de klok.

Joël van 't End verlaat de mat voor een korte behandeling

Judo | Van 't End op de mat

Het is de beurt aan Noël van 't End, hij neemt het in zijn eerste partij in de klasse tot 90 kilogram op tegen de Braziliaan Rafael Macedo.

Interessante ontwikkeling in de partij voor de Nederlander: de Hongaar Krisztián Toth is zojuist uitgeschakeld. Hij werd, net als Madeco tot de favorieten gerekend.

Noël van 't End

Judo | Grol over kansen Van 't End en Van Dijke

Ondertussen is ook het judotoernooi in de categorie tot 90 kilogram begonnen. Noël van 't End neemt het straks uur op tegen Rafael Macedo, een van de favorieten.

Volgens Henk Grol, voormalig topjudoka en nu commentator voor de NOS, wordt winnen geen gemakkelijke opgave voor Van 't End. "Hij werd wereldkampioen in 2019, daarna kende Van 't End een lastige periode. Op het vorige WK was hij best goed in vorm, maar werd hij gediskwalificeerd vanwege een verboden handeling."

"Hij heeft een hele zware loting. Als hij de eerste ronde doorkomt, wacht er zeer waarschijnlijk een Hongaar waarvan hij nog maar een keer gewonnen heeft. Hij zal boven zichzelf moeten uitstijgen vandaag."

Van Dijke

De kansen van Sanne van Dijke, die uitkomt in het toernooi tot 70 kilogram, schat Grol hoger in. "Ik denk dat ze er goed voorstaat. Ze komt terug van een zware rugblessure, maar in principe moet ze op het podium kunnen komen."

Van Dijke staat in haar eerste partij tegenover de Bosnische Aleksandra Samardzic.

Wat zie je als je judo kijkt? Henk Grol laat het zien in NOS Sportschool

Judo | 'Italiaanse' Polling ronde verder

Kim Polling is de eerste Nederlandse judoka op de mat vandaag. Al doet de in Zevennuizen geboren Polling dat wel met de Italiaanse vlag op haar pak. De viervoudig Europees kampioene stapte eerder dit jaar over naar Italië.

In de klasse tot 70 kilogram begint Polling (33) tegen de 19-jarige Tais Pina uit Portugal. Een geduchte tegenstander, zo blijkt. De partij gaat zonder straffen en scores naar 'golden score'. Daarin slaat Polling toe en wint met waza-ari.

In dezelfde gewichtsklasse zien we straks ook Sanne van Dijke in actie. Zij mag de eerste ronde overslaan. Wie haar tegenstander wordt, is nog niet bekend.

Kim Polling in gevecht met Tais Pina

Triatlon | Beaugrand wint, Kingma knap zevende

  • NOS
    De finish van Beaugrand
  • NOS
    Maya Kingma wordt zevende

Goud voor Frankrijk! Cassandre Beaugrand komt na 1 uur 54 minuten en 55 seconden als eerste over de streep. De Zwitserse Julie Derron komt zes seconden later binnen en grijpt het zilver.

Het brons is voor de Britse Beth Potter. Flora Duffy, die in 2021 in Tokio Bermuda het eerste olympisch goud ooit bezorgde, komt nu als vijfde binnen en vlak daarna zien we de eerste Nederlander.

Maya Kingma, die heel sterk zwom en bij het fietsen nog meekon in de kopgroep, wordt hier knap zevende.

Triatlon | Kingma kan niet volgen

In de eerste ronde worden al verschillen gemaakt. Vier vrouwen maken zich los van de kopgroep, Maya Kingma kan niet mee en loopt nu op de zevende plaats, op zo'n vijftien seconden van de voorste groep.

Rachel Klamer loopt ruim een minuut achter haar landgenoot, op de negentiende plaats.

Maya Kingma

Triatlon | Spanning stijgt, nu hardlopen

Het fietsen zit erop en Kingma zit nog steeds in de kopgroep die bestaat uit negen atleten. Alles wordt beslist in de tien kilometers lopen die nu beginnen.

  • NOS
    Maya Kingma bij de wissel
  • NOS
    Maya Kingma
  • NOS
    Rachel Klamer
  • NOS
    Rachel Klamer

Triatlon | Gladde wegen

Het asfalt in Parijs is nat en er zijn al meerdere valpartijen geweest, ook voorin de wedstrijd. Ondertussen sluit het groepje met Maya Kingma aan bij koploper Duffy.

  • Reuters
  • NOS
  • Reuters
    Rachel Klamer in een achtervolgende groep

NOS Olympische podcast

Goed voorbereid aan de dag beginnen? In de NOS Olympische podcast Parijs editie praten we je iedere dag bij over de verrichtingen van de Nederlandse sporters.

In de vierde aflevering van de podcast vanuit Parijs praat presentator Thierry Boon met vaste sidekick Erben Wennemars over een Braziliaanse zwemster die werd weggestuurd na uitstapje naar de Eiffeltoren waar ze geen toestemming voor had. Ook blikken samen met judo-commentator Kees Jongkind terug op de wedstrijd van judoka Joanne van Lieshout, die er verassend uitlag na het verlies van haar eerste wedstrijd en kijken vooruit naar dag 5.

Wil je niks missen van de Olympische Spelen? Luister dan iedere dag naar de NOS Olympische podcast.

Triatlon | Fietsen maar!

Na 1.500 meter zwemmen, springen de atleten op de fiets. Kingma stapt als vierde op, Klamer als zestiende.

Zojuist fietsten ze over de Champs-Élysées, de beroemde straat waar de wielrenners van de Tour de France normaal gesproken hun laatste etappe rijden. Dit jaar week de Tour uit naar Nice voor de laatste rit, uiteraard in verband met de Spelen.

De rondes op de fiets door Parijs duren 40 kilometer, daarna wacht nog tien kilometer hardlopen.

Triatlon | Kingma opent als zesde

Na een ronde zwemmen ligt Kingma zesde, op twintig seconden van de kop. Klamer zwemt op de achttiende plaats, met ruim een minuut achterstand op leidster Flora Duffy.

Atletieknieuws van Sifan Hassan

Nederland heeft zich lang afgevraagd op welke afstanden Sifan Hassan in Parijs uit zal komen en vandaag volgt dan eindelijk het antwoord. Ze maakt om 13.00 uur bekend voor welke combinatie zij heeft gekozen.

Hassan kwalificeerde zich voor de 1.500 meter, 5.000 meter, 10.000 meter en de marathon. In Tokio combineerde ze de drie baanonderdelen en pakte ze tweemaal goud (5.000 meter en 10.000 meter) en een keer brons (1.500 meter).

Sifan Hassan

Actie in de Seine

Na maanden discussie en onzekerheid of de Seine schoon genoeg zou zijn, wordt er dan toch gezwommen in de rivier.

  • NOS
    Triatlon in de Seine
  • NOS

Nederlanders in actie vandaag

Geen paniek, blijf rustig ademhalen. Na vier dagen Olympische Spelen heeft Nederland nog geen medaille, maar vandaag zijn er kansen om eindelijk van de hatelijke nul af te komen. Dit zijn alle Nederlanders die vandaag in actie komen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Triatlon begonnen

De triatlon is zojuist 'gewoon' van start gegaan. Het water in de Seine is schoon genoeg bevonden en de vrouwen zijn aan hun 1.500 meter begonnen, waarna ze op de fiets stappen.

Namens Nederland doen Maya Kingma en Rachel Klamer mee.

  • NOS
    Maya Kingma maakt zich klaar voor de triatlon
  • NOS/Edwin Peek
    Maya Kingma
  • NOS
    In dit gebouw bevinden zich de kleedkamers van de triatleten
  • NOS
    Een van de doorkomsten van de triatlon
  • NOS
    De Seine werd woensdagochtend vroeg schoon genoeg bevonden

Terug naar gisteren: zeilers hadden een topdag

De Nederlandse zeilers hadden een geweldige dag gisteren. Het 49erFX-duo Odile van Aanholt en Annette Duetz pakte met overtuiging de leiding in het klassement. Iets later deed Luuc van Opzeeland hetzelfde in de iQFoil-klasse.

Ook vandaag wordt er weer veel gezeild. De ontknoping van het zeiltoernooi volgt morgen, als de medalraces op het programma staan.

Medaillespiegel na dag vier

Medaillespiegel na dag 4

Welkom!

De Nederlandse medailledroogte moet vandaag maar eens doorbroken worden. En dat kan zeker lukken.

Vanmiddag staan twee roeifinales op het programma en de Nederlandse ploeg is hartstikke sterk. Om 12.26 uur gaan de mannen in de dubbelvier van start in de finale. Zij zijn de regerend wereldkampioen in hun discipline. Twee van de vier roeiers uit de boot pakten in Tokio al zilver in de dubbelvier.

Ook bij de vrouwen - die hun finale om 12.38 uur beginnen - lonkt een medaille. Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis maakten indruk in de series en plaatsten zich met een bootlengte voorsprong voor de finale.