Polling
NOS SportAangepast

Judoka Polling kan voor Italië uitkomen, ook internationale bond akkoord

Judoka Kim Polling mag uitkomen voor Italië. Dat heeft de Internationale Judofederatie bekendgemaakt. Ruim twee weken geleden werd duidelijk dat de viervoudig Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram in het vervolg onder de vlag van Italië wil judoën.

Hoewel de Nederlandse judobond (JBN) en de Italiaanse bond toen al hun medewerking verleenden, moesten er nog wel wat administratieve hobbels genomen worden. Nu de internationale bond heeft ingestemd, kan de 33-jarige Polling haar debuut voor Italië maken.

Voor Polling is de stap van vandaag geen grote verandering. "Heel mijn leven is hier", zegt de judoka in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. "Zeker met mijn dochter, die hier opgroeit, ben ik steeds meer Italiaanse."

Bij succes zal er ineens een ander volkslied klinken, het Fratelli d'Italia. "Ja, maar dat is wel een heel mooi volkslied. Ik denk dat heel veel Nederlanders het er mee eens zijn dat het Italiaanse volkslied ook fantastisch is. Ik kan daar niets anders dan trots op zijn."

"Kim is vanaf vandaag officieel Italiaans voor iedereen. Voor mij is ze dat al acht jaar, sinds ze in Turijn woont en traint", zegt bondscoach Francesco Bruyere. "Ze heeft uit liefde een belangrijke levenskeuze gemaakt die gerespecteerd en verwelkomd moet worden in de geest van vriendschap en wederzijdse voorspoed van de Europese Unie."

"Kim is een kampioene van absolute waarde en voor het Italiaanse nationale team is het een geweldige kans om haar in het team te hebben en een stimulans voor de groei van de atleten in dezelfde categorie. De categorie tot 70 kilogram is nog open voor olympische kwalificatie en de meiden zullen allemaal in een positie worden gebracht om het olympisch ticket te verdienen."

Spelen

De 33-jarige Polling woont sinds 2017 in Italië, waar ze met haar man en dochter een bestaan heeft opgebouwd. De JBN meldt dat Polling, die op 29 maart het verzoek bij de judobond indiende, de kans krijgt om in de topsportselectie van de Italiaanse politie en defensie te worden opgenomen.

Het is ook de verwachting dat Polling deze zomer kan deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Ze heeft één olympische deelname op haar naam in Rio de Janeiro in 2016, waar ze in haar eerste partij werd uitgeschakeld.

Voor de Spelen van 2021 in Tokio verloor ze de concurrentiestrijd met Sanne van Dijke en ook voor Parijs heeft Van Dijke de beste papieren om het enige startbewijs voor Nederland in de klasse tot 70 kilogram te veroveren.

De EK van volgende week in Zagreb komen te vroeg voor Polling. Ze kan waarschijnlijk wel meedoen aan de WK die 19 mei in Abu Dhabi beginnen.

Polling reageerde eerder al via Instagram op haar besluit. "Als ik tijdens de afgelopen jaarwisseling in een glazen bol had kunnen kijken en had gezien dat ik drie maanden later afscheid zou gaan nemen van het Nederlandse judoteam, dan had ik raar opgekeken", schrijft ze.

"Ik ben de Judo Bond Nederland enorm dankbaar dat ze mij deze kans heeft gegund. Ik neem dus afscheid van de JBN en van TeamNL. Het is een abrupt einde, maar van mijn kant gezien had ik mij geen mooier en respectvoller afscheid kunnen wensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl