NOS Sport

Judoka Van Dijke verovert met ijzersterke dag goud bij Grand Slam van Tokio

Judoka Sanne van Dijke heeft bij het grandslamtoernooi in Tokio goud gewonnen in de klasse tot 70 kg. De 28-jarige Brabantse, de mondiale nummer twee in haar gewichtsklasse, rekende in de finale af met de Japanse Shiho Tanaka, de nummer zestien van de wereld.

Van Dijke maakte de hele dag indruk in Japan. Ze bereikte de finale door alle partijen op ippon te winnen, en daar had ze telkens niet meer dan twee en een halve minuut voor nodig.

Judoka Van Dijke verovert goud bij Grand Slam van Tokio

Van Dijke en Tanaka, die Kim Polling (uiteindelijk zevende) in de kwartfinales had verslagen, waren erg aan elkaar gewaagd. Bij het ingaan van de golden score hadden de judoka's beide straffen staan. Na zes minuten judoën sloeg Van Dijke toe. Een waza-ari besliste de partij.

Van Dijke, die begin november het brons veroverde op de EK in het Franse Montpellier, strijdt met Kim Polling om een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs van volgend jaar. Polling verloor in de derde ronde en keerde niet meer terug voor de herkansingen.

Van Dijke veroverde op de Olympische Spelen van Tokio in 2021 het brons. Dat was de enige medaille die de Nederlandse judoka's veroverden op de Spelen in Tokio.

Van 't End snel klaar

Voor Noël van 't End was het toernooi in Tokio van korte duur. De nummer tien van de wereld in de klasse tot 90 kilogram had in de eerste ronde een bye, maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in de mondiale nummer negentien Mikhail Ignolnikov.

Van 't End, die in 2019 de wereldtitel veroverde in de Japanse hoofdstad, verloor op waza-ari van de Rus, die uiteindelijk met brons naar huis is gegaan.

Meer Nederlanders vroeg klaar

Naast Van Dijke, Polling en Van 't End kwamen zaterdag meer Nederlandse judoka's in actie. Bij de vrouwen tot 57 kilogram verloor Julie Beurskens, na winst op de Bulgaarse Ivelina Ilieva, in de tweede ronde van de Japanse Ayami Takano.

Pleuni Cornelisse won haar eerste twee partijen tegen de Zuid-Koreaanse Kim Juhee en de Italiaanse Thauany Capanni. Na verlies tegen de Braziliaanse Jessica Lima redde ze het ook in de herkansingen niet tegen Lien Cheng-Ling uit Taiwan.

Bij de zwaargewichten (+78) was het toernooi voor Marit Kamps en Karen Stevenson klaar na de tweede ronde. Kamps verloor na een bye van de Japanse Mao Arai, de latere winnares. Stevenson won van de Israëlische Yuli Alma Mishner, maar verloor erna van de Zuid-Koreaanse Park Saetbyeol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl